Wyważarka do łopat / śmigieł

No jak nie potrzebuję jak potrzebuję..?
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2061
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 166 razy

Postautor: pkali » 15 lis 2014, o 20:57

To ja Was przebiję. Ostatnio grzałem nad palnikiem kuchenki gazowej ;)
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 15 lis 2014, o 21:02

A ja w razie czego atakuję palnikiem punktowo :) Mam taki malutki palnik, który końcówkę płomienia ma średnicy 2 mm i grzeję łeb śruby punktowo.

Niebochod... a co z tym różowym??
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 15 lis 2014, o 21:26

Kula pisze:A gdzie kupiłeś takie fajne różowe?


Kula pisze:Niebochod... a co z tym różowym??


Sorki. Nie zauważyłem wcześniej Twojego pytania.. :/

Sklepu dokładnie nie kojarze bo w trzech tego samego dnia byłem :)
To był jeden z trzech helikowych w Tokio :)

Ale pewnie gdzie indziej też można dostać, ale nazwy to nie podam bo opakowanie poleciało do kubła, zresztą chyba i tak było po japońsku.

Z tego co widzę to heli option ma coś podobnego:
http://www.helioption.com/store/index.p ... cts_id=194
Awatar użytkownika
subframe
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 17-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: subframe » 15 lis 2014, o 21:47

Ja do grzania używam zapalniczki żarowej za 10pln za Allegro. Ma "ostry" precyzyjny płomień, który można skierować w dowolnym kierunku.
A do śrub, imbusy Whia pico-finish, nie ma lepszych. Whia specjalizuje sie tylko w rożnego typu narzędziach ręcznych.
pozdrawiam
Subframe
450PRO DFC, V977, 250GT
Me-109, Cessna 182
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3281
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 297 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 15 lis 2014, o 23:42

Kula pisze:Mam taki malutki palnik, który końcówkę płomienia ma średnicy 2 mm i grzeję łeb śruby punktowo.

subframe pisze:Ja do grzania używam zapalniczki żarowej za 10pln za Allegro. Ma "ostry" precyzyjny płomień, który można skierować w dowolnym kierunku.

możecie obaj zapodać foty i gdzie to można nabyć?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 16 lis 2014, o 08:59

Poza palnikiem też mam taką zapalniczkę żarową, i działa rewelacyjnie

http://allegro.pl/palnik-gazowy-zapalni ... 34532.html

lub takie:
http://allegro.pl/palnik-gazowy-zapalni ... 50981.html

dużo tego jest, trzeba wklepać "zapalniczka żarowa" lub "mikro palnik"

lub taki palnik:

http://allegro.pl/palnik-gazowy-zapalni ... 50981.html
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
subframe
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 17-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: subframe » 16 lis 2014, o 09:12

Zapalniczka ma mniejszy, bardziej precyzyjny płomień niż palnik i wole jej używać. Poza tym ma ta zaletę że można ją przypalić fajkę jakiejś eleganckiej damie przy barze ;)

http://allegro.pl/zapalniczka-zarowa-co ... 18159.html
pozdrawiam
Subframe
450PRO DFC, V977, 250GT
Me-109, Cessna 182
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15935
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1467 razy
Podziękowano: 686 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 sty 2016, o 13:57

Poniżej prezentuje Kenobiego polowy zacisk modelarski :D

Obrazek

W Chinach takiego nie znajdziecie za żadnego dolara.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4261
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 240 razy
Podziękowano: 414 razy

Postautor: Artja » 10 sty 2016, o 14:47

Chyba trochę przesadza... po co brzozę podpierać, ona ma przecież dobry korzeń?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 25 gru 2018, o 17:56

jaki kątomierz lepszy elektroniczny czy tradycyjny analogowy ? mam zwykły tylko grzybek nie pasuje do 470l i tak się zastanawiam czy szukać grzybka czy kątomierza elektronicznego? pamiętam kiedyś ktoś pisał że elektroniczne to lipa bo pomiar nie jest dokładny
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1094
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: msheli » 25 gru 2018, o 18:01

Ja używam takiego i działa ;) Polecam

https://www.banggood.com/TL90-LCD-Digit ... rehouse=CN
Gaui X3 (380) / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 25 gru 2018, o 18:37

tak tylko że tradycyjny kątomierz miał odniesienie do pręta czyli od wału i niezależnie czy model stał na równym podłożu można było ustawiać , a elektroniczny ? musi stać na wypoziomowanym stole ?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15935
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1467 razy
Podziękowano: 686 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 gru 2018, o 19:43

Nie, wystarczy że łopata dasz na przód. Zakładam że płozy masz równe ;)
A jak nie to bez ploz na ramię stawiasz i w każdą stronę jest rowno
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 25 gru 2018, o 19:51

w 470 płozy wiadomo jakie są ;-) pod kątem
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7723
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 716 razy
Podziękowano: 492 razy

Postautor: aikus » 25 gru 2018, o 19:54

.... Bo czy się używa katomierza analogowego czy cyfrowego, niestety po prostu trzeba używać też mózgu. I to w naprawde niewielkim, zakresie.
Ale niektórych i to przerasta.
I potem się czyta takie powielane z pokolenia na pokolenia takie farmazony że w kątomierzach elektronicznych pomiar niedokładny i że są do dupy.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15935
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1467 razy
Podziękowano: 686 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 gru 2018, o 21:30

toom pisze:w 470 płozy wiadomo jakie są ;-) pod kątem
Ale takie same. Wiec jak łopatę dasz na przedzie to zero jest zero, czyż nie?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 53
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 25 gru 2018, o 21:40

chyba że są żle wyregulowane śruby rzymskie ;-)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15935
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1467 razy
Podziękowano: 686 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 gru 2018, o 21:49

No chyba po to dajesz kątomierz żeby je wyregulowac??
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2422
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 176 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 gru 2018, o 01:26

1. W przypadku maluchów z miękkim podwoziem przygniatasz płozy czymś ciężkim
2. Zerujesz kątomierz kładąc go na silniku
3. Ustawiasz łopaty idealnie wzdłuż modelu i mierzysz obie łopaty w tym samym miejscu, wykonując pół obrótu wirnikiem pomiędzy pomiarami (idealnie nad mordą albo lepiej nad belką, bo łatwiej ustawić)
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron