mwx pisze:Bzdura z tym serwem.
Nie bzdura, tylko rzecz pomijalna.
mwx pisze:Widzieli kiedyś helikopter nitro? On ma z boku takiego dużego i ciężkiego pindola.
O! Właśnie! Brawo. Mi jako niespaliniarzowi ten argument nie przyszedł do głowy, ale tak! Właśnie. Tyle jeśli chodzi i istotność wyważenia poprzecznego.
mwx pisze:Nigdy nie wpłynął na wyważanie metodą poziomowałową. Nawet jeśli to bardzo łatwo to zniwelować ustawiając tłumik po prostu na górze albo na dole. Wtedy nie "produkuje" momentu skręcającego maszynę w osi wału, w przeciwieństwie do ewentualnego niewyważenia wzdłużnego (ciężki ogon albo ciężka morda).
No no no no no. Właśnie. "NAWET JEŚLI".
Czyli dopuszczasz, że wpływa.
Gut. Jedziemy dalej.
mwx pisze:Opór OWB? Chyba czas zacząć je odpowiednio smarować

A Ty widział kiedy nitro wielkośći 420?
No ja widziałem. Raz. I mega ch****o latał.
Widzisz różnicę?
A oprócz OWB jest jeszcze pasek... Jak myślisz, czemu wyważarek do łopat nie robi się na łożyskach wielkości np. takich rowerowych, tylko jak najmniejszych.
mwx pisze:(przy okazji - w nitro OWB nie może stawiać oporu bo sprzęgło porusza się całkowicie swobodnie względem zgaszonego silnika)
Może. Podobnie jak zasadnicze łożyska wału i cała reszta napędu (pasek, przekładnie, wałek ogonowy).
Może.
Jeszcze przy wałku - zgodziłbym się polemizować.
Ale przy pasku - ni wujca.
mwx pisze:Opowiadacie o jakichś minimalnych przesunięciach CoG względem podluznej "osi symetrii" helika, jednocześnie promując metodę w której CoG jest z natury jakieś 100-1500mm poniżej osi obrotu podczas wyważania. No kaman!
Zróbmy zawody, kto dokładniej wyważy model swoją metodą.
mwx pisze:Pomijam już to że trzymając helika z wałem poziomo rozpoznaje się dokładnie ten brak balansu którego FBL nie ma jak skompensować, ten który ma największy wpływ na poprawne fikolkowanie.
Dokładnie tak jak wieszanie na okuciach ustawionych w poprzek.
mwx pisze:Wyważajta sobie jak chceta, albo nie wyważajta i nie latajta wcale niczym Mirek,
Potwarz to plugawa! Mirek lata - sam widziałem.
mwx pisze:ale odczepta się od tej metody bo odpowiednio zastosowana działa dobrze.
Słowo - klucz: Odpowiednio wykonana.
Dotyczy to każdej metody.