Po wielu tygodniach oczekiwań w końcu dotarła paczka. Tak jak wspominałem wcześniej zainteresowali się nią celnicy i wszystko się dodatkowo przeciągnęło w czasie, ale grunt że jest już wszystko u mnie.

I aparatura z zestawu:

Trzymając w rękach śmigłowiec sprawia wrażenie bardzo "miękkiego" (wiele części się wygina nawet pod lekkim naciskiem) jednak okazało się że wcale nie jest kruchy. Brat siedział przy mnie jak wszystko rozpakowywałem i tak mu się spodobało że uparł się że będzie latał, wsadziłem go na godzinę na symulator ale finał jestem pewien wszyscy znają

Mogę powiedzieć tyle że poza baterią która wyleciała z "mocowania" nie ucierpiał ani model ani otoczenie pomimo wielokrotnego obijania.
Odnośnie samego zachowania w locie jest dość dziwnie. Przez większość czasu jest zadziwiająco stabilny, można nim prawie idealnie w miejscu wisieć. Z tym że co jakiś czas coś mu odbija i zaczyna przez chwilę wyraźnie znosić. Ale pewnie taki to już urok mikro śmigłowców, i tak jest lepiej niż się spodziewałem. Szczególnie że ogon bardzo dobrze trzyma.
Za to gorzej już sprawa wygląda z utrzymywaniem wysokości. Przez większość czasu trzeba stale poprawiać bo heli lubi się wznosić lub opadać bez dotykania drążka. Zastanawia mnie czy coś się zmieni jak zacznę w idlu latać.
Długość lotu bez wywijania to 5-6 minut, przy czymś ostrzejszym podejrzewam koło 3, więc nawet w tej kwestii jest podobny do tych większych modeli.
Biorąc pod uwagę to ile kosztowała w przypadku aparatury też raczej nic nie można zarzucić. Wszystko jest na swoim miejscu i działa. Jest nawet gniazdo od serv Futaba na podpięcie zasilania, więc mogę używać baterii z normalnego radia. Oczywiście najbardziej boli to że można zapomnieć o jakimkolwiek programowaniu, ale wynalazłem ciekawy moduł o nazwie
HT8 (
instrukcja) który pozwala na podpięcie większości aparatur. Jeśli uda mi się go zdobyć to jeszcze dopiszę jak sprawa wygląda.
W zestawie była też torebka z częściami zapasowymi, między innymi komplet śmigieł do nocnych lotów których nie miałem jeszcze okazji przetestować, czy jest jakiś specjalny sposób na zdejmowanie wirnika ogonowego? Dość mocno się trzyma a nie chcę czegoś uszkodzić.
Jeśli chodzi o dokumentację dołączoną do zestawu to nawet nie wspominam
Nie powiem że polecam model bo mam jeszcze zbyt małe doświadczenie żeby to do czegokolwiek porównać. Za to mogę powiedzieć tyle że lata się nim tak jak pełnoprawnym śmigłowcem z systemem FBL a na tym mi najbardziej zależało. Jak na razie jestem z niego zadowolony, ale z ostateczną opinią się wstrzymam do czasu aż zacznę nim coś konkretniejszego robić niż proste latanie.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.