Pro X8 exceed

Jeżeli czegoś nie ma na liście powyżej, szukaj w tym dziale.
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 1 kwie 2014, o 18:17

Witać

Lat temu ze dwa kupiłem dla syna który miał wtedy całe 4 lata ww model helikoptera . Znaczy się kupiłem sobie Heli. Jakoś tak wyszło że podłączyłem wszystko do kupy, uprzednio wysłuchując od matki Mariana , jaki to jestem kochający tata.

Heli zasilany jest poprzez jakieś urządzenie pośrednie do którego podłączamy z jednej strony zasilacz a z drugiej model poprzez trzyigiełkowy konektor.
Na tym urządzeniu są dwie diody "power" charge" Żadna z nich się nie zapala się po podłączeniu do zasilacza niestety . Może jest jakiś sposób ominięcia tego czegoś . a po co takie coś.

To jest pierwsze pytanie z cyklu "dzień dobry"
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 1 kwie 2014, o 20:19

To "coś" to w naszym języku ładowarka (taki nieco inny zasilacz) ;).
Cały szkopuł z zamienianiem/omijaniem tego czegoś jest wiedza co do tego podłączamy.
Zgodnie z informacją pierwszą z brzegu "Vehicle includes 7.4V 1100mAh Ni-Cd Rechargeable Battery" znalezienie do tego zamiennej ładowarki na 6 celek nie powinno stanowić dużego problemu. Osobną kwestią jest wykrycie które z trzech pinów należy wykorzystać...

UWAGA! Znalazłem na ->rcpartsbox części zamienne do tego heli gdzie pakiet aku jest LiPo (Litowo-Polimerowy) a nie NiCd. To samo sugeruje podane napięcie 7,4V (dla NiCd byłoby 7,2). Warto się upewnić dokładnie co tam masz żeby nie sfajczyć akumulatora, modelu albo nawet domu (LiPo potrafią być groźne).
Nota bene wtedy powinny być tam dwa przewody - jeden potrójny zakończony białą wtyczką z dwoma wypustami oraz drugą czerwoną z dwoma kabelkami (p niżej). Jak je znajdziesz to Ci powiem do czego są...
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15803
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 kwie 2014, o 20:48

A wiesz co nie zrozumialem chyba do końca. Z tym kopterkiem cos się stao i potem lezal czy dzialal prawidlowo ale poszedl na polkę?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 1 kwie 2014, o 21:07

Nic się nie stało z tym akurat.Drugi mój Heli duża Lama , miała kresza . Pro X8 został rozpakowany i w aurze niechęci domowników próbowałem go uruchomić . Ale że nie dało się go naładować , albo przynajmniej tak mi się zdawało , to po kilku dniach poszedł do pudła. Problem leży w tym że te światełka w "przejściówce" między zasilaczem a modelem ni wskazują na przepływ prądu. Tak więc wiem co to zasilacz, wkładam go do gniazdka i ma w sobie trafo , domyślam się że to co pomiędzy - służy czemuś ważnemu , ale nie wiem czemu. Zrobię fotkę by być należycie zrozumianym.Można tu wrzucać fotki?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15803
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 kwie 2014, o 21:24

Jak najbardziej. Ale nie bezpośrednio. Fotke wrzucasz na jakiś portal do fotek a tu linka opatrzonego [img]… wiesz o czym mowie?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 06:23

Witam

Konwerter , tak go umownie nazwę wygląda jak na fotce . Dwa ledy charge i power nie świecą od nowości mimo podłączenia zasilacza. Dziś zbadam za pomocą miernika co i jak z napięciami . Są rozwiązania coby zasilać heli bezpośrednio z zasilacza pomijając to coś.
http://youtu.be/VK7_4wYoMqI
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2014, o 07:41

Helik jest zasilany z akumulatora - nie da się go zasilać inaczej chyba że chcesz go mieć na uwięzi w postaci kabla zasilającego.
To "coś" to ładowarka - najtańsze ładowarki do aku LiPo 2s (7,4V) 1100mAh można kupić za kilkanaście złotych (+zasilacz 12V) choć za kilkanaście zeta to trzeba będzie mieć duuuużo cierpliwości - ładują dość długo.

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... ka-hk-b3ac

Za więcej zeta można kupić już przyzwoitą ładowarkę która przyda się również do ładowania innych akumulatorów. Np:

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... -rc-system

Oczywiście to przykłady pierwsze z brzegu bo ładowarek różnych jest mnóstwo.

