PimP My RC - światełka, migadełka i inne takie...

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 7 mar 2016, o 20:29

Popatrzyłem trochę na różne diody i szczena opada. TAKA np. żre tyle prądu, że musiałbym na jednego LEDa dawać jeden tranzystor BC327 ze schematu dostarczonego przez Aikusa :shock: Generalnie żaden problem, bo sterowanie by się poprowadziło. Tylko czytam trochę o tej elektronice i się zastanawiam, gdzie tu kondensatory dokładać, żeby dobry power był :dance:
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2016, o 21:18

Jak wysterujesz takiego 3W powerleda maksymalnym pradem to bedzie wypalac oczy i niestety troceh sie grzac. Mysle ze nie ma co szalec... Znaczy na strobo to mozna dac maksa albo i wiecej, ale na Beacony juz mniej.
Trzeba potestowac poprostu.
dzis juz nie dam rady, jutro tez nie, moze w srode wieczorem sie pobawie...

Generalnie kusi mnie to o czym Wojtek mowi, ale bladego pojecia nie mam jak sie do tego zabrac....
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1677
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 7 mar 2016, o 22:39

Panowie w skrócie...dla was przyjdzie z pomoca arduino. Kupujecie moduł u chinczyka, programatorek avrdude i spokojnie napiszecie mruganie diodami jakie chcecie.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2016, o 22:48

Aaa trzeba bylo tak od razu mowic!
No to teraz juz wszystko wiem :swir:
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 mar 2016, o 23:02

arduino jest za duże do RC ale jako platforma edukacyjna jest ok.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7356
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 mar 2016, o 23:02

aaa w sumie jest chyba też jakaś wersja micro
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 7 mar 2016, o 23:06

MacGyverek pisze:Panowie w skrócie...dla was przyjdzie z pomoca arduino. Kupujecie moduł u chinczyka, programatorek avrdude i spokojnie napiszecie mruganie diodami jakie chcecie.

Napiszę Ci tak... Od 3 dni oglądam kanał na YT użytkownika ElektroPrzewodnik i chyba muszę zwolnić, bo w głowie mi zaczyna szumieć, i zapominam co widziałem wcześniej. Arduino nie koniecznie zaraz jest potrzebne, mimo że dzisiejszy wieczór poświęciłem właśnie temu ustrojstwu (teoria + ćwiczenia na YT) i oczy mam jak pinć zł Co tam można wydziwiać, ło Panie!

Reasumując chyba zaczynam czuć o co chodzi z PWM i jak sobie zmontować układ do sterowania np. jasnością grupy ledów przy wykorzystaniu sygnału z odbiornika oraz kilku bajerów z osiedlowego sklepu elektronicznego.
No cóż, wyjścia są dwa. Zaświeci lub... zaśmierdzi TZ nie ma, się wywietrzy
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2016, o 23:15

I tak oto uczeń przesciga mistrza:)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1677
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 7 mar 2016, o 23:39

Jakbys miał jakies problemy z programowaniem to wal śmiało. Jestem programistą i na codzien robie na avr'kach i innych pchełkach....
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 8 mar 2016, o 15:42

To teraz rozumiem McGyverek dlaczego to dla Ciebie takie proste. Ty na codzien robisz w avrkach i innych pchelkach a ja nie wiem co to sa avrki i inne pchelki
:)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1677
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 8 mar 2016, o 20:19

Żeby się nie rozpisywać https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Atmel_AVR...

Ogolnie procesorki te są wykorzystywane w arduino. A arduino to takie gotowe zestawy do szybkiego i prostego tworzenia roznych urządzonek.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 8 mar 2016, o 22:19

Pochyle sie nad tym jak tylko sie wygrzebie spod tego co sobie sam nabralem na lep ostatnio:)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1677
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 8 mar 2016, o 22:41


YouTube

Tu moj model z ledami:
- Na ramionach moduły LED z podsufitki samochodowej
- strobo dioda 3W http://www.banggood.com/3W-Round-280LM-White-or-Warm-White-High-Bright-LED-Light-Lamp-Chip-DC-9-12V-p-917870.html

Całość steruje procek ATMEGA8. Odczytuje sygnał PPM z odbiornika i odpala: diody na ramionach, strobo, buzzer i inne rzeczy jeszcze.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 9 mar 2016, o 10:09

No wiem... Okazuje sie, ze wcale nie duzo trzeba zeby zaczac robic wlasne regle i miec w dupie YEPy, Castle i inne Kontroniki :twisted:
Z cala elektronika z reszta jest tak samo... Serwa sa wyjatkiem bo to mechanika z zegarmistrzowska precyzja...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 14 mar 2016, o 19:00

Tematu nie odpuszczam i w miarę możliwości coś sobie dłubię. Ponieważ spaliłem już jedną kość NE555 postanowiłem, że najwyższy czas zrozumieć jej działanie. Tak też uczyniłem i odnalazłem na YT filmik:

YouTube
Gość wg mnie nieźle tłumaczy, ponieważ oświeciło mnie na maksa i np. wiem dlaczego poszedł siwy dym :masakra: Oczywiście nie dało się nie zwrócić uwagi, w czym koleś pracuje. 5min szperania i program już zainstalowany. Niezły bajer z tej aplikacji! :shock: Taki fajny symulator. Normalnie Phoenix dla elektroników :)

Poniżej przykład mojego układu zmontowanego na bazie właśnie NE555 przerobionego na stroboskop bez użycia tranzystora (do standardowych ledów oczywiście). Uzbrojony jest w wirtualną aparaturę pomiarową umożliwiającą obserwację tegoż organizmu.
Obrazek

Stopklatka z momentu rozładowania kondensatora i uruchomienia LED.
Obrazek

A tak wygląda schemat po wycięciu zbędnych pierdół. O zmianie wysterowania układu przy pomocy zmiany poszczególnych rezystorków/kondensatora dla ewentualnych zainteresowanych.
Obrazek

Zabieram się za stworzenie układziku dla większej ilości i mocy ledów. Niestety nie znam się za bardzo i nie wiem czym różnie się tranzystor BC327 on BC307, więc trochę będzie zabawy hmm
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 14 mar 2016, o 20:51

O fajny filmik - tez go obejrze tym bardziej ze okazalo sie wczo... przed wczoraj, jak wypialem tranzystor, ze uklad dziala dokladnie odwrotnie niz bym tego oczekiwal, znaczy dioda swieci caly czas i raz na sekunde blaknie na milisekunde.
A powinna caly czas nie swiecic i raz na sekunde blyskac na milisekunde :>
Znaczy sie tranzystor, jest caly czas normalnie zamkniety, wlasnie przez wysterowanie z 3 nozki NE555, a raz na sekunde ten sygnal ginie i tranzystor sie otwiera.
Dlatego PNP.
Zeby odwrocic dzialanie ukladu.
To co otwiera tranzystor to napiecie podane przez R3, ktore napiecie z 3 nozki "zobojetnia".
Ale nic to - to tylko moje zgadywanie i dopoki tak jak Ty nie zrozumiem zasady dzialania NE555 - gowno a nie cokolwiek wiem.


Co do roznic pomiedzy Tranzystorami:

http://www.redrok.com/PNP_BC327_-45V_-8 ... _TO-92.pdf

http://www.micropik.com/PDF/bc307.pdf

Ergo - dla naszych zastosowan nie roznia sie niczym.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 14 mar 2016, o 21:39

A tutaj prezentacja mojego strobo na PowerLed z rezystorem 5R.


YouTube

Ciezko to pokazac na filmie.
Dioda jest niebieska bo taka akurat mialem luzem - docelowo bedzie oczywiscie biala.
Pokoj jest bardzo jasno oswietlony - w celach pogladowych pokazalem jakie oswietlenie jest w pokoju - cztery swietlowki kompaktowe o lacznej mocy cos kolo 80W i reflektor Power Led 30W.

Z obliczen wynika, ze prad jaki plynie przez diode to okolo 1,5A. (dopuszczalny prad ciagly dla diody to chyba 600mA).
Tranzystor BD136 oraz dioda PowerLed - zimne.
Zastanawialem sie czy nie wsadzic tam rezystora 2Ohm... hmm ale doswiadczenie pokazalo, ze roznica pomiedzy rezystorem 5R a 10R jest ... niezauwazalna... wiec chyba nie ma co zylowac ukladu.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 14 mar 2016, o 23:26

aikus pisze:Co do roznic pomiedzy Tranzystorami:
http://www.redrok.com/PNP_BC327_-45V_-8 ... _TO-92.pdf
http://www.micropik.com/PDF/bc307.pdf
Ergo - dla naszych zastosowan nie roznia sie niczym.

O ile dobrze czytam, różnica jest zasadnicza. W prądzie ciągłym dostarczanym przez tranzystor. 307 ma 100mA a 327 zapoda 800mA. Na tym pierwszym z diodami mocy nie poszalejesz. A chcąc podłączyć dwie?...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7518
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 14 mar 2016, o 23:45

... uzyjesz jakiegos BD :>

No ale faktycznie, roznica zasadnicza.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 16 mar 2016, o 22:49

Siedza ja sobie i dłubia w Elektro symulatorze. Poczyniłem taki oto prototyp - stopklatka w momencie błysku. Amperomierze zostawiłem do wglądu jaki prąd płynie tu i tam...
Obrazek
Zbudowałem go na płytce i działa zajebiaszczo. Niestety w programie brak jest BC327 (takie mam w szufladzie), więc z dostępnych w bibliotece użyłem BD136.

TERAZ UWAGA! Pytanie do rozkminiaczy! Czy byłoby możliwe sterowanie sygnałem bezpośrednio z odbiornika jakimś tranzystorem? Mój stan wiedzy podpowiada mi, że musiałbym użyć jakiegoś NPN lub IRFa, ale nie mam pojęcia którego. Napięcie zmierzone na pinie sygnałowym w odbiorniku to 0,3V na -100, 0,45V dla 0 i 0,6V dla +100. Pisząc sterowanie miałem na myśli funkcjonalność typu ON/OFF.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości