FPV - wybór zestawu...

Trackery, anteny, gimbale, eLeReSy, gimbale, nagrywarki i inne bolączki...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14856
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 cze 2016, o 07:04

a te ubezpieczenie to nie samo OC?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1394
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 2 cze 2016, o 08:30

Nie słuchaj tych niedowiarków i buduj buduj buduuuuuuj. Z Kopernika też się śmiali. I że niby był kobietą...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 2 cze 2016, o 11:21

miruuu pisze:a te ubezpieczenie to nie samo OC?

Oprócz oc można rozszerzyć o ubezpieczenie od zniszczenia drona i sprzętu do niego podwieszonego. Dla lotów w zasięgu wzroku i lotów po za zasięgiem wzroku, jak również loty nocne.


SeKLeS pisze:Nie słuchaj tych niedowiarków i buduj buduj buduuuuuuj. Z Kopernika też się śmiali. I że niby był kobietą...

Jasne i dzięki za słowa otuchy, ale to jak pisałem nie tak prędko :)


Artja pisze:Pojawił się w wątku Goblin jako platforma... IMO wielki ciężki klocek lubiący wysokie obroty, z mnóstwem węgla, zakłócaczy i źródeł wibracji. To już na wstępie generuje problemy, przy których rozważania warto czy nie warto nie mają sensu


Od kiedy gobliny są ciężkie że tak zapytam :) hehe, mam reksa 700Ev2 w domu i jak porównywałem wagę z goblinem 700 to goblin był lżejszy. Wiadomo że setap setapowi nie równy ale wagę bez Lipoli w goblinie przy rozmiarze 700 niektórzy wyciągali 3470g. Po za tym bardzo odpowiada mi mechanika w goblinie jest prosta zwarta i bez awaryjna (nie mówię o ogonie z którym ludzie czasem mieli problem ale już to jest wyeliminowane). I goblina nigdy nie nazwałbym klocem to że niektórzy latają nim 3D z wysokimi obrotami nie znaczy że nie są tacy co latają na niskich. Temat wibracji to już inna para kaloszy. Ale czytałem że gobliny Elektryczne nie mają z tym problemu. A nawet jak czasem gobliny są nieco cięższe to z pewnością dzięki lepszej i bardziej niezawodnej mechanice ( i bardziej kreto odpornej ) i przez to że wsadzają tam mocniejsze silniki, droższe i cięższe serwa, i ESC 160A lub większe. Za co jestem w stanie przeboleć te 150-300g większego ciężaru.

Pierwsze gobliny były rewolucyjne ale awaryjne a obecne są już dobrze dopracowane.
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Posty: 131
Rejestracja: 19-10-2011
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 6 razy

Postautor: mk30 » 22 sie 2016, o 22:08

Ponieważ minęło już prawie 2 lata od założenia tematu pora przyspieszyć projekt, żeby skończyć przed następną olimpiadą ;) . Leci do mnie eleres max, KFC32FTB dla samolotów, kamerka sony 600tvl z allegro o ile się uda. Teraz potrzebuję zamówić kolejne graty,
1. antenę do aparatury. Artu dał link do anteny z hobbykinga, a może coś z PL ? Ogólnie jakoś chciałbym uniknąć zakupów z zagranicy, chyba, że ktoś z was robi akurat jakieś zamówienie to bym się podczepił.
2. antenę do kfc32ftb - tu koniczynka ? inna? http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=23&t=33034 (Kkacpra) , http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=2&t=32181&hilit=anteny (bartwaw) , ?
3. tor wideo, Artja może 5.8 zamiast 1.2 ? http://allegro.pl/fpv-5-8-ghz-boscam-32 ... 41143.html - z zagranicy to sam raczej nic chwilowo nie kupię więc proszę jakieś podpowiedzi, jeśli można :), rekordów odległości to robić na pewno nie będę. Nauka latania koło siebie patrząc w ekran.
4. gps - jak Artu napisał Ublox NEO-M8N GPS + HMC5983 compass, a ten ? http://abc-rc.pl/Ublox-NEO-M8N
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2785
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 329 razy

Postautor: Artu » 22 sie 2016, o 22:22

ad.1 NAGOYA NA-666 SMA :thumb: Na Alledrogo nieco taniej :mrgreen:
ad.2 Od Kkacper bedzie szybciej i proponuję pkt.1 lub 2
ad.3 Na 5,8GHz polecisz znacznie bliżej niż na 1,2GHz. Zo bacz sobie to ogłoszenie poz. odbiornik 1.2ghz diversity+ adaptery F->SMA 150zł oraz Nadajnik FOX 1500mW 200zł i jeszcze Anteny koniczynki od Kkacper 40zł za komplet
ad.4 Ten GPS z ABC-RC będzie :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 29 sie 2016, o 13:55

Nagoya 666 to świetna antenka, używam z eleresem MOD, a wcześniej na zwykłym eleresie 100mW, jestem z niej bardzo zadowolony. Forumowe baty dostarczane z modułem nadawczym eleres MOD też są dobre, lecz IMO nieco zbyt wiotkie. Tego forumowego bacika używam obecnie jako anteny odbiorczej dla trackera.

Antenę odbiornika na 435MHz robiłem samodzielnie jako dipol ze sztywnym prętem aktywnym i wiotką przeciwwagą. Zasięgi po 8km nie robią na niej wrażenia.

Anteny video na 1,2GHz przez długi czas używałem koniczynek produkcji kkacpra. Są doskonałe, mają tylko tę wadę że są gabarytowo duże, delikatne i nieporęczne w transporcie. W razie kreta kalafior 1,2GHz może poważnie oberwać. Obecnie przeszedłem na zestaw groundplane na modelu, biquad na trackerze na ziemi. Mam też diversity 5,8/1,2GHz na wypadek gdyby coś się stało z trackerem. Generalnie zestaw antenowy komponuję w zależności od tego jak planuję latać. Dalekie loty to raczej nie jest spontaniczna decyzja, dobrze jest przygotować się do tego zawczasu i nie kombinować za bardzo na polu.

Na wybór 5,8/1,2GHz wpływa zestaw RC. 1,2GHz jest bezpośrednio kolizyjne z RC 2,4. Da się to obejść stosując filtry i odpwiednią separację nadajnika video, ale nie zawsze konstukcja modelu na to pozwala. Filtry u mnie niewiele poprawiły sytuację w Becie i Funcubie. Obydwa modele na linku Spektruma poleciały nie dalej niż 700m z video 1,2GHz. Przejście na 5,8 zwiększyło zasięg do około 1000m ale wcześniej zaczęło zdychać video bo miałem wtedy słaby nadajnik. Wybrałem wariant 435MHz na tor RC oraz 1,2GHz na video, i nie mam żadnych problemów z zasięgiem jednego i drugiego. Gdzie leży granica zasięgu tego zestawu jeszcze nie wiem, ale mam nadzieję że ją kiedyś poznam ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Posty: 131
Rejestracja: 19-10-2011
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 6 razy

Postautor: mk30 » 30 sie 2016, o 22:27

Dzięki za odpowiedzi! na razie zbieram klamoty i pcham się z motyką na słońce z moją wiedzą i umiejętnościami, a będzie co raz ciekawiej :) . Na razie uciekła mi kamera. Postaram się kupić z securitycam.,. , z ogłoszenia co Artu podesłałeś odnośnie toru wideo to też raczej dupa, bo kolega chciał wyprzedać 80% całości i na razie cisza, więc mam prośbę o jakiś link nawet za granicą z pewnym sprzętem(odbiornik+nadajnik) na 1,2.

Obecnie mam:
1. eleresa dla samolotów, który podpiąłem pod komputer przez USB-RS232, mam nadzieję, że jeszcze nic nie uwaliłem ;), udało się chwilowo uzbroić silnik, ale że chodził cały czas na niskich obrotach to zresetowałem aparaturę turnigy i cosik przestał się włączać, ale na razie odpuściłem, jak ruszam płytką to w programie zmienia się horyzont więc raczej śmiga. bardziej mnie martwiło, że serwa nawet nie drgnęły od początku (podłączyłem standardowo jak do zwykłego odbiornika od 9x. (antena naturalnie podłączona- na razie pożyczona jakaś od radia na 433)

2.nadajnik eleres, tu kupiłem za grosze nagoye NA-771, ale nie mogę namierzyć przejściówki męskiej na męską kątowej bo w eleresie jak i antenie ma żeńską. na razie w domku do testów proste http://www.cseonline.com.au/images/P/ADP-SMAM-SMAM.jpg

3.Ublox-NEO-M8N podłączony na razie pod USB-RS232 i w programie u-center znalazło bodajże 20 setelit, na razie nic w ustawieniach nie tykałem bo i nie wiem co i jeszcze przez przypadek ruską satelite zwale na dół i będzie dym ;)

4. Zmiana softu w 9x, skoro potrzebna, czy ktoś z Was z Warszawy lub okolic robi takie zabiegi ? *odpłatnie.,.
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 31 sie 2016, o 22:16

Jak masz zmieniać soft w apce to najpierw to zrób zanim weźmiesz się za resztę żeby nie zaczynać od początku. Z 9x akurat nic nie pomogę bo nie posiadam, ale apka jest dość popularna, więc nie wydaje mi się żeby był z tym jakiś mega problem...

Antenę spróbuj wymienić na giełdzie i zdobądź raczej taką z właściwym gniazdem. Wszelkie przejściówki to źródło strat. Ewentualnie napisz np do marlbarona czy nie wymieniłby Ci gniazda w nadajniku?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Posty: 131
Rejestracja: 19-10-2011
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 6 razy

Postautor: mk30 » 2 wrz 2016, o 15:51

Czekam na odpowiedź odnośnie zmiany softu od jednej osoby.
Z anteną to jeszcze nie wiem co zrobić...Na razie jest tak https://photos.google.com/album/AF1QipN ... ouqLdouCJg ,jeszcze jakiś podgląd, najpewniej będzie jakaś matryca z monitora i zastanawiam się nad gołym bixlerem3 do sklejenia, bo w takim modelu to i serwa chyba powinny być mocniejsze niż te co standardowo dają w bix2 ?

Kamerka ponoć płynie już do mnie, pewnie dotrze za 2-3 tygodnie. Jednocześnie chciałbym zamówić w poniedziałek takie coś http://www.banggood.com/FPV-1_2G-8CH-80 ... rrency=USD Będzie ok?
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 2 wrz 2016, o 23:23

Fox teraz nazywa się Partom, podobno to jest to samo. Mam starego Foxa 800 i Partoma, nie zauważyłem różnic w działaniu, a bebechów nie miałem jeszcze potrzeby oglądać. Jak dojdzie, to od razu wyciągnij nadajnik z tego złotego pudełeczka, będzie o połowę mniejszy i lżejszy. Pudełeczko po przechlastaniu dremelkiem nadaje się np na radiatory do esc :)

Coś jest popsute z linkiem do albumu google, mam error 404. O serwach do Bixlera to pogadaj z Mikiem albo z Aikusem...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Posty: 131
Rejestracja: 19-10-2011
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 6 razy

Postautor: mk30 » 7 lis 2016, o 19:11

Soft w aparaturze zmieniony na ER9X, złącze wypuściłem na zewnątrz Obrazek Mam dalej problem z zasileniem eleresa (serw) ale to później. Teraz potrzebuję matrycę+kontroler. Na sąsiednim forum ktoś dał link do http://www.ebay.com/itm/TV-PC-HDMI-CVBS ... SwU9xUT2I0 , zastanawiam się nad tym, ale to 135$ bez trackingu i trochę się boję czy dopłynie to całe, acz ponoć wystarczy to podłączyć i działa. Czy lepiej kupić http://www.banggood.com/Universal-LCD-T ... 36100.html? ?? a później jakąś matrycę, ale jaką? ale obawiam się, że będę miał problemy z kabelkologią a i pewnie trzeba będzie wgrać jakiś soft do tego kontrolera ?

Proszę o jakieś porady :>

Dzięki ;]
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 7 lis 2016, o 20:35

Odnośnie samodzielnego strugania monitorków ze starych matryc jest dedykowany wątek na rc-fpv.pl:
tutaj
obecnie ma ponad 100 ekranów, miłej lektury...;)

Co do eleresa, nie powinno być żadnych problemów, on przyjmie zasilanie 5-15V. Zasilaj go takim napięciem, jakiego potrzebują serwa i wszystko będzie dobrze :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7040
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 408 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 lis 2016, o 21:49

Artja pisze:Odnośnie samodzielnego strugania monitorków ze starych matryc jest dedykowany wątek na rc-fpv.pl:
tutaj
obecnie ma ponad 100 ekranów, miłej lektury...;)


Zrobiłem ze trzy takie monitory i polecam robić tylko te, które są opisane jako działające w 100% od kabli do firmware'u - inaczej to jakaś masakra dla hobbystów
Helikoptery
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Posty: 131
Rejestracja: 19-10-2011
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 6 razy

Postautor: mk30 » 14 sty 2017, o 00:11

Dzięki wojtekr za podpowiedź. Mam działającą 17tkę działającą z kontrolerem v56 , 19 też z tym śmiga. https://www.youtube.com/watch?v=guhYraNn-6U&t=42s . Artja a te http://files.tinypic.pl/i/00859/lypu3hprggow.jpg a te antenki do czegoś się nadają ? Tak jakoś zakupiłem je z odbiornikami eleres. Koniecznie koniczynki na początek ? czekam jeszcze na jedną paczkę z chin z http://www.banggood.com/SMA-Male-to-Mal ... ds=myorder
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4069
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 14 sty 2017, o 00:55

Same anteny i gniazda wyglądają na OK, ale mam wątpliwości co do kabla. Niepotrzebnie jest taki gruby i sztywny, możesz mieć problem z wygodnym umieszczeniem anteny. Sztywny kabel jest zbędny, bo dipol 433MHz jest za długi i za ciężki żeby utrzymał się na wsporniku przewodu, i tak trzeba będzie antenę mocować w węźle dipola. Gdzie chcesz mieć odbiornik - na ogonie, czy w skrzydle?
Ja mam odbiornik na ogonie i antenę bez kabla od razu za gniazdem. Sztywny drut idzie w górę przymocowany termokurczem do kawałka patyczka od szaszłyków, wiotka przeciwwaga przechodzi przez belkę ogonową i wisi swobodnie pod kadłubem
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „FPV - ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości