PimP My RC - światełka, migadełka i inne takie...

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 3 mar 2016, o 16:37

Masz to gdzies pod reka?
Wklej tutaj...
Ja poszukam tej ksiazki i wkleje obrazki a jak nie to narysuje z pamieci analogiczne wytlumaczenia dzialania tranzystora i diody.
Dalej juz z gorki ...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15789
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 mar 2016, o 16:50

Temat się przeniósł.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 3 mar 2016, o 18:33

Dobra mam to:

KIedys jak za gowniarza uczylem sie podstaw elektroniki to autor ksiazki ktora odstalem od wuja, stosowal bardzo fajna analogie obwodow elektrycznych do wodociagow.

Gruby kable - gruba rura.
duzy prad - duzo wody.
Wysokie napiecie - wysokie cisnienie.
Gruba izolacja - grube scianki rury
Wysoka odpornosc na przebicie - duza wytrzymalosc na cisnienie.
zawor - wylacznik.
zakrecony - rozlaczony
odkrecony - zalaczony.

Jak znajde chwile to wytlumacze dzialanie diody i tranzystora, bo tu trzeba sie wesprzec rysunkiem.
REzystor jest chyba jasny - przewezenie w rurce.

Update: Patrzcie, zeby nie bylo ze zmyslam:

http://katalogi.pl/204645-podstawy-co-t ... znego.html

:)
Male confusion moze powodowac ze strumien elektronow plynie od minusa do plusa...
Wszystko jest OK jak sobie przypomnimy ze elektrony maja ladunek ujemny a to co sie porusza to wlasnie elektrony.
Ale zasadniczo o tym mozna zapomnniec przy budowie ukladow elektronicznych i przyjac ze prad plynie od plusa do minusa - czyli intuicyjnie. Tak jest lepiej bo tak sie oznacza diody - kierunek przewodzenia i zaporowy i tak dalej.


KOlejny update: Zamowilem wlasnie na allegro wszystkie cztery czesci tych ksiazek.
Jak przyjda to porobie skany i powrzucam obrazki.
Tam glownie te dwie piersze sa fajne: elementy i uklady.
Poprostu nie ma bata zeby nie zrozumiec.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 19:01 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 mar 2016, o 21:02

aikus pisze:hmm Kilkanasice roznych NE555 powiadasz....
Zgaduje ze do naszych potrzeb ktory bys nie wzial to bedzie dobry:)
Wez najtanszy:)


weź największy
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 3 mar 2016, o 21:45

Będzie na czym testować. Najbardziej podoba mi się płytka montażowa. Żadnego lutowania do testowania Obrazek
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 3 mar 2016, o 23:06

Ale czad! Genialny zestawik... No to chlopie... Internet szeroki jest i dlugi i gleboki... Googiel wie wszystko.
Nie zapomnij pojsc spac.:)
Kurde a ja sie takiej plytki montazowej nigdy nie dorobilem :wall: :wall: :wall:
Musze w koncu kupic... Ze tez... no naprawde...
Przeciez to podstawowe must have!!
Chyba se jutro kupie...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 5 mar 2016, o 01:44

[youtu_be]http://youtu.be/jMEJBQtJYjY[/youtu_be]
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2016, o 02:15

To taki bardziej przerywacz do beacona niz strobo, ale gratul! Dziala! Teraz juz z gorki:)
A koncowka filmu najlepsza :thumb:
:rotfl:
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15789
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 mar 2016, o 06:06

SeKLeS pisze:[youtu_be]http://youtu.be/jMEJBQtJYjY[/youtu_be]

Tapciak nie widzi :(
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 5 mar 2016, o 10:17

aikus pisze:To taki bardziej przerywacz do beacona niz strobo, ale gratul! Dziala! Teraz juz z gorki:)
A koncowka filmu najlepsza :thumb:
:rotfl:

Noooo to fakt. Mryga. Na początek ok. Niestety ten schemat to takie strobo do dużej częstotliwości. Najlepsze jest to, że bawiłem się z tym do 3 nad ranem (stąd zmęczenie i niezgrabność - sam z siebie się zaśmiałem) i niektóre elementy można zupełnie pominąć. Bez wpływu na działanie/mruganie. Z drugiej strony zmiana kondensatora 4,7mikro na 100mikro znacząco zmniejsza częstotliwość migania. Dla jednej diody lub sekcji 3 ledów z paska tranzystor można śmiało pominąć. Aby uzyskać bardziej beconowy efekt zamieniłem jeden rezystor 10k na potencjometr 100k i efekt jest niezły. Niestety jeszcze nie taki jakbym chciał.

Miruuu u mnie też lipa na sraptaku. Coś źle zrobiłem pewnie. To mój pierwszy film wysyłany na YT ever
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 5 mar 2016, o 14:41

Pamietaj, ze im krotszy bedzie blysk tym wiekszy mozesz puscic prad na diode bez obawy ze sie zjara, Przykladowo jak normalna dioda wytrzymuje tam powiedzmy 20mA, to jak na blysku o czasie trwania... no nie wiem takim jak to blysk no zeby to byl blysk a nie migniecie... i nie czesciej niz raz na sekunde - puscisz 50mA i nic sie nie stanie, a blysk bedzie duzo silniejszy.
Ale jak ma byc wypas to musisz dac PowerLedy i wtedy tranzystor koniecznie. Puscic 1A i beda takie blyski ze az slepia wypala.
No a najlepiej mega wypas to by bylo jakbys sama diode wysterowal driverem - tez na NE555.
Czyli budujesz jeden uklad na NE555 ktory jest stroboskopem i uzywasz go tylko do wysterowania drivera - drugiego ukladu na NE555, ktory juz napierdala w diode.
Ale to juz wiem tylko dlatego ze ktos im to kiedys powiedzial - sam nigdy tego nie zrobilem. Zadowalam sie tym co potrafi sam power led bez zadnego drivera. I tak jest wypas.
:)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 6 mar 2016, o 01:20

Aikus, nie do końca kumam co piszesz o driverach itp, ale umotałem dziś co nieco i efekt jest jak niżej
https://youtu.be/I7hVGnmOnjU
Niestety czerwone ledy nie lubią się z białymi i zielonymi z racji innego napięcia. Wypadałoby dla nich dołożyć drugi tranzystor. Druga sprawa, nie wiem jak wyeliminować to słabiutkie świecenie czerwonych ledów. Cały czas w układzie jest pewne napięcie, które powoduje efekt jak wyżej. Trochę lipa...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 6 mar 2016, o 12:18

SeKLeS pisze:Aikus, nie do końca kumam co piszesz o driverach itp,


Driver to ustrojstwo na pierwszym schemacie ktory wkleilem w tym poscie:
viewtopic.php?p=86272#p86272

Co robi driver... Tego niestety sam do konca nie jestem pewien, ale powiem Ci ile wymyslilem i sam ocenisz czy to sie trzyma kupy.

Wiesz co to jest PWM?
Tak in general... chodzi o to, ze zasilasz cos nie stalym pradem tylko impulsami.
Impulsami o stalej czestotliwosci i roznej dlugosci trwania. (wypelnienia)
Jak wezmiesz silnik szczotkowy i baterie. Wlaczysz na stale - masz wypelnienie 100%.
Jak zaczniesz wlaczac i wylaczac powiedzmy pol sek. wlaczony pol sek wylaczony to masz wypelnienie 50%.
Jak wlaczysz na 1/10 sek, wylaczysz na 9/10 sek to masz wypelnienie 10%.
Jak wlaczysz na 9/10 sek, wylaczysz na 1/10 sek, to masz wypelnienie 90%.
Tak wlasnie dziala PWM tylko oczywiscie te wlaczenia i wylaczenia odbywaja sie duzo szybciej (typowo - 8kHz, czyli 8 tysiecy razy na sekunde).

No i teraz tak, jelsi chodzi o silnik, to sprawa jest prosta, bo zwiekszajac wypelnienie zwiekszasz jego obroty, bo prad skuteczny bedzie stanowil odpowiednio iles tam procent tego pradu maksymalnego a obroty usredni bezwladnosc silnika.

W przypadku diody jest troche inaczej.
Driver to cos co pozwala oszukac nasze oczy:)
Przykladowo dioda moze pracowac na pradzie 20mA caly czas i na pradzie 50mA chwilowo.
Nie mozna zasilac diody przez caly czas pradem 50mA bo sie zjara.
Ale driver powoduje ze ona jest zasilana pradem PWM o wypelnieniu powiedzmy 30% (strzelam) i natezeniu MAKSYMALNYM 50mA. Z punktu widzenia diody jest to caly czas prad chwilowy, wiec dioda sie nie spali, a nasze oko daje sie oszukac i wydaje nam sie, ze ona tak zajebiscie mocno swieci:) jakby byla zailana stalym pradem 50mA. Ona tak naprawde bardzo szybko miga - wysyla serie bardzo silnych blyskow.
Oczywicie zmniejszajac wypelnienie w dalszym ciagu regulujemy pozorna jasnosc diody ale to juz troche inaczej wyglada.


SeKLeS pisze:ale umotałem dziś co nieco i efekt jest jak niżej
https://youtu.be/I7hVGnmOnjU
Niestety czerwone ledy nie lubią się z białymi i zielonymi z racji innego napięcia. Wypadałoby dla nich dołożyć drugi tranzystor.


W ogole dla kazdego koloru diody masz inne napiecie. Zobacz to:

Obrazek

Wiec widzisz, ze ciezko bedzie ozenic jednoczesnie rozne kolory diod w jednym obwodzie.
Znaczy jak masz dostatecznei wysokie napiecie to mozesz je polaczyc szeregowo i rezystorem ograniczyc prad. I przy zalozeniu ze masz diody o tym samym pradzie nominalnym to napiecie na kazdej bedzie takie jakie ona chce miec, a prad ograniczysz rezystorem. I bedzie okejas.
No tylko ze jak chcesz miec diody na przyklad biala, zielona i czerwona na raz to sumujac napiecia wychodzi Ci ze musisz miec ... co najmniej 7,8 V.... Uklad z mojego schematu zasilasz 12V wiec styknie:)


SeKLeS pisze:Druga sprawa, nie wiem jak wyeliminować to słabiutkie świecenie czerwonych ledów. Cały czas w układzie jest pewne napięcie, które powoduje efekt jak wyżej. Trochę lipa...


Prawdopodobnie tranzystor jest leciutko otwarty caly czas. Nie przeszkadza to diodom o wyzszym napieciu, ale diody czerwone maja najnizsze napiecie i zaczynaja juz leciutko swiecic.
Zakladam ze zrobiles to na ukladzie tym z mojego drugiego schematu z tego posta: viewtopic.php?p=86272#p86272
Wiec tak troche strzelam, ze jakbys zwiekszyl rezystancje R3 powiedzmy z 10 na 15kOhm to powinno byc lepiej.
R3 to jest rezystor odpowiedzialny za wstepne wysterowanie bazy tranzystora, tak zeby impuls z trzeciej nozki NE555 dawal pelne wysterowanie.

Tranzystor... Wiesz jak dziala?
Zawsze masz trzy nozki Colector, Baza, Emiter.
W skrocie to dziala tak, ze napiecie Baza - Emiter wynosi zawsze 0,6V, a regulujac prad bazy regulujesz powiedzmy 20 czy 30 krotnie wiekszy prad Colectora.
To ile razy weikszy jest prad kolektora od pradu bazy to wspolczynnik wzmocnienia - kazdy tranzystor ma swoj.
Male tranzystorki maja duze wspolczynniki wzmocnienia (jak dobrze pamietam to cos 50 - 80).
Wieksze tranzystory, tranzystory mocy (takie jak ten BD327 czy tam jakis podobny) maja wspoczynniki wzmocnienia mniejsze, ale za to wytrzymuja duzo wieksze prady.

Dlatego przewaznie stosuje sie wiecej niz jeden tranzystor we wzmacniaczu, np. w ukladzie Darlingtona, gdzie emiter jednego tranzystora steruje bazą drugiego. I tak naprawde tutaj tez tak jest - jak bys rozebral sobie NE555 to zobaczysz, ze nozka 3 to emiter jakiegos tam tranzystora w srodku:)

Co prawde tutaj tranzystor nie pracuje jako wzmacniacz tylko chyba raczej jako bramka, wiec chyba zasadniczo lepszy bylby jakis FET ale zasada dzialania samego tranzystora jest zawsze taka sama.

Tak czy siak jesli baze wysterujesz pradem powiedzmy 20mA, to latwo policzyc prad na kolektorze znajac wspolczynnik wzmocnienia.
Oczywiscie prad na kolektorze mozna potem ograniczyc rezystorem i w tym schemacie tak to wlasnie jest zrobione, zeby nie zjarac diody.

A no i tranzystor moze byc PNP albo NPN - chodzi o polaryzacje nozek: Positive, Negative, Positive, albo Negative, Positiwe, Negative.
Ten BD327 to tranzystor PNP...

Pewnie nie tlumacze tego wszystkiego za dobrze bo sam tego za dobrze nie rozumiem, ale .. no ale moze jednak wiecej pomoge niz przeszkodze:) Taka mam nadzieje.


Zajrzyj tu:

http://www.fahrenheit.net.pl/archiwum/f44/25.html

Jak przyjda te ksiazki to zeskanuje i wkleje obrazki z analogiami do wodociagow...
Jak bedziesz chcial to Ci pozycze te ksiazki.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 mar 2016, o 13:51

Do takich podstaw polecam "Sztuka Elektroniki" Horowitz and Hill
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 6 mar 2016, o 18:34

No! Prosze:


YouTube

Nie kleilem tego z headcamem na glowie bo by bylo tylko jeszcze wiecej wstydu:)
Ale skoro dziala no to git - pochwalic sie mozna:)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 6 mar 2016, o 21:05

Oglądam cały czas filmy na YT i dochodzę do wniosku, że nie mam pojęcia po jaką cholerę użyto na tym schemacie tranzystora PNP. Byłoby sensowniej dać NPN i trochę zmienić schemat. Jeszcze nie wiem jaki tranzystor wybiorę, ale coś będę miotał jutro w sklepie po parametrach. Myślę, że po zmianie zniknie mój problem ze świecącymi się non stop czerwonymi ledami. Obecnie zastosowany tranzystor jest tak wysterowany, że cały czas płynie przez niego prąd i zmiana rezystorów R2 oraz R3 nic nie daje. W pewnej sytuacji nawet je pominąłem i nic się nie stało. Innym razem też ich nie było i chyba coś źle podłączyłem w innym miejscu, co zaskutkowało widowiskowym explodem kostki NE555 :) Tak czy owak nie podoba mi się ten schemat :(

Aikus, czekam na wersję z powerd LED ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 mar 2016, o 21:20

SeKLeS pisze:Byłoby sensowniej dać NPN i trochę zmienić schemat.


czemu?

BTW

Jak miałeś kiedyś styczność z AVR;ami to możesz to samo robić tylko za pomocą programowania (bardzo prostego BASCOM) i uC Atmega. Wtedy sterujsz tranzystorami bezpośrednio z 8,16,24 nóg mikrokontorlera i masz tylko kolorów i ledów i le stryjenka winszuje
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 6 mar 2016, o 22:02

Dupa jeża, ale dałem ciała... Trochę mi zajęło wsysania teorii, nim zajarzyłem, gdzie jest problem i co pomierzyć. Źle tranzystor był wstawiony. Blać... Teraz działa jak talala:
[youtube]http://youtu.be/3fNrOuLZTA0[/youtube]
Mogę finalnie dobrać jak najmniejsze oporniki, aby uzyskać maks jasność. Power ledów do pianki nie wsadzę.
P.S. Spędziłem dziś ok 1,5h na rabowaniu co ciekawszych podzespołów ze starego zasilacza AT. Kto by pomyślał, że takie fajne rzeczy tam są...
P.S.II Wojtek, ujawniłeś się, że masz trochę wiedzy, która może się przydać. Szykuj się na serię pytań Będzie m.in. o sterowanie za pomocą PWM...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 6 mar 2016, o 22:13

Sekles, tez mi sie zdaje ze widzialem gdzies schemat tez takiego przerywacza w wersji z tranzystorem NPN, ale teraz nie umiem tego wymyslec...
Jakbys to przerobil?
I czemu uwazasz, ze wtedy by ten prad nie plynal?

Update:
Aaaa widzisz!! Nozki pomyliles... :>:> :hammer:
Bajkowo Ci to dziala teraz!!!
Czad!!
:banana:



Spoko.
Watek sie zajebiscie bujnal, ja juz sie nie mądrze bo cala moja mądrosc sie wlasnie skonczyla, sledzic bede na pewno.
Pasowaloby tylko jakos tytul pierwszego postu zmienic...

Aha, jak zrobie z powerledami to na bank sie pochwale. Plan jest taki, ze TwinStar z Powerledami bedzie latal w Wincentowie. Latal i w zeszlym roku, ale slabo swiecil, bo standardowy AirLight daje stosunkowo slabe prądy do tych diodek. (po 80mA zdaje sie na diode - caly &uj, jak power led wytrzymuje 1A ciąglego :shock: ).
Moglbym... oczywiscie moglbym peirdyknac tranzystory na wszystkie wyjscia AirLighta i jak to wojtus mowi ciagnac pradu ile stryjenka winszuje, ale jak mam tak przerabiac to niech juz wole zrobic od zera i zrezygnowac ze zdalnego sterowania swiatlami ladowania.

Stad pomysl ze AirLight idzie won a w TwinStarze wyladuja sterowniki DIY.
:)


A i jeszcze jedna mądrosc: Odnosnie wybuchania tranzystorow i innych elementow, ktore moze jakos szczegolnie drogie nie sa, ale szkoda: Zobacz czym zasilam swoj uklad. Bateryjka 9V. Tobie tez radze do prototypow do eksperymentow raczej slabe zrodla zasilania. Kiepskie zrodlo zasilania to zawsze jakis tam bezpiecznik. Jak pedzisz uklad z zasilacza ktory potrafi wydolic 20A to w razie bledu - tyle dokladnie wydoli:>
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 mar 2016, o 22:56

uC ma ta zaletę, że prosto można robić takie rzeczy, a cały układ jest mały i lekki.
https://www.youtube.com/watch?v=v_QDGSJr8Rg
https://www.youtube.com/watch?v=-CEoF7gaeJU
https://www.youtube.com/watch?v=8H-jh8xL5tA
Helikoptery

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości