Polowanie na kreta - video i foto relacje z własnych kretobić

Panie Reżyserze, ja Pana we wszystkich filmach widziałam!
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 18 wrz 2015, o 13:50

Kenobi36 pisze:Narzekacie, mnie w trexopodobnym klonue się nic nie psuło, co 10 lotów był kret z winy pilota więc ciągle wymieniane części były zawsze prawie nowe :-)

Poza tym nie wiem skąd się to teraz bierze ale jak ja zaczynałem to miałem zębatkę 11t vs 150 i model latał na nie wiem, 2000 rpm ?.
A teraz jak ktoś uczy się zawisu to minimum 3500rpm łopaty 360 a potem się dziwią że w szpindlu śruby pękają a cała reszta rozklekotana i się rozpada :-)

A co nam zostaje jak nie narzekać :mrgreen: Większość rzeczy faktycznie z mojej winy poleciało, ale te wały same z siebie padają w locie. Nie wiem dlaczego, ale 2 sztuki mi się rozczepiły. Prawdę powiedziawszy nawet nie wiem jakie mam teraz zębatki, nie pamiętam, ale może faktycznie spróbuję zmienić atakującą na nieco mniejszą, ale w tym momencie mam tam 14T na 150T, a więc może faktycznie za duże obciążenie idzie na ogon, ale z drugiej strony początki zwisu powinno wytrzymywać.

Tarot jest jaki jest, ale przynajmniej na początku nie narzeka się na dostępność części czy też koszty naprawy. To dzieje się niestety kosztem jakości, a jak się człowiek nauczy latać to przestanie narzekać ;)
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 18 wrz 2015, o 16:56

Kenobi36 pisze:nie wiem skąd się to teraz bierze ale jak ja zaczynałem to miałem zębatkę 11t vs 150 i model latał na nie wiem, 2000 rpm ?.
A teraz jak ktoś uczy się zawisu to minimum 3500rpm łopaty 360 a potem się dziwią że w szpindlu śruby pękają a cała reszta rozklekotana i się rozpada :-)

Nie wiem, ja od początku praktycznie mam 12T na 150T. Na 13T zmieniłem tylko na chwilkę żeby zobaczyć. W Belcie było 10T. Jakoś niskie obroty mi nie przeszkadzały ani na etapie zawisów ani teraz. I tak zresztą mam obniżoną krzywą w apce ("moje" 100% obrotów to jakieś 65% krzywej). I nigdy mi nie poleciał szpindel czy śruba szpindla.

Zwykle lecą te same rzeczy co innym: wałek ogona, ślizgacz, ramię skoku ogona, kulka ramienia skoku ogona, zębatki ogonowe. Wychodzi na to, że Tarota powinno się skończyć na wysokości ramienia antyrota, a dalej wsadzić coś innego :)
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 19 wrz 2015, o 15:18

No i chyba stawiam piwo mirooowi. Dzisiaj wylatałem dwa pakiety Tarotem i NIC SIĘ NIE STAŁO!!!!!!!!!!
Owszem lata nieco nerwowo (trzeba nieco podregulować i ustawić trochę dokładniej w apce) nieco drży (luzy głowicy i kończące się jedno z serw) i czasem sam siebie się roztorowuje (luzy głowicy, umęczone łopaty). Ale fruwa ;)

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 19 wrz 2015, o 16:56

miruuu pisze:Moge tylko obstawić, że jeśli spadniesz to kupujesz mi browara a jak nie spadniesz to ja Ci przywioze jak będę w Łodzi :)

zborecque pisze:No i chyba stawiam piwo mirooowi. Dzisiaj wylatałem dwa pakiety Tarotem i NIC SIĘ NIE STAŁO!!!!!!!!!!

Ha, to ja Tobie, o ile nie zapomnę :D
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 19 wrz 2015, o 17:48

A moj Mikrus teraz dlugo nie polata :( złamał sie ogon aż kable urwalo. Pokleilem na miejscu ale co lot znowu odpadam aż urwał sie cały :(
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 19 wrz 2015, o 17:52

miruuu pisze:
miruuu pisze:Moge tylko obstawić, że jeśli spadniesz to kupujesz mi browara a jak nie spadniesz to ja Ci przywioze jak będę w Łodzi :)

zborecque pisze:No i chyba stawiam piwo mirooowi. Dzisiaj wylatałem dwa pakiety Tarotem i NIC SIĘ NIE STAŁO!!!!!!!!!!

Ha, to ja Tobie, o ile nie zapomnę :D

Ha, no tak pomerdało mi się. Zatem BRING IT ON!!!!!!!

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 19 wrz 2015, o 18:47

rawro pisze:A moj Mikrus teraz dlugo nie polata :( złamał sie ogon aż kable urwalo. Pokleilem na miejscu ale co lot znowu odpadam aż urwał sie cały :(

W którym miejscu sie urwał ten ogon?
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 19 wrz 2015, o 18:51

Przy samej ramie
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 19 wrz 2015, o 19:42

lenu pisze:Przy samej ramie

Już zdążyłem się dowiedzieć dlaczego Ty na tego posta odpowiadasz
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 19 wrz 2015, o 19:47

Dalej twierdze że ja ją tylko dokończyłem bo wylądowałem na łopatach i ogonem do góry :P ale niech będzie :P
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 14 lis 2015, o 07:50

Się jednak wyżalę trochę na Tarota. Oblatywałem wczoraj moją 450-tkę przeznaczoną wkrótce do sprzedaży. Zrobiona na DFC i ZYX, fajne serwa Hiteca i KST, odbudowana dokładnie i z sercem. Ustawiona niemalże książkowo. W locie zresztą, przez tą minutę ;) zachowywała się naprawdę pięknie. I nagle przy niskim zawisie przy ziemi (testowałem głównie zawis na początku) coś pyknęło w głowicy, jakby mega duży, metalowy bąk czy coś i widać było, że coś parabolicznie odlatuje w górę. Szybki stop i oględziny:

Obrazek

Grzybek odpadł!! Czy to gwint we w miarę nowej głowicy? Czy w śrubie? Tego drugiego się pewnie nie dowiemy bo grzybek przepadł. Trochę szukałem ale ile można grzebać w mokrej trawie? Nic to, myślę sobie grzybek nie tragedia wszak dużo mi wartości modelu nie obniży, ale oczywiście musiało pójść dalej:

Obrazek

Grzybek odpadając musiał oczywiście załatwić nowiutkie RJXy ;( Założone do oblotu, docelowo nawet chciałem je z ciężkim sercem dołożyć do sprzedawanego modelu. No więc nie polatały nawet jednego pakietu, a teraz muszę i tak kupić nowe ;(

Ale to jeszcze nic! Pomyślałem sobie trudno, łopaty i tak na straty, bez grzybka da się latać, dolatam sobie resztę pakietu trochę ostrzej. Przez minutę było ok i straciłem ogon! Na szczęście nie było piro, ale w jedną stronę się już nie obracał. Zacząłem lądować, nad ziemią helik dostał lekkich obrotów, ale zdążył o niecałe 180 st się obrócić i usiadłem. Opłacało się ćwiczyć trudne warunki lądowania. Prawie nic się nie stało oprócz tego, że puściło klejenie statecznika:

Obrazek

I lekko odbiły się łopatki ogonowe (nie problem, bo latać się da, a do sprzedaży i tak dołożę mu kilka par łopatek).

Zacząłem śledztwo skąd tu piro, przecież wszystko pięknie w ogonie chodziło i było dopieszczone jak w fabryce rolls royce'a. Pomyślałem, że jak nie rozkręcę to nie wyczaję bo naprawdę nic nie widzę. Po rozkręceniu znalazłem winowajcę. Czyż nie można dostać kurvvicy? :D

Obrazek

Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 14 lis 2015, o 08:33

Niestety jeśli parasolki to tylko oryginały dają radę.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 lis 2015, o 09:07

Ten model po prostu nie chce żebyś go sprzedawał!!
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 14 lis 2015, o 12:32

miruuu pisze:Ten model po prostu nie chce żebyś go sprzedawał!!

Foch na maxa, zalatujący groźbą samobója
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 14 lis 2015, o 13:03

Myślicie, że warto na forum założyć topic "jak sprzedać model, który tego nie chce?"?

;)

Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 14 lis 2015, o 14:20

Tak . Oddaj go to sie nie obrazi ;)
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 14 lis 2015, o 15:23

Chciałem sprawdzić czy ten gwint w hubie jest wyrobiony i nie trzyma śrubki grzybka, czy to może jednak ja poskąpiłem i nie wymieniłem styranej już śrubki. Okazało się, że to jednak ja jestem skąpy, wkręcona na próbę inna śrubka siedziała jak przyklejona. Oczywiście klątwa działała nadal: jak robiłem próby czy nie da się tej śrubki wyciągnąć siłą (co by oznaczało zjechany gwint w hubie) to oczywiście musiała się ułamać:

Obrazek

Na szczęście wystawała na tyle, że dało się wykręcić ;)

Znalazłem jakiś inny grzybek z innej głowicy i helik znowu wygląda rasowo:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 14 lis 2015, o 15:38

Nitro edition :-)
Ja bym takiego grzybka nie zakładał bo jeszcze na prawdę zacznie ci model kopcić :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 16 lis 2015, o 20:19

Kenobi36 pisze:Nitro edition :-)
Ja bym takiego grzybka nie zakładał bo jeszcze na prawdę zacznie ci model kopcić :-)

Heh :) Latałem z tym grzybkiem w innej 450-tce dwa sezony i nic nie zakopciło. No, może raz z kabla sygnałowego ESC bo leżał na krawędzi ramy i izolacja trochę zeszła i się zwarło :D
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 16 lis 2015, o 20:37

Posmaruj palucha dobrym paliwkiem i użyj grzybka do tego, do czego on służy, może wtedy coś z tego będzie ;)
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Filmy i Foty”