Prąd - gdzie on znika !

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 18 maja 2016, o 07:27

Właśnie, a ja od kiedy się pojawiły cyfrowe serwa, to byłem przekonany, że zablokowane pociągnie tyle prądu ile da radę, aż do zjarania, a tu kupa. Bo kilka cyfrowych zjaraliśmy.... Więc dużo zależy od danego serwa.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 maja 2016, o 10:04

to może doprecyzuje, zablokowanie serwa powoduje pobór do 1.6A i po około 0,5sec spada do 1.4 (i to jest chyba to zabezpieczenie??) i wtedy kończyłem. Ponieważ prąd to jest spadek napiecia na R referencyjnym więc można by to zmierzyć oscyloskopem- może to potem zrobię.

Co do machania serwem to machanie nieobciążonym raczej nic nie da bo dopiero machanie obciążonym spowoduje większy pobór, nie?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 18 maja 2016, o 10:20

Machanie tarczą (nie jest to masa jakaśmocno obciążająca ) daje efekt.
Chwilowy pobór prądu winika z tego że silnik musi zawrócić czyli dostaje prąd a kręci się jeszcze w przeciwnym kierunku.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6963
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 669 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 18 maja 2016, o 10:41

Zawsze mozna przyczepic na stale kowadlo do orczyka i wtedy pomachac.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 18 maja 2016, o 16:05

Teoche powinno dac ustawienie dwóch lopaty wzdłuż ogona przy szybkim machaniu.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 maja 2016, o 17:41

tylko w modelu wielkości 600 (a pewnie nawet i w 450) możesz zjarać serwa ale teoretycznie masz rację zwiększy to obciążenie :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 18 maja 2016, o 19:19

Witam,
jeszcze nie mierzyłem, buduję szynę zasilającą :)

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 maja 2016, o 19:53

zanim pomierzysz? :masakra:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 19 maja 2016, o 13:10

Neo - zaczynasz chłopie popadać w jakąś paranoję z tą szyną.
Jeszcze trochę, a będziesz miał do awioniki mocniejsze zasilanie, niż ja mam w Gauce 550 :vhappy:

Noż kurcze chłopaki ci mówią co masz zrobić... S P R A W D Z I Ć

Weź nie rób se jaj. Wielu z nas lata bez żadnych dubli powera i nic się latami nie dzieje. Jak dla mnie masz pokrochmalone z kablami. :hammer:
Zacznij od sprawdzenia wszystkich przewodów i LUTÓW. Ew. powymieniaj kable na nowe i pewne. A szarpania za serwa to sobie na razie odpuść. Ty masz tylko serwa i braina, a co ma powiedzieć latający elektrykiem, gdzie wszystko szarpie prąd?

Nie wykluczam takiej możliwości, ale trzeba robić jedną rzecz na raz, a nie łapać się za wszystko... :masakra:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6963
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 669 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 19 maja 2016, o 14:11

Oj tam oj tam... postrzela na slepo i moze w koncu trafi niechcacy... :>
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 19 maja 2016, o 14:50

Nic nie strzelam na ślepo.

W modelu była już kabloteka, która zasilała inną konfigurację.
Część odciął poprzedni właściciel, zostały cztery cieniutkie zarobione kabelki, po dwa na minus i plus.
Uznałem, że to wystarczy i wykorzystałem je do podwójnego zasilenia odbiornika, z odbiornika przez kable na kanały IKONA z IKONA serwa.
Okazuje się, że to nie daje rady, serwa dużo chcą i powoduje to spadki napięcia, wszystko wypierd .... i zrobię szynę zasilającą serwa poza odbiornikiem.
Spadki napięcia mi się nie przyśniły, tylko zbadałem, telemetrią, nie miernikiem i tylko napięcia nie natężania.
Serwa pod obciążeniem, a szczególnie kilka na raz mają duży apetyt.
Sądzę również, że potrzeba sporo siły, żeby na takim krótkim ramieniu zmienić natarcie łopaty na wirniku głównym, jak się kręci to niezły żyroskop jest, trzymając coś takiego na osi w ręku, podobnie jak koło rowerowe, dawało by bardzo duży opór przy zmianie położenia.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6963
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 669 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 19 maja 2016, o 14:54

O juz juz juz... cicho cicho... zadnych zyroskopow coriolisow i tych innych tam...
Cicho cicho... nic nic ...
prądy, kabelki, natężenia, napiecia... prawo Ohma... tak bedzie dobrze.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 19 maja 2016, o 15:45

:)
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 19 maja 2016, o 15:59

I oczywiście jestem świadom, że tarcza wirnika nie zmienia swojego położenia w stosunku do swojej osi, ale zmiana kąta natarcia powoduje wygięcie całej wirującej tarczy i wyraźnie widać to podczas jej pracy, więc serwo musi się napracować podobnie jak by chciało zmienić położenie osi.

:)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 maja 2016, o 16:15

To raczej nie jest kabelkologia, latałem na identycznych serwach jak Twoje- ale dopóki nie pomierzysz to nie będziesz wiedział
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4152
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 19 maja 2016, o 16:20

Ou yeah! bratnia dusza ;) Ja też do prądu podchodzę z siłą na ramieniu wysuniętą na czoło. Po mojemu to jest tak, że elektrycy którzy latają bez pakietów awioniki nie poczują spadków napięcia na pakietach, a co najwyżej naplują na BEC'a. W spalinie dochodzi jeszcze czynnik czasu lotu. Zbierając to wszystko do kupy wychodzi mi oczywista rzecz, że pakiet przy FBL starcza na krócej niż przy pręcie. Dodatkowo biorąc pod uwagę czas lotu - średnio 10min, co daje najmarniej dwa loty elektrykiem, doszedłem do wniosku, że kablami i szynami zasilania nic nie wskóram. 3-4 sportowe/lajtowe loty spaliną FBL z serwami HV na pakiecie 2S 2200 po 10min każdy, to wydaje się być normalny wynik. Przy mocniejszym "szarpaniu" zmieniam taki pakiet po 2 lotach - na wsiakij słuczaj, bo zostaje w nim ok.3,85-3,9V/cele bezpośrednio po locie. Serwa i Braina mam zasilane z BEC'a ograniczone do 7V. W Gasserze zasilanie serw jest 6V plus zapłon, lot może trwać nawet 15min i pakiet 2S 2200 starcza na tyle samo, czyli 2-3 loty.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6963
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 669 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: aikus » 19 maja 2016, o 16:27

NEO pisze:I oczywiście jestem świadom, że tarcza wirnika nie zmienia swojego położenia w stosunku do swojej osi, ale zmiana kąta natarcia powoduje wygięcie całej wirującej tarczy i wyraźnie widać to podczas jej pracy, więc serwo musi się napracować podobnie jak by chciało zmienić położenie osi.

:)



Obrazek

MSPANC
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 19 maja 2016, o 20:12

A nie chciales pomierzyc prądow czy przypadkiem jakies serwo nie pada?
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 20 maja 2016, o 11:19

Witam wszystkich.

Poczytałem pogrzebałem poszukałem ...
W większości tekstów i porad jakie znalazłem w sieci i nie tylko, zaleca się przy heli nitro i benzynach, oraz dużych modelach samolotów, w przypadku wysoko prądowych serw do rozdzielnia zasilania na solidnym kablu do serw i do odbiornika.
Dodatkowo doszukałem się informacji, że serwa cyfrowe pobierają prąd cały czas, nawet w spoczynku odmiennie do serw analogowych.
Faktycznie pakiet jaki zastosowałem 5000, 20C, powinien w teorii wytrzymać kilka lotów, ale w praktyce, częściowe jego zużycie powoduje chwilowe spadki napięcia poniżej 5,5V, czego nie toleruje odbiornik Hitec.
Reasumując powinno się więc stosować specjalne rozdzielacze napięcia, do serw, a odbiornik Hitec powinien być zasilany przez gniazdo spec, bezpośrednio z pakietu na solidnym kablu. pozwala to uniknąć spadków napięcia i zasilanie go napięciem do 30V, dodatkowo w ten sposób otrzymuje się na telemetrii odczyt stanu pakietu podczas lotu, nie zakłamany przez spadki napięć.

Może kogoś to zainteresuje.

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 maja 2016, o 11:21

A jak pomiary?
Helikoptery

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości