Dax pisze:Witam. Przepraszam, za posta pod postem ale chyba inaczej nikt by nie wiedział że edytowałem ?
Poskładałem wszystko, pięknie śmigał jednak znów mam problem. Mianowicie po włożeniu baterii od razu się włącza tylne śmigiełko, po włączeniu odbiornika nic się nie zmienia. Co może być przyczyną? Dodam, że helik obraca się wokół osi jak głupi.
Miał ktoś podobny problem ?
Refleks szachisty, ale piszę dla potomnych.
Tak, ja miałem taki problem.
Mogę się założyć że twoim problemem nie jest FET, bo gdyby był niesprawny to śmigiełko wogóle by nie ruszyło, tylko problemem jest gyro.
W v911 zamontowany jest Murata Gyrostar(po środku na dole PCB, srebrna blaszka) i jest to gyro piezoelektryczne. Łatwo je uszkodzić podczas upadku.
Z dobrych wieści to że można kupić część zamienną za 5-8zł i samemu naprawić.
Z złych wiadomości to niestety jest to trudny element do zalutowania ale nie niemożliwy.
Możliwe też że padły tylko łączenia w lucie(tzw. zimny lut) i helik nie otrzymuje danych do gyro. Działa to tak:
Do gyro są 4 połączenia: 5V, VCC, GND, OUT
Gyro działa na zasadzie zmiany napięcia względem przyspieszenia kątowego. Jeśli dojdzie do odlutowania VCC to gyro będzie działać bez napięcia porównawczego czyli na max.
Dla ciekawych i odważnych:
Informacje wstępne:
-Gyro jest lutowane za pomocą 4 płaskich blaszek bezpośrednio do płyty głównej. Demontaż uszkodzonego gyro należy wykonać bardzo ostrożnie aby nie zerwać styków z płytki głównej mikruska.
-Posługujemy się lutownicą grotową, najmniejszej wielkości, najlepiej z cyfrowym sterowaniem temp. Odsysacz do cyny też się przyda
-Do lutowania potrzebujemy też dobrej jakości kalafonii i cyny. Ja użyłem specjalnej pasty do lutowania SMD "easy print" typu no clean.
-Trzecia ręka(uchwyt) nie jest niezbędny ale BARDZO ułatwia sprawę.
-Miernik też się przyda o ile umiemy się nim posługiwać.
-alkohol izopropylowy do czyszczenia styków jest ok.
-cieńki nożyk do podważania gyro
Sposób nr.1(na zimny lut):
1. Robimy zdjęcia płytki.
2. Odłączamy baterię, demontujemy całą płytkę od helika.
3. Delikatnie czyścimy pędzelkiem otaczające gyro, można użyć alkoholu IP do przeczyszczenia okolicy. Czekamy aż alkohol wyparuje.
4. Nanosimy cienką warstwę kalafonii w okolice i pod gyro. Nie za dużo, w granicach zdrowego rozsądku.
5. Nanosimy niewielką ilość pasty do lutowania w okolicach łączenia na gyro(zdjęcia dla orientacji
http://www.banggood.com/WLtoys-V911-V911-1-V911-pro-Gyro-RC-Helicopter-Parts-Gyroscope-p-908180.html)
6. Delikatnie ogrzewamy grotem okolice łączeń, pasta powinna ładnie zapłynąć pod gyro na styki o ile zrobiliśmy wszystko jak potrzeba.
7. Czekamy aż wszystko ostygnie, składamy helik i sprawdzamy jak działa
8 Jeśli nie działa to należy wymienić gyro
Sposób nr.2(uszkodzone gyro)
1. Zamawiamy
http://www.banggood.com/WLtoys-V911-V911-1-V911-pro-Gyro-RC-Helicopter-Parts-Gyroscope-p-908180.html2. Robimy wszystko jak powyżej do pkt nr. 4
3. Nagrzewamy okolicę dwóch styków po jednej stronie i bardzo delikatnie podważamy nożykiem jedną stronę. Identycznie robimy po przeciwnej stronie.
4. Po odlutowaniu gyro czyścimy styki z starej cyny i innych resztek
5. Nowe gyro wyjmujemy pęsetką, NIE dotykamy styków palcami.
6. Nanosimy na styki PCB oraz styki gyro minimalną ilość pasty SMD.
7. Przyklejamy gyro zgodnie z oznaczeniem(trójkąt na PCB, wcześniejsze zdjęcia przed demontażem dla orientacji) Smarujemy okolice niewielką ilością kalafonii
8. Delikatnie nagrzewamy okolice styków, cyna powinna ładnie zapłynąć pod gyro.
9. Czekamy aż wszystko ostygnie, składamy helik i sprawdzamy jak działa
Mogę zrobić zdjęcia jak będą chętni. Mi się udało tak odratować helika który lata bez problemu.