poszukuję pręta 2,1mm foto

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
heros
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 04-01-2013

Postautor: heros » 9 sty 2013, o 20:20

Witam mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić Otóż dłuższy czas poszukuję pręta który porusza śmigło ogonowe w heli syma s031 pręt średnica obwodu 2,1mm długość 3cm może być dłuższy Ori pręcik z jednej strony jest nafrezowany aby ciężej nachodziła na niego zębatka Nie ma problemów z kupnem pręta 2mm Ale 2,1 jest dość nie typowy,są wszystkie części do tego modelu lecz za chiny nie mogę znaleźć chociażby modułu ogona czy też całej belki ogonowej.Więc muszę kombinować taki pręcik :mad2: Jeśli ktoś ma proszę o pomoc odkupię.
Obrazek
Obrazek
LAMA V4
SYMA S031G
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3274
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 9 sty 2013, o 22:59

heros pisze:Obrazek
no ja tu widze dokładnie 2mm
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 9 sty 2013, o 23:52

Bierzesz kolego szprychę rowerową, nacinasz kombinerkami na końcu i masz.
BTW. Jak dla mnie do 2,1 mm to temu prętowi wyraźnie brakuje :grin2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 10 sty 2013, o 08:50

Przede wszystkim polecam zakup suwmiarki elektronicznej. Po drugie poszukaj w okolicy tokarza. Udaj się z owym prętem do w/w a zapewniam że człowiek od ręki Ci to dorobi za piwo.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15789
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 sty 2013, o 12:36

Gmeracz pisze:Bierzesz kolego szprychę rowerową, nacinasz kombinerkami na końcu i masz.
BTW. Jak dla mnie do 2,1 mm to temu prętowi wyraźnie brakuje :grin2:

Moja ś.p. lama v4 jechała tylko na szprychach. Koncówkę zagniatałem lekko obcęgami i się nie ślizgało.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 10 sty 2013, o 14:32

stuf pisze:Przede wszystkim polecam zakup suwmiarki elektronicznej. Po drugie poszukaj w okolicy tokarza. Udaj się z owym prętem do w/w a zapewniam że człowiek od ręki Ci to dorobi za piwo.

... że niby cyfrowa dokładniejsza? :vhappy:
Troszkę by musiał kolega za taką (dokładniejszą) suwmiareczkę położyć. Ja tam poradziłbym koledze nauczyć się czytać "analogową".
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 10 sty 2013, o 16:57

valoos pisze:Troszkę by musiał kolega za taką (dokładniejszą) suwmiareczkę położyć. Ja tam poradziłbym koledze nauczyć się czytać "analogową".

Num.. min. 200 pln :dk:
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 10 sty 2013, o 19:24

stuf pisze:
valoos pisze:Troszkę by musiał kolega za taką (dokładniejszą) suwmiareczkę położyć. Ja tam poradziłbym koledze nauczyć się czytać "analogową".

Num.. min. 200 pln :dk:


nie koniecznie...
ja mam taka i smiga jak ta lala

Suwmiarka elektroniczna
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3274
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 10 sty 2013, o 20:44

tys mom takom... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 10 sty 2013, o 21:05

Ramotny pisze:
tys mom takom... :)


nuba... Inz... bez suwmiarki jest jak.... pilot helika RC... bez...... piwa :vhappy:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 10 sty 2013, o 21:34

Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 11 sty 2013, o 07:41




Jeżeli tyle zer, to kupuję od razu !!!
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 11 sty 2013, o 08:20

Mam identyczna moze nie taką hiper uber pro z napisem HK ale i tak to te same chińskie rączki składały :vhappy:



Dokładność do 2 -ch setek.. wystarczy na domowe potrzeby.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 11 sty 2013, o 08:55

stuf pisze:Mam identyczna moze nie taką hiper uber pro z napisem HK ale i tak to te same chińskie rączki składały :vhappy:

Dokładność do 2 -ch setek.. wystarczy na domowe potrzeby.

Domowe tak, ale nie modelarskie !!! ;) Te suwmiarki są identyczne. Każda ma taką samą dokładność. To tak jak z tym miernikami napięcia do pakietów. Na co komus dokładność do 0,001V? Oczywiście znajdą się ,,eksperci'', którzy Ci pięknie to wytłumaczą, czemu im jest to potrzebne. A w rzeczywistości nikt normalny nie przejmuje się różnicami tak do 0,5V, a nawet wiekszymi.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 11 sty 2013, o 08:58

a moja leży w sklepie na półce :lol:
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 11 sty 2013, o 09:43

Kowal pisze:
Domowe tak, ale nie modelarskie !!! ;) Te suwmiarki są identyczne. Każda ma taką samą dokładność. To tak jak z tym miernikami napięcia do pakietów. Na co komus dokładność do 0,001V? Oczywiście znajdą się ,,eksperci'', którzy Ci pięknie to wytłumaczą, czemu im jest to potrzebne. A w rzeczywistości nikt normalny nie przejmuje się różnicami tak do 0,5V, a nawet wiekszymi.


Oczywiście, że taka dokładność jest niepotrzebna,
Ale zawsze mogę powiedzieć, że mam lepszą :juppi:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
stuf
Domownik forum...
Posty: 337
Rejestracja: 23-01-2012
Lokalizacja: Sulejówek
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: stuf » 11 sty 2013, o 13:05

Kowal pisze:
stuf pisze:Mam identyczna moze nie taką hiper uber pro z napisem HK ale i tak to te same chińskie rączki składały :vhappy:

Dokładność do 2 -ch setek.. wystarczy na domowe potrzeby.

Domowe tak, ale nie modelarskie !!! ;) Te suwmiarki są identyczne. Każda ma taką samą dokładność. To tak jak z tym miernikami napięcia do pakietów. Na co komus dokładność do 0,001V? Oczywiście znajdą się ,,eksperci'', którzy Ci pięknie to wytłumaczą, czemu im jest to potrzebne. A w rzeczywistości nikt normalny nie przejmuje się różnicami tak do 0,5V, a nawet wiekszymi.

Piotrek mi wystarczy.. o ile pamietasz jak byłem u Ciebie w modelarnii ? Wszystko w głowicy było idealnie :banana: Btw. badałem ją na kilka sposobów przy pomocy szczelinomierzy itp i wykazuje zero błędów.
Pozdrawiam - Andrzej

Cessna 182, inne latadła
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 11 sty 2013, o 14:34

Przecież wiem, jaja sobie robię.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3274
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 11 sty 2013, o 14:34


Tyle zer to ona pokazuje dla cali. Dla mm jest 0.0x
Accuracy +/- 0.02mm/.001inch
Resolution: 0.01mm/0.0005inch
Repeatability: 0.01mm/0.0005inch
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
heros
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 04-01-2013

Postautor: heros » 11 sty 2013, o 15:39

Gmeracz pisze:Bierzesz kolego szprychę rowerową, nacinasz kombinerkami na końcu i masz.
BTW. Jak dla mnie do 2,1 mm to temu prętowi wyraźnie brakuje :grin2:

Wracając do tematu dzięki za info szprycha od starej kolarki podpasiła :) Temat do zamknięcia pozdro ;)
LAMA V4
SYMA S031G

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości