XLPower 700 (Specter)

Znajdziesz tu również Protosy MSH...
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 6 sie 2021, o 08:15

Mechanicznie nie jest to ani trudne ani skomplikowane. Sądziłem że limity w Branie pokryją cały zakres wałka. Sądziłem że serwo ogonowe potrafi pracować w zakresie 180stopni. I jeszcze to ramię ślizgacza, inne w instrukcji i inne u mnie. Przez co popychacz jest za krótki...
Tak to jest jak się złoży śmigłowiec i nie wraca się do pewnych obszarów, procesów, miejsc przez lata.

Spekter V2 podoba mi się bardzo, ale nie mam miejsca i czasu na dwie 700ki.

Brak podpór, czyli belka ma grubsze ściany? Czy głębiej wchodzi w ramę?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 sie 2021, o 08:20

Artz pisze:Mechanicznie nie jest to ani trudne ani skomplikowane. Sądziłem że limity w Branie pokryją cały zakres wałka.


Chodzi mi o to że w V2 żeby zmienić pozycję kulki na ramieniu musiałbyś wykręcać za każdym razem serwo z ramy.

Artz pisze:Brak podpór, czyli belka ma grubsze ściany? Czy głębiej wchodzi w ramę?


Belka ma większą średnicę - zrobili to po to żeby użyć kół pasowych o większej średnicy, co przekłada się na mniejsze opory i zmniejszone zużycie paska. Jak od zawsze w Goblinach.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 6 sie 2021, o 09:03

Na szczęście kulkę zmieniamy bardzo rzadko.

PS:
Pasek rządzi :)
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 15 sie 2021, o 12:18

Koledzy,

do rozmiaru 760, wystarczą łopatki 105mm czy już potrzebuję 115mm?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 sie 2021, o 13:01

Zależy od tail ratio i tego co latasz, ale np goblinowi na 750 105tki już nie do konca wystarczyły do latania ogonem do przodu.
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 25 sie 2021, o 19:24

A jednak w V2 wyciągamy pakiety tyłem https://www.youtube.com/watch?v=SIeDKo6q2kM&t=188s
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2960
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Ozarow mazowiecki
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 188 razy

Postautor: Jazz » 25 sie 2021, o 20:31

Pakiet tylem, ale i tak kabinke trzeba zdjac zeby go podpiac - genialne.
I wszystko po to zeby popychacz byl nad belka zamiast pod :-)
Moze widzieli kiedys RAWa tylko nie przyjrzeli mu sie dokladnie :-)

Tak naprawde pewnie mozna latwo przerobic ogon z v1 na v2 bo rama jest ta sama, skrzynka ogonowa chyba tez (a jesli jest cos inaczej to raczej tylko w czesci) i darowac sobie patent z wpychaniem z tylu.

Cena jaka placimy za takie rozwiazanie - trzeba upchac fbl z przodu, odbiornik w zasadzie tez (chyba ze po sbusie etc) ale wtedy dluzszym kabelkiem gdzies na tyl.
Jesli chcemy miec oddzielny pakiet do awiońiki to nie ma go juz gdzie sensownie wsadzic.
Dostep do fbl jest wtedy kijowy, wszystko na kupie z reglem i silnikiem tylko po to aby pakiet wsadzac z tylu.
Najsmieszniejszy jest komentarz ze to wygodniejsze rozwiazanie - jakby wyciaganie do tylu bylo lepsze niz do przodu :-)
Jest dokladnie odwrotnie, bo kable od pakietow zawsze sa skierowane w strone przodu czyli regla do ktorego je pozniej podpinamy, i wkladajac przodem zawsze bedzie to wygodniejsze.
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały bywalec...
Posty: 182
Rejestracja: 12-02-2019
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lukasz » 25 sie 2021, o 21:23

Na fb pisza ze dorobia szybkozlacza, za 'optional' oplata:

"There will also be an optional quick connect battery tray upgrade which connects the battery when the tray is inserted from the rear making powering up the model instant and easy, without the need for removing the canopy at all"

Ogladnalem jakis filmik o tym wyciaganiu do tylu - gosc ciagnie szyne baterii wpizdu mocno az konektory sie same wypinaja - zgaduje ze to jest to "wygodniejsze" wyjmowanie - dla nielubiacych rozpinac konektorow ("aktywnych pilotow ceniacych swoj czas" czy cos :))
Z ta szybkozlaczka ten tylowcisk jakis to sens pewnie ma.
--
Oxy 2, Devil 420, Specter 700, Spektrum DX8e, EVPEAK CD3, ISDT T8 MAX, >>> RC photos <<<
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3787
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 25 sie 2021, o 21:24

Oczywiście, że można założyć szybkozłączki.
Jak dam radę, to wrzucę manual.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 sie 2021, o 21:36

No przecież wkładanie pakietu od tyłu ma tylko sens wtedy jak mamy złączki przykręcone do płytki i ramy i nie zdejmujemy kabiny między lotami.

Prawie tak fajnie jak w nitro :mrgreen:
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3787
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 25 sie 2021, o 21:59

XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 28 sie 2021, o 18:57

A oto Specter V1 760. Rozmiar budzi respekt. Wydaje się że mógłby latać nawet przy 1500rpm. Moja stała miejscówka do latania wydaje się zbyt ciasna.
Widzę też problemy logistyczne przy transporcie samochodem takiej maszyny.

No ale ten dźwięk, rekompensuje wszystko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3787
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 28 sie 2021, o 19:00

Ładny ;)
jakie masz kV silnika?
Daje rade przy takich niskich obrotach?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 28 sie 2021, o 19:44

525kV, ale to był taki kilkunastosekundowy test. Zazwyczaj latam 1900-2000-2100rpm

Ale tutaj widać że nawet przy 950rpm lata.
https://www.youtube.com/watch?v=kD1QHYONOzk
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3787
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 28 sie 2021, o 21:30

Ja stoję przed wyborem 490 kV lub 520 kV
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 11 wrz 2021, o 19:35

Bardziej jako ciekawostka, Specter 760 zasilany z pakietu 6S https://www.youtube.com/watch?v=UlgW4tw7x2Q
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 wrz 2021, o 08:49

Artz pisze:A oto Specter V1 760. Rozmiar budzi respekt. Wydaje się że mógłby latać nawet przy 1500rpm.


Zwykła 7seta na luzie lata na 1500 ;)
Awatar użytkownika
Artz
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Artz » 12 wrz 2021, o 18:42

mwx pisze:
Artz pisze:A oto Specter V1 760. Rozmiar budzi respekt. Wydaje się że mógłby latać nawet przy 1500rpm.


Zwykła 7seta na luzie lata na 1500 ;)


a przy 950 poleci jak wyżej ?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 7250
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 626 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 wrz 2021, o 19:59

Polecieć poleci, ale to już na rzęsach.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 19693
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 918 razy

Postautor: Don Mirson » 22 wrz 2021, o 21:46

Zostały mi 4 mounty antenki na belce. Jakby kto chciał to odbiór osobisty lub 13 Zeta za paczkomatObrazek

Wróć do „XLPower”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości