MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lip 2018, o 14:19

Governor nie ma tu nic do rzeczy, chyba mylisz setupy z idlami. To nie musi być to samo, nawet w "instrukcji" braina odradzają żeby to było to samo.

Setup pomaga uniknąć gleby z przekombinowania. Jak zmieniasz jakiś parametr to w SETUP2. Przełączasz w locie i jak widzisz że po Twoich poprawkach maszyna wpada w niekontrolowalne wibracje to pstrykasz z powrotem na bezpiecznie SETUP1, lądujesz i zastanawiasz się po co było Ci grzebanie w SETUP2.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 750
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: Damdodo » 12 lip 2018, o 14:26

Można zrobić wszystkie trzy setupy na jednym kanale na przełączniku trzypozycyjnym. Ja tak mam. Rescue i Al na 3 Setupie. Zostało mi takie przyzwyczajenie po DX7..... A oduczanie się przyzwyczajeń często jest kosztowne, a poza tym jestem leniwy. Może kiedyś na fali uniesienia albo z nudy zostawię Rescue osobno na tym wyłączniku a Setupy wyrzucę na inny.... hmm
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 lip 2018, o 14:26

Yyy? No właśnie setup z idlami ma sens jak najbardziej. Dokładnie to ćwiczenie przerobiłem na Oxy2.
Governor i idle z regla (nie FBLA), ale na tym samym pstryku przypisane setupy FBLa. Dzięki temu na każdym idlu mogę ustawić zupełnie inne czułości - nie tylko ogona, ale i tarczy. A robi to na prawdę różnicę.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lip 2018, o 14:30

Zależy do czego kto używa Setupów. Ja razem z Idlami przełączam jedynie czułość ogona na osobnym kanale.
Opcji jest sporo. Do latania tak na prawdę wszystkie zbędne, raczej do wymyślania.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 lip 2018, o 14:40

Eeee. Może nie są tak istotne jak gain ogona, ale sporo można dorzeźbić. Zwłaszcza jak sie używa idli mocno różniących się od siebie...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1953
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 164 razy

Postautor: pkali » 12 lip 2018, o 14:43

Damdodo pisze:Można zrobić wszystkie trzy setupy na jednym kanale na przełączniku trzypozycyjnym. Ja tak mam. Rescue i Al na 3 Setupie. Zostało mi takie przyzwyczajenie po DX7..... A oduczanie się przyzwyczajeń często jest kosztowne, a poza tym jestem leniwy. Może kiedyś na fali uniesienia albo z nudy zostawię Rescue osobno na tym wyłączniku a Setupy wyrzucę na inny.... hmm


@Damdodo, tylko Adam12 ma dx6i, który ma do gaina pstryk dwupozycyjny.
Ale i na to są sposoby. Można pobawić się miksami. Szczegóły pod linkiem:
https://www.helifreak.com/showthread.php?t=521663
Ostatnio zmieniony 12 lip 2018, o 14:50 przez pkali, łącznie zmieniany 1 raz.
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 12 lip 2018, o 16:22

@Pkali - właśnie wiedziałem, że gdzieś było, tylko zgubiłem. Dzięki ! O to mi chodziło !

Właśnie zastanawiam się, czy tak mi to potrzebne do życia, w sumie setupy są potrzebne do testów, bardziej praktyczne do latania są idle.
Jeśli już to raczej zrobiłbym to jak @Miruuu - setup=idle lub w setupach zaszyte obroty (gov z Braina) i czułości. Ale i tak tym co mam tego nie zrobię, chyba, że Mirek odda mi regiel HW :)
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 lip 2018, o 18:42

Hehe, mogę Ci oddaj regiel hw100A - razem z trexem 500x ;)
A co masz za regiel?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 12 lip 2018, o 19:04

Mam Sunrise ICE. Bez wyjścia obrotów.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 545
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 13 lip 2018, o 06:51

Dolutować czujnik obrotów z odpowiednią wtyczką do wejścia w fbl i po sprawie.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 416
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Bi0ly » 13 lip 2018, o 08:41

No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2018, o 09:14

Adam12 pisze:Mam Sunrise ICE. Bez wyjścia obrotów.


gumi pisze:Dolutować czujnik obrotów z odpowiednią wtyczką do wejścia w fbl i po sprawie.


Nie.

Ponieważ to klon YGE, trzeba jeszcze wprowadzić tego ICE'a w tryb współpracy z zewnętrznym governorem. Potrzebna jest do tego karta programująca i specjalna "tajna" procedura.

Bez tego trybu ESC nie będzie dobrze współpracował z zewnętrznym governorem.

https://youtu.be/zbO67N-Ym0o?t=9m01s
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 13 lip 2018, o 10:15

Bi0ly pisze:No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.

Masz w linku od @Pkaliego dla DX6. Metoda z Helifreaka działa, ale obyś się nie pogubił w pstrykach :) Nie zrobisz w DX6 na jednym pstryku, bo musisz mieć więcej kanałów i przełącznik 3 pozycyjny. W DX6 wykorzystana jest kombinacja przełączników.

Ale jak ci leci już inna apka to zrobiłbym jak @Damdodo pisze.

@mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2018, o 10:18 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 416
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Bi0ly » 13 lip 2018, o 10:18

Adam12 pisze:
Bi0ly pisze:No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.

Masz w linku od @Pkaliego dla DX6. Metoda z Helifreaka działa, ale obyś się nie pogubił w pstrykach :) Nie zrobisz w DX6 na jednym pstryku, bo musisz mieć więcej kanałów i przełącznik 3 pozycyjny. W DX6 wykorzystana jest kombinacja przełączników.

Ale jak ci leci już inna apka to zrobiłbym jak @Damdodo pisze.


W sumie, racja ;)
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2018, o 10:20

Adam12 pisze:
@mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.


Nie.

To jest ustawianie superszybkiej reakcji na polecenia zewnętrznego governora, bez jakiejkolwiek zwłoki.

Softstart to zupełnie inna kwestia.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 13 lip 2018, o 10:29

mwx pisze:
Adam12 pisze: @mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.

Nie. To jest ustawianie superszybkiej reakcji na polecenia zewnętrznego governora, bez jakiejkolwiek zwłoki. Softstart to zupełnie inna kwestia.


No. Softstart "heli middle" plus "plane fast" po pełnym rozkręceniu dla szybkiej reakcji. To nie jest to : http://rcmaniak.pl/pl/p/Karta-programuj ... w-ICE/1948 ? To na samym dole.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2018, o 10:34

To jest ta właśnie procedura. Działa dobrze, sprawdziłem z governorem z Vbara
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 13 lip 2018, o 10:38

mwx pisze:To jest ta właśnie procedura. Działa dobrze, sprawdziłem z governorem z Vbara

Czyli elegancko. Już wiem, jak do zewn czujnika dla Braina podpiąć ICE :D
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 416
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Bi0ly » 20 lip 2018, o 12:59

Tak sobie czytam forum i w temacie kreta był poruszony temat fail Save. Latam na spektrumowej satelitce wpiętej bezpośrednio w brain i jestem ciekaw gdzie mogę to ustawić. Słuchy mnie doszły że spektrum lubi tracić linka i nie chciałbym żeby prosiak odleciał w siną dal.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4197
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 20 lip 2018, o 15:37

Bi0ly pisze:Tak sobie czytam forum i w temacie kreta był poruszony temat fail Save. Latam na spektrumowej satelitce wpiętej bezpośrednio w brain i jestem ciekaw gdzie mogę to ustawić. Słuchy mnie doszły że spektrum lubi tracić linka i nie chciałbym żeby prosiak odleciał w siną dal.


DSM2 owszem lubił się zgubić, natomiast opinie o DSMX to bajki z mchu i paproci poparte li tylko statystyką liczby użytkowników. Szczególnie jeśli rozważamy tylko przypadki latania koło nogi.
Co do failsafe na satelitce, Brain potrafi tylko odciąć gaz, nie da się ustawić pozostałych kanałów. Żeby mieć pełny failsafe trzeba niestety użyć odbiornika (bo failsafe to cecha odbiornika a nie FBL)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości