Odbiornik - flysky

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 2 cze 2018, o 09:35

Dzięki, to 90 stopni to mi rozwiązuje problem w moim myśleniu :)
Czyli rozumiem, że dla helika, w apce Flysky ma być ustawiony z tarczą na 90 stopni. Tak "surowy stan" jak fizycznie działa manipulator Aileron/Elevator. A dopiero w programie VBar Setup ustawiam tarczę na 120 stopni. Czy nadal pozostawiam na 90 stopni :?: . Na heliku mam klasyczny układ serva, 120 stopni Elevator z tyłu.
Czy po za tym ustawieniem jak wyżej, to w apce Flysky mogę nadal miksować kanały, przełączniki i potencjometry, charakterystyki itp :?: Wydaje mi się że tak.

Ciężko to idzie ale powoli posuwam się do przodu ;)
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7181
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 682 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 10:04

JurekG pisze:Dzięki, to 90 stopni to mi rozwiązuje problem w moim myśleniu :)
Czyli rozumiem, że dla helika, w apce Flysky ma być ustawiony z tarczą na 90 stopni. Tak "surowy stan" jak fizycznie działa manipulator Aileron/Elevator.


Dokładnie tak - jeden kanał - jedno serwo.

JurekG pisze:A dopiero w programie VBar Setup ustawiam tarczę na 120 stopni. Czy nadal pozostawiam na 90 stopni :?: . Na heliku mam klasyczny układ serva, 120 stopni Elevator z tyłu.


No to w VBarze ustawiasz tak jak masz w heliku.

JurekG pisze:Czy po za tym ustawieniem jak wyżej, to w apce Flysky mogę nadal miksować kanały, przełączniki i potencjometry, charakterystyki itp :?: Wydaje mi się że tak.


Nooo... możesz, tylko pytanie co Ty tam chcesz miksować w heliku... Masz krzywe gazu, masz krzywe skoku...
I tyle.
np. miks skoku do ogona też ustawia się w FBLu, nie wiem jak w VBarze, ale w Brainie to są opcje pitch do tail precompensation i cyclic to tail precompensation - czy jakoś tak.
W Vbarze też to jakoś na pewno jest.
GEneralnie nie kombinuj za dużo. Ustaw na defaultach VBara - helik na pewno poleci i na pewno będzie z grubsza OK, potem ewentualnie możesz dopieszczać.

JurekG pisze:Ciężko to idzie ale powoli posuwam się do przodu ;)


Początki są najtrudniejsze - spoko bobik:)
Latałeś już coś?
Na symku? IRL? Czymkolwiek?

Update: po zdjęciu w avatarze widzę, że masz jakieś mikrusy, więc zgaduję, że nimi latałeś.
Luzik. Będzie dobrze!
:)

Update2: tylko sprawdź dobrze przed lotem kierunki działania serw z apki i kierunki działania kompensacji z żyroskopów.
Jak to będzie dobrze to reszta na pewno będzie przynajmniej akceptowalnie.
Jak byś miał rewers albo kompensację w niewłaściwą stronę to dowiesz się o tym bardzo szybko i raczej boleśnie :twisted:
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 2 cze 2018, o 16:57

No to dzisiaj zrobiłem duży krok do przodu. Dzięki.
Na forum jestem bardzo krótko
viewtopic.php?f=15&t=8191&p=148654#p148654

Mam na razie tylko VBara Setup na androida. W sumie go rozgryzłem, ale to wygląda na znacznie uproszczoną wersję do komputerowej. Przymierzam się kupić oryginalnego VBar Software 5.3 PRO.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7181
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 682 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 19:38

Z Vbarem tak bardziej szczegółowo to już nie pomogę bo nie mam i nie znam.
Ale są tacy co znają - w razie czego pytaj w stosownym dziale.
Ja miałem tylko kiedyś wersję na ubogich, czyli KBara.
Działał, nie wymagał za dużo grzebania i z grubsza robił swoje ale potem przesiadłem się na Braina i tak mi już zostało.
KBar to była taka podróbka VBara, z resztą o to wtedy jakaś afera zdaje się była... a teraz już chyba nie ma ich na rynku, chyba że na wtórnym.
Ale podróba była bezczelna, do tego stopnia, że do programowania KBara używało się softu od VBara.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 cze 2018, o 21:56

Jak nie ma. Na bg sa, nawet z debilami w kombo dostajesz.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7181
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 682 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 22:44

A no widzisz... to ja nawet nie wiem.
Ale co, napisali chociaż jakiś własny soft do ustawiania tego, czy dalej trzeba kombinować i z chińskich ftpów ściągać jakieś scrackowane wersje co Vbara?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 cze 2018, o 04:18

Nie wiem bo wolę i używam brainy, ale pewni tak...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
macem
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 5 cze 2018, o 09:22

aikus pisze:Nie no ale należy pamiętać, że na ogólnie pojętą jakość apki nie składa się tylko stabilność linku i zasięg.
Raczej nie chciałbym i raczej nie będę próbował latać na FlySky helikopterami, nawet małymi.
Pamiętam szok jakiego doznałem po przejściu z Taranisa, na Graupnera właśnie... Że oto nagle, mimo, że w samym heliku nic się nie zmieniło, to zaczął być posłuszniejszy, reagować szybciej, precyzyjniej i tak dalej...
Jest coś takiego jak szybkość linku i o ile w samolotach nie ma to większego znaczenia, to w helikopterze - ma i jest odczuwalne nawet dla takich pilotów jak ja.
...


Pytanie jak z szybkością Flysky, bo u mnie widzę właśnie dużą różnicę miedzy odbiornikami z AFHDS a AFHDS 2A, czyli szybkość linku i stabilność, zasięg.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7181
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 682 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 6 cze 2018, o 22:37

No dlatego ja w helikach nie eksperymentuję - zostaje przy Graupnerze.
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 6 razy

Postautor: Carson » 25 lip 2018, o 12:18

Panowie przymierzam sie do zakupu FlySky FS-i6X 10CH 2,4GHz Mode 2 + odbiornik FS-iA6B

Największą nowością jest fabryczne wsparcie 8 kanałów PPM oraz do 10 kanałów dzięki protokołowi I-BUS
Odbiornik: FS-iA6B
Liczba kanałów: 6
Port bindowania: tak
Gniazdo zasilania: tak (VCC)
Zasilanie: DC 4V -6.5V
Port I-Bus
Port telemetrii
Wsparcie dla PPM
Waga: 14,9 g
Długość anteny: 26mm x 2 szt
Rozmiar: 47x 26,2 x 15mm


i zastanawiam sie czy port i-bus to jakis odpowiednik s-bus? Chcialbym polączyć go z zyx-s2 za pomocą jednego kabla przez sbus. Uda sie czy to zupelnie cos innego?
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 393
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 25 lip 2018, o 21:34

Jeśli chcesz używać s-BUS / i-Bus to może wybierz odbiornik FS-X6B. Jeśli nie zależy Ci na obudowie, to X6B będzie mniejszy, lżejszy, no i będzie miał antenki dopinane na gniazdach koncentrycznych, co daje łatwość wymiany anten na takie na dłuższym kablu, lub po prostu łatwość ich wymiany ;-). Sam mam FS-I6X i FS-X6B podłączone po s-BUS do uBraina w Miniaku. Działa, oferując 8 kanałów (dla takiego helika starcza), ale do samolotu wybrałem FS-IA6 - niewiele cięższy, ale dający możliwość normalnego podpięcia typowych serw bez denerwujących przejściówek. Co do nadajnika, to zwróć uwagę na to, że w FS-I6X skopano w firmware "normalny" tryb helikopterowy dla maszyn o zmiennym skoku (6CH) i są problemy z prawidłowym "wysterowaniem" Braina po s-BUS (może w przypadku użycia innego FBL-a ten problem nie wystąpi, nie wiem). Można to obejść ustawiając miksowanie danego kanału na ten sam kanał, ale nie jest to w sumie w 100% prawidłowe i zalecane rozwiązanie. Co ciekawe wersja 6CH (FS-I6) upgradeowana do 10CH "customowym" firmware i w wersji oryginalnej nie ma tego problemu, FS-I10 (wyższy model) z tego co wiem, też nie. Czy to poprawili - nie wiem, ale znając chińskie realia - nie i raczej nie poprawią. Generalnie nie chcę Cię zniechęcać, FlySKy FS-I6X to naprawdę niezły sprzęt i za świetną cenę, ale patrząc z mojego doświadczenia, raczej nie do helików 6CH - droniarze na tym latają (genialny zasięg), do samolotów jest świetny (choć czymś dużym lub drogim bym na tym nie poleciał), ale do heli chyba lepiej wybrać coś innego, nawet używanego (Spektrum, Taranis, najtańszy Graupner, itp.).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 25 lip 2018, o 22:12

Muszę kiedyś pomacać tą aparaturę FlySky FS-i6 u Aikusa, ale jak nie ma utraty linku, ani problemów z tym, że coś się tam psuje, to bym latał bez obaw nawet helikiem.
Na początek nie trzeba kupować nie wiadomo czego.
Lubię swojego Taranisa, że gada do mnie po polsku, że da się wszytko dowolnie przypisać, ale tak samo latam na badziewnej aparaturze od Wltoys. Może jako aparatury do wszytkiego bym jej nie chciał, bo dziadostwo, ale jakość na początek do akceptacji a FlySky FS-i6 na bank jest lepiej od niej wykonana.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 393
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 25 lip 2018, o 22:51

Nie ganię FlySky. Raz - bo sam mam i używam i niezależnie od rozwoju sytuacji ten nadajnik u mnie zostanie. Dwa - relacja cena / jakość jest nie do pobicia. Ale mam takie wrażenie, że do heli link FlySky jest troszkę "za wolny" (to w sumie transmisja szeregowa) - nie mam aż takich porównań, ale mam wrażenie, że pracuje on nieco "ziarniście", że przełożenie ruchu drążka na ruch orczyka serwa nie jest idealnie płynne, a reakcja na zmianę położenia drążka nie jest natychmiastowa (być może wynika to z implementacji s-BUS w tym sprzęcie i połączenie kanał po kanale byłoby wolne od tego problemu). Dla samolotu to bez znaczenia, ale dla heli - nie do końca. Dlatego za jakiś czas pewnie będę chciał do heli kupić coś lepszego. Czy mi to coś zmieni - nie wiem, ale zakładam, że tak (zmieni się na pewno poziom wydrenowania kieszeni ;-) ).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 6 razy

Postautor: Carson » 26 lip 2018, o 07:25

Czyli lepiej kupic starsza wersje I6 i wgrac customowy firmware?
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 lip 2018, o 07:29

A dlaczego nie kupisz jumpera?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 6 razy

Postautor: Carson » 26 lip 2018, o 07:39

Nie wiem, bo kosztuje 2x tyle co FS-i6? :D
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 lip 2018, o 07:59

Jest to argument :) ale mlim zdaniem relacja ceny do produktu jednak mocno jest na korzyść jumpera.
Będziesz chciał polatac lepszymi modelami to wsadzić osbiornik frsky i będziesz miał spokój. A we flyskyju zawsze będziesz miał potem dylematy. Ludzie latają flyskyjem ale zobacz czym. Kombatami i innymi linkami. Helika większego bylby chyba strach podlaczac.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 6 razy

Postautor: Carson » 26 lip 2018, o 08:17

A ten Jumper jest kompatybilny z s-fhss (w specyfikacji pisza tylko o fhss)? bo jesli daloby rade zbindowac go tez z xk k110 to byly to argument za :)
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 393
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 26 lip 2018, o 08:34

Carson pisze:Czyli lepiej kupic starsza wersje I6 i wgrac customowy firmware?

Nie dam Ci jednoznacznej odpowiedzi. FS-I6X oprócz 10 kanałów na "dzień dobry" oferuje ponoć lepsze gimbale i wsparcie dla s-Bus i i-Bus (wersja bez X ma tylko PPM). Z drugiej strony problem z poziomami wysterowania kanałów w trybie helikopterowym to poważna wada i nie dam Ci gwarancji, że ustawienie "obejścia" (trzech miksów) nie wpływa w żaden sposób na pracę aparatury od strony jej szybkości i płynności sterowania (bo pewnie wpływa). Ten customowy firmware do FS-I6 jest naprawdę dobrze pomyślany, więc może byłaby to jakaś opcja do rozważenia - miałbyś prawie tą samą funkcjonalność (zamiast S-BUSa użyłbyś PPM-a), ale brak jednego, sporego problemu.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977 i Syma S36
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15409
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 lip 2018, o 09:37

Carson pisze:A ten Jumper jest kompatybilny z s-fhss (w specyfikacji pisza tylko o fhss)? bo jesli daloby rade zbindowac go tez z xk k110 to byly to argument za :)

Zajrzyj do manuala, może tam będzie lista. Osobiście jestem przekonany, że się da, bo zdziwiłbym się gdyby nie, ale uciąć se nie dam, że tak jest ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości