aikus pisze:(...)
I juz bez przesady z tym samochodem za 100 tysiecy... Po pierwsze nie rozwalisz calego doszczetnie a po drugie...
... A co bedzie jak utniesz komus glowe? Od tego zadne OC Cie nie uchroni.
(...)
Uchroni przed kosztami związanymi z ewentualnymi roszczeniami wynikającymi z uszczerbku na zdrowiu osoby trzeciej. I głównie dlatego też mam ubezpieczenie.
Ja osobiście od kilku lat korzystam z ubezpieczenia w PSP (polskie stoważyszenie paralotniarzy). I w tym roku zdecydowałem się na opcję na 1200000. Wcześniejsze 350 000 właśnie z racji ewentualnych roszczeń uszczerbku na zdrowiu wydawało mi się nieco małe.
350 000 to wydatek ok 110 zł (składka + ubezpieczenie)
1 200 000 to ok 150 zł (składka + ubezpieczenie)
Zakres cały świat łącznie z udziałem w zawodach.
Oczywiście ubezpieczenie nie jest ubezpieczeniem stricte modelarskim, a ubezpieczeniem OC w życiu prywatnym rozszerzonym o uprawianie sportów między innymi takich jak modelarstwo (nurkowanie, jazdę na nartach windsurfing i chyba kilka innych).
aikus pisze:(...)Zlamales prawo, odszkodowanie Ci sie nie nalezy.(...)
Też nie jest do końca tak. Ważne jest raczej to czy działanie było umyślne i z premedytacją. Zwróć uwagę, że te ubezpieczenia to ubezpieczenia podobne do ubezpieczeń OC komunikacyjnych. Tam 90% wypłat związanych jest z złamaniem przepisów przez sprawcę a jakoś ubezpieczenia się wypłaca. Owszem są odmowy wypłaty ubezpieczenia (a raczej ubezpieczyciel wypłaca, ale sprawca ma mu te pieniądze zwrócić) w przypadkach w których dochodziło do prób wyłudzenia ubezpieczenia.
Z OWU
2. Ubezpieczenie nie pokrywa grzywien i kar administracyjnych lub
sądowych oraz innych kar o charakterze pieniężnym, w tym również
odszkodowań o charakterze karnym (exemplary&punitive damages),
nałożonych na osoby objęte ubezpieczeniem.
Owszem ubezpieczenie nie pokrywa karty, ale jak najbardziej wyrządzone szkody.
Oczywiście umyślne latanie w CTR rzeczywiście może być problemem, bo działanie ma znamiona umyślnego łamania prawa, ale nie przesadzał bym z tym złamałem prawo ubezpieczenia nie dostane.
Wiesz, Aikus, zgodnie z polskim prawej podniesienie modelu nawet tam gdzie można latać choćby na pół metra podlega paragrafowi - jeśli nie masz OC....
Oczywiście każdy rozsądny chyba stara się latać z głową, dba o model i nadmiernie nie kusi szczęścia, ale przypadki i błędy się zdarzają a wtedy wolę mieć ubezpieczenie.
OK ale kwestia mieć czy nie mieć jest raczej dyskusją przeznaczona nie do tego wątku.