Co do naprawiania Twojego "cosia" to brak Led-a POWER sugeruje że być może padło coś na samym wejściu do ładowarki i naprawa będzie łatwa (np jakiś bezpiecznik SMD) ale bez schematu to może być żmudne, trudne i nie warte tej oszczędności
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15803
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2014, o 07:54

Dokładnie jak napisałe Ramotny. Dodam jeszcze, że wszystko zależy od Twojego parcia na czas. My tu w chyba zdecydowanej wiekszości większość tego typu zakupów robimy bezpośrednio w Chinach, gdzie jest zdecydowanie taniej. Jedyny manakament to czas przesyłki (ok 2-4 tygodnie). Poza tym, sam proces zakupu nie różni się niczym od klasycznego polskiego sklepu internetowego.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 08:17

Ciśnienia nie ma zbytniego , będę próbował coś z tym zrobić. Widziałem Wasze posty w zakresie zakupów na Banggood.com Faktycznie działa to sprawnie i rzetelnie? Zastanawiam się czy nie zakupić V 911 o której miło piszecie na forum . Który model 911 polecacie gdybym się skusił na takowy import i czy faktycznie warto robić to samemu?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2014, o 08:18

miruuu pisze:Poza tym, sam proces zakupu nie różni się niczym od klasycznego polskiego sklepu internetowego.
chyba że się ma pecha jak Bejo... :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15803
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2014, o 08:30

Hehe, spokojnie, Bejo wykorzystał limit pechów wszystkich forumowiczów :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 14:13

ok, jakbyście mogli podpowiedzieć jak to działa z Chinami byłoby miło.Ale wracając do meritum Udało mi się ożywić zasilacz i ładowarkę. Czy na ładowarce dioda charge oznacza że się ładuje czy że się naładował?:)

Wsadziłem bat do pilota , załączyłem heli i nic , stąd moje pytanie dotyczące ładowarki.
Zwyczajowo po załączeniu pilota coś drgło w heli a tu cisza.Panowie jakieś sugestie?

j
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2014, o 14:16

Zwykle jeśli proces ładowania trwa to dioda CHARGE miga i przestaje po zakończeniu ładowania (może zostać jasna lub ciemna). Czy aku się naładował - wystarczy zmierzyć na nim napięcie - 4,2V lub zbliżone oznacza że jest naładowany. Wszstko <3.3V = rozładowany. To oczywiscie napięcie jednej celki - u Ciebie są dwie więc odpowiednio 8,4V i 6,6V
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15803
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2014, o 14:16

Chinolki - sklepów od groma, ale możesz zacząć przegląd od http://www.hobbyking.com. Chyba najbardziej popularny i generalnie sprawdzony.

Podłączenie:
1. Czy nadajnik wykazuje jakiekolwiek oznaki działania? Jakieś światełko, cokolwiek, po czym można zweryfikować czy wogóle się uruchomił?
2. Pamiętaj o kolejności podłączenia (bo możesz sobie zrobić bubkę):
- włączamy nadajnik
- włączamy model
- wyłączamy model
- wyłączamy nadajnik.
W przeciwnym razie helikowi może nieźle odpalić.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2014, o 14:18

miruuu pisze:2. Pamiętaj o kolejności podłączenia (bo możesz sobie zrobić bubkę):
- włączamy nadajnik
- włączamy model

Tu w międzyczasie można ewentualnie polatać...

miruuu pisze:- wyłączamy model
- wyłączamy nadajnik.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 14:21

nadajniku ma się na życie , zapalają się diody. Heli też się ma bo zapalają się diody wiejskie w ramach migotania i oświetlenia
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 14:22

mogę zmierzyć to na konektorze który podłączam do ładowarki czy trza rozbierać i dotrzeć osobiście do aku?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3275
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 2 kwie 2014, o 14:23

fajnymarian pisze:mogę zmierzyć to na konektorze który podłączam do ładowarki czy trza rozbierać i dotrzeć osobiście do aku?

BEZ ROZBIERANIA!!!! wystarczy na wtyczce na skrajnych przewodach. Ale jeśli świeci to znaczy że jakiś prąd jest
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 14:36

jest 8.32 V.

plis o dalsze sugestie
fajnymarian
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 01-04-2014
Podziękował: 4 razy

Postautor: fajnymarian » 2 kwie 2014, o 14:49

na tylnej ściance nadajnika jest wyciągany dość łatwo sześcian z napisem 2.7 i słowem pass po wyjęciu widzimy dwie dziurki ale żadnych połączeń . Kostkę można włożyć na dwa sposoby , nic nie wskazuje by coś w niej było

j

Wróć do „Pozostałe marki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość