Flymentor podłączenie

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
HELIGN
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 08-10-2010
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: HELIGN » 29 paź 2018, o 20:56

Witam.
Kopę lat...

Jeśli to nie ten dział, to z góry przepraszam. Dawno tu nie byłem. nawet bardzo dawno..

Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy.
Chciałbym podłączyć i ulotnić model 450, z Flymentorem na pokładzie.
Kiedyś to robiłem z zamkniętymi oczami.
Dziś coś już nie bardzo.
Instrukcję gdzieś wy-googlowałem. Helibal mam również. Ale coś nie idzie. Mam Win 7, oraz Win 10.
Na YT są również jakieś pomocne filmy. Robię niby wszystko podobnie, lecz nie działa. Tzn. działa wszystko, ale nie łączy się z komputerem.
Mam również konfigurator KDS, lecz też nie mogę nic zrobić.
System jest raczej sprawny. Mam dwa zestawy i żaden nie zaskakuje..

Myślę, że nie zachowuję kolejności przy konfiguracji. Mieszam etapy lub coś w ten deseń. Już nie wiem...


Gdyby ktoś coś pamiętał, z instalacji tego systemu i miałby ochotę o tym pogadać, proszę o info. Na prawdę proszę.

zynio1@wp.pl
606 850 561
Grzesiek
TREX 250
HK 450 TTPRO
HK 450 SPORT
TREX 450 SPORT V2
TREX 450 PRO
TREX 700 SUPERIOR
TREX 700 DOMINATOR
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15935
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1467 razy
Podziękowano: 686 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 paź 2018, o 23:05

Tak, to nie ten dział. Poszukaj prawidłowego a znajdziesz ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4263
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 240 razy
Podziękowano: 414 razy

Postautor: Artja » 30 paź 2018, o 15:39

Z tego co pamiętam, manual do flymentora stał się z grubsza zrozumiały dopiero po jakimś czasie zabawy z elektroniką RC. Samo ustrojstwo było dość dobrze opisane na zdechlym już epheli, niestety szlag trafił cała wiedzę razem z tym forum.
Najlepiej będzie jak zdasz konkretne pytania, bo tak to nie wiadomo z czym dokładnie masz kłopot.
Pozdrawiam,
Jacek
HELIGN
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 08-10-2010
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: HELIGN » 30 paź 2018, o 23:08

Dzięki miruuu, za przeniesienie tematu.
Jutro siądę do niego raz jeszcze. Będę robił wszystko zgodnie z procedurą.

Tak się zastanawiam, czy mam odpowiednio ustawioną/przygotowaną pod ten proces, aparaturę? (AURORA 9)
Sprawdzę jutro i wtedy spróbuję zadać precyzyjniejsze pytania, za radą Artja
TREX 250
HK 450 TTPRO
HK 450 SPORT
TREX 450 SPORT V2
TREX 450 PRO
TREX 700 SUPERIOR
TREX 700 DOMINATOR
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4263
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 240 razy
Podziękowano: 414 razy

Postautor: Artja » 30 paź 2018, o 23:58

Flymentor raczej nie jest fbl'em. To wspomagacz stabilizacji do flybara z modułem trzymania pozycji jeśli ma podłączona opcjonalnie kamerkę skanujaca podłoże. Funkcja panic Mode to jakieś żarty, czasem nawet niebezpieczne żarty...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtanek
Stały bywalec...
Posty: 212
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: wojtanek » 31 paź 2018, o 17:36

Cześć, ekspertem w tej sprawie jest zapewne Pan Kucharski z Radiomodels i do niego powinieneś się odezwać.
Swoją drogą latałem na dobrze ustawionym flymentorze i nie polecam.
Niczego nie uczy po za złymi nawykami.
DX8, KDS CHASE 360x2, GOBLIN 380x2, 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
HELIGN
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 08-10-2010
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: HELIGN » 6 lis 2018, o 07:19

Witam ponownie.
Już doszedłem, co było nie tak.
Nie łączył jeden pin we wtyku USB.
Model juz lata.
W powietrzu, zachowuje się poprawnie. Po oderwaniu od ziemi, mozna od razu puszczać drągi. Jest bardzo spokojny jak na 450.

Dzięki.
Grzegorz
TREX 250
HK 450 TTPRO
HK 450 SPORT
TREX 450 SPORT V2
TREX 450 PRO
TREX 700 SUPERIOR
TREX 700 DOMINATOR
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 710
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 50 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 lis 2018, o 10:02

HELIGN pisze:W powietrzu, zachowuje się poprawnie. Po oderwaniu od ziemi, mozna od razu puszczać drągi.

Oo no to rzeczywiście super zabawa :rotfl:

Ale rozumiem, że każdy oczekuje czegoś innego od helika ;)
Grunt, że lata :thumb:
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
HELIGN
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 08-10-2010
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: HELIGN » 6 lis 2018, o 11:51

Robiłem to dla znajomego. Jest początkującym pilotem. Na razie będzie miał łatwiej. Potem mu zdejmę ten Flymentor.
Helikiem można sobie normalnie latać. Ale jest dodatkowa chwilunia, na ewentualną korektę lotu.
TREX 250
HK 450 TTPRO
HK 450 SPORT
TREX 450 SPORT V2
TREX 450 PRO
TREX 700 SUPERIOR
TREX 700 DOMINATOR
Awatar użytkownika
sl8er
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 47
Rejestracja: 20-05-2018
Lokalizacja: Drezno
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sl8er » 15 gru 2018, o 02:26

flymentor dziala poprawnie (i chyba w ogole dziala) na windows XP, wlasnie do flymentora mialem obok windy 7 na jednej z partycji XP. Bawilem sie tym systemem na samym pocztaku zabawy z helikami, kiedys byl na jakiejs chinskiej stronie sterownik na windows 7, z poczatku dzialalo nawet o pozniej nie rozpoznawalo... w koncu antywirus rozpoznal jako wirusa i wykasowal. oprogarmowanie proste, funkcja czyli stabilizacja troche lipa

opcja pierwsza czyli stabilizacja i inicjalizowanie z modelem wypoziomawanym poziomica, i taka zabawa z kazdym nowym pakietem... czesto nie dzaialalo jak trzeba bo znosilo model nawet przy bezwietrznej pogodzie, ale dla poczatkujacego ok bo z grubsza zapobiegalo zbyt gwaltownym przechylom

opcja druga z kamerka ale jak za nisko nie dzialalo, jak za wysoko tez nie dobrze, zbyt jednorodne podloze tez zle a i jakos to wszytko rozsadnie na 450 poprzyczepiac byl problem
T rex/Gartt 700 - skookum 720
T rex 600 6s - spirit pro
Goblin/Devil 380 - spirit pro
Tarot 450 - spirit
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 562
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: gumi » 15 gru 2018, o 07:33

Używałem ten system na początku zabawy z heli, ale w wersji z programatorem. Działał poprawnie w heli rozmiaru "500" z klasyczną głowicą. Używałem programatora, co eliminowało konieczność korzystania z PC. Tak mi się to spodobało, że pokusiłem się nawet o przetestowanie systemu fbl produkcji KDS.

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość