Jak zasilić odbiornik

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 55
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 2 lut 2019, o 15:49

Witam. Jak zasilić odbiornik nie mając pakietu?? Da się bateriami(paluszki)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2019, o 16:34 przez Kris1990, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16765
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 lut 2019, o 16:12

Możesz zmienić temat wątku na coś więcej mówiący?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 2 lut 2019, o 18:09

Ja zasilam z gniazdka 220V, i tak nie mam takich pakietów :swir:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8880
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 775 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 2 lut 2019, o 18:46

Jezusmaria ludzie no.... :mad2: :mad2: :mad2:

Artja, nie pierdol, z 220V zasilasz beca który Ci dwa razy uziemił pingwina. I to rozumiem.
Kto prądem wojuje - od prądu ginie.

...

Kris... Mogę się mylić w pierwszych dwóch punktach, ale:
1. zależy jaki odbiornik
2. napięcie na którym powinien działać każdy odbiornik to 5V.
3. większość odbiorników działa już przy 4V i toleruje napięcia do 6V (graupner zaczyna działać od 3V, toleruje chyba do 7 czy nawet 8 - nie pamiętam, w krówce mam 7,5V i nie mam żadnego stepDowna do odbiornika).
4. Trzy paluszki pierwotne w szereg, nowe, powinny dać około 4,8V czyli napięcie wręcz idealne.
5. Cztery akumulatorki, w szereg - napięcie pomiędzy 5,5 a 4V (pełne - puste).

... i że tak po staropolsku powiem, you take it from there.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2970
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 346 razy

Postautor: Artu » 2 lut 2019, o 19:17

aikus pisze:Jezusmaria ludzie no.... :mad2: :mad2: :mad2:

Artja, nie pierdol, z 220V zasilasz beca który Ci dwa razy uziemił pingwina.

A gdzie jest napisane jaki odbiornik :masakra: Ja odbiornik TV też zasilam z 230V i działa doskonale :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 2 lut 2019, o 19:20

aikus pisze:Jezusmaria ludzie no.... :mad2: :mad2: :mad2:

No co, z elektrody wróciłeś czy jak? ;)

Artja, nie pierdol, z 220V zasilasz beca który Ci dwa razy uziemił pingwina. I to rozumiem.
Kto prądem wojuje - od prądu ginie.

Sam zasililes 24V i nie zginales...

Reszta punktów ok, dalej już robi się merytorycznie więc spływam bo to nie spalina ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1779
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 2 lut 2019, o 21:57

Kris1990 pisze:Witam. Jak zasilić odbiornik nie mając pakietu?? Da się bateriami(paluszki)

Kupić pakiet do zasilania odbiornika :mrgreen: .

A tak poważniej to przybliż trochę - jaki odbiornik, czy on alone only one w zagadkowych celach będzie użyty (zapalników zdalnych do gwiezdnych wojem Trumpa nie rób, bo z telemetrii łatwo Cię Rosjanie namierzą), czy serwa do niego podpięte też i jakie jakby co :dk:

Trzy lub cztery paluszki AA lub AAA w szereg załatwiają większość przypadków. Biegunowości nie pomyl, bo magiczny dymek ucieknie a jak powszechnie wiadomo jest on esencją działania wielu urządzeń...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 2 lut 2019, o 22:52

Saalam macharadzo :nw:

omcKrecik pisze:Trzy lub cztery paluszki AA lub AAA...

Ja w kwestii formalnej dla przyszłych pokoleń gdy ten wątek zostanie już zamkniety z powodów humanitarnych.
Znaczy jeden paluszek to dwa A, a to jest już dwa ampery, to sobie pomyślcie ile to jest dwa paluszki wsadzone tam gdzie właśnie myślicie.

Zboczuszki.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 lut 2019, o 23:30

Ale rzeźnia

Kris1990 napisz dokładniej o co Ci chodzi bo to nie będzie miało końca na tym forum :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1779
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 2 lut 2019, o 23:31

Alejkum saalem :nw:

Paluszki AA (dawniej po polskiemu R6) są grubsze od paluszków AAA... Twoja żywa libido-fantazja prawidłowo, w naturalny sposób kojarzy pomysły człowieka z pomysłami Natury.
Tylko widzisz, te paluszki to dość krótkie są... Trzy albo i cztery szeregowo R20 dłużej by działały... Ale i tak to jeszcze nie teges ;)
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 2 lut 2019, o 23:49

Akbar! (pozdrawiamy Służby i dyżurnego inwigilatora - szkoda fatygi chłopaki).

Krecik, matka natura wiele rzeczy wynalazla i czerpiemy stamtąd wzorce. Ale takiego w naturze nie ma żeby na dwa baty, no bo jak dwa paluszki szeregowo? Czy ten odbiornik to latarka, czy może... O mojboze... :wow2:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16765
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 lut 2019, o 23:55

A czemu paluszków nie ładować równolegle? Wtedy będzie AAAA czy jedno mocne A!!!! ?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2019, o 00:19

Jeśli nie ma różnicy między ładowarka a ładowaczem, to po co przepłacać. No chyba że ladowacze są drwalami, to wtedy faktycznie dwa paluszki razem może by uzbierali. Dwa i pół.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1779
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 3 lut 2019, o 00:56

miruuu pisze:A czemu paluszków nie ładować równolegle? Wtedy będzie AAAA czy jedno mocne A!!!! ?

Jestem za, duże dreszczoprądy popłyną i ładowarka zaćwierka z zachwytu :)
Czy paluszki też puchną od takich dużych prądów ? Może być ciekawie...
Artja pisze: no bo jak dwa paluszki szeregowo?

No jak to jak ? Dwie rączki Natura dała :mrgreen:
Napięcie sumaryczne można sprawdzić tradycyjnie jak bateryjkę - języczkiem...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8880
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 775 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 3 lut 2019, o 00:58

Artja pisze:No co, z elektrody wróciłeś czy jak? ;)



Proszę mi się tu nie wyrażać, bo jak ja zacznę przeklinać to dopiero zobaczycie :nono: !!
Narazie khm... mówię grzecznie.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 55
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 3 lut 2019, o 10:54

Mam odbiornik spektrum AR 6110e. Nie mam regulatora napięcia bo jest w zestawie z trex-450 którego jeszcze nie mam. Kupię jak nazbieram kasę a nie będę wydawał teraz 140zl na regulator. I chciałbym zbindowac odbiornik i zobaczyć czy serwa działają ale musze w jakiś sposób zapodac napięcie. Myślałem właśnie nad bateriami paluszek. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2019, o 11:22

Ten odbiornik akceptuje napięcie 3,5- 9, 6V według specyfikacji. Uzbieraj na paluszkach min. 3,5V i będzie dobrze. Tak jak Krecik pisał uważaj na polaryzacje. Jeśli chcesz się przy tym pobawić serwami to zwiększ napięcie do min 5V

https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... =SPMAR6110
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2970
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 346 razy

Postautor: Artu » 3 lut 2019, o 11:40

Artja pisze:Ten odbiornik akceptuje napięcie 3,5- 9, 6V według specyfikacji...

To spokojnie 4 x AA połączone w szeregu dadzą 6V, co w zupełności powinno wystarczyć do zasilania odbiornika i serw :thumb:
Można również wykorzystać popularną baterię 9V (jeśli serwa takie napięcie "wytrzymają"), i nie trzeba się bawić w "łączenie" ogniw 1,5V

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4627
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 3 lut 2019, o 11:43

9v pójdzie na serwa, a nie wiemy czy kolega ma zestaw HV. Przewoltowanie serw HV powyzej 8,4V też im raczej nie służy ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1351
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: dawo » 3 lut 2019, o 11:58

A nie lepiej podpiąć mały pakiet 2s lipo.... ja tak zawsze robiłem jak miałem pewność że reszta zniesie te 8v, jak pisali przedmówcy uwaga na polaryzację, jak pakiet będzie rozładowany to będzie miał około 7 - 7,5v i jeszcze lepiej jak będzie ze złączem JST to od razu można podpisać do odbiornika :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości