WLtoys - V977

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 17 paź 2015, o 17:59

Urywały mi się zawsze w tych, które uważałem juz za zajechane, wiec moim zdaniem wystarcza jak jest.
Gajos

Postautor: Gajos » 17 paź 2015, o 18:06

I chyba masz Miruuu słuszność. Rozpytuję właściwie tylko dlatego, że tu Koledze naszemu nówki cyzeluję, żebyście ze mną choć cienie szans mieli, bo ja ucz(u)ci(o)wy taki i fair preferuję, a Gamoń w ogóle heliki pomydlił, sam już nie wie/m jaki z jakim, "Zakręciło mi się w głowie Od wydarzeń i od dat..." :dk: :masakra:
Awatar użytkownika
elfik
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: elfik » 17 paź 2015, o 20:18

Ja używam devo 7e z v977, ale pytam dlatego ponieważ ma problem żeby dobrze ustawic idle up na radiu (tak jak pisałem to dopiero się uczę) Do devo wystarczy wlutować płytkę nrf24l01 wgrać nowy soft i zbidować z v977 i tyle. Może ktoś jeszce używa devo i mógłby pomóc będę wdzięczny

Odwołuje pytanie poradziłem sobie sobie z ustawieniami.

Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się jak zbindować v977 z devo7e to jestem do usług.
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Buszmen » 21 paź 2015, o 22:56

elfik pisze:...
Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się jak zbindować v977 z devo7e to jestem do usług.

A możesz udostępnić plik z ustawieniami (model.ini)? Wczoraj wprawdzie udała mi się operacja wszczepiania nRF-a i bindowanie, ale na wstępnie wprowadzonych ustawieniach helik ma zbyt dużo swobody (tzn. lata jak chce).
Gajos

Postautor: Gajos » 22 paź 2015, o 07:01

elfik pisze:... Odwołuje pytanie poradziłem sobie sobie z ustawieniami.
hmm W takim razie dałoby się Twoim sposobem Devo 7E zbindować również z V930... hmm
Co o tym Elfik sądzisz? To by mi było tu dla Kolegi z forum bardzo potrzebne... :|
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Buszmen » 22 paź 2015, o 14:01

Gajos pisze:
hmm W takim razie dałoby się Twoim sposobem Devo 7E zbindować również z V930... hmm
Co o tym Elfik sądzisz? To by mi było tu dla Kolegi z forum bardzo potrzebne... :|

Sorry, że odpowiadam "zastępczo",
tutaj: http://www.deviationtx.com/
w zakładce Supported Models jest lista modeli bindujących z Devo (z softem Deviation), wśród nich jest także V930
Gajos

Postautor: Gajos » 22 paź 2015, o 14:17

Buszmen pisze:
Gajos pisze:
w zakładce Supported Models jest lista modeli bindujących z Devo (z softem Deviation), wśród nich jest także V930
Dzięki serdeczne Buszmen! Problem w tym, że do przeprogramowania się na Deviation, musiałbym mieć UP0cośtam, które miałem, ale nie działało, więc odesłałem i otrzymałem punkty dolarowe. Ktoś mi tu nawet proponował pomoc, ale w końcu zrobił kreta na temat... :cry:
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Buszmen » 22 paź 2015, o 15:48

Gajos pisze:
Buszmen pisze:
Gajos pisze:
Dzięki serdeczne Buszmen! Problem w tym, że do przeprogramowania się na Deviation, musiałbym mieć UP0cośtam, które miałem, ale nie działało, więc odesłałem i otrzymałem punkty dolarowe. Ktoś mi tu nawet proponował pomoc, ale w końcu zrobił kreta na temat... :cry:

Nie jest potrzebny do tego UP02, też dałem się na to nabrać (i nabyłem :mrgreen:). Wystarczy zwykły kabel USB z 1 końcówką mini USB (do połączenia od strony DEVO) - potem wizyta na stronie Deviation po najświeższy soft (Nightly Builds), obejrzeć filmik z "łopatologią" - np. https://www.youtube.com/watch?v=cj36KytnsQo lub chyba jeszcze lepszy: https://www.youtube.com/watch?v=7RUqjpnT8XE potem wykonać upgrade i "pajechali" !

Edit:
A... i jeszcze to polecam: http://www.hacksmods.com/2013/04/walker ... range-mod/
- w niej: jak 10-krotnie zwiększyć zasięg DEVO 7e prostym "zabiegiem" bez żadnych kosztów (oprócz ryzyka uwalenia apki), oraz "pinologia" dla modułu nRF
Gajos

Postautor: Gajos » 22 paź 2015, o 18:13

Dzięki kolejne Buszujący Ty Buszmenie, zwłaszcza za ten Edit. Już dawno to zrobiłem sam, ale skąd mogłeś wiedzieć, a dobre chęci zawsze od piekła lepsze, nie?.
A w ogóle już nieraz mi się zdarzyło dawno odkrytą Amerykę odkryć, ale, i tak "zafsze to cóś", bo za każdym razem jakieś tam nowe landy się z oceanów wynurzyły, w końcu "globalne ocieplenie" trwa od lat... ;) :thumb:
10-krotnie, to w ten sposób zwiększymy Buszmenie moc RF, czyli zasięg "na oko" 2-krotnie. Kolejne zwiększenie zasięgu dają:
1) Pozbycie się skuwki antenki - jeszcze +0,5 aktualnego zasięgu.
2) Zainstalowanie zwykłej antenki WiFi, ale poprawne, z dobrych materiałów (dobra antenka, z przeciwwagą) i zgodnie z podstawami RF - jeszcze +1,5 aktualnego zasięgu.
I jeszcze mała poprawka - tototamto co on tam zwarł, to nie żadna dioda, tylko rezystor w dzielniku napięcia, regulującym moc RF tej końcóweczki (symbol: ściśle tajne). :thumb:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 paź 2015, o 14:38

@Rawro, jak zachowuje sięu Ciebie ta alu tarcza?
Moja po kilkudziesięciu lotach (i pewnie tylu samych kretach :) ) złapała takie luzy, że założyłem tą plasticzaną, którą martretuje od początku żywota helika i jest na niej o niebo lepiej...
Zastanawiam się czy miałem pecha, czy po prostu ten upgrejd nie ma tutaj żadnego sensu. Plastikowa jest całkiem precyzyjna a jej giętkość mam wrażenie chroni ją bardzo dobrze...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 28 paź 2015, o 16:07

Idzie do mnie nowy ogon. Znaczy sie na razie jeszcze leży w jakimś chińskim magazynie, ale już go zamówiłem.
Będe relacjonował jak przyjdzie:

http://www.miracle-mart.com/store/index ... s_id=12806

Już wcześniej czaiłem się na ten silniczek choć dedykowany był początkowo tylko do blade mcpx brushless. Silniczek jest spory i ma duże śmigło. Jestem ciekawy co z niego będzie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gajos

Postautor: Gajos » 28 paź 2015, o 19:42

Rawro się pochorował... :(
Ten silnik jest duży i mocny, tylko że obroty ma za niskie, mówiłem Ci kiedyś kiedyś, ale to kiedy, no ale jakże byś słuchał... :P ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 28 paź 2015, o 21:24

Oj tam oj tam
Ktoś musi być beta testerem
Gajos

Postautor: Gajos » 29 paź 2015, o 08:47

miruuu pisze:Oj tam oj tam
Ktoś musi być beta testerem
Ja nim byłem bodajże już w czerwcu... :D
Dlatego to piszę, żeby ktoś nie brnął w uliczkę, która już za trzecim zakrętem okazała się ślepa. Taki koleżeński jestem, skoro tu wszyscy tak mnie lubią... :D
Jedyne czego nie sprawdziłem, to znacznie większego śmigiełka. A rozmyśliłem się dlatego, że musiałoby mieć solidnie osadzoną metalową piastę, żeby móc przenieść
aż tak duży moment od wałka 1mm... :|
W międzyczasie pokazałeś mi SUTka... :rotfl: :thumb:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 paź 2015, o 11:01

Ale to co, Ty masz ten ogon?
W którym heliku testowałeś?
Musiało mi gdzieś to umknąć...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 29 paź 2015, o 11:07

Ja testowalem duże śmigielko (te z zestawu z 3 dłuższymi łopatami) i nie pdoobało mi się - bo jak podwiewal wiatr, bądź przy agresywnym locie i zwrotach ogon się przestrzeliwał.
Założyłem wiec troche mneijsze i sztywniejsze smigielko i jest teraz idealnie.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 paź 2015, o 11:18

Mi się akurat latało na nim dobrze, ale latałem bardzo krótko więc mogłem nie dostrzec jego zachowań w nietypowych warunkach.
Ale ten silniczek jest inny. Jest nie tylko dłuższy, ale też szerszy, dlatego mogę przypuszczać, że z tym swoim większym śmigłem będzie dobrze współpracował.
Oczywiście okaże się wszystko jak dotrze i przetestuje. Rewelacji nie oczekuję bo jak wspominałem, w obecnej konfiguracji nie mam powodów do narzekania - wszystko działa prawidłowo. Wziąłem je bardziej z ciekawości...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 29 paź 2015, o 11:22

Ja w końcu znazłem jakis opis co do hisky i ustawień dla spectrum, mam nadzieję że dziś zdąże zrobić ze 4 loty i zoabczę jakie nowe ustawienia dadzą efekty.
Gajos

Postautor: Gajos » 29 paź 2015, o 13:53

miruuu pisze:Ale to co, Ty masz ten ogon?
W którym heliku testowałeś?
Musiało mi gdzieś to umknąć...
Ciut inaczej Miruuu - rozmawialiśmy o tym na PW, jeszcze za mojego poprzednika... Prosiłem Cię wtedy o namiary na SUTka, którym chwaliłeś mi się przy naszym drugim, a przy stoliku pierwszym po latach spotkaniu. Kilka dni przed Twoim urlopem. Oprócz namiarów na SUTka podałeś mi też namiary na śmigiełko S1, które mówiłeś Chłopaki chwalili, a które akurat już miałem, jednak SUTka jeszcze nie znałem, więc testowałem je na ciut słabszym, ale wyjątkowo wydajnym, prawieSUTkowym silniczku, na który w trakcie różnych testów natrafiłem. Wszystko testowałem na Super CP. Wtedy Ci właśnie na PW pisałem, że dorobiłem mocowanie na ogon do stockowego silniczka głównego od Super CePa, właśnie tego 8,5mm i że on moc w prawdzie ma, ale ma za niskie obroty, więc potrzebowałby większego śmigiełka (przypomnij sobie, że w moich Super CePach stockowego nie ma już prawie nic)...
No i zaraz potem zaczęły się zabawy z ciągomiarką itd...
Na Twoim obrazku na oko widać, że to śmigło jest ogromne... Piastę ma jednak plastikową, więc ja się obawiam, że będzie się ślizgać na wałku silniczka...

P.S. Namieszało się trochę, tylko ja naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego obwinia się za to wyłącznie mnie. Ale niech tam. Przez ten młyn, to wczoraj przez telefon pomyłkowo nawet i Bogu ducha winnego Utrinque opitoliłem... :rotfl: Mam nadzieję, że ta się ubłagać i przeprosić... hmm
Co złego, to na bank ja! :thumb:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 paź 2015, o 16:23

Moja pamięć jest dobra, ale dość krótka.
Wszystko czaje, ale czy w tych swoich Super CPach masz właśnie ten silniczek, który ja teraz zamówiłem? Bo tego nadal nie rozumiem...

Wróć do „Mikro heliki”