Heli-x

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 544
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 17:09

Skok łopat jest -100%+100% (-10st+10st). Wg mnie winno hulać, a nie chce. Czyli albo błędy robię albo w symku nie da się idealnie odwzorować. Otworzę szkocką to może do tego dojdę :)
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 8 lis 2015, o 17:13

IMHO ustawienia czy to w realu czy w symku dla kątów łopat klasy 450:
Normal
jeśli już chcesz go mieć to -100=-5st; 0=0st; +100=11st
Idle
-100-0-100(%)
-11-0-11(stopni)

Gaz dla normal zostaw sobie krzywą -100-0-100. Przeniesienie ustawień gazu z symka na model może być ciężkie bo musisz osiągnąć jakieś wymagane obroty żeby jakoś latał, a inaczej może być na symku a inaczej w realu ale ogólnie jakąś krzywą / trzeba organoleptycznie ustawić.
Idla zrób jakąś V jeśli chcesz latać na krzywych w symku, wyświetl informacje o locie zobacz jaką masz ilość obrotów i ustaw takie jak chcesz żeby latał model w naturze, a najlepiej ustawić gova :D dla idla ustawiasz wtedy płaską na jakimś poziomie a dla normala płaską z pierwszym punktem w minimum.

Odpal sobie monitor kanałów na symulatorze i zobacz czy wszystko dobrze chodzi od 0 do 100 bo może coś jest źle skalibrowane
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 544
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 17:39

lenu pisze:Odpal sobie monitor kanałów na symulatorze i zobacz czy wszystko dobrze chodzi od 0 do 100 bo może coś jest źle skalibrowane

Dobra jest - trzeba przestać szukać krzywych i wydziwiać, a zabrać się za latanie wirtualne i realne.

Edit: Znaczy dziękuję za rady, bo jakoś głupio to wyszło. :oops:
Ostatnio zmieniony 9 lis 2015, o 16:22 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15654
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1454 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 lis 2015, o 20:57

wojtekr pisze:
Pan Byku pisze:
lenu pisze:A poza tym, skąd ten odruch niby ma się wziąć?


bierze się stąd, (i jest to fakt) że ściąganie drąga w 4ch wyłącza gaz i jest odpowiednikiem holda. Pan Byku zaufaj - to są kiepskie odruchy i kosztują potem.

Bo ściągając drąga w dół nie tylko wylaczasz obroty ale również robisz ujemne kąty (w normalu również je masz, choć często w mniejszym zakresie niż w idlu).
Wiesz kiedy zrezygnujesz z normala?
Jak po raz kolejny zapomnisz przeskoczyć na normala i "wyladujesz" dając gaz na maxa w dół w idlu :)
Ja raz tak zrobiłem po lataniu v977. Mnie uratowało miniakowe podwozie, którego chyba nie masz
od tej pory mikruskiem tez ląduje tylko holdem na idlu.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 8 lis 2015, o 21:31

Albo jak przewrócisz helika na plecy i zobaczysz, że dziwnie nie ma siły wisieć i opada na ziemie :P
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
doogi
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 59
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: Biedrusko k. Poznania
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: doogi » 9 lis 2015, o 12:47

Dodam kolejny powód - kiedy przez układ normal+większy wiatr poczujesz, że to nie Ty sterujesz modelem, a to wiatr już się nim bawi i helik odlatuje w siną dal, bo ciągnięcie drągiem w dół wcale nie powoduje sensownego obniżenia lotu a jedynie niestabilne zachowanie ze względu na niskie obroty ;)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15654
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1454 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lis 2015, o 13:12

To i ja jeszcze dorzucę do worka argument, dlaczego ja uznaję kąty ustawione symetrycznie równiez w normalu - w razie buby możemuy wykonać autorotację nie szukając w miedzyczasie (międzykreciu) przełącznika IDLa...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 31 sty 2016, o 20:40

Wzięło mnie ostatnio na dorobienie do Heli-X bezprzewodowego dongla.

W tym celu znalazłem fajny, bardzo mały odbiorniczek DSM2 z wyjściem PPM, które mam zamiar podłączyć do wejścia owego dongla.

Ze względu jednak na to, że ten odbiorniczek jest _naprawdę_ mały, moje umiejętności lutowania i obecny wzrok nie dają mi szans, żeby to przylutować. Czy ktoś z kolegów z Wawy czułby się na siłach to zlutować?

Tak wygląda obiornik. Nabyłem go stąd: http://www.deltang.co.uk/
Zamierzam zasilić go wprost z USB, a wyjście PPM przylutować do wejścia dongla
Mój to RX31sum: http://www.deltang.co.uk/rx31b.htm. Ciekawe w nim jest to, że posiada właśnie 7-kanałowe wyjście PPM
Obrazek

A tak wygląda dynks na USB. Na szczęście jest rozbieralny więc bez problemu da się do niego włożyć ów odbiornik.
Obrazek

Gdyby to zadziałało to byłby fajny bajer nie wymagający kabli, przystosowany do Phoenixa i Heli-X
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 277 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 sty 2016, o 20:42

mogę Ci zlutować
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 277 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 sty 2016, o 21:27

on na prawdę ma 2A ESC :) i to jest ten motor +- pod warunkiem, ze ma FET'a

a programuje się LVC, PPM na pinie 3 lub serial out
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 277 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 sty 2016, o 22:55

w sumie temat mnie zainteresował- tu jest wersja budżetowa z PWM'a na PPM

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1763334

a tu konkurencja do Krukowego pomysłu:

http://www.lemon-rx.com/shop/index.php? ... uct_id=138

potem wydzielę ten wątek ale na razie wklejam tutaj.

Ktoś zna jakiś prosty sposób wyplucia DSM2/DSMX -> PPM?
Co zwraca satelitka DSM...? Co to za sygnał?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 31 sty 2016, o 23:35

wojtekr pisze:a tu konkurencja do Krukowego pomysłu:

http://www.lemon-rx.com/shop/index.php? ... uct_id=138


Wygląda to lepiej niż tej mój bo nie będzie sam przechodził w bindowanie + jeden kanał więcej. No i DSMX choć w przypadku sima to w sumie nie ma znaczenia. Ciekawe czy weszłoby to do tego dongla USB
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15654
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1454 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 lut 2016, o 04:34

Na HK sa gotowe dongle do symulatorów w ktorych podlacza sie odbiornik...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15654
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1454 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 lut 2016, o 04:37

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... apter.html

Akurat niedostepny ale gdzies w polsce widzialem kiedys tez...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1407
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 1 lut 2016, o 09:34

miruuu pisze:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__52145__Wireless_9_in1_Simulator_Adapter.html

Akurat niedostepny ale gdzies w polsce widzialem kiedys tez...

Używam i jest super. Jeden komplet chyba zjarałem podłączając bodajże do Taranisa. Migał, migał, ale już nie działał/nie widział apki. Na kablu również bangla.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 277 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lut 2016, o 18:02

Ale Wy piszecie o kablach a Kruku i Ja kombinujemy jak zrobić symka do PC bezprzewodowo
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15654
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1454 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 lut 2016, o 18:19

No nie wlasnie. Dongiel o ktorym ja mowie jest bezprzewodowy. Do sticka usb podlaczasz odbiornik, ktory jest linkiem z nadajnikiem.
Kula chyba ma takie cos - zapytaj.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 277 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lut 2016, o 18:37

a, faktycznie
Helikoptery
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 544
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 30 mar 2016, o 18:17

Dla potomnych: Helix 6 czyta ustawienia apki tj krzywe gazu i kątów. Niestety robi jakiś mix ustawień apki i symka. Nie wiem czy to wina apki, kabla, sterowników itd. W każdym bądź razie można próbować korekt w apce. ;)
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 34
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 18 cze 2018, o 15:37

Ostatnio wgrałem sobie demo symulatora Heli-X v7, a także u kolegi chwilkę mogłem spróbować Next-CGM rc Heli Flight Simmulator. Do tej pory bawiłem się tylko Phenixem RC i już wydawało mi się, że idzie mi bardzo dobrze, a tu na symulatorach jak wyżej, sporo problemów. Może to kwestia ćwiczeń, ale na pewno wrażenie jest jakby heliki bardziej realnie latały i były bardziej żwawe. Zastanawiam się, czy nie kupić sobie jeden z wyżej wymienionych. W który waszym zdaniem symulator warto zainwestować, Heli-X v7 czy Next-CGM rc Heli Flight Simmulator ? Cenowo to ma się 1 : 2. Cenę stawiałbym na drugim, trzecim miejscu. Bardziej chodzi mi o real i możliwości programu. Co doradzacie mi kupić ? Wiem, że są zwolennicy jednego i drugiego symulatora i chętnie uwag wysłucham. Czy tez w ogóle odradzacie zakup i radzicie pozostać przy Phenixie.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron