OSD - wszystko o...

Trackery, anteny, gimbale, eLeReSy, gimbale, nagrywarki i inne bolączki...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 12:24

Tak bedzie dobrze?

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 12:42

Jak na moj gust to jest zamieniony TX RX ??

Obrazek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 mar 2016, o 12:57

Taranisa masz?

Jak nie będzie działać to tx z rx możesz zawsze zamienić

Masa prądowa nie jest potrzebna dla czujnika prądu, potrzeban jest tylko dla ukladziku wzmacniajacego i jest brana z osd lub fc w zależności gdzie jest czujnik podłączony
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 13:01

Narazie nie mam w ogole czujnika pradu.
Chcialem napiecie pakietu ale pokazuje caly czas 17v i 60A
NIe podlaczalem z odbiornika Frsky do osd nic. Ale podpialem te RX i TX i mase wedlug schematu (znaczy ja podpialem prawidlowo, na schamaacie jest zamienione) i pokazuje -99%.

Zamienialem tez TX z RX i bez zmian.

Pokazuje -99%.
Wynioslem aparature zaslonilem i tak pociete antenki i apka zaczela pikac a na osd -99% caly czas.

Noi napiecie 17v

Podapilem pakiet pod Bat1 i gnd a pozniej pod bat2 i gnd - tak samo. (wedlugo tego schamatu z cc3d + micro minim osd).
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 18:30

Obrazek

Tak wyglada osd.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 mar 2016, o 19:01

A skonfigurowałeś OSD?
Czy po prostu podpiąłeś i liczysz ze będziexwszystko ok?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 19:21

Podlaczylem i licze ze bedzie ok. :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 mar 2016, o 19:27

Nie licz tylkp wpadnij po południu do pajacowa. My ci policzymy.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 mar 2016, o 19:51

Niestety trzeba ustawić.
Poziomy napięcia i prądu oraz rssi mozemy podłaczyć do fc lub do osd.
Jesli do fc to potrzebujemy połączeni tx/rx.
Oczywiscie musimy podłąxzyć się komfiguratorem i ustawić skąd ida dane, jesli bezpośrednio do ost to trzeba je też sklibrować.
Jeśli do fc to skalibrować w fc.
Napięcie też musi mieć odpowiedni poziom, nie wiem czy osd ma dzielnik, jeśli noe to trzeba odpowiedni zrobić.
Ja napięcie mam odczyttwane przez naze32 gdzie dzielnik jest więc można bezpośrednio podać napięcie z pakitu.
Dodatkowo rssi z frsky jest typi pwm, więc jeśli ma być odczytywane przez osd to trzba zrobić konwerter w postaci opornika i kondensatora, jak się poszuka w sieci to są podane wartości.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 mar 2016, o 19:58

O matko. Tu nic nie moze byc prosto??
I pewnie konfigurator tez sobie trzeba wylutowac podlaczyc pod port com albo lpt... ile to jeszcze wieczorow przedemna :)
Dobrze ze Kenobi juz to wszystko przerobil :)

To potrzebuje?

http://www.banggood.com/FT232RL-FTDI-US ... 17226.html

a moze to sie nada?

http://rcmaniak.pl/pl/p/USB-TO-RS232-TT ... erter/3021
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 21 maja 2016, o 10:44

Zanabylem takie to MinimOsd Mini i podobno mozna je podlaczac do naze32 i flip32. Tam rzeczywiscie trzeba na krzyz polaczyc sygnaly Tx/Rx OSD z flip32? Ale najważniejsze pytanie to jest takie, ze na kanale 4 czyli Rx flip32 mam podlaczona satelitke, to czy w to miejsce mam sie rownolegle wpiac sygnalem np. przez Y-connector?
Ktos, cos przerabial, wie moze??
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 maja 2016, o 17:30

To chyba musisz się wpiąć UART1, i jak OSD będzie działać tzn jak będzie zasilone to nie będzie działać USB na płytce..
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 6 cze 2016, o 16:41

Czy moje rozumowanie jest poprawne i nie spale czegos laczac w ten sposob:

Obrazek

Chodzi mi glownie o zasilenie kamery i nadajnika. A moze jest jakis latwiejszy sposob?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 6 cze 2016, o 17:33

Zasilanie kamerki i vtx jest chyba ok
Ale
1. Czy jesteś pewien że wejście BAT a microminimie ma dzielnik napiecia?
2. Trzeba zasilić microminima
3. Satelitka potrzebuje stepdowna do 3V
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 08:28

Wsparlem sie tym schematem:

Obrazek

w tym watku na rcgroups:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2325491&page=3

Satelitka jest ok, bo ja chce sie tylko wpiac do obecnego ukladu, ktory juz dziala, a flip32 jest zasilony przez BECa. Pytanie czy do minima pociagnac tez z tego zrodla?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 11:30

A moze po prostu powinienem to wpiac tak jak ponizej, czyli zaraz za BECem. Wtedy kamera i VTX bedzie miec 5V. Czy to jest ok?

Obrazek
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2016, o 11:49

Większość wymaga powyżej 7V więc kanał video ciągniesz z 12v przez LC a 5V do OSD z BECa
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 12:48

A no widzisz pan.... I baaardzo dziekuje Miszczu Kenobi :)
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2016, o 13:04

Zwróć też uwagę że OSD ciągnie z 5V, 500mA więc jeśli chcesz korzystać z liniowych słabiutkich BECów w reglach to raczej odpada.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 14:12

A mozesz rozwinac?
Mam UBECa: http://rcmaniak.pl/pl/p/SBEC-3A-5V-12V-Przelaczany/3026 od Ciebie, a regle do silnikow to littlebee 20A.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus

Wróć do „FPV - ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości