Frsky Taranis X9D

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 mar 2019, o 12:52

X6R do 250 ? To ma być element nośny ramy ? On jest dość sporych wymiarów.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 mar 2019, o 13:55

Ale z drugiej strony taki XM+ jest mały, ale słabiutki. Jak położysz nadajnik mniej niż pół metra od modelu to zaczyna szaleć. X4R albo RX4R są w miarę porządku.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 mar 2019, o 14:17

rx4r bardzo fajnie pasuje do 250 , można fajnie na boki wyprowadzi anteny ( ma 2 )

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 31 mar 2019, o 15:11

gcze pisze:X6R do 250 ? To ma być element nośny ramy ? On jest dość sporych wymiarów.

;) Hehe - no nie zwróciłem uwagi. Właśnie dlatego lepiej spytać przed zakupem. :)
mwx pisze: X4R albo RX4R są w miarę porządku

To "w miarę" nie zabrzmiało jak "to dobry odbiornik - będziesz Pan zadowolony" hmm
gcze pisze:rx4r bardzo fajnie pasuje do 250 , można fajnie na boki wyprowadzi anteny ( ma 2 )

Do tej pory miałem wysunięte w V-kę od dupy strony, ale po bokach też może być. :) Byle latało jak trzeba. :mrgreen:

A do helika? No bo jakoś tego Zyxa muszę wpiąć, a 4 wyjścia PWM to za mało? :swir: Wybaczcie - pytam serio. 8-)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 mar 2019, o 15:47

A to zyx nie ma s-bus ? Chyba ma. Jak masz do wyboru sbus to pwm nie dotykasz w fbl. I ten odbiornik te będzie dobry. Ja wpakowałem x8r do x360 i jest trochę bez sensu, wielki i trudno sensownie ułożyć anteny.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 31 mar 2019, o 16:49

gcze pisze: to zyx nie ma s-bus ? Chyba ma.
:piwo:
Zmieniłeś mój dotychczasowy świat. Teraz już nic nie będzie takie samo. :) :dance:

EDIT:
To ten?
https://www.banggood.com/FrSky-2_4G-ACCST-X4R-4CH-Telemetry-Receiver-p-947631.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 mar 2019, o 17:20

Coś mi się ten link nie wyświetla, chodziło o ten:
https://77hobby.pl/frsky-rx4r-odbiornik ... p-252.html

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 31 mar 2019, o 17:49

Super, bo kupiłem przed chwilą dwa te/takie:
https://77hobby.pl/frsky-x4r-odbiornik-48ch-z-telemetria-p-5.html
No nic - nauka kosztuje - chyba trzeba będzie złożyć jakieś skrzydełko. :mrgreen:
Te z Twojego linku (z SBUSem :masakra: ) też wziąłem. ;)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 mar 2019, o 17:59

To faktycznie lipa. Odwołaj ten zakup, to chyba nie problem. Te są bez sensu.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 31 mar 2019, o 18:08

Napisałem wiadomość do sprzedawcy - zobaczymy co odpowie, ale nie sądzę żeby buchał euforią. :)
Na wszelki wypadek już się zastanawiam jak je zagospodarować. :)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17304
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1570 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 31 mar 2019, o 18:13

mwx pisze:Ale z drugiej strony taki XM+ jest mały, ale słabiutki. Jak położysz nadajnik mniej niż pół metra od modelu to zaczyna szaleć. X4R albo RX4R są w miarę porządku.
Oj tam szaleć. Po prostu się nie zbinduje. I tyle. Ale na pewno nie zaskoczy w locie.
Ja po prostu stawiam oxiaka pół metra od nadajnika jak podlaczam. Potem już cieszę się wagą i zasiegiem.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 kwie 2019, o 01:04

No właśnie nie o bindowanie chodzi, tylko o utratę linka i szaleństwa. Moim skromnym zdaniem XM+ jest dobry jedynie jako drugi odbiornik w układzie redundantnym, albo jako odbiornik do jakiegoś quada (bo ich nie szkoda rozwalać)

No nie ufam gnojkowi.
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 625
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bizon220 » 1 kwie 2019, o 05:33

Ja latam na xm+ w helikami i nie widzę problemy z zasięgiem.
Tylko do bindowania trzeba odsunąć helik od aparatury i tyle.
Zresztą zacząłem latać na tych odbiornikach w dronie 250, a nim lata się dużo dalej niż helikiem i też nigdy nic niepokojącego się mi nie działo.

Brać i się nie bać
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 380, Gaui X3 380
Bixler 3, Quad 220 FPV
Traxxas E-Revo
Taranis
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17304
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1570 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 kwie 2019, o 09:59

No ja mam też w oxy2 i jeszcze nigdy nie było problemu. Jak sie nie loguje to często nawet nie odsuwam go tylko przekręcam nadajnik troche w inną stronę.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 kwie 2019, o 11:05

Cholera, no to my tu na zachodzie chyba coś źle robimy.

W sobotę Świstakowy SJM na XM+ zaczął się rozkręcać stojąc w bagażniku, bo Taranis znalazł się za blisko.
Mi z XM+ 420 rozkręciła wirnik w szafie z tego samego powodu.

W obu przypadkach FS na gazie ustawiony na -100. Nie rozumiem nic ni w ząb.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17304
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1570 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 kwie 2019, o 11:09

Ja slyszałem, że helika nie mozna trzymać w szafie razem z pakietami. Pole magnetyczne może uruchomić wyłączonego helika a czasem doprowadzić nawet do samozapłonu.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 1 kwie 2019, o 14:33

Ale to tylko wtedy, gdy się używa Taranisa i OpenTX, przy Spectrumie wiadomo nic takiego się nie dzieje. Ostatnio znajomemu przestawiły się rewersy na zasilaniu apki, wiecie tak jak to zwykle w OpenTX, apka była wyłączona, a nadajnik włączony. Dlatego lepiej apki z OpenTX trzymać w domu odcięte od zasilanie, najlepiej w lodówce. Blacha nie przepuszcza sygnału radiowego i jest bezpiecznie !!
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9519
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 822 razy
Podziękowano: 582 razy

Postautor: aikus » 1 kwie 2019, o 14:49

miruuu pisze:Ja slyszałem, że helika nie mozna trzymać w szafie razem z pakietami. Pole magnetyczne może uruchomić wyłączonego helika a czasem doprowadzić nawet do samozapłonu.



Nie powinno się, to prawda.
Tak samo jak nie można zostawiać odkrytych gniazdek elektrycznych w domu. Niektórzy wieszają gumaki, niektórzy kalesony, niektórzy jakieś inne szlorki...
Zwłaszcza jak jest burza.
...
Wracając jednak do helików z pakietami:
Kiedyś będąc na spacerze z psem, po zmroku, zobaczyłem nagle wielki rozbłysk za plecami. Jak jakby piorun, ale huk był jednak mniejszy i było to takie charakterystyczne 50Hz bruuum... Trwało to z pół sekundy, może ciut więcej.
Z jakiegoś powodu wydawało mi się, że było to za autostradą a więc mniej więcej w okolicach Artji, więc napisałem szybko SMSa, czy przypadkiem nie wywaliło u niego prądu na osiedlu.
A ten odpisał, żebym lepiej szybko wracał do domu i sprawdził czy X7 sobie samoczynnie pakietu nie zapodała... Wiedział bowiem coś z czego i ja właśnie zdałem sobie sprawę: wbrew wszystkim przestrogom przechowuję model z na stałe zamontowanymi pakietami.

Wróciłem do domu i ... ku4wa faktycznie...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 7 kwie 2019, o 09:26

Panowie mam zagwozdkę i nie wiem co robię źle.
Misja - RX4R w kŁadzie250
Taranisa x9d+ zanabyłem w wersji EULBT, po czym zaktualizowałem OpenTXa do wersji 2.2.3 FCC. Tutaj wszystko poszło bezproblemowo. Pobrałem firmware do odbiorników RX4R, które zakupiłem również w wersji LGBT ;). Po wtłoczeniu nowego softu do odbiornika i próbie bindowania, tenże zamigał czerwoną diodą sygnalizując niezgodność oprogramowania. Po kilkukrotnych próbach załadowałem plik z tym samym numerem wersji, ale z oznaczeniem LBT zamiast FCC w nazwie czyli: RX4R_LBT180516.frk. Po tej operacji odbiornik zbindował się za pierwszym razem w trybie D16 :shock: i wydaje się utrzymywać łączność lecz niepokoi mnie ta niezgodność wersji i zielona dioda w odbiorniku, która nie świeci stałym światłem tylko jakby hmm lekko przygasa, szybko oscyluje? Czy to normalne, czy powinna świecić stałym światłem? Z PDB odbiornik dostaje 5V co prawda po cienkich kabelkach, ale wychodzę z założenia, że to nie silnik i prądu mu nie brakuje.
Po podpięciu do kompa Cleanflight nie widzi żadnych ruchów, ale na tą chwilę może to być wina źle skonfigurowanego SBUSa w CF lub wyprowadzenia miksów w Taranisie. Na razie chciałbym się upewnić, że to jest zbindowane i pracuje tak jak powinno.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 kwie 2019, o 14:32

Zmieniłem w X9D+ gimbale z fabrycznych na Halle, z założeniem że od razu zacznie mi się lepiej latać, a piroflipy będą kręciły się same.

Niestety. Nie odczuwam nawet efektu placebo.

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron