Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 462
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Carson » 19 paź 2018, o 07:55

Potwierdzcie mi czy zwiekszenie parametru agility wygladzi i upłynni reakcje na ruchy drążków? Poczytalem troche i jak dobrze rozumiem to niskie agility sprawia, ze model ma kwadratowe-robotyczne ruchy i chyba sie to u mnie potwierdza (mam ustawione na 42 tak jak Gusto mi podpowiedział). Latam mikrusem i mam wrazenie, ze plynniej sie porusza w powietrzu.

ok nie doczytalem, zwiekszanie agility daje takie rezultaty w innym systemie. Czy w takim razie zyxa mozna ustawic tak zeby latal bardziej plynnie jak helik z flybarem?
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 19 paź 2018, o 10:45

Z tego, co wyczytałem, to w ZYX-ie z Agility chodzi o to samo, co w Brainie - im wyższe Agility, tym model bardziej żywo reaguje na drążki i jest bardziej zwinny. W Brainie niskie Agility (czyli np. w trybie Beginner) objawia się tym, że serwa są mniej czułe na ruchy drążków, a orczyki przesuwają się tak jakby "schodkowo" (jest to zauważalne, że gdy drążek idzie płynnie, to serwa tak jakby "nie do końca" nadążają za zmianą jego położenia). Przy wysokim Agility ta reakcja jest natychmiastowa, nawet na najdrobniejsze zmiany położenia drążków, a orczyki obracają się płynnie (nie ma tych "schodków"). Jaki jest tego cel, poza tym, że z wysokim Agility sterowanie jest precyzyjniejsze, szybsze i bardziej płynne? IMHO chodzi o to, że z niskim Agility maleją szanse na to, że model "zaskoczy" niedoświadczonego pilota z trzęsącymi się z nerwów łapami jakimś raptownym ruchem (sterowanie jest dość "gumowe"), za to mamy efekt "kwadratowej" pracy serw.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, ale takie są moje spostrzeżenia :-).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16380
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1497 razy
Podziękowano: 717 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 paź 2018, o 11:32

Yyyy?

Wyższe agility w Brainie to po prostu bardziejsza flybarowość modelu.
Podniesienie go oczywiście "upłynni" model, ale sprawi tez nieco trudniejszym w obsłudze. Będzie mniej "symulatorowy"...
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 462
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Carson » 19 paź 2018, o 12:31

Nic z tego nie rozumiem :D chyba bede musial po prostu podkrecic agility i potestowac - oby bez kreta :vhappy:
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 19 paź 2018, o 12:54

Pamiętaj że to są też dwie bardzo różne maszyny i nie zawsze da się osiągnąć taki sam efekt w jednej i drugiej. ;)
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 687
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: Pietrek » 19 paź 2018, o 18:28

Carson,
Mirek dobrze opisał gdy ustawisz wyższą wartość agility.
miruuu pisze:Wyższe agility w Brainie to po prostu bardziejsza flybarowość modelu.
Podniesienie go oczywiście "upłynni" model, ale sprawi tez nieco trudniejszym w obsłudze. Będzie mniej "symulatorowy"...

Ja tylko dodam, że im niższe wartości to będzie bardziej "robotyczny" przy ruchach drążkami. Mnie się ten efekt podoba ale takie minimum przeze mnie akceptowalne to 40.
Dodam, że mam brajana.

Po prostu testuj różne wartości aż poczujesz, że to jest to. ;)
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / OXY 2 / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 766
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 gru 2018, o 15:28

Dobry!
Panowie, taka akcja bo walczę i przegrywam (z zyxem s2)
miałem normalny odbiornik, wszystko działało (aż przestało), ale mniejsza o to. Chcę założyć satelitke, może coś robię, albo jakieś inne niedopatrzenie zachodzi :dk:
1. zabindowalem satelitke z pełnym obornikiem
2. przez kabelek stepdown podłączam do zyxa, kanal RUD, jak w manualu
3. ESC do AIL
4. w programie do zyxa przestawiam z "conventional receiver" na dsmx1 - nie dziala, na dsmx2 - nie dziala - miga zółta dioda
5. po przekopaniu internetu, ustawiam dsm2-3, dziala (prawie zapalasie czerwona dioda), na monitorze w programie moge poruszać wszystkimi kanałami oprocz throttla i ruddera

6. po odpieciu programatora, to samo, ruddera nie ma, silnik nie startuje.

wygląda jakby zyx nie dostawał sygnalu z nadajnika.
takze rodzi sie pytanie?
WTF? :wall:
"Gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw - żeby na pewno nie było mnie w domu."
Awatar użytkownika
Kris1990
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 37
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 23 lut 2019, o 21:10

Witam. Wszedlem do programi ma kompie, wszytko poustawialem. Ja podłączam pakiet to po 7,8,9 sekundach zapalaja się 2 niebieskie diody na FB i jak przechylam model to nic się nie dzieje. Pytanie moje brzmi nastepująco l: jakie diody maja świecić przy dobrym ustawieniu zyxa ??
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 23 lut 2019, o 21:38

Powinna palić się czerwona.
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 462
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Carson » 24 lut 2019, o 09:58

Zalezy w jakim trybie ustawisz ogon :) HH (AVCS) masz czerwona diode, przy RATE (NORMAL) wlacza sie niebieska. Kwestia jest tylko taka ze na fblu nie ma 2 niebieskich diod :D
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 24 lut 2019, o 10:12

No nie wiem czy ktoś lata na niebieskiej diodzie. :)
Carson może w nocy nad ranem to już widać dwie niebieskie. ;)
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Kris1990
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 37
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 24 lut 2019, o 10:14

Sorry jedna niebieska świeci haha
Awatar użytkownika
Kris1990
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 37
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 24 lut 2019, o 10:23

I jeszcze jedno pytanie kiedy podpiac kabel do kompa i kiedy odłączyć?? Zeby się wszystko zapisało? Chodzi mi oto czy pierwsze pakiet potem kabel czy jak to wygląda??
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 24 lut 2019, o 10:43

Ja podłączam na początku przewód później pakiet a na końcu szukam portu i connect w programie. Rozłączamy analogicznie w odwrotnej kolejności.
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Kris1990
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 37
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 24 lut 2019, o 14:09

Mam aparaturę dx6i . I jak przełącze przełącznik FLAP GYRO to dioda raz świeci niebieska a raz czerwona. Co to oznacza .
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1720
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 109 razy

Postautor: MacGyverek » 24 lut 2019, o 15:32

Wartość P z członu PID ogona ustawiasz w aparaturze. Ustawia się go tak aby ogon trzymał wartość i nie oscylowal. W apraturze ustawiasz wlasnie odpowiednią wartość. Jak świeci niebieska to tak jakbys nie miał gyra aktywnego na ogonie.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 24 lut 2019, o 15:43

Ja też mam pytanie. :)
Gdzie zmieniamy parametr gyro direction ?
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Kris1990
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 37
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 24 lut 2019, o 15:58

Czyli jak ruszam ogonem to serwo nie wraca z powrotem do neutralne pozycji . Tak ma być? ?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1720
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 109 razy

Postautor: MacGyverek » 24 lut 2019, o 16:02

Jak ruszasz ogonem to on kompensuje w drugą stronę.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 509
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 24 lut 2019, o 16:15

No właśnie jak zmienić kierunek kompensacji ?
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość