Nadajnik - FlySky FS-i6 6CH

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2147
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 149 razy

Postautor: windcatcher » 16 lis 2018, o 22:42

Od samego początku czułem, że Aikus ma rację w tym temacie ale nadal jestem zdziwiony ;)

Bo w brainie to nawet kąty skoku i cykliki można sobie pomierzyć bez wchodzenia do setupu a te inne fble mają jakieś takie tajemnicze algorytmy :)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 420, Warp 360 odrodzony i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 16 lis 2018, o 22:46

windcatcher pisze:Bo w brainie to nawet kąty skoku i cykliki można sobie pomierzyć bez wchodzenia do setupu a te inne fble mają jakieś takie tajemnicze algorytmy :)


Skoku tak.
Cykliki - nie odważyłbym się bazować na pomiarach wykonanych bez przełączenia Braina w tryb setupu, ergo, bez wyłączenia żyroskopów. Bo on tam de facto wyłącza zyroskopy w tym trybie, a do ustawiania soku, max, min i tak zwanego "zera w zerze" ma taki specjalny tryb, gdzie skokowo przemieszcza serwa do żądanych pozycji, ale to nie jest obowiązkowe, to jest tylko ułatwienia.
Natomiast ustawianie cykliki na pracujących żyroskopach... no fajnie jak się udaje. W sumie szansa spora, że się uda - zalecane 6* to naprawdę duży zapas przed zbindowaniem tarczy, więc tak naprawdę to luz.
Ale ... Mmmm. Mi się to tak czy siak nie podoba taki sposób.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Posty: 775
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: przemek » 16 lis 2018, o 23:22

aikus pisze:Pamiętacie helikoptery z prętem?
I żyroskopy ogonowe z HeadLockiem?
Tam wystarczyło odrobinę poruszyć drążek ruddera, żeby serwo zawędrowało w skrajną pozycję.

Tak! Wlasnie przypomnialem sobie moje poczatki i przerazenie, ze cos jest nie tak z przezajebistym Heney Bee Kingiem 4 :)
Kurde kiedy to bylo... Ten filmik byl jednym z pierwszych wrzuconych na yt...

YouTube
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 16 lis 2018, o 23:31

Dowód nr. 01:


YouTube

Dodam tylko, że to nie kwestia presetu "beginner" / "sport" / "3d" są powodem takiego a nie innego zachowania FBLa, tylko właśnie parametr Feed Forward Gain.
Nie rozwodziłem się już nad tym w filmie, bo nie o to chodziło tylko o to, żeby to Wam pokazać.

Prametr Feed Forward Gain - to jest klucz.
Tak się składa, że w presecie "3d" mam największy, w "sport" troche mniejszy, a w beginnerze - maluteńki, wręcz symboliczny.
I nie oznacza to, że jakbym w beginnerze podkręcił do takiej wielkości jak mam w 3d to by się helik stał taki narowisty jak w 3d.
NIE NIE NIE NIE NIE.
Po prostu by dynamiczniej reagował na zmiany położenia drążka.
DYNAMICZNIEJ - nie znaczy, że w obracałby się szybciej w którejkolwiek osi.
Po prostu szybciej by PRZYSPIESZAŁ do danej prędkości kątowej obrotu w danej osi.
NIC WIĘCEJ.
Prędkość kątowa obrotu jaka jest zadana - taka będzie utrzymana.


No i - tak się składa, że - właśnie w beginnerze nie chcę, żeby helik poruszał się dynamiczniej tylko wręcz przeciwnie, chcę, żeby poruszał się maksymalnie makietowo.
Ten tryb lotów doskonale nadaje się też do speedów. Szybkich, ale precyzyjnych.

I to tylko tyle.

Nie dziękujcie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 16 lis 2018, o 23:32

przemek pisze:Tak! Wlasnie przypomnialem sobie moje poczatki i przerazenie, ze cos jest nie tak z przezajebistym Heney Bee Kingiem 4 :)


I tak jesteś cienias.
Ja od razu wiedziałem, że tak ma być.
Po prostu urodziłem się z tą wiedzą.
Wiedziałem o tym jeszcze zanim zobaczyłem pierwszy helikopter w życiu.
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 121 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 17 lis 2018, o 02:08

Carson pisze:Mati przypominam, ze tym modelem mam juz zrobionych z 30 pakietow :D kompensacja jest prawidlowo ustawiona. Czyli co, masz sprzet podobny do mojego a u Ciebie inaczej to wyglada?

Przypominam, że nie chcę się dopierdalać do ZYXa, tylko chcę dociec różnicy. W międzyczasie nie upierałem się, że Ty masz coś nie tak bo jak Aikus mówi, to wie lepiej.
Aż podpiąłem pakiet żeby sprawdzić.
Tak. Mój model zachowuje się inaczej. Po prostu tarcza twardo i posłusznie ląduje w pozycji, w której umieszczę gałę. To znaczy, że jeśli zadaję przechył do przodu, to tarcza przechyla się do przodu analogicznie do wychyłu gały. Jeśli przechylam gałą w lewo to tarcza również przechyla się w lewo. Tak jakby 1:1. Jak w zakładce "Trim".
No qrde jednak jestem neandertalczykiem. Zdaje się, że latam w... jakimś dziwnym trybie. Do tego podczas powyższego sprawdzania zauważyłem, że dioda na ZYXie nie świeci ciągłym światłem tylko szybko pulsuje co kilka sekund.
Muszę odgrzebać manuala. :masakra:
Tym samym Aikus - pomogłeś i nie zawiodłeś - nie dziękuję jak prosiłeś. I już nie poproszę o pomoc, żeby Cię nie irytować bardziej.
Chociaż nie. Dziękuję za Twój czas i wszelkie działania. Dalej nie wiem dlaczego tak się dzieje w systemach FBL (doczytam jak dotrę do materiałów), ale wiem ze u mnie jest coś zjebane.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 17 lis 2018, o 09:40

No masz.... Następny...

NIC NIE JEST ZJEBANE!!!!
Musze nagrać następny film na którym tarcza będzie reagowała tak jak u Ciebie a potem pokazac że ten helik też lata, żebyś uwierzył że to poprawne zachowanie?

Udowpdnilem że zachowanie FBLa u Carsona jest poprawne.
Nigdzie nie twierdziłem że inne zachowanie nie jest poprawne.
Ludzie no...

AA... Ja wiem. Zimno się zrobiło i zamiast latac szukacie problemów...
Wiem czego wam potrzeba.
Pokrowiec na apke i ciepła kurtka!!!
Dzisiaj jest piękna pogoda...
NA LOTNISKO!!!!!
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16390
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1498 razy
Podziękowano: 717 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lis 2018, o 13:17

blać, wylatalem 500X a na koniec się okazało że mój brajan tez źle działa

https://youtu.be/ZusLt-CKGKs
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 17 lis 2018, o 19:33

Aha... Rozumiem.
Przegiąłem z moją niekulturalnością.
Powinienem nagrać jeszcze jeden filmik... Ocenzurowany.
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 466
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Carson » 17 lis 2018, o 19:38

Dobra juz dacie spokoj :D Wszyscy chyba zrozumieli.
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8325
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 747 razy
Podziękowano: 513 razy

Postautor: aikus » 17 lis 2018, o 23:12

Nie przeceniaj Mira.
To nie na jego głowę.
On nie rozumiał i nie rozumie.
Ale wie, że tak ma być, nie dyskutuje, nie polemizuje i OK.
Gitara gra.
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 67
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 12 sty 2019, o 17:36

Ja latam 450 od ponad roku na flysky fs-i6X i apka jest fajna, nie miałem z nią problemu, mam przerobione na li-ion 2S. Mam nadzieję że powstanie cały soft https://github.com/qba667/FlyPlusI6. Gdzieś widziałem również szybkosć tego linku i jest niezła Obrazek.
Wydaję mi się że na początek jest ok, wiadomo że jakby dorzucili voice i zewnetrzny modul oraz gimbale to by było super ale cena wtedy by była dużo większa :).
kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO, trex 450 PRO DFC, trex 450L Dominator

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron