MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 750
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: Damdodo » 13 maja 2018, o 08:03

U mnie po aktualizacji pod Windowsem 10 też nie działała zakładka Diagnostic. Naprawa nie pomogla. Pomogla dopiero calkowita deinstalacja, restart kompa i ponowna instalacja.

@windcatcher Brain V1 z pod Diagnostic obsługuje Vibrations Real Time oraz zakładkę Events, czyli logi systemowe. To się może czasem przydać.... ;)
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:06

gumi pisze:Obsługuje, ale tylko w czasie rzeczywistym, bez zapamiętywania.


Fajnie, zatem warto zainstalować ponownie.

Sprawdziłem przed chwilą u siebie i też mi się apka wywalała na diagnostyce.
Zrobiłem co napisałem i już działa ponownie jak trzeba :)
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:07

W telefonie tak samo?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:14

mwx pisze:W telefonie tak samo?


Na androidzie chyba tych opcji diagnostyki jeszcze nigdy nie udostępnili.
Albo tylko mnie się nie udało z nich skorzystać na IX12...

Jak tam wchodzę to jest tylko wybór parametrów do logowania, którego jedynka nie obsługuje.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:33

Jasne że jest od samego początku (tzn od czasu jak zainstalowałem na telefonie)..
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 cze 2018, o 11:54

Po wprowadzeniu nowej wersji są jakieś problemy z apką na telefonie ? Na kompie chodzi OK. Ale z telefonu albo nie łączy się, albo łączy się masakrycznie długo. Moduł chyba widzi skoro przy uruchomieniu pyta czy wybrać moduł czy demo. Potem zwis.
Edit: apkę na telefonie przeinstalowałem.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 2 cze 2018, o 12:18

Adam12 pisze:Po wprowadzeniu nowej wersji są jakieś problemy z apką na telefonie ? Na kompie chodzi OK. Ale z telefonu albo nie łączy się, albo łączy się masakrycznie długo. Moduł chyba widzi skoro przy uruchomieniu pyta czy wybrać moduł czy demo. Potem zwis.
Edit: apkę na telefonie przeinstalowałem.

Miałem tak w jednym modelu i się okazało, że się moduł BT wypinał... poza tym zero problemów z apką na wielu brajanach.

Sprawdź wpięcie i czy kabel cały.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4196
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 2 cze 2018, o 12:22

No, a diagnostyka wam działa? w kompie i na androidzie?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 cze 2018, o 12:32

@windcatcher - w obu tak mam. Podejrzewam moduł.
@Artja - nie wiem jak na telefonie, na kompie chodzi.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 2 cze 2018, o 16:03

Artja pisze:No, a diagnostyka wam działa? w kompie i na androidzie?

Jak nie działa w kompie to trzeba odinstalować, restart i zainstalować ze strony Msh.

W andku zakładka się otwiera ale tam w zasadzie nic nie ma..
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 2 cze 2018, o 16:06

Adam12 pisze:@windcatcher - w obu tak mam. Podejrzewam moduł.
@Artja - nie wiem jak na telefonie, na kompie chodzi.

Na kilkanaście posiadanych modułów padł mi tylko jeden ale dostał przy krecie. Częściej się kabel uszkadzał przy wtyku lub odrywa z modułu i teraz obie strony kabla glutuję.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 cze 2018, o 18:07

Artja pisze:No, a diagnostyka wam działa? w kompie i na androidzie?

Udało mi się chwilowo odpalić po kolejnym przeinstalowaniu - diagnostyka wyszarzona na telefonie.
Kurka, moduł łączy się, jest OK. Coś jest z aplikacją albo telefonem. Znów nie działa.
Edit: problem rozwiązany połowicznie. Nie wiem co jest, ale jak nie chce się łączyć wystarczy odpalić "demo", wyłączyć aplikację, a potem uruchomić ją na moduł i działa. Prócz diagnostyki :)
Edit2: G.... :mad2: Cannot comunicate the unit. Broken pipe. Tyle mi powiedział inny telefon.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4196
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 2 cze 2018, o 19:01

Ten komunikat masz na kompie? Ja tak miałem jak łączyłem Braina kablem, a potem próbowałem via BT, czy może odwrotnie. Po przeinstalowaniu jest OK, łączy się w każdy sposób. Tylko tryb demo na kompie nie chce się włączyć jeśli ostatnie połączenie było via BT, po podłączeniu kablem tryb demo wraca.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 cze 2018, o 20:23

Artja pisze:Ten komunikat masz na kompie? Ja tak miałem jak łączyłem Braina kablem, a potem próbowałem via BT, czy może odwrotnie. Po przeinstalowaniu jest OK, łączy się w każdy sposób. Tylko tryb demo na kompie nie chce się włączyć jeśli ostatnie połączenie było via BT, po podłączeniu kablem tryb demo wraca.

Nie - na drugim telefonie. Pierwszy nawet tyle nie powiedział tylko mielił i mielił. Na kompie wszystko hula OK. Ale problem chyba rozwiązany - przelutowałem kabel modułu. Był zimny lut/ledwo stykało przy module. Teraz nawet działa. Zobaczymy jak długo :)
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 cze 2018, o 20:56

U mnie na sporadycznie występujący komunikat dotyczący pękniętej rury pomaga usunięcie i ponowne powiązanie modułu BT z telefonem. Dzieje się to zazwyczaj jak przekombinuję coś z telefonem - np łączę się z brainem jak jest jeszcze połaczony z samochodem
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 523
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 2 cze 2018, o 21:01

mwx pisze:U mnie na sporadycznie występujący komunikat dotyczący pękniętej rury pomaga usunięcie i ponowne powiązanie modułu BT z telefonem. Dzieje się to zazwyczaj jak przekombinuję coś z telefonem - np łączę się z brainem jak jest jeszcze połaczony z samochodem

Zrobiłem parę razy - nic. Nazwy modułu nie mogłem zmienić z telefonu, z kompa poszło. Dlatego przelutowałem kable - coś stykało, ale okazjonalnie w zależności od położenia. Parę razy potestowałem - niby działa. Mam nadzieję, że to jest to.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1610
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 4 cze 2018, o 18:05

Adam12 pisze:
mwx pisze:U mnie na sporadycznie występujący komunikat dotyczący pękniętej rury pomaga usunięcie i ponowne powiązanie modułu BT z telefonem. Dzieje się to zazwyczaj jak przekombinuję coś z telefonem - np łączę się z brainem jak jest jeszcze połaczony z samochodem

Zrobiłem parę razy - nic. Nazwy modułu nie mogłem zmienić z telefonu, z kompa poszło. Dlatego przelutowałem kable - coś stykało, ale okazjonalnie w zależności od położenia. Parę razy potestowałem - niby działa. Mam nadzieję, że to jest to.

To powinno być to a jak teraz dasz hot glue na oba końce kabelków BT to problem nie powróci :)
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 393
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 5 cze 2018, o 23:28

Taka ciekawostka...

Czy po tej ostatniej aktualizacji firmware zdarzyło Wam się, że Brain nie zalogował serw? U mnie już parę razy miałem taką sytuację, że podpinam pakiet, Brain zapiszczy standardowo i przechodzi test serw, ale normalnie zachowuje się tylko serwo ogonowe (KST-215 MG ustawione na 333 Hz). Serwa tarczy (TGY-306 G ustawione na 200 Hz, ponoć tyle mają) pozostają nieruchome i nie reagują też na ruchy drążków i wychylanie modelu. Pomaga odłączenie zasilania, odczekanie chwili (paru sekund) i ponowne podłączenie pakietu, a sprawa wygląda na całkowicie losową. Niestety update Braina zbiegł się z remontem Miniaka po krecie (kabelki serw były przemieszczane, naciągane, itp.), więc podejrzewałem problemy z okablowaniem, ale skoro pomaga tylko "reset", a nie przemieszczanie przewodów i dociskanie wtyczek, to wygląda mi na to, że MSH coś "zmalowało". Całe szczęście jak serwa "załapią", to już nie "odpadają" (chyba ;-) ), więc problem nie powinien zaowocować kretem. Przed update firmware i remontem nigdy coś takiego się nie przydarzyło. Silnika problem nie dotyczy.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2040
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 cze 2018, o 23:40

Coś w tym jest. Mój IKON teraz raz na 10 włączeń w ogóle nie chce zamahać serwami - muszę podpiąć pakiet jeszcze raz żeby załapał.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1061
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: dawo » 6 cze 2018, o 04:29

A przypakiem model nie jest poruszony w trakcie logowania - czasem mały ruch powoduje brak zalogowania.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość