1. Gdzie mogę znaleźć w miarę proste opisy wszystkich funkcji możliwych do przypisania? Niektóre wiem, innych się domyśliłem, co do jeszcze innych nie mam pojęcia:
ARM - domyśliłem się, przełącznik do uzbrajania silników
ANGLE - wydaje mi się że to oznacza stabilizację, tryb w którym Quad wraca do poziomu
Horizon - nie mam pojęcia
Baro - wydaje mi się, że do utrzymywania wysokości, ale nie mam pewności
Mag - nie mam pojęcia, coś z magnetometrem

HeadFree, HeadADJ - nie mam pojęcia
Camstab - domyślam się, że stabilizacja kamery
GPS Home - powrót do domu
GPS Hold - trzymanie pozycji
Beeper - nie mam pojęcia
Prosiłbym o opis co poszczególne funkcje robią i jak najlepiej je ustawić dla stabilnej nauki latania.
2. Mój quadrocopter zaraz po starcie leci do przodu trochę, ogólnie bardzo ciężko jest utrzymać go w jednym miejscu, zawisnąć. Silników ani śmigieł nie wyważałem, w PIDach nic nie ruszałem. Co powinienem zrobić?
3. W wersji 1.0 tej płytki trzeba było na barometr dać kawałek gąbki, żeby lepiej działał. W wersji 2.0 też jest to konieczne? Jeśli tak, gdzie jest ten barometr, bo wszystkie dostępne w internecie poradniki i zdjęcia dotyczą wersji 1.0, a ciężko znaleźć wspólny punkt odniesienia.
4. PIDy. Spędziłem dzisiaj ponad dwie godziny przeglądając forum i wyłapując informacje o nich, jednak do końca nie wiem jak je dobrze ustawić.
5. Jak ćwiczyłem latanie (na podwórku, na małej wysokości - do metra) najpierw ze wszystkim wyłączonym, potem zorientowałem się do czego służy tryb ANGLE i latałem z włączonym tym trybem, potem chciałem przetestować inne tryby i GPS Hold nie działa, albo po prostu ma za duże wychylenia na małe podwórko, a gdy włączyłem ANGLE i Baro Quad zaczął się wznosić, straciłem nad nim kontrolę, (jak wzleciał na 5 - 6 metrów spanikowałem, wyłączyłem wszystkie tryby i dałem trymer gazu na 0, co skończyło się upadkiem, na szczęście nic się nie uszkodziło) więc zaprzestałem dalszych prób na tak małej przestrzeni i czekam na możliwość wylecenia na otwartą przestrzeń. Tymczasem pytam - co zrobiłem nie tak? GPS, jeszcze zanim zacząłem latać, a jak go testowałem bez śmigieł wskazywał stale jakieś 8 - 9 satelit. Uznałem to za wystarczająco dobry wynik.