MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 161 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 cze 2018, o 09:33

kamsolik pisze:Nie mam innego odbiornika niestety.
Wydaję mi się, że jakby siał bec to wszystkie kanały, a nie 1


AIL jest przesyłany jako pierwszy w PPM i w s.bus pewno też. Z jakiegoś magicznego powodu jest bardziej wrażliwy na zakłócenia - miałem 2x taki przypadek że przy przesyłaniu po PPM (do dongla symulatora) właśnie ten pierwszy kanał szalał. Przemapowałem go po prostu na inny kanał, ale to był tylko symulator i tanie dongle, więc zero ryzyka.

Tak czy inaczej najlepiej byłoby jakbyś znalazł kogoś z podobnym sprzętem i podmieniał po kolei wszystkie elementy układanki - zasilanie, Rx, FBL, Tx. No i sprawdź/wymień przewód.

Zrobiłeś nowy model w nadajniku żeby wykluczyć problem z programowaniem?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1789
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 21 cze 2018, o 09:35

Spróbuj na wszelki wypadek zbindować ponownie model do odbiornika (jeśli jest opcja to najlepiej poprzez Braina). Kiedyś pomagało w satelitkach na wariowanie kanałów w zyxie to może i tutaj pomoże.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 161 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 cze 2018, o 10:42

Sprawdź jeszcze w menu advanced czy masz w ogóle jakiś kanał przypisany do AILERON. To trochę wygląda tak jakby nic nie było przypisane.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 12 sie 2018, o 12:46

Pytanie o SUB TRIMY:

Nie wiem jak Wy, ale ja za każdym razem kiedy robię nowy setup w Goblinie mam jeden problem, który mnie wkur*** na maxa, a mianowicie:
Moje orczyki serw nie są idealnie pod katem 90 stopni (do czego zawsze dążę przy składaniu mechaniki)
Serwa w neutrum ustawiają orczyki w taki sposób, że ich górna krawędź jest w poziomie - czyli orczyki mają w neutrum tendencję do unoszenia się w górę.
na "oko: jest OK, ale zawsze kiedy dochodzę do ustawienia kątów Cykliki I Pitchu okazuje się, że jest asymetria w wynikach: +12 / -11.2 lub +13 / 12.4
Dla cykliki podobnie +9 / -8.2
Przy poziomowaniu tarczy robię jakieś dosłownie kosmetyczne poprawki typu jedno kliknięcie na 2 serwach i już jest poziom.

Wyczytałem, że problemem jest na 99% brak orczyków w tym magicznym ułożeniu pod katem 90 stopni.

1. czy można w Brainie 2 zmienić neutrum serw w ustawieniach: ADVANCED -> SERVOS i czy tyczy się to również serwa Ogonowego?
1. Czy można dokonać tego w ustawieniach Wizard w zakładce gdzie ustawia się tarcze w poziomie i kąty (serwa cykliki)
3. Co w przypadku pojawienia się wartości PITCH lub CYKLIC na CZERWONO ???
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1789
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 12 sie 2018, o 19:25

dismalK pisze:Pytanie o SUB TRIMY:

Nie wiem jak Wy, ale ja za każdym razem kiedy robię nowy setup w Goblinie mam jeden problem, który mnie wkur*** na maxa, a mianowicie:
Moje orczyki serw nie są idealnie pod katem 90 stopni (do czego zawsze dążę przy składaniu mechaniki)
Serwa w neutrum ustawiają orczyki w taki sposób, że ich górna krawędź jest w poziomie - czyli orczyki mają w neutrum tendencję do unoszenia się w górę.
na "oko: jest OK, ale zawsze kiedy dochodzę do ustawienia kątów Cykliki I Pitchu okazuje się, że jest asymetria w wynikach: +12 / -11.2 lub +13 / 12.4
Dla cykliki podobnie +9 / -8.2
Przy poziomowaniu tarczy robię jakieś dosłownie kosmetyczne poprawki typu jedno kliknięcie na 2 serwach i już jest poziom.

Wyczytałem, że problemem jest na 99% brak orczyków w tym magicznym ułożeniu pod katem 90 stopni.

1. czy można w Brainie 2 zmienić neutrum serw w ustawieniach: ADVANCED -> SERVOS i czy tyczy się to również serwa Ogonowego?
1. Czy można dokonać tego w ustawieniach Wizard w zakładce gdzie ustawia się tarcze w poziomie i kąty (serwa cykliki)
3. Co w przypadku pojawienia się wartości PITCH lub CYKLIC na CZERWONO ???


1 oraz 2 - można!
3 nic strasznego się nie stanie ale lepiej wtedy zmienić orczyk o ząbek
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 161 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 sie 2018, o 08:47

dismalK pisze: kiedy dochodzę do ustawienia kątów Cykliki I Pitchu okazuje się, że jest asymetria w wynikach: +12 / -11.2 lub +13 / 12.4
Dla cykliki podobnie +9 / -8.2
Przy poziomowaniu tarczy robię jakieś dosłownie kosmetyczne poprawki typu jedno kliknięcie na 2 serwach i już jest poziom.

Wyczytałem, że problemem jest na 99% brak orczyków w tym magicznym ułożeniu pod katem 90 stopni.

1. czy można w Brainie 2 zmienić neutrum serw w ustawieniach: ADVANCED -> SERVOS i czy tyczy się to również serwa Ogonowego?
1. Czy można dokonać tego w ustawieniach Wizard w zakładce gdzie ustawia się tarcze w poziomie i kąty (serwa cykliki)
3. Co w przypadku pojawienia się wartości PITCH lub CYKLIC na CZERWONO ???


To dość oczywista sytuacja, wynikająca z mechaniki sterowania kątami. Nie da się tak poustawiać kątów i długości popychaczy żeby wychylenia jednej krótszej dźwigni (tarczy) przekładały się całkowicie liniowo i symetrycznie na wychylenia drugiej długiej dźwigni (ramienia okucia)

Jest na to prosta metoda, która w vStabi opisana jest w instrukcji. Niestety w Brainie zapomnieli o tym napisać, ale znajdziesz na HF wpisy takie jak TEN, które potwierdzają że w Brainie też należy zrobić to tak jak w vBarze.

Najzwyczajniej ogranicz ten większy kąt EndPointem na kanale Pitch w aparaturze.

Różnicą w wychyleniach cykliki absolutnie się nie martw o ile nie są jakieś całkowicie rozjechane (co by wskazywało na błędy montażu/ustawień) - masz dwie łopaty i jak jedna osiąga ten nieco mniejszy kąt, to druga w tym samym momencie osiąga większy więc możesz to sobie ostatecznie uśrednić.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1789
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 13 sie 2018, o 09:21

W vbarze opcja poziomowania tarczy w 3 punktach (0, dół i góra) jest w setupie zaawansowanym ale w brainie podobnie choć bez opisu i może mniej intuicyjna.

Nie trzeba ruszać aparatury i endpointów bo można również w zaawansowanych ustawieniach SERW braina wartości liczbowe trochę podrasować dla wszystkich serw.

Obrazek

To wszystko jest niezbędne przy skopanej mechanice a jak mechanika równa i dobrze ustawione orczyki to z reguły można pominąć..
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 13 sie 2018, o 11:51

Mechanikę mam zawsze doprowadzoną do perfekcji. Zanim skręciłem popychacze tarczy, nakręciłem około 20 róznych snapów żeby na wszystkich 3 uzyskać idealnie te same długości.
Tak samo ustawiałem Trexa 500, tak samo teraz ustawiam Goblina. Oba modele zawsze latały/latają jak po sznurku... z tym, że zawsze mnie to nurtowało. Człowiek się napracuje, nakombinuje a tu jeb na sam koniec różnica (nieraz zbliżona do 1 stopnia)
Wiem, że można tak latać i dla FBLa nie ma to absolutnie znaczenia.
windcatcher pisze:Nie trzeba ruszać aparatury i endpointów bo można również w zaawansowanych ustawieniach SERW braina wartości liczbowe trochę podrasować dla wszystkich serw.



Ten parametr można zmienić w każdej chwili? Czyli np. w już ustawionym modelu? Jak to się ma do Traveli ustawianych praktycznie na samym początku w Brajnie?
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1789
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 13 sie 2018, o 12:04

dismalK pisze:
Ten parametr można zmienić w każdej chwili? Czyli np. w już ustawionym modelu? Jak to się ma do Traveli ustawianych praktycznie na samym początku w Brajnie?


Można w każdej chwili.
Travele to travele i dlatego end pointów w radiu bym osobiście nie ruszał. Travele ustawiamy na 100-100 i tak zostają a ograniczamy tylko delikatnie serwa na górze lub na dole aby wyrównać kąty. Warto to wszystko robić z levelerem bo wtedy wiemy czy na górze i na dole trzeba zmienić wszystkie 3 serwa po równo czy też nie. Sprowadza się to do tego aby mieć poziom tarczy we wszystkich trzech pozycjach czego w radiu zrobić nie można trymując pitch ogólny.

Oczywiście warto też popracować środkiem robiąc idealny setup. Spotkałem się z pomysłem, że jak tarcza będzie na 0-0-0 w brainie to super ale te wartości nie mają aż takiego znaczenia i są właśnie po to aby ustawić wszystkie orczyki pod kątem prostym do obudowy serwa. Na czerwone wchodzić nie warto ale wartości 5-15 na plus lub minus to żaden problem jeśli wszystko trzyma kąt prosty a tarcza jest wypoziomowana.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 161 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 sie 2018, o 12:37

Ja z jakiegoś tam doświadczenia wiem, że nawet jak ustawisz idealnie +/-12.5' na skoku ogólnym to i tak model inaczej będzie wznosił się jak dasz pełny + płozami do dołu a inaczej jak pełny - płozami do góry.
Ja sobie lubię wyrównać doświadczalnie prędkość wznoszenia i wychodzi na to że zwykle potrzeba nieco więcej -, więc nie przedłużam za bardzo dążenia do idealnej symetrii podczas ustawień na stole.

Pewno częściowo wynika to z tego jak łopaty współpracują z zawirowaniami z belki/wirnika ogonowego, a może też trochę z tego jak pracuję paluchem na nadajniku.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1789
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: windcatcher » 13 sie 2018, o 12:52

Co do dziesiętnych stopni się ścierać nie warto ale czasem wyjdzie większa różnica. Poza tym ten tuning, o którym piszę ma służyć przede wszystkim złapaniu poziomej tarczy we wszystkich 3 punktach a nie tylko w zerze co potem przekłada się na dokładność latanych figur.

Bo jak ktoś ustawia na oko to wszystko przejdzie ale jak ktoś używa soko tools i aplikacji z virtual shaftem lub rozbiera głowicę i nakłada pełny leveler to warto złapać poziom w 3 miejscach :)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości