MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 6 lut 2019, o 13:48

mwx pisze:Jesli ogon ucieka w lewo, to raczej prekompemsacja jest za duża a nie za mała.


Masz rację :) Trzeba zmniejszyć pitch prekompensację bo przestrzeliwuje.
Nie wiem czemu wyobrażałem sobie helika cały czas na plecach ;)

Obrazek

To zdjęcie to tylko wskazówka gdzie znaleźć Pitch Precompensation a nie ustawienia do przepisania.
Napisz ile masz ustawione?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 807
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lut 2019, o 20:02

No tylko 20

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 6 lut 2019, o 20:39

Bi0ly pisze:No tylko 20

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka


Jak masz dobre obroty i niezbyt duże kąty a jeszcze do tego PID-y podkręcałeś to i 20 może być za dużo.
Zjedź na 15 lub nawet na 10 i zobacz jak będzie. Jak dalej będzie kopał to daj na zero i zobacz.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3533
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 lut 2019, o 23:08

A najsampierw sprawdź mechanikę. Zdejm snapa zez kulki na ramieniu serwa i poruszaj nim wewte i wtewte sprawdzając czy wszystko chodzi lekko i nic nie haczy.

Jak staje Ci odwagi to przeprowadź ów test na obrotach, bez łopat głównych, przyodziawszy ochronną odzież tudzież stosowne okulary. Maszyna niech przymocowaną do podłoża będzie, aby ręki Twej ani telewizora nie próbowała zaatakować.

Czasem bywa tak że na obrotach pojawiają się opory których nie ma bez obrotów. Może serwo pracuje skokowo i dlatego ogon ucieka.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 6 lut 2019, o 23:56

mwx pisze:A najsampierw sprawdź mechanikę. Zdejm snapa zez kulki na ramieniu serwa i poruszaj nim wewte i wtewte sprawdzając czy wszystko chodzi lekko i nic nie haczy.

Jak staje Ci odwagi to przeprowadź ów test na obrotach, bez łopat głównych, przyodziawszy ochronną odzież tudzież stosowne okulary. Maszyna niech przymocowaną do podłoża będzie, aby ręki Twej ani telewizora nie próbowała zaatakować.

Czasem bywa tak że na obrotach pojawiają się opory których nie ma bez obrotów. Może serwo pracuje skokowo i dlatego ogon ucieka.


Ale przecież ustaliliśmy, że ogon nie ucieka tylko prekompensuje za dużo.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 807
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 7 lut 2019, o 17:05

Dzisiaj Oblatałem Mini. Miałem już logować się do Braina by popracować nad ogonem,kiedy zauważyłem że na wietrze koliboce się łopatka ogonowa. Zwróciło to moją uwagę i po oględzinach stwierdziłem wyruchane łożyska w okuciach, więc podejrzewam że tu leżała wina z dziwnym zachowaniu ogona. O dziwo wymieniałem je niedawno więc szybko je szlak trafił hmm. Wymienię profilaktycznie wałek ogonowy i łożyska i zobaczymy jaki przyniesie to efekt :). Na oko wałek wydawał się prosty ale parę kretów już zaliczył. A mwx pisał że nawet niewidoczne gołym okiem wypaczenie potrafi zajechać łożyska. A no i właśnie, jak nazywa się to urządzenie którym można sprawdzić czy wałek jest na 100 % prosty.
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 884
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Carson » 7 lut 2019, o 17:50

X360 / 450 FBL / FS-i6
When you are dead, you don't know you are dead. It's pain only for others.
It's the same thing when you are stupid.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3533
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 lut 2019, o 23:03

Czujnik zegarowy. Nie polecałbym absolutnie najtańszej chińszczyzny, już chyba lepiej markową uzywke albo nawet jakiś radziecki czy peereloski leżak.
Statyw magnetyczny do helika nie jest za bardzo przydatny, i tak trzeba kombinować z taśmą klejącą
Fajnie za to go mieć do prac przy samochodzie.

Krzywy wałek zajedzie łożyska które go podpierają. Na te w okuciach nie ma raczej wpływu, no ale oczywiście jak są wyrąbane to warto zmienić. Wałek też, skoro brał udział w wielu przygodach.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 807
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 7 lut 2019, o 23:55

Wałek raczej był prosty, Zmieniłem okucia z łożyskami bo miałem akurat w zapasie i już tak łopatki nie latają. Zastanawia mnie tylko ślizgacz bo trochę ciasno chodził. ale dałem smar teflonowy i jest git. Jutro testy, jak objawy nie znikną to wracam do kombinowania w brain.
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 807
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 21 lut 2019, o 02:40

Teraz zacznie się maraton Pytań :roll: . Gdzie ja mam tego gova podłączyć? Muszę zmienić wtyczkę ?
Obrazek
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1817
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: MacGyverek » 21 lut 2019, o 06:47

A bedziesz go używał?? Są dwie szkoły: masz mała wtyczkę i zaciskasz sobie sam, kupujesz lub robisz przejściówkę (np z kabla od satelitki.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 21 lut 2019, o 08:25

Pewnie, że będzie używał bo to bardzo fajna sprawa.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3533
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 lut 2019, o 08:27

Ja na ten przykład preferuję przejściówkę. Brain2 ma już normalne ludzkie złącze GOVa i można łatwiej szuflować sprzętami jak jest przejściówka.

A używanie gova w FBLu to dla mnie jedyna słuszna opcja :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 21 lut 2019, o 08:31

Bi0ly pisze:Teraz zacznie się maraton Pytań :roll: . Gdzie ja mam tego gova podłączyć? Muszę zmienić wtyczkę ?


Obrazek

Przejściówkę lub kabelek robisz żeby podłączyć ten żółty kabel z HW na pin Signal w Brainie 1.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 15 mar 2019, o 09:40

Dziś rano BRAIN zaproponował aktualizację oprogramowania na kompie.
Nowego firmware na razie nie ma - czyżby szykowali się do jakiegoś wiosennego upgrade-u?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3533
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 mar 2019, o 02:03

Raczej poprawiają stabilność aplikacji na win10 i win8 bo wciąż były jakieś problemiki.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 16 mar 2019, o 09:16

mwx pisze:Raczej poprawiają stabilność aplikacji na win10 i win8 bo wciąż były jakieś problemiki.


Jedyny problem jaki jest u mnie to długie przeszukiwanie kilkudziesięciu COM-ów przypisanych dla BT.
Niestety problem jak był tak i jest i jeśli chcę odpalić Braina szybko po kablu lub w trybie Demo to muszę wyłączyć BT w laptopie.
Jak mam włączone BT to wyszukuje i uruchamia się pomiędzy 30 sekund a nawet kilka minut :(
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1817
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: MacGyverek » 22 kwie 2019, o 12:41

Czy ktoś z was posiada wersje Braina V1 ta pierwsza wersja bez zabezpieczen i kondensatorem na przewodach. Może ktoś sprawdzić czy dobrze pokazuje napięcie Servo Voltage w konfiguratorze??
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 22 kwie 2019, o 13:52

Nie będzie to miarodajne bo te układy są takie średnio dokładne i mogą się różnić między sobą. Lepiej weź multimetr i sprawdź jaki błąd jest.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1817
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: MacGyverek » 22 kwie 2019, o 13:54

Pokazuje mi 2.6V. Na wejściu jest 6V, więc błąd duzy. Podejrzewam że pierwsze wersje miały inne dzielniki napięcia, albo coś jest w moim ikonie padnięte.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość