Odbiorniki Spektrum

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 27 lip 2017, o 19:52

Cześć, pytanie mam odnośnie satelitki, ułamała się jedna antenka, czy można ja poprostu przylutować ? Czy może trzeba kupić jakąś antenkę ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1667
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: dawo » 27 lip 2017, o 19:58

Zwyczajnie przylutuj, w zasadzie to możesz przylutować jakikolwiek kabel jednozyłowy byle miał identyczną długość.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500,Trex 600
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Engel, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 lip 2017, o 20:04

Nie, normalny nie może być. Musi być ekranowany a tylko ta część ostatnia musi być tej samej dlugosci

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 27 lip 2017, o 20:34

Dzięki :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1667
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: dawo » 27 lip 2017, o 20:40

Satelitki mają tylko odsłonięte części antenek - nie mają ekranowanych odcinków jak w tradycyjnych odbiornikach.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500,Trex 600
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Engel, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 lip 2017, o 22:35

Nie widziałem ich z bliska ale wyglądają jak normalne.

https://goo.gl/images/7oML8G

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2200
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lip 2017, o 01:08

Liczy się w antence to, co jest na samym końcu odsłonięte z plastiku i ekranu. Czyli ma zostać sam... Pypeć? (oj lubię te stare polskie słowa, bo potem już nikt nic nie wie hahaha)... :vhappy:
Reszta może mieć w miarę rozsądną długość... (no nie pół metra, tak?)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1667
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: dawo » 28 lip 2017, o 08:40

Wojtek ale wstawiłeś zdjęcie satelitki z diversity czyli z dwiema aktywnymi antenkami i w nich te odsłonięte kabelki są aktywne reszta jest ekranowana, w starych satelitkach bez diversity są tylko te końcówki gdzie jedna jest aktywna a druga jest tzw przeciwwagą i nie mają one odcinków ekranowanych - liczy się najbardziej ich długość, a i łatwiej je polutować bo masz tylko jeden kabel, a nie kabel + ekran...
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500,Trex 600
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Engel, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lip 2017, o 11:01

Możliwe. Nie widziałem z bliska tej nowej. Ale częstotliwość 2.4 wymaga konkretnej długości i to chyba właśnie okolice tych paru cm. Wiec chyba nie można wlutowac zwykłego kabla. Ale się nie upieram :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1667
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: dawo » 28 lip 2017, o 21:01

Ja wlutowałem zwykły cienki kabelek i działa :D oczywiście zachowałem pierwotną długość.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500,Trex 600
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Engel, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1270
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: msheli » 28 lip 2017, o 21:04

Pierwotna długość to bodajże 2,5cm

tapatalk
XL Protos 380 / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 703
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: gumi » 29 lip 2017, o 07:15

Tutaj decydują ułamki milimetra długości części czynnej anteny.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 928
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 125 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: Wiktor » 29 lip 2017, o 07:36

dawo pisze:Ja wlutowałem zwykły cienki kabelek i działa :D oczywiście zachowałem pierwotną długość.

tylko jeden jest czynną antenką więc 50% szans że urwie się niewiele znaczący kabelek

gumi pisze:Tutaj decydują ułamki milimetra długości części czynnej anteny.

podejmij się testów. Obcinaj po pół milimetra i sprawdzaj zasięg :D
fantom
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 45
Rejestracja: 21-03-2010
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: fantom » 16 sie 2017, o 17:31

Cześć,
naszło mnie na telemetrię więc tak sobie cicho w kąciku kombinuję :idea: czy da rady to zbindować w ten sposób :help:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam, Alek
Awatar użytkownika
dismalK
Domownik forum...
Posty: 272
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: dismalK » 16 sie 2017, o 21:54

Ja TM1000 mialem podpieta pod AR8000 i 3GX.
Bindowalem na kablu "Y" wpietym w BIND w obiorniku. Tyle.

http://youtu.be/Rv0hOIwPGTki

Z tego co pozniej prubowalem mozna rowniez zbindowac odzielnie TM1000, a pozniej odbiornik. Bindowanie odbiornika nie powoduje utraty bindu z telemetria. Odbiornik mialem Dsmx, a TM to Dsm2 o ile pamietam.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 17 sie 2017, o 06:11

Wszystko możesz bindować osobno z jednym modelem - odbiornik, sat, TM1000. Tak jakbyś dobindowywał (fajne słowo) kolejne bez utraty poprzednich.
--
donia
=Wrocław=
fantom
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 45
Rejestracja: 21-03-2010
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: fantom » 20 sie 2017, o 12:28

Jako że pada na dworzu to zacząłem eksperymetować. Rzeczywiście to "dobindowanie " jest super. Ja chciałem móc bez zbędnych ceregieli tylko przenosić samego TM-a między modelami mając czujniki wszelakie już podpięte na gotowo w każdym heli.
I wyszło mi tak:
- najpierw normalnie zbindować z apką kolejno z każdy modelem z odbiornikiem i podpiętym TM (ale tylko wpiętym zasileniem (2 piny +/- , skądkolwiek np zamiast serwa w odbiorniku !!!),
wydaje mi się aby apka "zobaczyła" że ma telemetrię czytać.
- przy każdym powtórnym wpięciu TM (już 3pin!!!) w którymkolwiek heli pod BIND/DATA czy to w odbiorniku czy w Beastx jeżeli jest tylko z satelitą bindujemy tylko TM -tylko wciskamy
mikroswitch przy podaniu napięcia z pakietu i włączamy apkę z wciśniętym BIND.
Oczywiście w menu każdego konkretnego modelu trzeba ustawić telemetrię co ma i jak czytać i krzyczeć że np. pakiet zdycha. :banana: :dance:
Jeszcze jedna sprawa, mianowicie w heli z BEASTX + satelita zbindował się w DSM2 (bindując bez TM jest w DSMX) a w pozostałych gdzie jest odbiornik i coś jeszcze w DSMX ?
pozdrawiam, Alek
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 17 lut 2018, o 17:21

Odgrzeje temat, czy można podłączyć pomiar napięcia pod moduł TM 1000 przez wtyk balansera tylko z jednego pakietu kiedy łączymy szeregowo dwa pakiety ? Lub z jednej wtyczki balansera podłączyć + a z drugiej - ?

Pozdr.
M.
Futaba 16SZ
Szafa dronów :-)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lut 2018, o 22:05

1. można tylko po co?
2. tak, wtedy masz + i - z całości
Helikoptery
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 18 lut 2018, o 13:31

wojtekr pisze:1. można tylko po co?
2. tak, wtedy masz + i - z całości


Nie wiem czy TM1000 wytrzyma 12s.
Instrukcja podaje 0-60V.

Wiec powinno być Ok.


Ostatnio „spaliłem” telemetrie Orange po podłączeniu 6s za którymś tam razem. Nie całkiem tylko pomiar pakietu padł. Rpm i temp jest Ok.

No może trochę panikuje.
Futaba 16SZ
Szafa dronów :-)

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość