Prąd - gdzie on znika !

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 23 maja 2016, o 11:57

Chłopaki. Jest nas na forum coraz więcej. Będą zdarzały się takie sytuacje. Nie unikniemy tego, prosta statystyka. Strzepnijmy sobie wszyscy w kiblu, chlapnijmy piwko i zachowajmy spokój grabarza. Inna bajka Neo, że się nie popisałeś swoją wypowiedzią, Aikus podjął polemikę, chyba trochę niepotrzebnie. Ja piszę tylko głupie wstawki, a Mirkowi już nic nie pomoże.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 11:58

aikus

jak widać, sam też załapałeś się na darmowe żarcie,
nie zauważyłem uwarunkowań jakie trzeba spełnić, żeby dopisać się na forum,
i nikt ci nie kazał udzielać mi porad,
podziękowałem za porady wszystkich,
ale może tobie trzeba extra ...

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 12:01

Kowal ...
podziękowałem tym co chcieli pomóc,
naburczałem na tych, którzy robią ze mnie idiotę,
jedna część nie dotyczy pierwszych druga drugich @

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 12:19

Witam,
proszę o zamknięcie tego postu,
temat raczej wyczerpany.

z góry dziękuję

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6967
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 23 maja 2016, o 12:59

Neo, przestań mi pisać co mam robić a co nie. Będę pisał co będę chciał tak jak każdy tutaj.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6967
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 23 maja 2016, o 13:01

P. S. Już się zamykam, obiecuję. Serio.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 23 maja 2016, o 14:05

aikus pisze:P. S. Już się zamykam, obiecuję. Serio.


Powinienneś teraz coś napisać, zacząć się wściekać i napisać pod tym, że już się zamykasz.

Neo, mnie wali generalnie co do kogo piszesz, chyba że do Mirka, bo to mój chłopak (on jest bierny). Napisaliśmy Ci, że cos jest nie tak, bo praw fizyki Pan nie zmienisz i serwa same z siebie nie obciążają pakietu "gigantycznymi" prądami, pomijając fakt, że twoje serwa nie mają 30kg/cm. Każdy z nas, w mniej lub bardziej przyjemny sposób (oprócz Mirka) chciał Ci pomóc. Spotykają się na tym forum inżynierowie, ludzie bez studiów, ludzie z doświadczeniem po 20 lat jak i po 2 miesiące, no i Mirek. Ci bardziej doświadczeni poradzili Ci dobrze (poza Mirkiem). Zadaniem było znalezienie przyczyny, a nie ominięcie przyczyny. Tyle. Nic specjalnego. Z twoich wypowiedzi dało się wywnioskować, że warto by było żebyś jakąś tam wiedzę odświeżył, bo napewno ją gdzieś tam masz. Moim zdaniem, fajnie by było sie uczyć z tego forum, a nie dostawać gotowe rozwiązania, bo to do niczego nie prowadzi. Dlatego chłopaki powiedzieli pomierz, bo od czegoś trzeba zacząć. Poszedłeś własną drogą, ok., twój wybór. Czy dobry, czy zły to nie nasza brocha. Ale wstawianie w poście "naukowcy" mogło niektórych wkurwić. Nie sądzisz?

A szydera na tym forum była i będzie, czasami mniej, czasami bardziej bolesna. Jakoś tak jest w lotnictwie, że "szydera musi być". Na polu mamy podobną atmosferę, nikt nie płacze, oprócz Mirka.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 15:34

Wpis "naukowcy" to do teoretyków i sugerujących, że pytający to idiota.
Jeszcze raz, już po raz kolejny :
- zasilanie było podpięte z pakietu do odbiornika na dwóch parach cieniutkich kabli, kable zasilające o których pisze Wojtek, zostały obcięte wraz z czymś tam, jak go odbierałem ( a te były grubsze :) )
- z odbiornika zasilane było wszystko, 3 serwa na tarczy HV, sewro ogonowe HV, IKON i serwo gazu też 7,4 V
- alarm na aparaturze w telemetrii ustawiony na 6,5 V, włączał się minutę po starcie
- spadki napięcia wskazywane z telemetrii sięgały 6,1 V na napakowanym pakiecie 1750 lub 4800 ( badałem oba bo zakładałem że są stare i słabe )
- kupiłem nowe pakiety 2s 5000 20c, alarm pipczał tak samo, więc ustawiłem alarm na 6 V, pipczał pipczał a ja go olałem, i model zwalił się na ziemię
- po sprawdzeniu okazało się, że napięcie spadło granicznie do 5,3 V
- sprawdziłem to tak, że przytrzymywałem solidnie serwa na tarczy łapką i dawałem im do pieca, obserwowałem co dzieje się z napięciem, spadało do 6,1 V z 8,38 V
- zrobiłem szynę zasilającą
- zasiliłem serwa poza odbiornikiem
- odbiornik zasiliłem z szyny przez gniazdo spec
- z odbiornika zasilam tylko serwo gazu i IKONA ( wieloma kanałami )
Sprawdziłem, wszystko działa, nie ma spadków napięcia większych niż 1 V, na naładowanym pakiecie, na testach z obciążeniem serw na ziemi też wszystko jest OK.
Teraz pakiet 5000,wystarczyl na 5 lotów, napięcie po pięciu lotach 7,5 V, największy spadek 7 V

To tyle

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4153
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 23 maja 2016, o 16:32

Zostawiając już na boku prądowe dywagacje, ten Twój pakiecik 5Ah gabarytowo duży jest?
2S 2,2Ah wystrugane z 3S mieszczą się jeszcze całkiem zgrabnie na półkę 600N. Ale jak patrzę na 4S 5,2Ah który lata w Pingwinie... 2 celki z niego to już jest spory wafel...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 23 maja 2016, o 18:31

Tak tylko się zastanawiam....
Pakiet 5Ah
Ilość lotów 5
Czas jednego lotu max 10 min.

Suma łączna to maks godzina.

Twoja elektronika musi brać około 3-4 Amper non stop.
Albo latasz tak szalenie albo masz jednak coś nie tak.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 18:34

Pakiet 2s 5000 Zippy, wchodzi na półkę do 600 N,
trzeba go wpasować na górze pomiędzy ramę modelu, dochodzi do górnego łącznika ramy,
kupiłem w twardej obudowie.
Po krecie, uderzył w metalowy łącznik ramy, i poobijał się o łącznik i o ramę,
nakleiłem na krawędzie ramy odbojniki z mikrogumy a na łącznik rurkę amortyzującą.
Pakiet teraz wchodzi ciasno pomiędzy ramy do samego końca trzeba go wsunąć, wtedy model jest dobrze wyważony.
Koniecznie twarda obudowa, jak byłby w miękkiej już by był do wywalenia.
Polecam takie rozwiązanie, latasz i latasz a pakiet nic :)

Dziś się już muszę wypiąć z forum

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 23 maja 2016, o 18:35

Ja nie napisałem że pakiet wystarczył tylko na pięć lotów.
Ponieważ parę razy miałem pełne gacie .... dałem już na ten dzień pas.
Być może polatał by jeszcze pięć .

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 23 maja 2016, o 18:56

Peper pisze:Tak tylko się zastanawiam....
Pakiet 5Ah
Ilość lotów 5
Czas jednego lotu max 10 min.

Suma łączna to maks godzina.

Twoja elektronika musi brać około 3-4 Amper non stop.
Albo latasz tak szalenie albo masz jednak coś nie tak.

Mi się wydaje ze od samego początku zabrakło info ile wlazło do pakietu. Wtedy nie bylo by info o pomiaRach bo przy malym ubytku wskazanie bylo by na opornośc czyli fi przewodów lub punkt na nich. Ale..
Ps.
Neo.. co to za moto w avatarze?
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 24 maja 2016, o 10:37

Witam,
a motor ... miałem taki moment, że z kolega postanowiliśmy budować choppery.
Niestety Polska to nie rynek na takie drogie zabawki.
Motor był pikny, 127 cali sześciennych silnik, zewnętrzne wielotarczowe suche sprzęgło napędzane na pas, 145 KM, 190 Nm momentu obrotowego, miód :), kapeć z tyłu 30 cm szerokości, przyspieszenie rakieta ....
Sprzedany, temat zamknięty, teraz tylko dla siebie i dla znajomych się tym zajmuję.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 28 maja 2016, o 10:00

U mnie ostatnio wyszło, że serwa BL (szczególnie 20kg od skoku) wyciągają ok. 800-900mAh po trzech lotach. Profilaktycznie mam też zrobione bezpośrednie zasilanie serw po Becu i wyłączniku. Z odbiornika i z Braina idą tylko sygnałowe. Jakoś to działa, choć czasem w locie też telemetria zapiszczy.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 30 maja 2016, o 16:05

Witam, rozdziel zupełnie oddzielnymi solidnymi kablami szynę zasilana do serw i zasilanie odbiornika.
Tak zrobiłem i nic nie pipczy. Wcześniej z jednej szyny zasiliłem i serwa i odbiornik i zdarzało się, że telemetria zapipczała, po rozdzieleniu na dwie osobne pary przewodów do szyny i do gniazd zasilania odbiornika jest spokój.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 30 maja 2016, o 16:06

Oczywiście miałem na myśli poprowadzenie dwóch osobnych par solidnych przewodów bezpośrednio od akumulatora.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4153
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 30 maja 2016, o 17:20

Po co w takim razie te solidne kable dla RX/FBL? tam pobór jest znikomy w stosunku do serw :dk:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 30 maja 2016, o 19:05

U mnie jest BEC 20A, więc głównie zwracam uwagę na napięcie pakietu, choć te za Becem też podlega wahaniom, ale w normie. Rx i Fbla mam podpiętego do szyny zasilanej z Beca. I to powinno wystarczyć, bo serwa ciągną zasilanie z szyny z grubego przewodu. Nie ciągną prądu po tych cienkich kabelkach poprzez Rx lub Braina.p
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 31 maja 2016, o 16:39

Zrobiłem dodatkowe osobne zasilanie do odbiornika, poza szyną, bo przy ustawieniu alarmu na 6,5V podczas 5 lotu telemetria zapipkała, żeby mieć to w nosie, zrobiłem dodatkowy obwód. Teraz telemetria milczy, nie ma spadku do 6,5V nawet po 8 lotach na jednym pakiecie 5000 20C.

Pozdr
NEO

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości