Coś dla audiofili

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 3 paź 2014, o 09:50

Czy ktoś z Was jeszcze pamięta co oznaczają te nazwy : Altus , Aria , Dama Pik, Radmor , wieża "Diora" ?
Obecnie tylko komputer ,MP3,albo komórka , itp. Zespoły : Deep Purple , Nazareth , Slade , Kiss , Queen , Smokie ,Yes , itp .
Ja się na takiej muzyce wychowałem . W tych czasach muzyka Pop była dopiero w powijakach . We Wrześni produkowano dobre kolumny , a w Dzierżoniowie dobry sprzęt Audio . Mogliśmy nawet wtedy konkurować z Japońcami . Ach te czasy... aż się łza w oku kręci jak się je wspomina !
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1778 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2014, o 10:10

bejo pisze:Czy ktoś z Was jeszcze pamięta co oznaczają te nazwy : Altus , Aria , Dama Pik, Radmor , wieża "Diora" ?

Za gowniarza katowalem szpulaka lampowego dwuslada ZK-120

Pozniej jak podroslem odziedziczylem po Ojcu Unitrowska Kleopatre (wzmacniacz i tuner):
Obrazek
i magnetofon Dama Pik
Obrazek

Obydwa Magnety mam do dzis, przypuszczalnie sa sprawne.
:)

Kolumny mialem DIY zrobione przez Ojca. Na Tonsilach oczywiscie - kto w tamtych czasach mial w PRLu cokolwiek innego... nikt.
Graly naprawde bardzo przyzwoicie.

bejo pisze:Obecnie tylko komputer ,MP3,albo komórka , itp.

30 lat zmian w jednej animacji:

Obrazek

:)

bejo pisze:Ach te czasy... aż się łza w oku kręci jak się je wspomina !

Czasy sa zawsze takie samy, tylko my jestesmy coraz starsi i nigdy juz nie bedziemy mlodzi tak jak wtedy.
Nie bedziemy nawet mlodzi tak jak teraz...
:shock:
...
:thumb:
...
:vhappy:
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 paź 2014, o 12:38

shacker pisze:
aikus pisze:
shacker pisze:Do tego dochodzi teoria tzw. punktowego źródła dźwięku.

A to nie znam... Przyblizysz?

Uważa się, że by dobrze odtworzyć skomplikowany materiał nagrany mikrofonem powinno się używać punktowego źródła dzwięku. Jest to oczywiście niemożliwe fizycznie, ale im bliżej tym lepiej.
Obrazek
To może taki?
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 3 paź 2014, o 12:55

Ramotny pisze:To może taki?
Obrazek

To też jest niegłupie, bo minimalizuje skok membrany.

Słuchałem i polecam, zwłaszcza te drugie :D Gdyby nie to, że kosztują tyle co samochód, to bym brał.

Obrazek

Obrazek
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 3 paź 2014, o 13:23

Altusy mam do tej pory. Jedyne co się zepsuło to sparciała gąbka w głośniku. Zestaw hifi to oczywiście Unitra. Wszystko sprawne.
...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 3 paź 2014, o 15:01

U mnie to samo - posypały się gąbki we wszystkich głośnikach . Ale kupiłem zestaw naprawczy i powymienałem membrany na nowe . Kolumny kupiłem na książeczkę "G" (górnik ) . Wtedy pracowałem na kopalni . Mają już ponad 30 lat , więc gąbka w membranach miała prawo sparcieć .
MrJansjo
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękowano: 3 razy

Postautor: MrJansjo » 3 paź 2014, o 15:08

Cześć,
udzielę się w temacie, ja bardziej od strony audio jestem walnięty, a modelarstwo i te wszystkie hihoptery - w zasadzie jestem kibicem i sympatykiem.
Ale ponieważ Aikus mnie wyrwał do tablicy, to przypomnę tylko, że mało który zmysł jest tak subiektywnie i niejednoznacznie działający jak audio, a same zjawiska akustyczne, nawet w oderwaniu od psyche, też są subiektywne(tyle że policzalne) i w tej zabawie zawsze wszystko zależy.
I tak samo jest, oczywiście, z dynamiką i jej kompresją.
Niestety, nie można powiedzieć że szerszy zakres dynamiczny jest zawsze lepszy, że kompresja sama w sobie jest zła, że kiedyś robiono lepiej, ba! - nawet że liniowa charakterystyka to zawsze dobrze(w odsłuchu, piszę o odsłuchach nie o realizacji/masteringu) a dobry przedwzmacniacz nie ma gałek bass/sopran.
Ani nawet że połowa jak nie lepiej audiofilów ma pojęcie o psychoakustyce :)

Nie słyszymy dźwięków, bo w ogóle ich nie słyszymy i takie coś nie istnieje, tylko z ogólnego "szumu" zmian ciśnienia powietrza mózg wyławia transjenty, identyfikuje i "renderuje" w zespoły transjentów, coś co dopiero możemy nazwać dźwiękiem.
Od prawidłowego oddania transjentów(oczywiście nie tylko, również od ilości zakłóceń, zgrania fazowego) zależy barwa, wrażenie naturalności, wrażenie motoryczności(zwane punktualnością) - to co się składa na brzmienie i wykop. Od oddania transjentów i od czynników zewnętrznych, akustyki pomieszczenia.

Postawię taką tezę:
im lepsze akustycznie pomieszczenie, i duet "wzmacniacz+kolumny" lepszy, tym lepiej i "łatwiej" słucha się materiału o dużej rozpiętości dynamicznej.
I oczywiście odwrotnie. W złym akustycznie pomieszczeniu lepiej, i to znacznie - słuchać materiału skompresowanego.
Jak do tego mamy dużo gładkich powierzchni na ścianach, to nie tylko lepiej żeby była większa kompresja, ale i lepiej żeby bas był chudy, zwłaszcza wyższy bas.
A dlaczego?
A dlatego że im pomieszczenie gorsze, tym większy procentowy udział w tym co dociera do ucha, fal odbitych.
Do standardowych(i nieuchronnych) modów pomieszczenia dochodzą echa i w ogóle mamy zaburzone proporcje dźwięku bezpośredniego ze źródła i odbić, mózg sobie świetnie radzi tylko z niewielką ilością odbić i niewielkimi przesunięciami czasowymi. No i przy odbiciach mamy dźwięk "ginący" bo interferencje są silniejsze przy gorszym rozpraszaniu/tłumieniu.
W dobrych przypadkach tylko "brzmi kiepsko" albo "trochę dudni", w gorszych wręcz bronimy się przed dźwiękiem - ciszej jest lepiej niż głosniej, a w ogóle to "ryje po uszach".

No i pominięta wcześniej zdolność kolumn/wzmacniacza do prawidłowego oddania transjentów, co się sprowadza do zdolności do szybkiego narastania i wygaszania impulsu.

Każde "coś" co uważamy za dżwięk ma swój przebieg, atak, podtrzymanie, opadanie.
Atak basu przy dużej głośności powoduje odruch strzemiączkowy, czyli obniżenie wraźliwości ucha o jakieś 10dB - a więc w momentach dynamicznych "walnięć" - basu nie "ukłuje nas" średnica ani góra.
Jak basu nie ma, z dowolnego powodu - prawidłowo oddanego, to odruch strzemiaczkowy nie wystąpi a średnica i soprany "ukłują" nas i to nieprzyjemnie.

Ot, taki subiektywizm...;)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2014, o 15:10 przez MrJansjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 paź 2014, o 15:10

MrJansjo pisze:...
Super tekst choć w połowie drugiego akapitu zacząłem się rozglądać nerwowo za Słownikiem Trudnych Pojęć :wow2:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1778 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2014, o 17:47

A tak tak, zapomnialem uprzedzic, ze kolega MrJansjo moze sie tu pojawic i ze jak juz sie pojawi to ... pewnie da czadu, bo jakos tak ma, ze we wszystkim czym sie zajmie musi dobic co najmniej do high water marka a czesto i go podniesc:)
Dla mnie to specjalne zaskoczenie nie jest bo znamy sie lekko z 15 lat i nie jedno razem przeszlismy.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 5 paź 2014, o 20:10

shacker pisze:Może później skompletuję listę takich "ciekawych" kawałków.

No i coś tam zebrałem z moich ulubionych :grin2: może kogoś zainspiruje

Top testerów :kopara:

Darkside - Metatron
Nils Lofgren - Keith Don't Go
Hugh Masekela - Stimela
Allan Taylor - Beat Hotel
Chris Jones - No Sanctuary Here
Patricia Barber - The Beat Goes On
Andrea Zonn - Better Be Home Soon
Marvin Gaye - I want you (z Focal No 6)
Yello - The Expert
Kai Ying - Le Serpent (The Sound of Africa-Swing Rhythym)
Eugene Ruffolo - The Same Kind Words
Stevie Ray Vaughan - Roughest place
Leonard Cohen - Nevermind
Lana Del Rey - Video Games (Album Verion Remastered)
Annie Lennox - A Whiter Shade of Pale
Michael Jackson - Thriller
Rolling Stones - Already Over Me

Inne warte uwagi
Tina Arena - Nights In White Satin
Beyonce - Ghost / Haunted
Boris Blank - Tears Run Dry
Major Lazer - Get Free (feat. Amber of Dirty Projectors)
Sade - No Ordinary Love
AWOLNATION - Sail
Boris Blank - Turner's Ship
Roger Waters - Too Much Rope
Andeas Vollenweider - Steam forest

Specyficzne ;)
Moby - Go Trentemoller Remix
Matthias Schaffhäuser - Hey Little Girl (Extended Blue Mix)
Deadmau5 - HR 8938 Cephei
Infected Mushroom - Bombat
Lorde - Royals
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 21:17

masz to w jakiś bezstratach? Inaczej nie ma sensu.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 21:36

Większość z tych kawałków jest mało selektywna, będą grały dobrze na większości sprzętów (nie przesłuchałem wszystkich a tylko cześć).

poniżej parę przykładów wybranych ze względy na charakter, rozpiętość, potencjał testowy i różnorodność a nie gust.

szukał bym raczej tego typu:

Anouar Brahem
- Nuba
- Astrakan Caf (1)
- Astrakan Caf (2)

Antonio Forcione
- Tarantella

Bogdan Hołownia
- Llittle wing

Bruce Dunlop
- Gift Of The Magpie

ścieżka z Finding Forrester
- Irsrael Kamak Awino'Ole / Over The Rainbow / Wonderful World

Jaroslaw Smietana & Gary Bartz
- African Lake

Możdżer
- Pasodoble
- Pi

Lizz Wright
- Fire

Sara K.
- What Matters

Michael Riesman: Philip Glass Ensemble
- The Hours

Preisner
- Widzic wiecej

Arizoa Dream
- Death

Trochę "gorsze" testowo
Foreigner
- The Damage Is Done

Yann Tiersen
- La valse des monstres

Katie Melua
- It's All in My Head
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 21:38

I zapomniałem o moim ulubonym :)

Denez Prigent & Lisa Gerrard
- Gortoz A Ran - J'Attends
Helikoptery
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 12 paź 2014, o 17:43

W tygodniu udało mi się spotkać z wojtekr i posłuchać co tam ciekawego zmajstrował u siebie. Jestem pod dużym wrażeniem, jak na konstrukcję DIY własnoręcznie zdziełaną, gra wyśmienicie. Ma to coś audiofilskiego w sobie.

Ja tymczasem skompletowałem w pełni panele wytłumiające na PT80 - łącznie 4 m2.

Dziś wszedłem w posiadanie nowego wzmacniacza, więc stary mam na sprzedaż jakby ktoś reflektował - TacT / Lyngdorf SDAI-2175. Moc 2x375 W :mrgreen: przy 4 Ohm / 2x200 W 8 Ohm. Cena 4400 zł.

A tymczasem oddaje się wieczornym odsłuchom :banana:
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Podziękowano: 7 razy

Postautor: mk30 » 18 paź 2014, o 18:19

shacker takie pytanie po piwerku całkiem na luzie i wstępnie, byłbyś w stanie oblukać, posłuchać, ustawić, dostroić, ogólnie doradzić mały sprzęt audio z połączeniem / kompa /do kina + tv, muzyka,filmy (ustawienie kodeków do filmów jak p. B. przykazał) z kompa co idzie przez ampli i ogólnie rzucić okiem ? Twój temat pewnie dotyczy jakiegoś super sprzętu, ja mam jakieś wharfadale+deno1610, podłączone i tyle. Ogólnie chętnie bym się spotkał z kimś kto takie rzeczy ogarnia, przed przeinstalowaniem systemu pyrkały mi filmy w dts, obecnie tylko 2, ale to pewnie ogarnę jak wcześniej, ale bardziej chciałbym posłuchać opinni wlaśnie jakiegoś świra jak np. ty, co by poustawiać sprzęt na jego możliwości ot tyle ;]
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 18 paź 2014, o 18:36

mk30 jasne, mogę rzucić uchem :) Zawsze to jakieś doświadczenie nowe. Co prawda kino domowe nijak się do muzyki nie nadaje (tylko stereo) ale spoko. Reszta na PW.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 6 lis 2014, o 09:29

W ten weekend odbędzie się w Warszawie Audioshow, największa tego typu impreza w Polsce. Polecam, bo można posłuchać różnych ciekawych systemów i otworzyć sobie oczy i uszy na to co dobre.

W międzyczasie zamierzam sobie zbudować mały kondycjoner sieciowy - DC Blocker plus filtr, wg. projektu http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm . Może mnie nie zabije. Części w drodze.

Wczoraj poszedł z dymem jeden ze wzmacniaczy operacyjnych, słabe światło, nie spojrzałem dobrze, włożyłem go odwrotnie w podstawkę, no i poszło. Oczywiście dzień po złożeniu zamówienia ze sklepu, w którym mógłbym uzupełnić zapas. Złośliwość przedmiotów.

Cały czas po głowie chodzi mi budowa różnych ustojów akustycznych. Okazało się, że panele na PT80 owszem działają, ale niestety jest to coś za coś. Charakterystyka tonalna jest lepsza, pogłos się zmniejszył, ale dźwięk przybiło do kolumn, a przestrzeń została mocno ograniczona. Teraz pora na rozpraszacze lub wypróbowanie innego układu pokoju.

No i nadal mam na sprzedaż wzmacniacz http://allegro.pl/show_item.php?item=4749059374
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 11 lis 2014, o 13:55

shacker pisze:W międzyczasie zamierzam sobie zbudować mały kondycjoner sieciowy - DC Blocker plus filtr, wg. projektu http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm . Może mnie nie zabije. Części w drodze.

Efekt końcowy :dance: Niestety nie zrobiłem zdjęć w środku.

Obrazek
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 11 lis 2014, o 22:13

Cholerka, taki fajnie rozbudowany wątek o audio, a mi widok ostatniego zdjęcia podsuwa skojarzenie z opisami audiofilskich kabli zasilających zrecenzowanymi na audiovoodoo
Tu lub tu
Tylko nie bijcie za profanację tematu... :twisted:
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 12 lis 2014, o 08:30

valoos pisze:Cholerka, taki fajnie rozbudowany wątek o audio, a mi widok ostatniego zdjęcia podsuwa skojarzenie z opisami audiofilskich kabli zasilających zrecenzowanymi na audiovoodoo
Tu lub tu
Tylko nie bijcie za profanację tematu... :twisted:

Będę bił :hammer:

Problem z audiovoodoo polega na tym, że dla każdego zaczyna się ono w innym miejscu. Najlepiej mają ci, co nie słyszą różnicy między takimi wynalazkami - dzięki temu oszczędzają kupę kasy, którą mogą spożytkować gdzieś indziej.

Wróć do „Brudnopis”