MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 383
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Piotr_T » 6 cze 2018, o 07:04

dawo pisze:A przypakiem model nie jest poruszony w trakcie logowania - czasem mały ruch powoduje brak zalogowania.

No nie był. Poza tym serwo ogonowe zachowuje się normalnie. Sprawa do dalszego zbadania. Znamienne jest to, że zaczęła się po ostatniej aktualizacji firmware, choć dopuszczam zbieg okoliczności. Poprzeglądałem fora w j. angielskim i konkretnie takiego przypadku jak mój nie znalazłem, ale problemy z serwami które objawiły się po aktualizacji FBL-a już tak.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 6 cze 2018, o 07:09

Piotr_T pisze:
dawo pisze:A przypakiem model nie jest poruszony w trakcie logowania - czasem mały ruch powoduje brak zalogowania.

No nie był. Poza tym serwo ogonowe zachowuje się normalnie. Sprawa do dalszego zbadania. Znamienne jest to, że zaczęła się po ostatniej aktualizacji firmware, choć dopuszczam zbieg okoliczności. Poprzeglądałem fora w j. angielskim i konkretnie takiego przypadku jak mój nie znalazłem, ale problemy z serwami które objawiły się po aktualizacji FBL-a już tak.

Pozdrawiam,
Piotr.


Miałem tak kiedyś jak używałem CC. Masz może regiel lub Beca od Castle-a?
Jakąś inną telemetrię lub inne nietypowe czujniki masz zapięte do modelu?
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 383
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Piotr_T » 6 cze 2018, o 07:29

windcatcher pisze:Miałem tak kiedyś jak używałem CC. Masz może regiel lub Beca od Castle-a?
Jakąś inną telemetrię lub inne nietypowe czujniki masz zapięte do modelu?

Regulator to typowy dla Miniaka YEP, ale mam odbiornik z telemetrią (FlySKy) i fakt jest też taki, że przy remoncie jedną z antenek przeniosłem z podpory belki ogonowej na ramę (chciałem, aby anteny były względem siebie pod kątem, bo na podporach były równolegle) i że przechodzi ona tuż obok dwóch serw obsługujących tarczę. Może coś się nanosić na serwa?

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 6 cze 2018, o 07:36

Piotr_T pisze:
windcatcher pisze:Miałem tak kiedyś jak używałem CC. Masz może regiel lub Beca od Castle-a?
Jakąś inną telemetrię lub inne nietypowe czujniki masz zapięte do modelu?

Regulator to typowy dla Miniaka YEP, ale mam odbiornik z telemetrią (FlySKy) i fakt jest też taki, że przy remoncie jedną z antenek przeniosłem z podpory belki ogonowej na ramę (chciałem, aby anteny były względem siebie pod kątem, bo na podporach były równolegle) i że przechodzi ona tuż obok dwóch serw obsługujących tarczę. Może coś się nanosić na serwa?

Pozdrawiam,
Piotr.


Anteny raczej nie powinny mieć wpływu ale sprawdzić nie zaszkodzi. Bardziej uszkodzony kabel serwa lub kiepski styk.
Miałem sytuację gdzie CC gryzł się z serwami MKS dość mocno opisaną w necie. Wystarczyło odpiąć kabel sygnałowy z Beca CC, który siał.
Analogiczne sytuacje zdarzały się przy telemetrii i innych czujnikach, które potrafiły zasiać sygnał idący do serw i wtedy serwa się nie logowały.
Nie zaszkodzi wysunać i wsunąć wszystkie serwo wtyczki kilka razy i zajrzeć do nich czy końcówki (szczególnie sygnałowe) są ciasne.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 6 cze 2018, o 07:40

Piotrek, ja nie pamiętam dokładnie, ale jak brain się nie zaloguje, to chyba tylko serwa cykliki nie działają a serwo ogonowe działa.
Silnik będzie działał normalnie, bo tam gov jest u Ciebie z regulatora.
I jeszcze znajdź parametry tych serw cykliki bo chyba można im ustawić częstotliwość 333.
Na logowanie Braina nie powinno mieć to wpływu, ale zawsze można to skorygować.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 6 cze 2018, o 07:50

bizon220 pisze:...
I jeszcze znajdź parametry tych serw cykliki bo chyba można im ustawić częstotliwość 333.
Na logowanie Braina nie powinno mieć to wpływu, ale zawsze można to skorygować.


Z drobną uwagą, że jak zmienisz częstotliwość serw to z bardzo dużym prawdopodobieństwem rozjedzie się geometria.
Po zmianie na 333 będziesz musiał sprawdzić poziomowanie tarczy oraz kąty cykliki i skoku.
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15392
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 cze 2018, o 08:20

tak sie dzieje jak poruszysz modelem. i jest do dobra opcja bo mi raz na bardzo rzadko zamisst zablokowac serwa.. uruchamia je, ale z reversami...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 383
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Piotr_T » 6 cze 2018, o 09:28

Dzięki za porady.
Częstotliwości tych Turingy zmieniać nie będę, bo nie ma jednoznacznych danych, ale zdecydowanie częściej w zestawieniach widnieje, że mają one 200 Hz, a nie 333.
A co do poruszania modelem przy podłączaniu zasilania - nie wydaje mi się, aby Miniak był taki łatwy do dygnięcia, choć być może po tym update Rescue żyroskopy stały się bardziej czułe i stąd taki efekt. Będę zwracał na to uwagę i obserwował dalej.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 6 cze 2018, o 11:40

Krzywda żadna się nie stanie, jak masz ustawioną mniejsza częstotliwość niż jest faktyczną w serwie. Szkodliwe dla serwa, jest ustawienia wyższej częstotliwości niż faktyczna serwa.

Ja robię tak, że podłączam pakiet, stawiam model na płaskim, czekam aż brain pomacha do mnie serwami i dopiero zakładam kabinę i idę latać.
Jeszcze nigdy nie zalogował mi się brain źle.
Takiej praktyki nauczył mnie ZYX który miał problem z logowaniem się.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 cze 2018, o 11:46

Też tak robię, że stawiam maszynę na betonie, podłączam wtyczkę, zabieram szybko ręce i czekam. Raz na 10 razy mogę czekać w nieskończoność :/. No ale dopóki reset pomaga to chyba jest spoko.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 6 cze 2018, o 12:00

Chyba mam poprostu więcej szczęścia bo nie wiem co jeszcze może mieć wpływ?

Miałem jeszcze taką sytuację, że model nie chciał mi się logować przy odbiornik frsky XM+ który w przypadku gdy aparatura znajduje się w odległości do pół metra, nie ma zasięgu. Nie wiem czy to tylko specyfika tego odbiornika, ale u mnie chwilowe oddalenie aparatury pomaga i w sumie też mam to w nawyku.

Mwx, a regulator ci się normalnie wtedy loguje, bo w moim przypadku regulator się nie logował i to pomogło w diagnozie niesprawności.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 cze 2018, o 12:57

regulator nie zaloguje się normalnie, dopóki nie dostanie sygnału z braina.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 14 cze 2018, o 16:39

2-3 dni temu wyszła aktualizacja Braina.

Zrobiłem na razie na ix12 i gałce odbudowanej po krecie. Lata jak złoto i pomimo, że przy ostatniej glebie łopaty urwało przy samych okuciach to wał i szpindel prosty :)

Obrazek
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 383
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Piotr_T » 14 cze 2018, o 20:25

Wiesz, co zmienia ten update? W sumie poprzednia aktualizacja była "dopiero co", a już wypuścili kolejną hmm .

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 14 cze 2018, o 20:40

Piotr_T pisze:Wiesz, co zmienia ten update? W sumie poprzednia aktualizacja była "dopiero co", a już wypuścili kolejną hmm .

Pozdrawiam,
Piotr.


Jakieś tam pierdoły ale z konkretów to przepisali na nowo łączenie się po BT do kompa, o co prosiłem, bo muliło i do ix12 jakieś poprawki.

https://www.helifreak.com/forumdisplay. ... 351?page=1
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 14 cze 2018, o 20:54

windcatcher pisze:2-3 dni temu wyszła aktualizacja Braina.

Zrobiłem na razie na ix12 i gałce odbudowanej po krecie. Lata jak złoto i pomimo, że przy ostatniej glebie łopaty urwało przy samych okuciach to wał i szpindel prosty :)



Jak nic zasługa nowego firmwaru Braina :rotfl:

MSH zauważyło, że rescue już nie można udoskonalić, przed wszystkimi kretami i tak nie uchroni, więc dorobili ukryty ficzer "kretowanie - light" - uaktywania się automatycznie tuż przed kontaktem z glebą, luzuje serwa... Generalnie flaczeje cały model i nic mu się nie dzieje.
Coś jak pijak co spada ze schodów albo z drugiego piętra, wstaje, otrzepuje się i idzie dalej.
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1608
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: windcatcher » 14 cze 2018, o 21:04

Żebyś wiedział. Jestem w szoku jak niewiele się zepsuło :) Aż 3 pakiety dziś wylatałem czekając czy coś nie odpadnie ale wszystko igła :) nawet piruety idealne po zmianie orczyka i poziomowaniu na oko :)
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7146
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 679 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 14 cze 2018, o 21:12

hehehe:)
I dobrze!!
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 cze 2018, o 08:41

A tak całkiem serio - jak uruchomią wejście GPS, to takie rescue byłoby teoretycznie możliwe. Nie wiem tylko czy wystarczy dokładności pomiaru wysokości, ale w teorii...
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1596
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2018, o 08:43

Wysokość z gpsu słabo się sprawdza. Wg mnie niezbędne baro.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości