Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1542
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 21 sty 2018, o 20:14

A jaką masz dokładnie usterkę??
bo ja w swojej dx9 już wyceniłem nowy gimbal a potem zrobiłem to co napisałem i problem zniknął.

Jeśli definitywnie musisz zmieniać gimbal to ludki wkładają gimbale M9 z efektem Halla do dx8 a ktoś też do dx9 wsadził. https://youtu.be/osOhgUzmF-w
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2703
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 21 sty 2018, o 21:05

Spectrumy to szajs - oprócz problemów z jakością samych nadajników są problemy z linkiem.
Interface , bajery są drugorzędne - po pierwsze radio ma się nie psuć , nie rozregulowywac i mieć dobry link.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: Mati » 22 sty 2018, o 10:48

windcatcher pisze:...kilkakrotnie wpiąć wtyczki gimbali do gniazdek...

Dziękuję - czkawka ustąpiła po poruszaniu zaznaczoną wtyczką. Tej, którą pokazuje strzałka nie ruszałem na razie, ale korci mnie, żeby to jakoś zabezpieczyć na okoliczność "udrożnienia".
Jak mnie będą wqrviać te wtyczki to przylutuję na ostro. Tymczasem bardzo się cieszę, że problem okazał się tak łatwy do wyeliminowania. Będę bacznie obserwował czy coś się nie zmienia w zakresie przewodzenia tych wtyczek.
Windcatcher - dzięki. :) To znaczy wszystkim Wam dzięki, ale Wincatcherowi najbardziejsze na okoliczność łatwego rozwiązania problemu. Jestem pewien, że jak zadbam o te wtyczki (i gniazda) to nic złego się z nimi nie będzie działo.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1542
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 22 sty 2018, o 11:12

Jazz pisze:Spectrumy to szajs - oprócz problemów z jakością samych nadajników są problemy z linkiem.
Interface , bajery są drugorzędne - po pierwsze radio ma się nie psuć , nie rozregulowywac i mieć dobry link.


To subiektywna opinia bo ja ze swojego speKtruma jestem mega zadowolony.
Nigdy nie straciłem linka a używam wielu zamienników jak lemonrx.
Ćwiczyłem po drodze Turnigy, Taranisa, FujTaby. Macałem, oglądałem i ustawiałem inne radia..

Swoim DX9 latam świątek, piątek, mróz, mżawka, symek więc i tak jestem pozytywnie zaskoczony jego trwałością i jakością.
Wiem, że czasem ludzie stroją fochy na spektruma i satelitki ale w 95% przypadków wina jest po stronie użytkownika.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2703
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 22 sty 2018, o 15:19

Używałem spectrumow przez około 5 lat - Dx6 , dx7, dx8, dx9.
Z każdym miałem problemy - najgorsze były potencjometry, gimbale, rolka , antena , kabelki do satelitek oraz słaby link.
Wielu kolegów z pola miało i opisało podobne problemy , wiec nie są to odosobnione przypadki.
Mimo problemów używałem i tak długo, bo myślałem ze to kwestia pecha, ceniłem tez bardzo intuicyjny interface .
Miałem tez sporo modeli wiec zmiana systemu wymagała sporego wydatku i zamieszania z wymiana i ustawieniem modeli od nowa.
Głupio ze tak długo zwlekałem bo jednorazowe rozbicie modelu pokryłoby cała wymianę.
Kalibrowanie radia co pare lotów - masakra.
Z futaba jest ok - nie lubię jej interface i pod tym względem spectrum bije ja na głowę.
Ale jakość jest o niebo lepsza i problemy mam z głowy.
problemy z jakością sprzętu czy linka to wina użytkownika ? W takim razie na tym forum jest dużo takich użytkowników.
Proszę rozwiń na czym ta wina polega bo zafascynowała mnie ta teoria.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1970
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 143 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 sty 2018, o 15:25

Rozbiliśmy 3 razy samolot na zawodach przez słaby spektrumowy link. No ale to był zabytkowy DX7 - nie wiem może się poprawiło.
Niezłe jaja były też jak lataliśmy w wilgotnych warunkach - odbiorniki, szczególnie te małe totalnie umierały od wilgoci w powietrzu, więc ostatecznie zapobiegawczo każdy Rx był pakowany w kondoma, trytytkę wokół kabli i jakiś kawałek papieru, żeby pochłaniać wilgoć.

Tak czy inaczej poleciłem chłopakom z Polibudy kupić 14SG i wszelkie problemy z zasięgiem się skończyły.

Lubiłem za to sposób w jaki chodziły gimbale w DX7 i jakoś dobrze leżało mi to w łapach.
Jako Futaba-user nienawidziłem menu DX7, strasznie się z tym męczyłem.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: Mati » 22 sty 2018, o 16:23

:plask:
Nawynapisywał się o strzałkach, ale zdjęcia nie wrzucił... :masakra:
Poprawiam się:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1205
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 157 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: omcKrecik » 22 sty 2018, o 16:55

Zalutuj te złącza na amen albo wymień na złocone. Znam je, podatne na utlenianie w dłuższym czasie.
Wszystkie złącza w każdej aparaturze (w modelu też) dobrze jest dwa razy w roku rozłączyć i złączyć ponownie, aby zedrzeć nanometrową warstewkę tlenków i siarczków. Zwłaszcza tych drugich, w powietrzu mamy kwasy siarkowy, siarkawy i kilka innych. Nie spotkałem hermetycznego nadajnika.
Bezpośrednio po zawilgoceniu nie ma żadnych niepokojących objawów (chyba, że instalacja czy układy nie są podstawowo zabezpieczone przed wilgocią), ale już dzieje się coś niedobrego. Ujawni się po jakimś czasie samo, nie w spoczynku. Czyli w locie najczęściej :masakra:
Najniebezpieczniejsze pod w/w względem są te złącza, które przewodzą małe prądy.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: Mati » 22 sty 2018, o 18:10

Co prawda to prawda. :thumb:
Zalutuję bo wydaje mi się, że to mniejsza misja niż zdobywanie i przelutowywanie złoconych złączy, a i na trwałości połączeń bynajmniej nie stracę. Na razie jeszcze tymczasowo zostawię tak jak jest tylko zastosuję się do wskazówki z rozłączaniem i ponownym połączeniem. Będę obserwował bacznie, a jak tylko pojawi się choć cień podejrzenia to kolba w dłoń. :)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1542
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 22 sty 2018, o 19:23

@mwx

Dsm2 miał problem (szczególnie w tłumie) i dlatego dawno się go nie używa a w EU w ogóle już nie wpuszczają takich nadajników od kilku lat.

Dsmx jednak nigdy mi nie zgubił linka.

@jazz

Przez winę mam na myśli: złe dobranie ilości, miejsca, orientacji satelitek. Celowy lub przypadkowy zakup podróby satelitki.


Podróby bywają gorsze niż orange, lemon i inne klony.


Zakup parkowego odbiornika do latania przy kolanie a potem odlatywanie gdzie wzrok nie sięga.

Niezaglutowanie kabelka przez co się obrywał a styki utleniały. Luźne ułożenie kabla przez co mógł się uszkodzić i tracić zasilanie. Itd, itp

Ludzie wieszają psy na satelitkach ale one nie były w ogóle zaprojektowane jako odbiornik pełnego zasięgu tylko uzupełnienie innych odbiorników. Kupa wypadków była przez kiepskie ułożenie lub użycie tylko jednej satelitki.

Futaba i wiele innych nie miała satelitek więc ludzie od razu zapinali pełne odbiorniki z długimi antenami.

Jakiś czas temu spektrum dodał satelitki diversity z długimi antenami ułatwiającymi ułożenie z dala od carbonu czy elektroniki i zasięg jest jeszcze lepszy niż był.

Ix12 dodatkowo dorzuciło obsługę TBS Crossfire i w ogóle już nikomu zasięgu nie braknie.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: ocean_wro » 22 sty 2018, o 19:45

Z tym nie wpuszczaniem dsm2 do Eu to bym tak nie szarżował :-)
Dopiero co takie gówienko z HK EU mi przysłali.

https://hobbyking.com/en_us/dsm2-6ch-wi ... -cert.html
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2703
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 22 sty 2018, o 20:07

Z podróbkami przyznaje Ci rację - dodatkowo Orange z hk też dobre nie są.
Nie zgadzam się z tym że nie glutowanie to błąd - jeśli już to producenta ze wypuścił badziewie które takie zabiegi mają naprawić.
Dobór odbiorników - do modeli nie latających fpv , latających w zasięgu wzroku nie powinno być żadnych problemów bo tak wynika z specyfikacji która spectrum podaje.
Futaba nie stosuje satelitek bo wprowadzili sbus i każdy odbiornik z tym łączy się bezpośrednio z fbl kabelkiem o niebo trwalszymi niż ten do satelitek.
Zgadzam się ze satelitki miały być uzupełnieniem odbiorników - ale skoro tak to w sumie trzeba założyć ze nie nadają się do helikow.
No chyba ze ktoś chce podpinać standardowy odbiornik plus satelitke lub dwie.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1542
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 22 sty 2018, o 20:11

Chodziło mi tylko, że żadna firma nie może zaimportować i rozprowadzać nadajnika z dsm2 a spektrum na rynek EU ma wycięty Dsm2 oraz inną moc niż w Us.

Nadal wolno na tym legalnie latać, używać aparatur z dsm2 oraz sprowadzać sobie co się podoba w dsm2.

Chciałem ściągnąć sobie wersję ix12 z Usa i zrezygnowałem bo nikt w EU tego na gwarancji nie naprawi w razie czego i na cle mogą być jaja.


@ocean
Ja bym jednak na Twoim miejscu poszedł w lemonrx bo na orange się parę razy przejechałem - czytaj wbiłem w ziemię i wszystkie orenżadki przełożyłem z samolotów do samochodów
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: ocean_wro » 22 sty 2018, o 21:01

Ja szukałem czegoś lekkiego do samolotu z waga coś koło 110g do lotu. Taki przynogas.

Jak znajdę coś super leciutkiego, taniego i DSMX to wymienię i już ale mam nadzieję że mi nie uwali modelu latając koło komina.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1970
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 143 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 sty 2018, o 11:44

windcatcher pisze:Chodziło mi tylko, że żadna firma nie może zaimportować i rozprowadzać nadajnika z dsm2 a spektrum na rynek EU ma wycięty Dsm2 oraz inną moc niż w Us.

Nadal wolno na tym legalnie latać, używać aparatur z dsm2 oraz sprowadzać sobie co się podoba w dsm2.


To ze względu na brak LBT, które od kilku lat jest wymagane w EU. To samo dotyczy FASST-a - teoretycznie nie wolno już sprzedać w EU nowych nadajników bez LBT. Ograniczenie mocy nadawania to druga rzecz, ale to zostało łatwo ogarnięte aktualizacją softu.

http://www.telecomabc.com/l/lbt.html
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1542
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 23 sty 2018, o 12:37

ocean_wro pisze:Ja szukałem czegoś lekkiego do samolotu z waga coś koło 110g do lotu. Taki przynogas.

Jak znajdę coś super leciutkiego, taniego i DSMX to wymienię i już ale mam nadzieję że mi nie uwali modelu latając koło komina.


Problem z OrangeRX jest taki iż spektrum bardzo popularny worldwide a HK sprzedaje tego Orange kupę i chińczyki nie nadążają z produkcją.
Niestety jakość wykonania jest marna i duży procent odbiorników po prostu przychodzi zepsutych lub psuje się od byle wstrząsu.
Linka to one nie tracą ale często tracą życie a potem model kretuje lub w kogoś wpada...

Tanich lemonków nie brakuje https://www.lemon-rx.com/index.php?rout ... &order=ASC
a jak masz budżet i chcesz na przykład ppm, diversity, etc to ten waży 3g https://www.lemon-rx.com/index.php?rout ... &order=ASC
a jak lubisz ciekawostki to BG ma odbiorniki dsmx poniżej jednego grama https://www.banggood.com/search/dsmx.html
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Maniek
Domownik forum...
Posty: 271
Rejestracja: 27-05-2017
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Maniek » 15 cze 2018, o 20:14

Poszukuję jakiegoś radia do wykorzystania typowo pod symulator. Póki co używałem DX8G2 ale na dłuższą metę szkoda mi potencjometrów (no chyba, że nie ma to większego znaczenia).
Jesteście w stanie coś polecić? W symku latam dość często.
Myślałem o czymś w miarę tanim (do ok. 250zł) - Devo7E / radio od XK K120.

Obawy o potencjometry są uzasadnione? Czy lepiej może latać na jednej i po prostu dać do serwisu jak zacznie szwankować (chociaż, nie mam pojęcia jakie to są koszty).
Gaui X3 | Devil 420 | DX8G2
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1019
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: msheli » 15 cze 2018, o 20:34

Myślę że nie ma to większego znaczenia, koszt takich nowych gimbali to ok 200zł, Adam z RCForever sprowadza, a wymieniasz to raz na parę lat albo się nie doczekasz.
Ja sam mam moją DX8 G1 trzeci rok latam na symku, trzaskam i nic się nie dzieje. Nie jest to potrzebny wydatek ;)
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
Maniek
Domownik forum...
Posty: 271
Rejestracja: 27-05-2017
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Maniek » 15 cze 2018, o 20:54

Jeśli tak sprawa wygląda to rzeczywiście bez sensu. Dzięki. :)
Gaui X3 | Devil 420 | DX8G2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1970
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 143 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 cze 2018, o 12:58

Maniek pisze:Poszukuję jakiegoś radia do wykorzystania typowo pod symulator. Póki co używałem DX8G2 ale na dłuższą metę szkoda mi potencjometrów (no chyba, że nie ma to ).


Maniek kup apke esky albo inny wynalazek zasilany 4 paluchami za 40PLN. Ja takich kilka poprzerabiałem na zasilanie z USB żeby nie bawić się w ladowanie

Możesz wtedy naparzać na symku do oporu a na konieć walnąć sprzęt w kąt.

Do symka polecam :thumb: . Maciej W.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość