Frsky Horus X10S

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 gru 2018, o 12:24

Niech no tylko znajdę kogoś kto potrzyma mi piwo i kamerę...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 8 gru 2018, o 12:27

mwx pisze:Niech no tylko znajdę kogoś kto potrzyma mi piwo i kamerę...


Jest chętny :)
Bąków lub Wincentów 2019 :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17512
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 gru 2018, o 16:08

Mam dokładnie tak samo ustawionego fs. Throttle cut, lekko dodatnie kąty i Autolevel.

Rescue może nie dac rady z odcietym silnikiem.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 8 gru 2018, o 16:17

miruuu pisze:Mam dokładnie tak samo ustawionego fs. Throttle cut, lekko dodatnie kąty i Autolevel.

Rescue może nie dac rady z odcietym silnikiem.


Rescue bez silnika pewnie wytraci większość pary w łopatach i potem model spada jak badz. Level jest raczej lepszym pomysłem...

Testowałeś?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17512
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 gru 2018, o 16:21

Nie, bo frsky nigdy nie traci linku. Nieskonczonosc spektruma minus 100metrow to nadal nieskonczonosc ;)

Testowałem tylko ma stole czy tak zrobi, ale efektu w powietrzu nie znam.

Nie wiem czy da radę zautolevelovać, ale czemu nie spróbować gdy już nic nie ma do stracenia.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 gru 2018, o 16:41

Z tego co wiem angrytrex wyłączał splash screen w Taranisie do testów, żeby Tx włączał się błyskawicznie.
W Horusie zapewne też możesz. Gdybyś zapragnął testować.

No i throttle nie na 0%, tylko te 30, czy ile tam, żeby ESC nie wszedł w powolne rozkręcanie
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9839
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 9 gru 2018, o 11:46

windcatcher pisze:Zadzierasz z najpopularniejszym odbiorniczkiem na świecie ;)


A gówieneczko jest najpopularniejszym jedzeniem na świecie.
Miliony much to jedzą.
Zwłaszcza takie świeżo wysrane, lekko płynne.
:vhappy: :vhappy: :vhappy: :vhappy:


BPMSPANC
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 10 gru 2018, o 14:29

Ktoś kiedys mówił, że OpenTx może wszystko i nie ma rzeczy niemożliwych. Mam następujący problem. Latam modelami zasilanymi 3s, 4s i 6s. Mam odbiorniki z telemetrią które mają pomiar napięcia (analogowy czy dzieki SPort). Jakoś się tak przyzwyczaiłem, że latam do ok. 3.6V/celę i nie pamiętam jaka jest reprezentacja tego dla 3s, 4s, 6s. Wolę operować napięciem na ogniwo, tak jest łatwiej. I teraz pytanie. Jak np Vanalog lub VFAS podzielić przez ilośc cell, aby gadało mi napiecie na ogniwo.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 gru 2018, o 15:48

Chcesz żeby gadał Ci to "przeliczone na jedną celę" napięcie? jeśli tak, to po prostu lekko oszukaj i odpowiednio skalibruj odczyty z Vanalog dla każdego modelu.

Najlepiej by było wykorzystać czujnik MLVSS , no bo wtedy masz realne odczyty na pojedynczych celach, ale trzeba za każdym razem podpinać złącze balansjera..
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 10 gru 2018, o 19:41

Dzięki. Tak to zrobie z analogiem. W betaflight znalazłem opcje przełączenia VFAS z napiecia sumarycznego na napięcie na celę. Wydaje mi się, że jeszcze to będzie można zrobić skryptem LUA.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 gru 2018, o 22:52

Pewnie można inaczej, dla mnie to najprostsza metoda. Badanie napięcia całego pakietu i tak ma tą wadę że nie wykryjesz spadku na jednej słabszej celi. Jeśli wolisz latać na napięcie a nie na timer z zapasem to pomyśl nad tym MLVSSem. Drogi nie jest, tylko trochę upierdliwy
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 11 gru 2018, o 07:48

Na razie będe latał na timerze + pomiar. Lot lotowi nie jest równy, dodatkowo temperatura też robi swoje. Czasami lata się 4 min a czasami 3. Ważne jest dla mnie, żebym się o tym dowiedział, że juz napiecie siada.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 11 gru 2018, o 21:45

Dalsze ciekawostki.

Pierwszym modelem jaki przepisałem do nowego radia był quadrokopter z Betaflightem i odbiornikiem R-XSR.
W tym wypadku musiałem ustawić zakresy wychyleń aby się mieściły w granicach 1000-2000. Na każdym z kanałów symetrycznie musiałem zmniejszyć do 96.5.

Drugi model to heli z uBrainem i odbiornikiem RX4R. Kanały AIL, ELE, RUD zwiekszyłem limit symetrycznie do 111, Throttle symetrycznie 102 oraz Pitch niesymetrycznie bo 102 i 110.
Z czego wynikają te róznice?? Z jakości odbiornika, oprogramowania braina??!! O co chodzi??
W Spektrumie z DSMX miałem wszędzie równo na każdym z kanałów tak jak w przykładzie z Betaflight. Jeśli mamy równo rozmieszczone kanały z odstępem 9ms to powinno być równo dla każdego kanału.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 gru 2018, o 22:01

1. Olej to
2. S.BUS to nie jest żaden PPM, PCM, PWM ani nic w tym stylu, to jest cyfrowe połączenie. To jest odwrócony RS232, 100000baud rate. Nigdzie nie ma już żadnego sterowania czasem trwania sygnału ani nic takiego, więc nie może być "niedokładności". Różnice prawdopodobnie wynikają z tego że betaflight i brain inaczej sobie dekodują s.bus i tyle.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17512
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 11 gru 2018, o 22:39

Dokładnie.

W becie i oxy2 mam te same odbiorniki i również inne zakresy między sobą jak również inne do brajna.

Różne systemy używają różnych zakresow, dlatego w każdym z nich jest opcja kalibracji...

W graupnerze również tak było.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 14 gru 2018, o 22:28

FrSky bardzo prosto można przerobić na dongla USB aby latac na symku bez kagańca w postaci kabla mini USB. Z pomocą przychodzi nam Arduino + oprogramowanie vJoy + vJoyFeeder. Obrazek
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 gru 2018, o 02:56

Łączysz po PPM, czy komuś chciało się rozszyfrować S.BUSa?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 15 gru 2018, o 09:36

Nie..sbus to odwrócony uart na 10000bps. Arduino robi tu za inverter. Teoretycznie można by się podpiąć do sbusa nie odwróconego i użyć tylko przejściówki uart -> USB opartym na ft232. Nie testowałem jeszcze bo mi się ft232 zepsuł. A dalej to już oprogramowanie dekoduje sbusa. Możesz też to samo zrobić używając np płytki z wgranym cleanflightem lub betaflightem.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 gru 2018, o 10:54

MacGyverek pisze:Nie..sbus to odwrócony uart na 10000bps.


Rozwiniesz myśl?
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 15 gru 2018, o 18:58

Szerzej powiadasz ;)

https://github.com/Cleric-K/vJoySerialFeeder/blob/master/Docs/Sbus.md

Kod: Zaznacz cały

uint8_t sbus_bit, tx_bit, tx_bit_inv;
volatile uint8_t *sbus_reg, *tx_reg;
 
void setup() {
  sbus_bit = digitalPinToBitMask(SBUS_PIN);
  sbus_reg = portInputRegister(digitalPinToPort(SBUS_PIN));
 
  tx_bit = digitalPinToBitMask(TX_PIN);
  tx_bit_inv = ~tx_bit;
  tx_reg = portOutputRegister(digitalPinToPort(TX_PIN));

  pinMode(TX_PIN, OUTPUT);
}

void loop() {
  cli(); // disable interrupts
  while(1) {
    // use our own loop

    if(*sbus_reg & sbus_bit)
      // sbus is high, so write low to tx
      *tx_reg &= tx_bit_inv;
    else
     // sbus low -> tx high
      *tx_reg |= tx_bit;
  }
}
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron