Stabilizacja w samolocie

Bo każdy ma samolot, ale nie każdy się przyznaje...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2710
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 7 mar 2016, o 19:10

tak, w trenerku mu serwa zra po 5a ;-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 mar 2016, o 19:11

Serwa mam gownianexy. 3 x 9 plastik gram.
Wiec chyba olac.

Ale juz sam nie wiem. Po cos to dają... ale ze jak, do odbiornika, tak?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2710
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 7 mar 2016, o 19:32

ma wyrownywac szpilki pradowe :-)
W samolocie , zwlaszcza takim jak twoj nie ma co sie o to martwic.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 9 mar 2016, o 15:01

Dokładnie - jest to wygładzenie pików napięcia.
Tutaj macie ładnie pokazane ile to daje:
http://www.vstabi.info/en/node/1327
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 sie 2016, o 21:51

Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 wrz 2016, o 06:49

no to ja będę używał.
wczoraj przyszło. dzisiaj pewnie zamontuje w reaktorze.

w balsiaku mam to samo (albo podobne) tylko ustawiane z nadajnika. te programujemy z kompa jak klasycznego FBLa.

zobaczymy ile warte...

Obrazek

Obrazek

to co mi się juz na początek nie spodobało to kabelek. na cholerę mi kolejny inny kabelek z jakimiś wymyslnymi końcówkami. jakby nie mogli dać klasycznego usb-micro usb...
kolejny kabel który będę gubił albo zapomniał.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1395
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 2 wrz 2016, o 08:24

Masz na myśli autorską wersję gniazda/wtyczki? Ostro... Użycie opatentowanej wersji pewnie kosztuje, to wyklepali swoją.
Bardzo ciekawy jestem ile wart będzie ten ficzer.
Ostro, nawet zawis na śmigle robi sam. Mirek oszukista
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 wrz 2016, o 09:44

Haha. Akurat te stabilizacje mnie nie bawią. Zupełnie nie bawią, bo latanie byłoby prostrze od jeżdzenia autem wtedy :)
Chodzi mi wyłącznie o gyro - tak jak w balsiaku - tam też tą se ficzery a i tak nie używam - bo po co??
AAAlllee zastanawia mnie jedno i to chce sprawdzić jak jest w praktyce skoro jest... Ten auto zawis. Podepnę go pod pstryczek, którego używam w heliku jako autolevel... i zobaczę czy w nim nie mógłby pełnić analogicznej funkcji. Czyli jak mi się wszystko popierdzieli nad ziemią, to czy magiczny guzikiem nie odwrócię go śmigłem w górę i nie wyciągnę z opresji? hmm
To sprawdzę, bo w akrobacie do treningu może mieć sens.

Nie do końca natomaist ogarniam czym się różni te normalne żyro od tego drugiego żyra 3d coś tam. Z manuala na szybko wywnioskowałem, że te drugie żyro to własnie takie żyrko usztywniająco-stabilizująco-za-mnie-latające. A nie o to chodzi...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1565
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 100 razy

Postautor: MacGyverek » 2 wrz 2016, o 13:09

Może to źle jest opisane. Myślę, że na płytce masz układ żyroskopu oraz akcelerometr.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2785
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 329 razy

Postautor: Artu » 2 wrz 2016, o 13:16

miruuu pisze:...te programujemy z kompa jak klasycznego FBLa.

Bo przyoszczędziłeś :masakra: Jest wersja z programatorem za $39.50 :grin2::

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 wrz 2016, o 13:31

ale w jakim sensie to piszesz? tego trybu 3D costam? jak go włączam model w ręce zachowuje się debilnie. zdecydowanie się z nim nie rozumie.
ustawiłem na razie żeby oblatac 3 tryby:
- gyro (te takie zwykłe gyro - o te w sumie mi chodzi)
- brak gyra (na potrzeby ustawień modelu - bo ma latać prawidłowo tez bez gyra, żeby gyro robiło tylko to co powinno)
- autohover - na odbijanie pstryku. to mnie interesuje najbardziej pod kątem używania jak autolevelu w heliku. to co mi się nie spodobało w testach domowych to to że reaguje sterami z ok 1 sekundowym opóźnieniem co może być kluczowe bo w samolocie ciężko coś popaprac jak się jest wysoko. to właśnie przy samej ziemi pojawia się ryzyko... tak czy siak, jeśli zadziała, to domiksuje mu jeszcze full throttle i zobaczymy.

soft wygląda dość intuicyjnie. bez manuala całe podłączenie ustawienie zajęło kilka minut.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2016, o 05:57

Opaliłem go wczoraj, ale że byłem dosłownie przed zachodem słońca zrobiłem tylko jeden lot.
Na razie takie wnioski:
- na ustawieniach domyślnych działa całkiem ok. na pewno pobawie się w dokładne ustawienie gaina na każdej osi, ale działa i robi do ładnie. Efekt liścia na wietrze praktyczni zniwelowany
- autohover - działa i ładni wyciąga model pionowo do góry, ale robi to z około 1s opóźnieniem. Na pewno przyda się w sytuacjach takich jak nagłe oślepienie, dezorientacja w dalszej odległości itp bo pozwoli wyciągnąć modell do góry i na spokojnie ogarnąć w którą stronę leci. nie ma szans natomiast żeby uchronić go przed kretem wygłupiając się metr nad ziemią, co akurat cieszy najbardziej... No i dzisiaj domiksowałem do pstryka throttle na 100% - będzie łatwiej użyć... A jeszcze łatwiej będzie jak dojdzie nowy silnik, bo tego emax jednak za słaby jak dla mnie...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2890
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 252 razy

Postautor: Kowal » 3 wrz 2016, o 06:57

Z tych automatów twoich, to mi sie podobało jak Ci się model w glebie zameldował po włączeniu któregoś.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14864
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2016, o 07:28

mi tez się bardzo spodobało. reaktor nie chciał :(
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Bolo
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 11-02-2011
Lokalizacja: Nowogród Bobrz.
Podziękował: 4 razy

Postautor: Bolo » 10 lip 2017, o 15:29

Witam, mam mały problem i proszę o pomoc, mam gyro Dualsky FC 151 zamontowany w Pioneer'ze i fajnie działało ze Spektrum ale zmieniłem nadajnik na Futabę T14SG z odbiornikiem R7008SB podłączyłem pod SYS w gyro i do S.Bus w odbiorniku jednym przewodem i przełącznikiem Gear włączam gyro i diody się przełączają ale gyro nie działa, co jeszcze muszę zrobić aby odpaliło?
Pozdrawiam Andrzej

Wróć do „Ogólne dyskusje parapeciarzy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości