Prąd - gdzie on znika !

Porady, kruczki i sztuczki, setupy, wskazówki... warto korzystać.
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 20 maja 2016, o 11:57

Jutro :)

Dam znać
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1407
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 20 maja 2016, o 14:50

NEO pisze:...a odbiornik Hitec powinien być zasilany przez gniazdo spec, bezpośrednio z pakietu na solidnym kablu. pozwala to uniknąć spadków napięcia i zasilanie go napięciem do 30V, dodatkowo w ten sposób otrzymuje się na telemetrii odczyt stanu pakietu podczas lotu, nie zakłamany przez spadki napięć.

Może kogoś to zainteresuje.


Nie do końca jest tak jak piszesz. Wszystkie moje modele mają Rx zasilane przez SPC, czyli otrzymują napięcie identyczne z tym na pakiecie. Gdy będzie spadek na pakiecie, ten sam spadek zaliczy Rx. Jeżeli nie zejdziesz poniżej 4,8V powinno być ok:
Obrazek
W tym układzie aparatura pokazuje właśnie napięcie na pakiecie. Bieżące oraz minimalne do jakiego był spadek (przydaje się do oceny pakietu po locie).
Osobiście latam na czas, ale zdarza mi się dość często korygować długość lotu na podstawie aktualnych odczytów - moje latanie jest stosunkowo "nierówne". Dzięki temu pakiety po lataniu są równiutko rozładowane.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 20 maja 2016, o 20:27

Neo najwidoczniej wie lepiej co powinien w swoim modelu zrobić (szynę)

A ja powiem tylko tyle, słuchaj bardziej doświadczonych to mniej na to hobby wydasz.

Ja rozumiem że towarzystwo wzajemnej adoracji funkcjonuje i pitoli się aby popitolić, ale to do niczego nie prowadzi.

Od siebie powiem, że jeśli nie sprawdzisz jaki masz pobór prądu to może się okazać że masz któreś serwo uszkodzone i Twoja super wypas szyna czy SBEC w niczym Ci nie pomoże.

EDYTA:

4 dni pitolenia i dalej brak konkretów , za to są aż 4 strony nic nie wnoszącego spamu.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7288
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 maja 2016, o 20:39

latałem tym modelem na pakiecie 2200 i 3500, dokładniej z tym okablowaniem więc to nie jest wina okablowania a jeżeli się stała wina okablowania (bo serwo więcej bierze lub kabel się pocienkował) to i tak trzeba pomierzyć.

Ale każdy ma swoją drogę kolega NEO również musi sam do tego dojść - nic na silę- to hobby :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1407
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 21 maja 2016, o 04:53

Peper pisze:4 dni pitolenia i dalej brak konkretów , za to są aż 4 strony nic nie wnoszącego spamu.

Spokojnie kolego, nie stresuj się bo to na urodę szkodzi, wiem po sobie. To nie elektroda, gdzie strach "gębę otworzyć"

Osobiście życzę koledze NEO powodzenia w naprawie, aczkolwiek nowości w dziale Kretowisko przeglądam zawsze z zapałem
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 21 maja 2016, o 07:05

Neo. Zastanów się. Ludzie zazwyczaj w awionice stosuja 1800-2000-2000-2500. Ty masz 5000mAh i mówisz o "kilku" lotach.... Z tego mozna zasilać helika w locie......Ewidentnie masz coś strzelone. Nie wiem co za idiota wymyślił "teorię" o bóg wie jak prądożernych serwach i stosowaniu kabli "przemysłowych". Ty masz TYLKO 600etkę. Ludzie latają na normalnych kablach, połączonycn poprzez odbiornik i nic się nie dzieje. Żyją, latają i nie wymyślają nowych teorii.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7401
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 21 maja 2016, o 07:44

E tam, szyna jest potrzebna. I 6s 5000. Wy wszyscy mi rozumiecie... Neo zmierzą do zbudowania helikoptera z napędem hybrydowym.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7401
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 21 maja 2016, o 08:12

Peper pisze:[...]
Ja rozumiem że towarzystwo wzajemnej adoracji funkcjonuje i pitoli się aby popitolić, ale to do niczego nie prowadzi.
[...]
[...]

4 dni pitolenia i dalej brak konkretów , za to są aż 4 strony nic nie wnoszącego spamu.


Peper, ja mam dla Ciebie propozycje: Zrob swoje forum. Wprowadz tam zelazna faszystowska dyscypline. Niech ludzie maja wybor czy wola byc na forum z TWA czy na faszystowskim. Od siebie dodam, ze ja na Twoje forum na 100% nie przyjde.
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 21 maja 2016, o 08:27

aikus Zapoznaj się z netykietą i przestań pisać post pod postem, co masz w swoim zwyczaju, czyta się to okropnie.

Nie mam osobiście nic do ciebie ale jesteś liderem w pisaniu nic nie wnoszących postów.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7288
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 maja 2016, o 09:54

Peper pisze:aikus Zapoznaj się z netykietą i przestań pisać post pod postem, co masz w swoim zwyczaju, czyta się to okropnie.

Nie mam osobiście nic do ciebie ale jesteś liderem w pisaniu nic nie wnoszących postów.


To prawda, że posty Aiukusa czyta się okropnie, prawda, że nic nie wnoszą i są długie ale na tym forum to dozwolone, tu nie chodzi o 100% merytoryki a posty pod postem nie są u nas tępione- przy zachowaniu umiaru nie są niczym złym.

Więc wyluzuj i baw się tu dobrze
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 21 maja 2016, o 10:22

Zakładam bana na Aikusa. Aikus, załóż sobie. Albo niech Ci Mirek założy.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 21 maja 2016, o 12:12

No tak, Aikus wieczny autobanita ;)
Co do serw, podpiąlem amperomierz kolejno pod każde serwo w obydwu spalinach. W jednej są KST HV zasilane 7V, w drugiej Futaby 9452 zasilane 6V. W obydwu przypadkach jest tak jak pisał Wojtek, przy obciążeniu około kilograma cukru powieszonego na okuciach łopat pobór prądu jest 0,9-1,3A. Ta większa wartość pojawia się przy szybkim machaniu, w spoczynku pobór nie przekracza 1A.
Tak czy siak pakiet 2S 2200 w obdywu helikach to są 2-3 loty. No chyba że ktoś chciałby dopuścić lot helikiem 600/700 na pakiecie awioniki który ma już 3,85/cele, to polata więcej, ja się boję.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 21 maja 2016, o 12:46

Ile mah wchodzi w pakiet po np 3 lotach, masz ładowarkę która ten parametr podaje...
Albo inaczej, naładuj pakiet do pełna, wykonaj 1 lot i naładuj pakiet ponownie zwracając uwagę ile prądu weszło w pakiet.

Jeśli możesz to zrób fotki instalacji elektrycznej aby można było to organoleptycznie zobaczyć.

Oczywiście rady są kierowane do NEO.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15670
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 maja 2016, o 12:48

Kowal pisze:Zakładam bana na Aikusa. Aikus, załóż sobie. Albo niech Ci Mirek założy.

Bany sie skonczyly na ten tydzien. Ale znalazlem ostatniego bana(na).

Moze być?

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 21 maja 2016, o 13:02

(...)Minimalna dopuszczalna długość wynosi 14 cm, minimalny dopuszczalny stopień wynosi 27 mm.


Źródło

Nie znalazłem numerycznie wymagań co do krzywizny. Panuje pogląd, że ten parametr to jest to samo co "stopień" wg rozporządzenia, czyli byłoby 27mm.
IMO banan Mirasa trzeba naprostować, jest zabyt krzywy i może boleć.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15670
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 maja 2016, o 13:18

Mnie nie bolał to Aikusa tym bardziej nie zaboli.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7401
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 21 maja 2016, o 16:05

miruuu pisze:Mnie nie bolał to Aikusa tym bardziej nie zaboli.


Sugerujesz, ze mam.... tego... no...
... gniazdko rozruchane bardziej od Ciebie?


Peper pisze:aikus Zapoznaj się z netykietą


A dasz mi wtedy buzi?
:swir:


Peper pisze: i przestań pisać post pod postem, co masz w swoim zwyczaju, czyta się to okropnie.


Peper, na tym forum jest funkcja filtrowania postow.
Use it!
Wrzucasz mnie do swoich wrogow i juz Cie moje posty nie kolą w oczy.

Peper pisze:Nie mam osobiście nic do ciebie ale jesteś liderem w pisaniu nic nie wnoszących postów.


Wlasnie wyglada na to, ze masz. Dokladnie osobiscie do mnie.
Wiec - patrz wyzej.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 21 maja 2016, o 16:26

Dobra, chłopcy. Daliście sobie po buzi, teraz możemy sie uspokoić.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 21 maja 2016, o 16:57

NEO pisze:Poczytałem pogrzebałem poszukałem ...

A jak pomiary?

A tak BTW... Jestem przerażony. Latałem ja głupi Gałką tyle czasu nieświadom, że model mi może w każdej chwili spaść. No bo mam wszyćkie serwa cyfrowe - wprawdzie nie HV, ale cyfrowe... A cooo, stać mnie :dance: - no i ten tego, chyba zrobię te testy z workiem cukru, albo będę dokładał więcej pakietów.
Albo jeszcze lepiej, to walnę se dwie szyny. A cooo. Takie ładne, amerykańckie.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 21 maja 2016, o 21:20

Jak już szalejemy to może takie coś :

http://www.scottgrayrc.com/images/RX2_hookup_lg.jpg

Bez :

https://youtu.be/zPdYilsNjIE

Z reactorem :

https://youtu.be/fcdVyht12RA




Oczywiście uważam że najpierw lepiej zmierzyć prąd i napięcie serw bo obstawiam że któreś się spierdzieliło i ciągnie za dużo dużo... prądu...
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, o 21:30 przez VaderJK, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Warsztat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości