aikus pisze:A czy ja tam dobrze widzę na tym filmiku, że są takie momenty, że wirnik główny się kręci a ogonowy nie?
Tam jest pasek czy wałek?
Jeśli pasek, to jest w miarę napięty?
Niezależnie czy wałek czy pasek: są jakieś ząbki na zębatkach?
Bo mechanicznie - powyższa sytuacja jest niedopuszczalna.
Ochota na roztelepanie przy starcie to inny problem - jak widać ustaje on przy wyższych obrotach. Nie powinno tego być, ale to inny i mniejszy problem.
Uważaj też, żeby przy starcie statecznik ogonowy nie był "zawadzony" o trawę/ziemię. Nie jeden helikopter już się z tego powodu zmielił na ziemi.
Osa pisze:Ja sprawdzałem mało bezpiecznie. Zdejmowałem łopaty główne i rozkręcałem z obniżonymi obrotami. Trzymając w łapach model sprawdzałem ruszajac ogonem w lewo i prawo czy działa w dobrą stronę. Pamiętając że łopatki też robią krzywdę obroty miałem niskie. Ostatnio nagrałem filmik działania okuć na sucho bez kręcenia i porzuciłem do Aikusa by mi powiedział czy dobrze.
Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
Luki38 pisze:Paska nie sprawdzałem, przyznaje się. A jest on luźny na tyle, że bez problemu obracam sobie tylną głowicą i pasek przeskakuje na tej przedniej zębatce.
Luki38 pisze:Ale napinacza to tam nie widzę tylko rolkę ślizgową z tyłu.
Luki38 pisze:Jak to naciągnąć. Wystarczy poluzować mocowanie belki ogonowej i przesunąć do tyłu
Luki38 pisze:czy trzeba wymienić pasek?
Luki38 pisze:Postaram się też ogarnąć jakieś normalne miejsce do startu
aikus pisze:No to może rewers któryś masz źle... Najpewniej w żyrku.
Luki38 pisze:Aikus może byś zerknąl na filmik czy to jest dobrze ustawione. Tzn. napewno pitch jest źle ale ile bym nie kombinował to nie mogę w ZYX ustawić skoku prawidłowo drążek do góry skok do góry. Teraz jest na odwrót. Wcześniej w nadajniku zmieniłem revers na 5 kanale.
Luki38 pisze:aikus pisze:No to może rewers któryś masz źle... Najpewniej w żyrku.
Aikus może byś zerknąl na filmik czy to jest dobrze ustawione. Tzn. napewno pitch jest źle ale ile bym nie kombinował to nie mogę w ZYX ustawić skoku prawidłowo drążek do góry skok do góry. Teraz jest na odwrót. Wcześniej w nadajniku zmieniłem revers na 5 kanale.
https://youtube.com/shorts/5Q3kr2hYrcc? ... Sd77qBuw5c
mwx pisze:Luki38 pisze:aikus pisze:No to może rewers któryś masz źle... Najpewniej w żyrku.
Aikus może byś zerknąl na filmik czy to jest dobrze ustawione. Tzn. napewno pitch jest źle ale ile bym nie kombinował to nie mogę w ZYX ustawić skoku prawidłowo drążek do góry skok do góry. Teraz jest na odwrót. Wcześniej w nadajniku zmieniłem revers na 5 kanale.
https://youtube.com/shorts/5Q3kr2hYrcc? ... Sd77qBuw5c
Ja tam widzę niebieską diodę zapaloną
zyks-sryks.jpg
Masz dostęp do instrukcji?
Clad pisze:Przestaw revers na pitch. Tarcza powinna iść do góry wychylając drążek do góry. Teraz masz odwrotnie i masz ciąg wsteczny. Helika pcha do ziemi. Ustawiałeś wogóle kąty łopat? Przy nauce proponuję -4° i + 11°. Torowałeś łopaty? Robiłeś adaptacje przepustnicy? No i jeszcze revers jest źle ustawiony prawdopodobnie na gyro w zyx albo w apce jak pisali po wyżej. Żeby sprawdzić czy helik się obraca to nawet nie próbuj go podnosić. Odkręć łopaty główne i postaw helika na śliskiej powierzchni (tylko ściąg gumki z płóz albo podłuż kartkę pod płozy). Rozkręć go tak do 70% zakresu przepustnicy. Ogon powinien być w jednym polożeniu (helik sie może przesuwać po podłożu więc pasuje mieć trochę miejsca). Jeżeli helik będzie "majtał" ogonem to zmniejszaj stopniowo zakres gyro. Jeżeli będzie się obracał w okół własnej osi-zwiększ zakres gyro.Na koniec jak byś nagrywał filmik to fajnie, jak by było widać apke.
aikus pisze:O kurvva..... No i weź tu się nie jadów na producentów za wymyślanie takich durnych nazw no
Lukasz ... normal w kontekscie ogona (czyli Normal vs AVCS) nie ma nic wspólnego z trybami lotow Normal vs Idle-Up!!!
Te dwa normale to zupełnie oddzielne niemające ze sobą nic wspólnego normale.
Ten pierwszy normal nazywa się tak naprawdę rate.
A AVCS nazywa sie headlock.
Drugi normal to tryb lotu którego raczej nie powinieneś ustawiac jak już mówiliśmy wcześniej.
Aczkolwiek w przypadku trybu lotu nie jest to jakiś krytyczny błąd...
... zresztą w przypadku trybu pracy ogona też nie.... No ale musisz rozróżniać te dwie rzeczy.
Więc teraz Wracając do twojego przypadku jeżeli Przełączasz tryby lotu i zmienia Ci się tryb pracy ogona to znowu masz włączony w apce jakiś niepotrzebny Mix
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości