Warsztat Carsona

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 31 paź 2019, o 19:02

Ja se jakiś czas temu zrobiłem tak:


YouTube

Idea ta sama, tylko tyle, że jedna żarówka, 24V H4, tam jest zdaje się 70W i 75W, czyli łącznie max 145W.
Tej mocy jednak nigdy to nie osiąga, bo - jak zakładam - one tę moc osiągają w swoich nominalnych warunkach pracy, czyli pewnie przy około 29V.
Pakiety 6s maja maksymalnie 25,2V.
Pewnie z tego powodu jeszcze mi nie jebła... Bo one chyba nie są stworzone do tego, żeby świecić na pełnej mocy obydwoma włoknami na raz :D:D Aaale tam, kto by się tym przejmował.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 31 paź 2019, o 21:40

No i elegancko! :D U mnie to samo tylko trochę większe i 2 żarówki.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 1 lis 2019, o 21:29

Było troche czasu dzis i moja elektrownia została dopieszczona :) Skonczyłem rozladowywarke i wymienilem kable i zlaczki miedzy ladowarka a plytka rownoleglego ladowania (z tdean na xt60 i awg16 na awg14).

Obrazek

Został mi skrawek PCB i pomyslalem, ze moze w koncu zrobie rozporke do podpor belki w x360 - zbieram sie do tego odkad mam ten model :)

Obrazek

Kolejnym projektem jest charging case - mam dosyc przekladania z kata w kat kilku pudelek luzno polaczonych kablami (zasilacz, ladowarka, plytka i pakiety). Chce miec wszystko elegancko upchane w mala walizke. Cos takiego:

https://allegro.pl/oferta/walizka-herme ... 7492444689
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 1 lis 2019, o 22:35

Zrób, ale od razu w większej - tak żeby w pokrywie była ładowarka i zasilacz.
Mieczu kiedyś miał takiego cosia - widziałem w Wincentowie.
Spodobało mi się, ale ... się nie dorobiłem do tej pory.
...
Bo jakbym ja miał zrobić pod siebie to by tam musiało być miejsce na trzy ATXy i trzy ładowarki, a to powoduje, że rozmiar zaczyna być duży.
Poza tym...
...
Umiejscowienie płytki ładowania na stałe w jednym miejscu dość mocno utrudnia podłączanie pakietów.
Problematyczne są zwłaszcza 6S5Ah do których jeszcze jakby tego było mało muszę używać przejściówek XT60 - XT90....
...
No i ... tak mi się wala ten pierdolnik kablowy po podłodze.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 1 lis 2019, o 22:45

aikus pisze:Zrób, ale od razu w większej - tak żeby w pokrywie była ładowarka i zasilacz.
Mieczu kiedyś miał takiego cosia - widziałem w Wincentowie.
Spodobało mi się, ale ... się nie dorobiłem do tej pory.
...
Bo jakbym ja miał zrobić pod siebie to by tam musiało być miejsce na trzy ATXy i trzy ładowarki, a to powoduje, że rozmiar zaczyna być duży.
Poza tym...
...
Umiejscowienie płytki ładowania na stałe w jednym miejscu dość mocno utrudnia podłączanie pakietów.
Problematyczne są zwłaszcza 6S5Ah do których jeszcze jakby tego było mało muszę używać przejściówek XT60 - XT90....

...
No i ... tak mi się wala ten pierdolnik kablowy po podłodze.


No u mnie tez od pomyslu do realizacji troche schodzi, a czasami nawet ginie po drodze :) O tym podlaczaniu wielu pakietow tez pomyslalem i zamierzam zrobic 2 rozkladane polki/skrzydla na zawiasach umieszczone na brzegach skrzynki, ktore po rozlozeniu beda wystawac poza obrys skrzynki. Da to dodatkowa powierzchnie na pakiety :)

ps chcialem miec dwukanalowy system w takiej walizce ale to jeszcze bardziej zwiekszy rozmiar calosci. Zobaczymy co z tego wyjdzie, musze jeszcze rozpoznac lepiej temat
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 15 gru 2019, o 21:58

Carson pisze:No tak ale jak pod kabina jest 70*C to raczej chlodzenie tymi lopatkami jest malo wydajne. Jakis przewiew jest wskazany - dziurki w kabinie


No to zrobilem na szybko dodatkowa wentylacje :) Tyle ze z testami trzeba do wiosny/lata zaczekac :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1671 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 15 gru 2019, o 22:42

Na pewno doczeka...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 15 gru 2019, o 22:52

Carson pisze:No to zrobilem na szybko dodatkowa wentylacje :) Tyle ze z testami trzeba do wiosny/lata zaczekac :D



Nie trzeba.
Tylko trzeba termometr laserowy (którego ja np. ciągle się jeszcze nie dorobiłem).
Robisz lot w kabince z pozaklejanymi dziurami (np. taśmą papierową maskującą - taką do malowania).
Robisz lot w kabince z dziurami.
Robisz lot bez kabinki.

Za każdym razem mierzysz po locie temperaturę.
Różnice będą o tej porze roku nawet większe niż w upały (choć silnik oczywiście tak czy siak będzie zawsze zimniejszy niż w upały).
A czemu różnice będą większe?
Bo fizyka!
Im wyższa różnica temperatur, tym szybsza wymiana ciepła pomiędzy ośrodkami.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 16 gru 2019, o 08:20

yyyy ja tez sie jeszcze nie dorobilem laserowego termometru hmm
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 16 gru 2019, o 10:02

... bo to tak naprawdę na członek męski potrzebne...
A drogie.
Ale jak się chce eksperymenty porobić to się przydaje.
Mozna pożyczyć - w sumie u mnie w firmie mają... zagadam - pożyczą. Komu jak komu ale mi... ;)
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 16 gru 2019, o 10:25

No wlasnie, uzwasz moze 1-2 razy w roku wiec malo ;) Ale milo jak jest pod reka kiedy jest potrzebny :) Ostatnio chcialem sprawdzic temp silnika w aucie RC i dupeńka. Oprocz niego musze sie tez w koncu dorobic tachometru
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 16 gru 2019, o 12:48

Taaa... i nawet patrzę że najtańsze termometry za nieco ponad 50 można kupić... Pytanie tylko ile one są warte. Nie mówię, że gówno, mówię, że nie wiem.
Po prostu ... no prawda jest taka, że nie potrzebujemy nie wiadomo jakiej dokładności, plus minus kilka stopni w zasadzie zrobi nam robotę wystarczająco...
Bo że coś tam mierzą to nie ulega wątpliwości.

Ale w sumie przetestować taki termometr to banalna sprawa.
Lód w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej - zero.
Ludzkie ciało - 37.
Wrząca woda - 100.

Jeśli te wartości się z grubsza zgadzają to można uznać, że jest OK.

Jeszcze na upartego stal można rozgrzać do koloru wiśniowego i powinna mieć około ośmiu paczek.
;D
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1174
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 16 gru 2019, o 13:09

Jakby co to zapraszam na rozgrzewanie stali :D

A od siebie dodam, że w żadnej fazie rozgrzania, czyli od stanu stałego do gotowania, stal nie jest wiśniowa :P
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 16 gru 2019, o 13:20

mikegsx400 pisze:A od siebie dodam, że w żadnej fazie rozgrzania, czyli od stanu stałego do gotowania, stal nie jest wiśniowa :P


A mnie na laborkach z metaloznawstwa uczyli, że jest.
Ale ... to było 20 lat temu - mogłem coś pojebać.
Odświeżyłem więc pamięć i chyba jednak nie koniecznie:

stal kolory temperatura.JPG



Wersja opisowa:

barwy według książki Pana Romana Lipskiego:

temp barwa żaru

550 stopni ciemno-brunatna
630 st brunatno-brązowa
680 ciemno-czerwona
740 ciemno-wiśniowa
770 wiśniowa
800 jasno-wiśniowa

850 czerwona
900 jasno-czerwona
950 czerwono-żółta
1000 żółta
1100 jasno-żółta
1200 żółto-biała
1300 i wyżej biała



Źródło: http://www.forumkowalskie.pl/viewtopic.php?t=999

Chyba tam mniej więcej wiedzą co mówią o grzaniu metali.
I nawet co do temperatury się nie bardzo pomyliłem.


hmm hmm hmm

Dodam tylko coś co pamiętam bardzo dobrze, że z jakiegoś powodu te akurat laborki prowadziła dziewczyna....
Pamiętam bardzo dobrze, bo się do niej śliniłem, ale ona (dało się wyczuć) chciała mnie ujebać...
... do czasu aż mnie zapytała, "skoro taki Pan jest mądry to niech mi pan powie jaka tu temperatura jest w piecu?"
Termometr zasłonięty tekturką.
Otwiera piec...
- Na oko? Z osiem paczek będzie...
Odsłania termometr - 813 stopni:D:D

Od tej pory mnie lubiła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1671 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 16 gru 2019, o 15:50

aikus pisze:Ale w sumie przetestować taki termometr to banalna sprawa.
Lód w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej - zero.
Ludzkie ciało - 37.
Wrząca woda - 100.

I tak i nie. Pamiętaj aikusku podczas kalibracji, że w odbycie temperaturę będziesz miał ciut wyższą.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4976
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 16 gru 2019, o 18:33

No, a wiśnia to owoc a nie kolor :p jak coś, to mam taki termometr. Ale w dupie nie da się skalibrowac bo odczyt jest na żywo, a żaden z nas nie wykazuje anomalii anatomicznych...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 16 gru 2019, o 18:54

Wiśnia to owoc.
Wiśniowy to kolor.
Dobrze tam jest napisane!
I nie mam już ochoty z tego żartować, więc bardzo proszę bez głupich komentarzy.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 16 gru 2019, o 19:32

no tak i temat zszedl na kalibrowanie laserowego termometru w dupie 8-) A ja ostatnio pierwszy raz mialem okazje wymieniac lozysko w bloku korzystajac z rozszerzalnosci termicznej materialow :) zajebista sprawa, lozysko do lodowki, alu blok na chwile do piekarnika i weszlo jak w maslo.

Obrazek

Powoli tez zaopatruje sie w rc narzedzia i ostatnio kupilem sobie cos czego juz kilka razy potrzebowalem i nie mialem czyli reczna wiertarke modelarska.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Uwielbiam to dlubanie i to, ze mozna wiele rzeczy zrobic diy a nawet poprawic fabryke :dance:
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11321
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 956 razy
Podziękowano: 675 razy

Postautor: aikus » 17 gru 2019, o 11:38

Carson pisze:no tak i temat zszedl na kalibrowanie laserowego termometru w dupie 8-) A ja ostatnio pierwszy raz mialem okazje wymieniac lozysko w bloku korzystajac z rozszerzalnosci termicznej materialow :) zajebista sprawa, lozysko do lodowki, alu blok na chwile do piekarnika i weszlo jak w maslo.


Tu tylko drobny hint o którym możesz nie wiedzieć, a który przyda się jak będziesz to łożysko wyjmował.
Wystarczy, że podgrzejesz całość.
Oczywiście w miarę możliwości grzej palnikiem (hot-airem) zaczynając od aluminiowego bloku, ale nie przejmuj się tym, że łozysko też się nagrzeje.
Rozszeszalność temperaturowa aluminium jest większa niż stali ;)
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1501
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 17 gru 2019, o 11:42

Dziekowac! :piwo2: Zapytalbym o smar w lozysku po takim nagrzaniu ale przeciez na najprawdopodobniej bede je wyciagal nastepnym razem bo bedzie wymagalo wymiany na nowe - wiec to raczej do kosza :)
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron