Frsky Horus X10S

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 23 paź 2018, o 20:57

No to zakładam wątek ;)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 23 paź 2018, o 21:26

Kontynuując wątek :D przymierzam się do tego...

Obrazek

Ale póki co jeszcze od kliknięcia dzieli mnie kilka przemyśleń...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 23 paź 2018, o 22:27

Ja mam to samo i też myślę.
Troszkę duże radyjko i waży 1kg. Boję się że będzie ciężki kloc.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 657
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 24 paź 2018, o 07:40

A co powstrzymuje was od kupna?
Powiem szczerze że też mi się podoba.
Ale to radio chyba dawno jest w sprzedaży. hmm
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 paź 2018, o 07:58

Dawno i niedawno. Zależy jak patrzeć...

Mnie powstrzymują dwie kwestie:
1. Myśl o ustawianiu wszystkich moich modeli w nowym nadajniku
2. Niezapomniane emocje związane z wpadającymi do środka guzikami taranisa

Na pierwsze pewnie zaradzę tak, że będę podmieniał odbiorniki po trochu a na dzień dobry 2 quadziki czekają, które już mają frsky'ja i tak.
Drugie od wielu lat nieaktualne bo pamiętam, że szybko to poprawili. Ja po prostu miałem pierwszą serię z preorderu i wyszedł pierwszoseryjny kwiatek.

A głównym argumentem żeby kupić jest... ciekawość... jak w większości moich rc-zakupów...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 paź 2018, o 08:11

Miałem taranisa kupionego już poza preorderem i też mu klawisze wpadały, do tego lekko skwierczał-syczał...

Na klawisze pomógł hot glue ale niesmak pozostał i radio sprzedałem.

Nie jestem pewien ale to chyba właśnie Horusy ludzie masowo zwracali i reklamowali bo coś się z czymś sprzęgało i buczało czy tam cykało.. Poprawili to?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2427
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 24 paź 2018, o 08:15

Może na cykanie też by hot glue pomógł ;)

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 paź 2018, o 08:19

pkali pisze:Może na cykanie też by hot glue pomógł ;)

Tapatalk


Chyba gdyby zakleić głośnik i wszystkie otwory :)

Jak kupisz to klej u mnie czeka :)

Obrazek
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 paź 2018, o 08:39

windcatcher pisze:Nie jestem pewien ale to chyba właśnie Horusy ludzie masowo zwracali i reklamowali bo coś się z czymś sprzęgało i buczało czy tam cykało.. Poprawili to?

O to ciekawe. Kusi żeby sprawdzić i dac Ci odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2427
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 24 paź 2018, o 08:39

Glue session... kuszące :)

Żeby całkowicie nie zaśmiecać wątku, miałem tego horusa w rękach. Sprawiał naprawdę pozytywne wrażenie. Na pierwszy rzut oka nie odbiegał jakością wykonania od dx9.

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3636
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2018, o 09:37

miruuu pisze:Mnie powstrzymują dwie kwestie:
1. Myśl o ustawianiu wszystkich moich modeli w nowym nadajniku


Jak masz w helikach te same fbl'e to kwestia ustawienia pierwszego, a potem kopiowanie. Nie wymyślaj :mrgreen:

miruuu pisze:2. Niezapomniane emocje związane z wpadającymi do środka guzikami taranisa


To rzeczywiście zostało poprawione i jest to pierdoła.

Mnie bardziej martwi to że jednemu jegomościowi u nas w nowym Taranisie SE po niecałym sezonie przetarła się antenka wewnątrz doprowadzając do groźnych sytuacji. To jest prawdziwa lipa, której jakoś nie mogę pominąć w rozważaniach, a kusi mnie ten fryskaj mocno...

Uszami wyobraźni słyszę już jak radyjko krzyczy na mnie "Ląąąduj, kurła! Prąd się kończy!", albo "Silnik rozgrzany, odpinaj wrotki"
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 paź 2018, o 09:46

Tak dla informacji: krzyczeć dowolne teksty po Polsku i w każdym innym języku może Spektrum ix12 a przy odrobinie zachodu i przygotowaniu odpowiednich plików każdy inny spektrum gen 2 powinien zostać do tego zmuszony.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3636
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2018, o 09:55

Niestety pozostają jeszcze kwestie estetyczne - mi osobiście spektrumowe nadajniki bardzo nie podobają się wizualnie, a ciężko byłoby latać z zasłoniętymi oczami :D
No i cena 2-3x frsky, które ma takie same albo większe możliwości.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 paź 2018, o 10:16

Jakoś nigdy nie wybierałem Spektruma ze względu na wygląd ale jak się nad tym zastanowię to mi się podoba.
Ten Horus z drugiej strony wygląda dla mnie tandetnie plastikowo a wklejka carbonowa i trymery jak z najniższej półki.
Trochę się dziwię takim zainteresowaniem i chęcią przesiadki z graupnera czy futaby.

Trudno jednak dyskutować o gustach bo każdy ma swoje. Pomyślcie tylko 10 razy o jakości i zróbcie dobre rozeznanie.
FrSky od początku szedł na ilość a nie na jakość. Do świata piankowego FPV i dronów wyścigowych nadaje się idealnie bo jest tani a jak zawiedzie to straty zjadliwe.

Ja na razie nie mam jednak chęci ani pewności na kilkuletnie latanie tym radiem na drogich helikach.
Może błędnie odganiam ten produkt od siebie.. Czas pokaże :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2427
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 24 paź 2018, o 11:06

@windcatcher, ile razy w Twojej dx9 strzelały sprężynki na gimbalach? Wszytkim zdarzają się wpadki.

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 24 paź 2018, o 11:20

A spektrum ma gadajace rssi?? Na fpv się nie nadaje. Jak miałem quada TBS Discovery to po 500m wracał, bo sygnał się kończył. Spektrum dla Heli super (chociaż troszkę telemetrii brakuje). Do fpv zdecydowanie nie.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 paź 2018, o 11:21

Pewnie, pewnie @pkali
Wpadka bywa jednak wpadce nierówna.

Do Twojej czy mojej floty mógłby być i frsky ale szukając radia do klasy 500-700 bym się niską ceną i wyglądem nie kierował.

Poczekam na Wasze doświadczenia bo widzę, że większa grupa robi przesiadkę

Edit. Co do telemetrii to zakładam, że jest pełna i z gadaniem, pikaniem lub wibrowaniem ale nigdy się tym jakoś mocno nie interesowałem więc pewności nie mam.
Obecnie ani nie mam regli, które wyplują zużycie mah ani dwukierunkowych odbiorników srxl, które prześlą dane do radia.
Przez chwilę myślałem nad TBS, które też telemetrię powinno obsługiwać ale na razie odłożyłem temat.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2018, o 11:38 przez windcatcher, łącznie zmieniany 1 raz.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3636
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2018, o 11:32

windcatcher pisze:Do Twojej czy mojej floty mógłby być i frsky ale szukając radia do klasy 500-700 bym się niską ceną i wyglądem nie kierował.


Najbardziej chodzi o linka, który w eferskaju jest niezawodny. Przynajmniej tak zeznają droniarze, którzy latają dalej od siebie niż my.
Nie przesiadałbym się z mojej Futaby gdyby nie brakowało mi telemetrii, no ale brakuje.

Jeszcze rok temu nie dopuściłbym nawet takiej myśli do siebie, żeby kupić nadajnik inny niż Futabowy.
Potem pobawiłem się Taranisem SE i teraz wiem czego mi w "zamkniętym nadajniku" brakuje.

Ciężki temat.

Na szczęście Miru przetestuje i niedługo będzie sprzedawał - będzie okazja żeby sprawdzić.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 paź 2018, o 11:51

Maciej, modele skopiuje, ale te wyciaganie odbiorników z helików, bindowanie, sprawdzanie failasow na zdjętych łopatach... Tu bez pomocy polewającego Kowala nie ogarnę a ten ciągle we Wrocławiu siedzi... :/

Co do jakości to mam wrażenie, że idziemy w kierunku "kto ma większego" :P Miałem kilka nadajników i do każdego znajdzie się jakaś przyczepka. Natomiast jeśli chodzi o problemy jakościowe to akurat najwięcej nasłuchałem się o awariach Spektrumów (nie Catcher, to nie żaden przytyk :D ). Głównie coś nie teges z gimbalami i jakieś problemy z linkiem (a chyba dokładniej z zasięgiem). Te drugie oczywiście ma mniejsze znaczenie dla kogoś kto lata wyłącznie helikami - bo i tak przy nodze.

Co do Frskyja. Jesli chodzi o link to akurat uważam, że to najmocniejsza strona tego producenta. Sam oczywiście pomiarów nie robiłem ;) więc opieram sie na trolach z internetów :)
Jesli chodzi o jakość budy - cuż, jeśli zamówie (a myślę, że zrobie to na początku tygodnia) to po prostu zweryfikuje i będziemy jasno wiedzieć jak się sprawy mają.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 657
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: gusto » 24 paź 2018, o 12:33

Rozwiązanie spektruma ze stałą antenka wypada tutaj lepiej.
Najlepiej taka łamana zakleić na stałe i nie wyginać.
Moja ma 2 lata i nadal działa.
Problem jest u mnie taki bo chciałbym kupić sobie radio docelowe. Kupiłem 9xR na początek i ten początek cały czas trwa bo wszystko działa i nie mam zbyt dużych wymagań.
A gdzie chcecie kupić Horus-a?
| X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości