Wybór mikrusa poniżej 6ch

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 21 cze 2013, o 07:29

bejo pisze:No i Sami widzicie , co do jakości HK czy też CopterX-a. Dlatego nie chce wywalac pieniedzy w błoto! Owszem, tymi helikami też da się latać. Tylko pytanie, jak długo ! I co tak naprawdę w końcowej fazie po nich pozostanie?( wymiana wszystkich części na inne- Tarot ,Align)

Wydaje mi się że patrzysz na problem od zlej strony.

Tak - to są klony, mało tego klony które wielu uważa za produkty niezbyt dobrej jakości, ale nawet takie zapewnią Ci znacznie lepszy model lotu i dadzą większe możliwości rozwoju niż micro heli.

Druga rzecz, FBL100 i V922 to nic innego jak tańsze i gorszej jakości klony mCP X (bez bicia przyznaję że co do V922 nie jestem pewien, ale skoro pasują do niego części od FBL100 to się zdziwię jeśli jest inaczej). Dlaczego zakup taniego klona 450 uważasz za wyrzucanie pieniędzy w błoto a zakup taniego klona 250 już nie?

Tym bardziej że z mojego punktu widzenia zakup taniego klona to bardzo rozsądna opcja do nauki latania i później doskonalenia nowych manewrów. Ja na początku od razu zainwestowałem w bardzo dobry sprzęt i mimo że już jakiś czas latam to nadal nie mogę się pozbyć stresu. Model lata naprawdę świetnie ale moje postępy i tak nie są zbyt dobre bo cały czas gdzieś tam w zakątkach głowy siedzi ta myśl że jak go rozbiję to trzeba będzie sporo wydać na naprawy i przez to jestem wyjątkowo ostrożny.

Gdybym dzisiaj zaczynał jeszcze raz to właśnie od taniego klona 450 bo wg mnie łączy to co najlepsze z obydwu światów. Całkiem przyzwoity poziom lotu i względnie niska cena. A potencjalne usterki? Fakt że to dodatkowy wydatek i trzeba poświęcić czas na znalezienie rozwiązania ale osobiście bardzo lubię grzebać w bebechach modeli i miałbym po prostu więcej okazji do bardzo dokładnego poznania budowy i działania wszystkich elementów. A to na pewno procentuje w przyszłości.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 08:31

Owszem proponują, ale Aligna , Tarota, ewentualnie KDS. Ale jak sam wiesz to są drogie modele!

O HK i CopterX tyle się naczytałem złych opini ( w Waldorf-Team Heli ),że naprawdę straciłem ochotę na zakup któregoś z tych modeli! Po czasie by się okazało, że np. z CopterX-a została tylko sama rama.

(Z HK i Ehirobo ponoć zamawiający otrzymywali modele z krzywym wałem głównym, belką ogonowa wygiętą w "S", czy też nie dokładnie spasowaną głowicą wirnika ogonowego?!)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 08:48 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 21 cze 2013, o 08:46

bojo.... czy ty chlopie masz jakis dlugi urlop czy moze narzekarz na brak roboty? Non stop chyba tylko siedzisz na forum i narzekasz na drogie modele.
Weź sie chlopie do jakiejs roboty, pooszczedzaj a problem sa sie rozwiaze. Mozna poodkladac troche kasy przez przez pare miesiecy kupic wypasiona apke i 450. Ja na swojego monstertrucka odkladalem male sumki, bez obciazania budzetu domowego, przez prawie dwa lata. :rotfl:

To jest drogie hobb i jak mowi stare powiedzenie:
Kto smaruje..... ten jedzie.
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 08:53

A co Ci to przeszkadza!. Nie chcesz czytać mych postów, to nie czytaj!. Przecież nikt tu Cię do tego nie zmusza! Ktoś mnie pyta dlaczego? , to mu grzecznie odpowiadam.

Pytałem o moduły do helików V922 i wasp 100 skyartec, a Wy żeście zeszli na temat 450-ek. Już szóstą stronę żeśmy zaczęli! A potem macie do mnie jakieś pretensję!
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 09:01 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 21 cze 2013, o 08:57

Ojjj

Sie Pan unosi widze.... :glaszcz:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 09:13

Sie Pan nie unosi ! Ale już sporo od Was dostałem po twarzy !

Wystarczyło powiedzieć parę słów! " Jeśli masz apkę TG 9X , a chcesz kupić v922 albo FBL 100 ( to te same modele) będziesz potrzebował modułu HT8. Do Wasp 100 skyartec byłby problem z modułem . Więc go nie kupuj!" I byłoby po sprawie!

Nikomu dalej bym tu d..py nie zawracał!. A tak ,całkiem o czy innym jest mowa. Wy piszecie , ja odpowiadam. Robi się z tego tasiemiec. A potem do mnie jakieś , nie wiadomo o co pretensje?!

Co bym nie napisał to komuś zawsze coś nie pasuje ! Czy wszyscy tutaj to tylko elita ?.Czy nikt z Was już nie pamięta , jak zaczynał od zera ? I co wtedy też taki był "Maczo"? ( Znalazłem niektórych z Was posty z 2008 a nawet 2006 roku!)." Który z Was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień! "
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 09:43 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy

Postautor: Neomutant » 21 cze 2013, o 09:38

bejo pisze:A co Ci to przeszkadza!. Nie chcesz czytać mych postów, to nie czytaj!. Przecież nikt tu Cię do tego nie zmusza!

Nie czytać się nie da, to już bardziej jak nałóg, a nałogi trzeba podtrzymywać.

bejo pisze:Sie Pan nie unosi ! Ale już sporo od Was dostałem po twarzy !

Wystarczyło powiedzieć parę słów! " Jeśli masz apkę TG 9X , a chcesz kupić v922 albo FBL 100 ( to te same modele) będziesz potrzebował modułu HT8. Do Wasp 100 skyartec byłby problem z modułem . Więc go nie kupuj!" I byłoby po sprawie!

Nie zawsze na początku jest klarownie wiadomo o co chodzi pytającemu, albo w danym momencie osoba która posiada odpowiednia wiedzę jest tymczasowo offline.

Stałym bywalcom zależy żeby forum było jak podręcznik maksymalnie nasycony wiedzą i zoptymalizowany pod kątem czytania, w odpowiednich działach itd. Z kolei nowo przybyli nie zawsze mają czas i ochotę wertować przez setki stron, ani używać szukajki żeby dostać odpowiedź na nie zadane jeszcze pytanie stąd zakładają nowe tematy. Grunt żeby było to wszystko wyśrodkowane I dodatkowo był z tego fun. Czasem trzeba się dotrzeć :) mam nadzieję że znajdziesz tu odpowiedzi na wszystkie nurtujące modelarzy i pilotów pytania, oraz sam podzielisz się nabytą wiedzą z innymi. Jak masz możliwość to wpadnij na Pałacową :thumb:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 09:53

Wiesz, ja tu do nikogo nie mam pretensji! Ale po co zaraz od razu lać po gębie ?!
Ale nie zawsze daję się znaleźć to czego akurat się szuka. A ktoś coś na ten temat może wiedzieć.

Czy to aż tak ciężko odpisać te parę słów? No chyba że nie masz ochoty , to nie odpisuj. Polska to wolny kraj?! ( Bynajmniej tak mi się wydaje!)

Może aby nie było takiego zamieszania na forach. Inaczaj je skonstruować?

Niech będzie osobne miejsce skąd można by czerpać wiedzę ( tam by pisali tyko doświadczeni modelarze, którzy naprawdę mają coś do powiedzenia!). I osobne miejsce do zadawania nawet tych najgłupszych pytań przez nowicjuszy.

Bo tak w jednym temacie jest kilka wątków ! I robi się galimatias.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 10:04 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 cze 2013, o 09:56

bejo musisz wiedzieć, że nie zawsze da się otrzymać dokładnie precyzyjną odpowiedź.

Dam Ci taki przykład:
Jakie powinny być ustawienia do TG 9X i HT8. Mało kto ma HT8 z 9X więc prawdopodobieństwo, że ktoś Ci odpowie na to pytanie jest małe i nie ma co drążyć przez 6 stron tego tematu. Ale warto poszukać gdzieś indziej i wkleić odpowiedź wtedy ktoś inny będzie miał na przyszłość.

Mało kto wybierał pomiędzy trzema maluchami, a raczej pewnie pomiędzy FBL100 i 922 więc tez nie dziw się, że nie znamy tych odpowiedzi.

Ale poszukaj,poczytaj. To nie jest spychologia "poszukaj w google" ale czasami po prostu nie otrzymasz odpowiedzi nie ma co się irytować i rozpisywać przez 6 stron. To forum jest naprawdę najbardziej przyjazne i tolerancyjne więc jak tu się irytujesz to oznacza, że raczej masz złe podejście.

Miałem tak, ze jak nie dostawałem odpowiedzi przez parę dni to próbowałem sam szukać rozwiązania i przeważnie udawało mi się. Trzeba przewertować inne fora, w większości nie polskie i pewnie znajdziesz kogoś kto miał podobny dylemat.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 21 cze 2013, o 09:57

bejo pisze:Czy to aż tak ciężko odpisać te parę słów? No chyba że nie masz ochoty , to nie odpisuj. Polska to wolny kraj?! ( Bynajmniej tak mi się wydaje!)

To forum hobbistyczne, Heli-Team nie ma własnej siedziby i nie zatrudnia na etat hobbistów którzy by odpowiadali jak najszybciej i trafniej na każde pytanie (przynajmniej jeszcze nie), więc nie ma co się złościć jak ktoś nie odpisze.

ps: Gdyby nie ty to o 922 nie wiedziałbym że takie coś istnieje. podobnie jak z tymi modułami HT8 o których pisaliście.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 10:00 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 21 cze 2013, o 10:00

Co bym nie napisał to komuś zawsze coś nie pasuje ! Czy wszyscy tutaj to tylko elita ?.Czy nikt z Was już nie pamięta , jak zaczynał od zera ? I co wtedy też taki był "Maczo"? ( Znalazłem niektórych z Was posty z 2008 a nawet 2006 roku!)." Który z Was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień! "

nie przypominam sobie by ktokolwiek tak długo i na przeróżnych forach rozważał zakup modelu (modeliku) jak Ty. za to przypominam sobie, że wiele osób w tym czasie, który Ty zmarnowałeś na pisanie postów opanowało zawis,loty postępowe....
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 10:16

Mam parę groszy odłożone. Mam pewne problemy rodzinne. Jakie ?. (Nie chcę do tego wracać, bo to i tak nikogo nie interesuje i nie obchodzi!).

Więc zrozumcie mnie, nie chcę tych pieniędzy wyrzucić w błoto. Kupiłem apkę TG 9X. I gdybym kupił do niej helika wasp 100 skyartec. Miałbym problem z modułem.

Zobaczcie szóstą stronę ciągniemy, aby powiedzieć sobie ,że z tym modułem to nie taka prosta sprawa!

Sami powiadacie ,że modelarstwo heli to stosunkowo drogie hobby. Chcę latac jak każdy inny modelarz!.Ale na miarę swoich możliwości finansowych. Czy ja bym nie chciał T-REX-a, albo chociaż Tarota? Ale niestety! Jest jak jest.

Ja wiem ,że Wam to ciężko zrozumieć. Ale dla mnie liczy sie każdy, nawet ten najdrobniejszy grosz. Więc to co mam chciałem z waszą pomocą jakoś mądrze wydać.

Naprawdę nie jestem tutaj po to, aby wylewac Wam jakieś swoje żale.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2013, o 10:36 przez bejo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 21 cze 2013, o 10:34

bejo pisze:Mam parę groszy odłożone. Mam pewne problemy rodzinne. Jakie ?. (Nie chcę do tego wracać, bo to i tak nikogo nie interesuje!).

Więc zrozumcie mnie, nie chcę tych pieniędzy wyrzucić w błoto. Kupiłem apkę TG 9X. I gdybym kupił do niej helika wasp 100 skyartec. Miałbym problem z modułem.

Zobaczcie szóstą stronę ciągniemy, aby powiedzieć sobie ,że z tym modułem to nie taka prosta sprawa!

Hmm.. miałem już się nie udzielać w tym wątku ale Artu zapodajac linki do Wardorf-a miał słuszną uwage:

cytuję Twój Wpis Bejo z innego forum:2013-06-16, 10:46: Odnośnie helików. Okazało się że wcale nie muszę wydawać tysięcy zł , aby cieszyć się z latania helikami 6Ch. Wystarczy sześć stów ( V922+ HT8 + apka + TG9X).
Skro już wiesz czego potrzebujesz to czego jeszcze nie wiesz w tym temacie ?
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 21 cze 2013, o 10:41

:masakra: 600 PLN to masz tez 450

moim zdaniem wydajesz bez potrzeby pieniadze na rozne kombinacje z modulami i tymi micro helikami.
zastanow sie nad tym:
helik
HK-450GT CCPM 3D Full Alloy Helicopter Kit Align T-Rex Compat.
Obrazek

Turnigy 450 H2218 Brushless outrunner 3550KV
Obrazek

ESC
Turnigy AE-30A Brushless ESC
Obrazek

serwa 3 stk. na tarcze 1 na ogon, gyro, pakiet ladowarka.

Apke juz masz.

to tez moj ostatni wpis w tym watku. Jak chcesz to mozesz pisac monolog. (albo bedzie przeGmerane ;) )
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 21 cze 2013, o 11:46

Właśnie ! Kończmy ten temat bo nie Wy , a tylko ja będę miał tutaj przeGmerane!

Jeśli chodzi o helika , to też niczego sobie ! Ale dajmy już temu spokój.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 21 cze 2013, o 14:00

Bejo, do Ciebie nie dociera jedno.
Jeśli kupisz micro heli, to wyrzucisz pieniądze w błoto. Zawsze. I to jest rzecz najbardziej istotna.
Jak myślisz,że kupisz mikrusa i będzie Ci służył latami bez żadnych kosztów, to mylisz się okrutnie.

A jeśli chcesz się bawić w helikoptery RC to niestety potrzebny jest większy budżet.
Nie masz - nie latasz - proste jak konstrukcja cepa.

Ludzie nie opisują za dużo problemów z mikrusami, bo albo się w nie nie bawią, albo traktują je jako zabaweczkę przy okazji normalnych helikopterów. A na zabawki szkoda czasu na forum.
Jak się kupuje zabawkę za kilka dolarów to nie opisuje się jej niedoskonałości na pięć stron.
Tego typu wynalazki nie są w stanie polecieć ładnego 3D, a do ładnego latania wymagane są jeszcze większe umiejętności niż przy klasycznych rozmiarach.

Już Ci to na wszystkich forach pisano: zabawki latające traktujemy marginalnie, ludzie raczej wymieniają się wiedzą na temat budowy i eksploatacji klasycznych helikopterów RC. A Ty robisz tyle zamieszania, jakby to były najważniejsze rzeczy na świecie. :wall:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 21 cze 2013, o 15:37

Mariusz :masakra:
no to się teraz zacznie :twisted:
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 cze 2013, o 15:40

Proponuję teraz zamknąć temat- chcę mieć ostatnie słowo!! :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 21 cze 2013, o 15:41

Czy to aż takie trudne? :roll: :?: :thumb:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 21 cze 2013, o 15:43

A ja to co? Może pozwolicie mi postawić kropeczkę na koniec?

:banana:

.

Wróć do „Mikro heliki”