Problem z heli MJX F639 / F39

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
Marcin89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 26-06-2020
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Marcin89 » 26 cze 2020, o 20:59

Witam wszystkich,

niestety kilka dni temu mój model MJX F639 "odmówił posłuszeństwa". Po podpięciu napięcia serwa reagują normalnie, helikopter częściowo reaguje również na ruch kontrolera tz. po podaniu napięcia na płytkę sterującą / główną helikoptera włączam kontroler i jak zwykle w celu połączenia kontrolera z helikopterem przesuwam "gaz" w pozycję MAX a następnie MIN - w tym momencie jak zwykle słyszę pojedynczy sygnał dźwiękowy i dioda na kontrolerze zaczyna migać co oznacza automatyczne łączenie z helikopterem. Po chwili dioda przestaje migać (świeci stale) i teoretycznie wszystko powinno być już ok i działać lecz niestety tak nie jest :( Jedyna różnica jaką zauważyłem to nawet pomimo teoretycznego połączenia się kontrolera z helikopterem to dioda na helikopterze miga cały czas bardzo szybko a wydaje mi się że wcześniej po połączeniu również przestawała migać i świeciła stale tj. ma to miejsce na kontrolerze lecz nie jestem tego pewien w 100%...

Wszystko to pokazuje film poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=PZ85jC6YAIg&t=7s

https://youtu.be/PZ85jC6YAIg

Czy może ktoś miał podobny problem lub wie co może być przyczyną usterki, jak ją usunąć lub może możecie polecić jakiś serwis w okolicach Gliwic ??
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 762
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Adam12 » 27 cze 2020, o 10:49

A tam nie ma tak, że najpierw nadajnik, a potem model się włącza ? Ty robisz na odwrót. Druga sprawa, w MJX F645 te płytki sterujące w modelu były wrażliwe na krety. Ja swego czasu kupiłem drugiego rozbitka żeby podmienić i udało się.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Marcin89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 26-06-2020
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Marcin89 » 27 cze 2020, o 11:03

Witam i dzięki za odpowiedź. Nie w tym F639 zgodnie z instrukcja obsługi najpierw podłączamy napięcie na heli a dopiero później nadajnik i zawsze działało. W monecie gdy heli przestał działać nie przeszedł żadnej kraksy itp. Chwilę wcześniej przywróciłem nadajnik do ustawień fabrycznych następnie ustawiałem trimmery i nagle przestał reagować... wydaje mi się ze może w ustawieniach coś zrobiłem nie tak... nie wiem... ?? Bateria była wymieniona w tym roku, mierzyłem trzyma dobrze wiec też wykluczam... czy istnieje jakaś możliwość ręcznego a nie automatycznego połączenia nadajnika z odbiornikiem ??
Awatar użytkownika
Marcin89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 26-06-2020
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Marcin89 » 27 cze 2020, o 11:09

Wg. instrukcji wyglada to tak jak na zdjęciu:

C877C984-6B07-4F55-8E6F-C7AA3C41EB53.jpeg


Nie mam pojęcia jak wykonać zalecenia opisane w szarym polu „Operational Tips” :wall2:

Ktoś pomoże :help: ?? Z góry bardzo dziękuje :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 27 cze 2020, o 12:25

Marcin, uzupelnisz profil? :)
Awatar użytkownika
Marcin89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 26-06-2020
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Marcin89 » 27 cze 2020, o 15:37

Don Mirson pisze:Marcin, uzupelnisz profil? :)


Nie ma sprawy ;) chyba gotowe :piwo:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 27 cze 2020, o 17:28

No właśnie nie :D

Mamy tu taki dziwny zwyczaj i obyczaj że wstawiamy awatar i lokalizacje (może być nieprawdziwe, ale tak żebyśmy się nie zorientowali ;) )

Dorzucisz?
Awatar użytkownika
Marcin89
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 8
Rejestracja: 26-06-2020
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: Marcin89 » 27 cze 2020, o 20:38

Don Mirson pisze:No właśnie nie :D

Mamy tu taki dziwny zwyczaj i obyczaj że wstawiamy awatar i lokalizacje (może być nieprawdziwe, ale tak żebyśmy się nie zorientowali ;) )

Dorzucisz?



Nie ma sprawy :D awatar i lokalizacja dodane ;) :piwo2:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 28 cze 2020, o 02:39

Dzięki! :)
:piwo2:

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości