OSD - wszystko o...

Trackery, anteny, gimbale, eLeReSy, gimbale, nagrywarki i inne bolączki...
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 3 lut 2015, o 14:49

donia pisze:A z czego on bierze informację do wskaźnika climbing rate?


Obstawiam baro. W dużym lotnictwie variometry też na ciśnienie chodzą, więc korzystanie z niedokładnego GPSa (zwłaszcza jeśli idzie o wysokość), chyba nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4189
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 407 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 14:56

Donia nie doprecyzował co czego nie ma... Patrzę na płytkę Naze32 i widzę że ma baro
Obrazek
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 15:26

Niebochod nie ma baro i stąd pytanie skąd u niego osd coś w tym temacie pokazuje.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lut 2015, o 15:44

A gdzie Wy tam widzicie na filmie coś z wysokością ??? Ja tam tylko sztuczny horyzont widziałem, napięcie, jakieś tam czasy lotu i cóś po prawej czego nie rozgryzłem, ale na pewno nie pokazuje wysokości.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 15:54

To czego nie rozgryzłeś to właśnie Climbing rate.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lut 2015, o 15:59

Do czego to ?

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 16:05

Powinno pokazywać prędkość wznoszenia.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lut 2015, o 16:08

Oki. Mam to w swoim osd i podaje w m/s.

Dziękju
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 3 lut 2015, o 16:58

Ja mam tak jak pisałem w pierwszym poście "Naze32 Acro":
niebochod pisze:Rezultat na Naze32 Acro (czyli bez baro, kompasu i GPSa):

To co pokazał Artja, to "Naze32 Full", czyli z baro i kompasem dodatkowo.
Zresztą nawet na stronie KV OSD można wyczytać:
Altitude (Barometric sensing & GPS)

Climb rate uses barometric sensor data to calculations that will be displayed in meters/feet per second.
(http://code.google.com/p/rush-osd-devel ... nced_Guide)

U mnie na OSD słupki są, ale nic nie pokazują, bo Naze32 pewnie ciągle same zera wysyła.
Jeszcze w sumie nie sprawdzałem, czy da się to wyłączyć, możliwe że tak, bo już parę innych rzeczy wyłączałem.
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 3 lut 2015, o 17:01

To po prawej to według mnie ile procent throttle jest...

VaderJK
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lut 2015, o 17:21

Dobrze Vader prawisz. Akurat te infomacje to naze32 acro Niebochodowe ma.

To skąd cała dyskusja o baro jak tam krzty jego wykorzystania nie ma ?

chmmm..... :wall2:
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 lut 2015, o 17:27

Padło pytanie skąd jest brana wartość climb rate.
Brana jest z baro.

Niebochod nie ma baro i nie ma też wartości climb rate
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 17:46

No to popatrzcie że cos tam jednak pokazuje. , na końcu nawet stall :). Dlatego zapytałem.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 lut 2015, o 18:20

To poziom gazu jak na mój gust.
A stal to najniższy poziom gazu w którym nie ma stabilizacji czyli model przepada.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 3 lut 2015, o 18:56

No dokładnie. Tak też pisałem....

VaderJK
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 19:02

Niech się lepiej właściciel najlepiej wypowie co on tam napodłączał :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 lut 2015, o 19:18

To jest wskaźnik doładowania (turbo)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4189
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 407 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 19:35

Hehe... u Kenobiego na 4S ten wskaźnik przegrzałby monitorki w goglach
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 3 lut 2015, o 20:24

Niebochod lata na 4s. :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4189
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 407 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2015, o 20:36

I jak widać obaj mają niezły odlot, jednemu z apki zrobił się barometr, a drugiemu kamera nie nadąża cykać klatek ;)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „FPV - ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości