Frsky Taranis X9D

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 7 kwie 2019, o 20:15

Maciej nie odczułeś żadnej różnicy?
Ja w jednej apce do symka mam podstawowe a do latania halle. Na hallach gałka gładko chodzi. Nie ma takich mikro przycięć. Dla mnie różnica jest na plus.
Taki pro jak ty tym bardziej powinien coś poczuć. :)
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1938
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 7 kwie 2019, o 20:22

No właśnie "Taki Pro"
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4363
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 350 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 kwie 2019, o 21:45

Dobra, już bez szydery.

Może to dlatego że zmieniłem z mało latanych standardowych na nowe Halle. Jak patrzyłem na to jak stabilne są odczyty z potków i to jak się zmieniają to nie widać różnicy po zmianie hallowe.
Już większą różnicę robi mi ustawienie siły sprężyn i długości drągów.

Generalnie jest tak że jak bawię się na ziemi to jakoś tam jestem w stanie wyczuć jakość gimbali i te naprężenia, ale jak już sobie fruwam to chyba za bardzo się skupiam na modelu żeby to miało znaczenie dla mnie.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 16 kwie 2019, o 13:16

Mam problem z bindowaniem nowego odbiornika do Taranisa. Radio kupiłem w Polsce a odbiornik w Chinach.
W radio wygrywałem opentx international ( posiadam opcje d8) ale nadal nie chcą się połączyć. Aktualnie latam na odbiornikach v8fr ll .Chciałem zmienić na x6r.
W Taranisie oprócz wgrywania Open tx trzeba zmnieniać soft w module nadawczym ? Sam nie wiem gdzie tu szukac przyczyny problemu. Mieliście podobny przypadek?
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 16 kwie 2019, o 13:47

Wrzuć też nowy firmware do odiornika. Ja miałem taki problem. Kupiłem X8R i nie chciał się bindować, załadowałem mu nowy firmware i teraz jest ok.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 16 kwie 2019, o 14:32

No tak ale żeby go wrzucić to trzeba chyba mieć jakiś kabel czy coś. Ja niestety go nie posiadam.
Ma ktoś w Poznaniu lub okolicach?
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 16 kwie 2019, o 14:38

Nie masz żadnego przewodu od serwa? To taki zwykły kabelek z zamienionymi pinami, są instrukcje w necie. Podłącza się go do apki to wtyku na moduł i ładuje plik z jej poziomu.
Ogólnie procedura jest prosta, nie wolno się tylko pomylić z kolejnością kabli, można zjarać odbiornik.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 16 kwie 2019, o 16:03

Gcze to jest ta procedura o której pisałeś?
https://77hobby.pl/uaktualnienie-firmwa ... -n-20.html
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 16 kwie 2019, o 16:09

Tak to ta procedura, prosta i bezbolesna, trzeba tylko sprawdzić 10x połączenie, żeby nie usmażyć sprzętu.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
angry trex
Domownik forum...
Posty: 481
Rejestracja: 24-05-2016
Lokalizacja: Swaj - beverly hills Poznania
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: angry trex » 16 kwie 2019, o 20:17

MacGyverek pisze:No właśnie "Taki Pro"


Przypadek?
Pozdrawiam, Sławol

Urodzony by latać...
zmuszony do pracy.

.................................
Goblin 700 C razy 2, Goblin 380 razy 2, MSH Protos 380
Spektrum DX6 - do symka
Vbar Control Touch - do macania
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1671 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 16 kwie 2019, o 20:23

angry trex pisze:
MacGyverek pisze:No właśnie "Taki Pro"


Przypadek?
Jeśli chodzi o cudzysłów- NIE SĄDZĘ :D
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4363
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 350 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 kwie 2019, o 23:02

Oesu. W domu na mnie krzyczo, w robocie marudzo, na forum szydzo. Idę się schować do imperium kurzu , podpijać różowy soczek gobasowi i polerować rurę.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 14 cze 2019, o 23:34

Mam problem. Taranis wysiadł na dobre.
Po włączeniu pojawia się ekran powitalny i tak zostaje.
Nie ma już komunikatu " welcome to Open tx"
Ponowne wgranie Open tx nie daje nic. Mieliście podobny problem? Pozostaje gwarancja czy coś jeszcze można sprawdzić?
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4363
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 350 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 cze 2019, o 23:44

Zobacz czy karty SD szlag nie trafił
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 15 cze 2019, o 00:01

Raczej nie. Da radę ja skopiować. Jak wyciągnę ja z radia to ten sam efekt. Wyłączając radio ekran pozostaje jeszcze zapalony z ekranem powitalnym jeszcze przez ok 10 sekund.
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4363
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 350 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 cze 2019, o 01:01

Jak masz gwarancję to reklamuj, nie kombinuj sam.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 15 cze 2019, o 07:41

Będę musiał.
Łudziłem się że coś jeszcze dam radę zrobić. :?
No nic czeka mnie postojowe. :(
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 18 sie 2019, o 13:44

Czy taka bateria będzie ok do taranisa X9D se?
https://www.akumulatoryrc.pl/pl/p/-SLS- ... -2C4C-/327

Wymiary się zgadzają, ale może coś przeoczyłem?
To zasilanie Taranisa to jakiś ponury żart. Apka wielkości konkretnej cegły, a z zasilaniem jakaś rzeźba.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4363
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 350 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 sie 2019, o 17:10

Moim zdaniem LiPo w tym miejscu nie ma żadnego sensu.
1. Będziesz musiał wyjmować z nadajnika do ładowania
2. Spuchnie po czasie jak będzie leżeć naładowane
3. Fabryczny NiMH wystarczy na wieeeele godzin zabawy i jest bezobsługowy. Raz na miesiąc/dwa podpinasz ładowarkę i tyle.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 18 sie 2019, o 17:26

Ale to nie jest lipo wysokoprądowe, tylko specjalne do nadajników, ma tylko 2C lepiej znosi stan naładowania.
Noi :
1 możesz podładować kiedy chcesz, brak efektu pamięci
2 waży o prawie połowe mniej ( dla mnie główny atut)
3 ładowanie trwa max godzinę a nie całą noc.
4 widzisz stan naładowania (nieprzewidywalna krzywa rozładowania nimh)

Myślałem o drugim pakiecie nimh ale wlaśnie waga mi nie pasuje ( trzymam apkę bez smyczy )


Gdy używasz r9m to nie jest juź tak wiele godzin zabawy. Ładować trzeba często.


Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości