WLtoys - V911

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Dax
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy

Postautor: Dax » 29 sty 2015, o 20:55

Znając moje zdolności zamówiłem już nowe części zamienne na BG :)
Okazało się, że trochę za wcześnie bo nożykiem do tapet poprzecinałem klej tam gdzie się dało jeszcze bardziej, chwyciłem ramę kokpitu dosyć mocno w miejscu łączenia tej rurki i jednym mocnym pociągnięciem wyskoczyła ładnie :)

Jak złożę wszystko tak jak było, nie zostanie mi dużo części i heli będzie latał to będę z siebie dumny :D
[V911] + [V977} + [FlySky FS-i6]
Awatar użytkownika
Dax

Postautor: Dax » 13 lut 2015, o 14:41

Witam. Przepraszam, za posta pod postem ale chyba inaczej nikt by nie wiedział że edytowałem ?

Poskładałem wszystko, pięknie śmigał jednak znów mam problem. Mianowicie po włożeniu baterii od razu się włącza tylne śmigiełko, po włączeniu odbiornika nic się nie zmienia. Co może być przyczyną? Dodam, że helik obraca się wokół osi jak głupi.
Miał ktoś podobny problem ?
Awatar użytkownika
YaroRC
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: YaroRC » 13 lut 2015, o 15:12

Dax pisze:Witam. Przepraszam, za posta pod postem ale chyba inaczej nikt by nie wiedział że edytowałem ?

Poskładałem wszystko, pięknie śmigał jednak znów mam problem. Mianowicie po włożeniu baterii od razu się włącza tylne śmigiełko, po włączeniu odbiornika nic się nie zmienia. Co może być przyczyną? Dodam, że helik obraca się wokół osi jak głupi.

odrazu po podłaczeniu pakietu? znaczy przed jakimkolwiek zalogowaniem itp? (w tej samej sekundzie w której podpinasz pakiet?

właczasz w kolejności:
1. radio -ON-
2. model - podłaczenie pakietu

??
...
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 13 lut 2015, o 15:22

Prawdopodobnie padł tranzystor ?
Obrazek

Prawa dolna część płytki . Przedostatni czarny element( tranzystor). Bądź ostatni - (dioda )?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 16:26 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaroRC
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy

Postautor: YaroRC » 13 lut 2015, o 15:34

bejo pisze:Prawdopodobnie padł tranzystor ?

Prawa dolna część płytki . Przedostatni czarny element . Bądź ostatni - dioda ?

bejo wraca do formy... ;)
...
Awatar użytkownika
Dax

Postautor: Dax » 13 lut 2015, o 16:26

@YaroRC dokładnie tak. Nawet gdy wkładam pakiet, a odbiornik jest wyłączony to tylny motor napierdziela jak głupi.

@bejo - Możliwe, ale to na razie większa magia dla mnie, Pewnie tak łatwo tego nie naprawię. Zobaczę czy przyjmą na gwarancji, ale jak dłubałem przy nim to pewnie nie. Wymieniłem mu wszystkie części prócz płytki na nowe :)
Na BG płytki nie są drogie tylko to czekanie jest kiepskie. W między czasie po prostu chyba zainwestuję w jakąś fajną aparaturę i pośmigam na symulatorze bo po V911 mam ochotę na coś większego i 6CH :) Ale to poczytam w innych działach :)

Szkoda, że to modelarstwo takie drogie :) Aż się boję o budżet w przyszłości :D
Dziękuję za próbę pomocy Panowie! :)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 13 lut 2015, o 16:36

No niestety takie to już jest to modelarstwo . Z helikami jest ten problem że w przeciwieństwie do samolotów w razie kreta nic nie wystrugasz z drewna albo styropianu aby go naprawić. :D Co do helika , jak jeszcze na gwarancji to oddaj do reklamacji . Aby wymienić taki tranzystor albo diodę to musiałbyś je najpierw mieć . :mrgreen:
Awatar użytkownika
mb79

Postautor: mb79 » 19 kwie 2015, o 20:30

W moim V911 z "upgrade metal set" mam problem ze ściąganiem śmigłowca w lewo.
Przy próbie startu śmigłowiec ściąga mocno w lewą stronę, po wystartowaniu przy ustawieniu maksymalnym w prawo ledwie udaje się utrzymać śmigłowiec chwile w powietrzu.
Próbowałem rozkręcić i skręcić upgrade, niestety nic nie pomogło. Ustawianie poprzez sterowanie nie pomaga.
Będę wdzięczny za wskazówki w jaki sposób rozwiązać ten problem.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 19 kwie 2015, o 22:29

Wyzeruj wszystkie trymery na apce i działaj długością popychaczy. Zrób to tak dokładnie jak tylko możliwe, ewentualnie reszta kosmetycznie trymerem.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
zbig
Stały bywalec...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: zbig » 19 kwie 2015, o 22:33

mb79 pisze:W moim V911 z "upgrade metal set" mam problem ze ściąganiem śmigłowca w lewo.
Przy próbie startu śmigłowiec ściąga mocno w lewą stronę, po wystartowaniu przy ustawieniu maksymalnym w prawo ledwie udaje się utrzymać śmigłowiec chwile w powietrzu.
Próbowałem rozkręcić i skręcić upgrade, niestety nic nie pomogło. Ustawianie poprzez sterowanie nie pomaga.
Będę wdzięczny za wskazówki w jaki sposób rozwiązać ten problem.

Zakladajac ze wszystko zalozyles poprawnie ,pewnie lewa kulka na tarczy jest obnizona ,wykrec ze 3 obroty lewy (od strony w ktora sciaga ) popychacz od serwa i bedzie git.
krclvlthn
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 4 razy

Postautor: krclvlthn » 20 kwie 2015, o 10:37

Dax pisze:Witam. Przepraszam, za posta pod postem ale chyba inaczej nikt by nie wiedział że edytowałem ?

Refleks szachisty, ale piszę dla potomnych.

Tak, ja miałem taki problem.

Mogę się założyć że twoim problemem nie jest FET, bo gdyby był niesprawny to śmigiełko wogóle by nie ruszyło, tylko problemem jest gyro.
W v911 zamontowany jest Murata Gyrostar(po środku na dole PCB, srebrna blaszka) i jest to gyro piezoelektryczne. Łatwo je uszkodzić podczas upadku.
Z dobrych wieści to że można kupić część zamienną za 5-8zł i samemu naprawić.
Z złych wiadomości to niestety jest to trudny element do zalutowania ale nie niemożliwy.

Możliwe też że padły tylko łączenia w lucie(tzw. zimny lut) i helik nie otrzymuje danych do gyro. Działa to tak:
Do gyro są 4 połączenia: 5V, VCC, GND, OUT
Gyro działa na zasadzie zmiany napięcia względem przyspieszenia kątowego. Jeśli dojdzie do odlutowania VCC to gyro będzie działać bez napięcia porównawczego czyli na max.

Dla ciekawych i odważnych:

Informacje wstępne:
-Gyro jest lutowane za pomocą 4 płaskich blaszek bezpośrednio do płyty głównej. Demontaż uszkodzonego gyro należy wykonać bardzo ostrożnie aby nie zerwać styków z płytki głównej mikruska.
-Posługujemy się lutownicą grotową, najmniejszej wielkości, najlepiej z cyfrowym sterowaniem temp. Odsysacz do cyny też się przyda
-Do lutowania potrzebujemy też dobrej jakości kalafonii i cyny. Ja użyłem specjalnej pasty do lutowania SMD "easy print" typu no clean.
-Trzecia ręka(uchwyt) nie jest niezbędny ale BARDZO ułatwia sprawę.
-Miernik też się przyda o ile umiemy się nim posługiwać.
-alkohol izopropylowy do czyszczenia styków jest ok.
-cieńki nożyk do podważania gyro

Sposób nr.1(na zimny lut):
1. Robimy zdjęcia płytki.
2. Odłączamy baterię, demontujemy całą płytkę od helika.
3. Delikatnie czyścimy pędzelkiem otaczające gyro, można użyć alkoholu IP do przeczyszczenia okolicy. Czekamy aż alkohol wyparuje.
4. Nanosimy cienką warstwę kalafonii w okolice i pod gyro. Nie za dużo, w granicach zdrowego rozsądku.
5. Nanosimy niewielką ilość pasty do lutowania w okolicach łączenia na gyro(zdjęcia dla orientacjihttp://www.banggood.com/WLtoys-V911-V911-1-V911-pro-Gyro-RC-Helicopter-Parts-Gyroscope-p-908180.html)
6. Delikatnie ogrzewamy grotem okolice łączeń, pasta powinna ładnie zapłynąć pod gyro na styki o ile zrobiliśmy wszystko jak potrzeba.
7. Czekamy aż wszystko ostygnie, składamy helik i sprawdzamy jak działa
8 Jeśli nie działa to należy wymienić gyro

Sposób nr.2(uszkodzone gyro)
1. Zamawiamy http://www.banggood.com/WLtoys-V911-V911-1-V911-pro-Gyro-RC-Helicopter-Parts-Gyroscope-p-908180.html
2. Robimy wszystko jak powyżej do pkt nr. 4
3. Nagrzewamy okolicę dwóch styków po jednej stronie i bardzo delikatnie podważamy nożykiem jedną stronę. Identycznie robimy po przeciwnej stronie.
4. Po odlutowaniu gyro czyścimy styki z starej cyny i innych resztek
5. Nowe gyro wyjmujemy pęsetką, NIE dotykamy styków palcami.
6. Nanosimy na styki PCB oraz styki gyro minimalną ilość pasty SMD.
7. Przyklejamy gyro zgodnie z oznaczeniem(trójkąt na PCB, wcześniejsze zdjęcia przed demontażem dla orientacji) Smarujemy okolice niewielką ilością kalafonii
8. Delikatnie nagrzewamy okolice styków, cyna powinna ładnie zapłynąć pod gyro.
9. Czekamy aż wszystko ostygnie, składamy helik i sprawdzamy jak działa

Mogę zrobić zdjęcia jak będą chętni. Mi się udało tak odratować helika który lata bez problemu.
Awatar użytkownika
mb79

Postautor: mb79 » 20 kwie 2015, o 18:51

SeKLeS pisze:Wyzeruj wszystkie trymery na apce i działaj długością popychaczy. Zrób to tak dokładnie jak tylko możliwe, ewentualnie reszta kosmetycznie trymerem.

Dziękuję za odpowiedź, kupiłem v911 z zamontowanym upgrade aluminiowym. Można prosić o trochę jaśniejsze wyjaśnienie? Sposobu regulacji?
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 20 kwie 2015, o 19:18

Mógłbyś do tego dojść bardzo szybko sam, ale co tam. Mam okazję malucha odpalić.
Patrzysz na heli od tyłu. Do sterowania heli lewo/prawo, czyli na boki, służy lewe serwo. Do przodu/do tyłu prawe serwo. Podepnij pakiet i pobaw się prawym drągiem w apce (przyjmuję, że jest to mode 2 - innych chyba nie było?), zobaczysz to na własne oczy.
Jeżeli heli ciągnie po starcie w lewo to co robisz? Kontrujesz drągiem w prawo prawda? Co wtedy robi serwo? Ano kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, dzięki czemu orczyk popycha metalowy popychacz w górę. Tak więc co musisz zrobić? Wypiąć ten właśnie popychacz z tarczy delikatnie palcami, i wykręcić snap (to czarne z wewnętrznym gwintem) o kilka obrotów. Zakładasz snap na tarczę i próbujesz startować. Operację powtarzać można do bólu. Jak już będzie wisiał jako tako, popatrz z bliska o ile musi się unieść snap, by heli nie uciekał. Wyreguluj analogicznie i ewentualne małe braki uzupełnisz trymerem.
Kilka fotek poglądowych.
Tak wygląda moja tarcza w neutrum (heli wisi):
Obrazek
Tak gdy dam drąga na max w prawo:
Obrazek
A tak gdy w lewo:
Obrazek
Do kosmetycznych poprawek używasz tego trymera:
Obrazek

No to działaj!
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
mb79

Postautor: mb79 » 20 kwie 2015, o 20:25

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie, zabieram się za lekturę.
Mój helikopterek z upgrade wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 20 kwie 2015, o 20:47

Z takim flybarem by jeszcze lepiej wyglądał
Obrazek
Awatar użytkownika
mb79

Postautor: mb79 » 20 kwie 2015, o 20:56

Taki flybar był zamontowany, wymieniłem na podstawowy. Czytałem że jest bardziej stabilny.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 20 kwie 2015, o 21:04

Może dlatego bardziej stabilny że ten flybar jest nieco krótszy . Przez moje ręce przewinęło się kilka wersji V911 . Obecnie mam zielonego Commandera . Najlepiej latał żółty . Z tego co się dowiedziałem to całkiem kto inny produkuje tego helika . Zostały mi po nim tylko kabinki , łopaty , belka ogonowa , statecznik pionowy i rama
Obrazek

Nie wiem czy to widać na zdjęciu (element u samej góry ) ale ta rama jest nieco inna niż w pozostałych wersjach V911 . Belka ogonowa posiada zabezpieczenie w postaci spinki aby nie wysunęła się z mocowania ramy . Kołki do mocowania płytki są o 3mm krótsze . Na płytce elektroniki serwa były roztawione nieco szerzej . Wał był węglowy . Tarcza z przegubem kulowym . Solidniejsze podwozie . Helik latał naprawdę super .

Zwróćcie jeszcze uwagę na wał główny Commandera ( ten dłuższy ) . Jest on dłuższy od V911 o 8mm przez co flybar nie uderza końcówkami o kabinkę niszcząc ją . No i o 8mm jest obniżony środek ciężkości . Co też nie jest bez znaczenia .
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy

Postautor: tberent » 22 maja 2015, o 20:08

Tą informacje dedykuje najwiekszemu fanowi v911 w polsce ktory niestety chciał oddychać i brak go w gronie elyt.
Z racji tego że ciężko pracuje postanowiłem coś zepsuć a ze turnigy 9x binduje sie z v911 i obok leży heli z apką to ......
Z nudów otworzyłem ją. niby nic specjalnego
Obrazek
Jeżeli w miejscu zaslepki wstawiamy taki podobny switch jak ten po prawej Obrazek
I przylutujemy w miejsce zaznaczone na zdjęciu wyższym czerwone kółko to zyskamy możliwość sterowania podświetleniem jakże ważnego wyświetlacza .
Wiem że ta informacja zmieni wasze życie
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...

Postautor: SeKLeS » 22 maja 2015, o 20:39

Kolego ta apka jest nic nie warta, bo nie ma złącza ładowania akusów w apce. A tam przecież aż 8 szt wchodzi! Nie uchodzi, no nie uchodzi...
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Podziękował: 13 razy

Postautor: tberent » 24 maja 2015, o 11:47

Post był sarkazm em i w zasadzie do jednego znawcy waspa v911 i chyba teraz v931 ale to jak z yeti ?

Wróć do „Mikro heliki”