Odbiornik - flysky

Dział Małego Radiotelegrafisty...
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 20
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 2 cze 2018, o 09:35

Dzięki, to 90 stopni to mi rozwiązuje problem w moim myśleniu :)
Czyli rozumiem, że dla helika, w apce Flysky ma być ustawiony z tarczą na 90 stopni. Tak "surowy stan" jak fizycznie działa manipulator Aileron/Elevator. A dopiero w programie VBar Setup ustawiam tarczę na 120 stopni. Czy nadal pozostawiam na 90 stopni :?: . Na heliku mam klasyczny układ serva, 120 stopni Elevator z tyłu.
Czy po za tym ustawieniem jak wyżej, to w apce Flysky mogę nadal miksować kanały, przełączniki i potencjometry, charakterystyki itp :?: Wydaje mi się że tak.

Ciężko to idzie ale powoli posuwam się do przodu ;)
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL na ukończeniu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6618
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 640 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 10:04

JurekG pisze:Dzięki, to 90 stopni to mi rozwiązuje problem w moim myśleniu :)
Czyli rozumiem, że dla helika, w apce Flysky ma być ustawiony z tarczą na 90 stopni. Tak "surowy stan" jak fizycznie działa manipulator Aileron/Elevator.


Dokładnie tak - jeden kanał - jedno serwo.

JurekG pisze:A dopiero w programie VBar Setup ustawiam tarczę na 120 stopni. Czy nadal pozostawiam na 90 stopni :?: . Na heliku mam klasyczny układ serva, 120 stopni Elevator z tyłu.


No to w VBarze ustawiasz tak jak masz w heliku.

JurekG pisze:Czy po za tym ustawieniem jak wyżej, to w apce Flysky mogę nadal miksować kanały, przełączniki i potencjometry, charakterystyki itp :?: Wydaje mi się że tak.


Nooo... możesz, tylko pytanie co Ty tam chcesz miksować w heliku... Masz krzywe gazu, masz krzywe skoku...
I tyle.
np. miks skoku do ogona też ustawia się w FBLu, nie wiem jak w VBarze, ale w Brainie to są opcje pitch do tail precompensation i cyclic to tail precompensation - czy jakoś tak.
W Vbarze też to jakoś na pewno jest.
GEneralnie nie kombinuj za dużo. Ustaw na defaultach VBara - helik na pewno poleci i na pewno będzie z grubsza OK, potem ewentualnie możesz dopieszczać.

JurekG pisze:Ciężko to idzie ale powoli posuwam się do przodu ;)


Początki są najtrudniejsze - spoko bobik:)
Latałeś już coś?
Na symku? IRL? Czymkolwiek?

Update: po zdjęciu w avatarze widzę, że masz jakieś mikrusy, więc zgaduję, że nimi latałeś.
Luzik. Będzie dobrze!
:)

Update2: tylko sprawdź dobrze przed lotem kierunki działania serw z apki i kierunki działania kompensacji z żyroskopów.
Jak to będzie dobrze to reszta na pewno będzie przynajmniej akceptowalnie.
Jak byś miał rewers albo kompensację w niewłaściwą stronę to dowiesz się o tym bardzo szybko i raczej boleśnie :twisted:
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 20
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 2 cze 2018, o 16:57

No to dzisiaj zrobiłem duży krok do przodu. Dzięki.
Na forum jestem bardzo krótko
viewtopic.php?f=15&t=8191&p=148654#p148654

Mam na razie tylko VBara Setup na androida. W sumie go rozgryzłem, ale to wygląda na znacznie uproszczoną wersję do komputerowej. Przymierzam się kupić oryginalnego VBar Software 5.3 PRO.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL na ukończeniu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6618
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 640 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 19:38

Z Vbarem tak bardziej szczegółowo to już nie pomogę bo nie mam i nie znam.
Ale są tacy co znają - w razie czego pytaj w stosownym dziale.
Ja miałem tylko kiedyś wersję na ubogich, czyli KBara.
Działał, nie wymagał za dużo grzebania i z grubsza robił swoje ale potem przesiadłem się na Braina i tak mi już zostało.
KBar to była taka podróbka VBara, z resztą o to wtedy jakaś afera zdaje się była... a teraz już chyba nie ma ich na rynku, chyba że na wtórnym.
Ale podróba była bezczelna, do tego stopnia, że do programowania KBara używało się softu od VBara.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14590
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1425 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 cze 2018, o 21:56

Jak nie ma. Na bg sa, nawet z debilami w kombo dostajesz.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6618
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 640 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: aikus » 2 cze 2018, o 22:44

A no widzisz... to ja nawet nie wiem.
Ale co, napisali chociaż jakiś własny soft do ustawiania tego, czy dalej trzeba kombinować i z chińskich ftpów ściągać jakieś scrackowane wersje co Vbara?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14590
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1425 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 cze 2018, o 04:18

Nie wiem bo wolę i używam brainy, ale pewni tak...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
macem
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 23
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 5 cze 2018, o 09:22

aikus pisze:Nie no ale należy pamiętać, że na ogólnie pojętą jakość apki nie składa się tylko stabilność linku i zasięg.
Raczej nie chciałbym i raczej nie będę próbował latać na FlySky helikopterami, nawet małymi.
Pamiętam szok jakiego doznałem po przejściu z Taranisa, na Graupnera właśnie... Że oto nagle, mimo, że w samym heliku nic się nie zmieniło, to zaczął być posłuszniejszy, reagować szybciej, precyzyjniej i tak dalej...
Jest coś takiego jak szybkość linku i o ile w samolotach nie ma to większego znaczenia, to w helikopterze - ma i jest odczuwalne nawet dla takich pilotów jak ja.
...


Pytanie jak z szybkością Flysky, bo u mnie widzę właśnie dużą różnicę miedzy odbiornikami z AFHDS a AFHDS 2A, czyli szybkość linku i stabilność, zasięg.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6618
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 640 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: aikus » 6 cze 2018, o 22:37

No dlatego ja w helikach nie eksperymentuję - zostaje przy Graupnerze.

Wróć do „Aparatury i odbiorniki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości