Bezprzewodowy symulator

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 21:56

Natchniony pomysłem Pawczu postanowiłem, również zrobić sobie bezprzewodowe połączenie z symkiem:

Potrzebowałem:

odbiornik 6ch
konwerter PWM->PPM (użyłem takiego: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... er_V2.html)

i działa:

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lut 2016, o 22:14

OOO... Panie to jest dobra rzecz
Rozumiem że to do phenixa
Jesteś w stanie dla słabszych opisać jakiś schemat jak podłaczyć ten konwerter
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 22:16

konwerter ma wejścia PWM, podłączamy pod nie odbiornik i jedno wyjście PPM i tam podłączamy Jacka od symka
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lut 2016, o 22:21

OK .. spojrzałem na fot na HK faktycznie z tyłu jest opisane ...
Rozumiem że do jacka tylko masę i sygnał,.. a zasilanie trzeba podać na ten converter czy wystarczy na odbiornik ?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 22:24

jeden pies, są połączone- najlepiej zasilić wszytsko z USB

u mnie na razie zasila to YEP 20A i pakiet 3500 20C :lol: :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16751
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 lut 2016, o 22:43

Masa, jest jeszcze opcja nieco drozsza ale na gotowo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... apter.html
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
zadmario
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 11-06-2015
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękowano: 11 razy

Postautor: zadmario » 7 kwie 2016, o 20:26

Ja też zrobiłem sobie bezprzewodowy symulator.

Jako, że miałem aparaturę TGY 9x przeznaczoną do symulatora i jako trener-uczeń, szkoda było nie wykorzystać oryginalnego nadajnika.
Znalazłem taki projekt i postanowiłem to upchnąć do obudowy adaptera. Zmieściło się idealnie.
Koszt wykonania niewielki, około 20zł.
Działa idealnie już ponad pół roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16751
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 kwie 2016, o 07:16

A jak to dziala?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
zadmario
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 11-06-2015
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękowano: 11 razy

Postautor: zadmario » 8 kwie 2016, o 17:41

Projekt, o którym pisałem to DIY odbiornik FlySky z wyjściem PPM.
Zbudowany jest na module XL7105-SY-B oraz procesorze ATTINY85.
Należy zaprogramować procesor wsadem dostępnym na stronie projektu oraz poskładać wg schematu.
Ja procesor przylutowałem bezpośrednio do płytki modułu, żeby zajmowało jak najmniej miejsca.
Posiadałem taki adapter i żeby zmieścił się odbiornik w obudowie wymontowałem przełącznik (ustawiłem na stałe interesującą mnie pozycję).
Wykonany odbiornik zasilany jest bezpośrednio z USB, i z uwagi na to, że moduł może być zasilany max 3,6V, zasilanie podłączone jest przez dwie diody podłączone szeregowo (co daje właśnie potrzebne 3,6V).

Dodatkowo chciałem zachować możliwość podłączenia do adaptera aparatury przez kabel więc wyjście PPM z odbiornika podłączyłem do środkowego pinu gniazda Jack.
Aby korzystać z "wbudowanego" odbiornika wsadzam w gniazdo wtyczkę Jack ze zwartym środkowym i końcowym wyprowadzeniem.
Awatar użytkownika
fizzi5
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 15-04-2016
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękowano: 1 raz

Postautor: fizzi5 » 17 kwie 2016, o 20:48

tak się zastanawiam nad zakupem czegoś takiego :kopara: :
Obrazek
http://www.rc4max.com/super_bezprzewodo ... 1,535.html
i mam pytanie czy ktoś słyszał bądź wie co to jest i czy działa?
czy binduje się z apką jak model?
i czy obsłuży apkę e-sky (ek 6t model no. 003765) ?
Obrazek
niby ma kabel usb ale za żadne skarby nie potrafię jej pod symka (fms) podpiąć
a i google ma problem żeby ją namierzyć i cokolwiek o tej aparaturce wypluć..

no cóż udało mi się znaleźć jakiś opis podobnego tworu i wychodzi na to, że powinno to działać z każdą apką.
Rzekomo łączy się to z odbiornikiem, czyli nawet bindowanie odpada.

zobaczymy ile to będzie warte w praktyce... :dance:
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 21:11 przez fizzi5, łącznie zmieniany 1 raz.
pochwalę się jak będzie czym..
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16751
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 kwie 2016, o 20:53

Prośba o nazywanie wątków tak by sugerowały zawartość...


//juz zmieniłem...
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4624
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 17 kwie 2016, o 20:59

miruuu pisze:Prośba o nazywanie wątków tak by sugerowały zawartość...


Na przykład: "Co to?", albo "WTF!", no ostatecznie "Regulator stężenia magicznego dymku. Help!"
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 cze 2017, o 19:11

Kontynuując wątek bezprzewodowego podłączenia symka poszedłem na łatwiznę i taniochę i zamówiłem takie coś, podłączyłem i działa.

Jedyny wymóg to tylko interface od symulatora pracujący w standardzie PPM

Bindujemy radio, a wyjście PPM idzie na wtyczkę od trenera.


https://www.banggood.com/IRangeX-RM601- ... ds=myorder

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 cze 2017, o 19:25

Podłaczenie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16751
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 cze 2017, o 19:30

A to tylko pod futabe działa czy jak?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 cze 2017, o 19:34

Spektrum i wszystko inne co działa na PPM
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16751
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 cze 2017, o 21:30

A na tym działa Graupner?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 19 cze 2017, o 21:41

No i trzeba zasilić. Czy pociągnie z kabla trenera?
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 cze 2017, o 21:42

Przecież jest zasilanie na schemacie, z USB

donia pisze:No i trzeba zasilić. Czy pociągnie z kabla trenera?


Kabel trenera z tego co pamiętam nie ma zasilania tylko masę.

Graupner chyba tez ma na trenerze PPM
Helikoptery
Awatar użytkownika
Pavelsky
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 43
Rejestracja: 08-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Pavelsky » 30 paź 2017, o 20:44

Kupiłem ten czerwony patent od Tarota i działa. Są delikatne szumy przy podłączonych 6ciu kanałach. Przy 7miu szumi znacznie. Przynajmniej na spektrum.
Optymalnie na dx8v2 Heli ogarnia, samoloty albo działa podwozie, albo klapy.
Generalnie daje radę.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, o 21:32 przez Pavelsky, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość