Jaki model? Klasa 700

Mniej lub bardziej obiektywnie i subiektywne porównania różnych modeli.
utrinque
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: utrinque » 4 sie 2015, o 18:44

Lista markwych jest długa. Który Ci się najbardziej podoba?

Jedno markowe serwo MKS X8 kosztuje 190 baksów.
Za 200 baksów zamówiłem komplet 4 serw KST 815BLS i 805BLS do X7. (zamówiłem dwa komplety)

Obrazek
http://www.rcchinamade.com/3-x-kst-bls8 ... opter.html

Do Goblina 700 Danielus zakłada regiel 200A za ok 1140 pln (cena na stronie arthobby).
Ja w promocji na HK zamówiłem 2 regle 180A HV (kopie YEPa) po $148.

I tak ze wszystkim... łopaty drogie i tanie, części zamienne, ładowarki, apki.

Ostre latanie znacznie zwiększa prawdopodobieństwo awarii w locie.

Z postu Michała Paulusa wynika, że należy pytać nie o to, czy markowy model się w końcu rozleci tylko "po ilu lotach?"

Obrazek

Pokręcił mu się Protos Max z Logo XXTREME, ale wiadomo o co chodzi. ;)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, o 08:14 przez utrinque, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 4 sie 2015, o 20:43

Ale Wojtek o heliku na razie myśli a nie o elektronice, jeśli dobrze zrozumiałem...

@Wojtek, a jakieś kryteria sobie przyjales?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 4 sie 2015, o 20:52

utrinque pisze:Moją 800tą leciałem 197km/h bez specjlnego spinania się i na 12S z małymi kątami na collective.

Miales racje Damian.
Zaczelo sie.
:masakra:
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 4 sie 2015, o 21:17

Autor napisal wyraznie ze co bierze pod uwage a czego nie wiec prosze admina aby wyczyscil watek z zbednych opowiesci.
tak naprawde odliczajac fajans z hk kity maja podobne ceny ale rozny koszt czesci.
Jak nie katujesz modelu i nie robisz glupot w stylu lotow po zmierzchu / nie zamocowujesz pakietow to przy dobrym setupie kretow nie bedzie badz bardzo zadko.
Jak masz zamiar poszalec to trzeba dobrze sie przyjrzec cenom czesci oraz ich dostepnosci w polsce.
W pierwszym scenariuszu bym kupil g700 a w drugim rozwazyl nowego protosa max v2 (jesli juz go potestuja zwykli piloci a nie celebryci promujacy nowe produkty)
Awatar użytkownika
Danielus
Stały bywalec...
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Danielus » 4 sie 2015, o 21:24

W wątku zaczyna się robić masakra.

Jak dla mnie:

1. Goblin 700 - ze względu na napęd ogona na pasek, fajny wygląd i fakt że ceny części nie są dla mnie najważniejsze
2.Gaui X7 - bardzo mocna konstrukcja, dwuczęściowa rama, fajny wygląd(z osłoną belki podoba mi się nawet bardziej niż g700, ale samej osłony w tej cenie nie uznaję), tanie części dostępne w Polsce

Myślę że taki pilot jak Adam, czy Tareq nie zaryzykuje żeby latać ostro Garttem 3m od siebie, tak jak latają markowymi modelami.

Poza tym te modele wymagają pewną ilość części Aligna, które w Polsce są niedostępne.

190mph to około 304km/h nie 360 :) co nie zmienia faktu że mało prawdopodobne, żeby taka była realna prędkość przelotu. Rekordy są ustanawiane w modelach, które mają specjalnie do tego przygotowane obudowy. Stateczniki są ustawiane pod kątem, żeby wytwarzać siłę przeciwdziałającą łopatom głównym, żeby w locie postępowym łopatki ogonowe miały 0% stopni.

Dlatego nie wierzę żeby model ze standardową kabinką poleciał 300km/h.
utrinque
Stały bywalec...

Postautor: utrinque » 4 sie 2015, o 22:02

Daniel Guldukat ma co najmniej dwa Assaulty ten do speeda ma osłonę na ogonie. Widać to przecież na zdjęciach.

Opinie "fachowców" sprzed ponad roku:
http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... ic&t=44027

800 Benji i moja nadal latają i nie rozleciały się:
[youtu_be]http://youtu.be/0fYYnPB0LeM[/youtu_be]
[youtu_be]http://youtu.be/kcZuJ9VL-NI[/youtu_be]

700tą latam na dużo wyższych obrotach:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WD7FAeH2szc&sns=em[/youtube]

Benji przerobił 800 na 700 i też podniósł obroty.
Ostatnio zmieniony 6 sie 2015, o 01:24 przez utrinque, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 4 sie 2015, o 23:20

No i zaczęło się garttowanie :wall:

A miało być tak pięknie... :plask:
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
utrinque
Stały bywalec...

Postautor: utrinque » 5 sie 2015, o 00:10

Zapomniałem że w tym kraju "jedynie słuszne" są Gobliny i Protosy. Klony (Alzrc, Tarot) można dyskutować do długości łopat 325mm.

Życzę wysokości kółku wzajemnej adoracji.

Ręce opadają.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 5 sie 2015, o 04:54

Utrinque,

Klony - Wojtek napisał, że interesują go markowe modele, wiec trzymajmy się tematu.

"Jedyne sluszne" - poczytaj forum to zobaczysz, że nie.

"Ręce opadają" - mi też. Przestań trollowac.

Życzenia - dziękuję w imieniu własnym oraz całej elyty. A teraz wracamy do tematu albo będę musiał oczyścić wątek z niepotrzebnego gówna i wuj (ostatnie słowa dedykowane do powiększenia Twojej kolekcji - masz już takie?)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 5 sie 2015, o 05:16

Utrinque
W tym kraju?
Helifreak.com, oraz heligods.com to nie polskie fora, a tam zostałeś zbanowany. :masakra:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
benji
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: benji » 5 sie 2015, o 06:15

wojtekr pisze:Nie bardzo. Wolalbym rozwazania techniczne i konstrukcyjne.
Dlaczego Agile i Mikado nie? Czemu Kasama ha ha?

Zastanawiam sie nad markowym wlasnie ze wzgledu na jakosc i trwalosc. Wstepnie odrzucilem produkty z HK tak mi podpowiedzialo doswiadczenie.

To co napisałem poniżej to tylko moje prywatne doświadczenia więc krzyżowcy tych marek mogą się nie zgadzać ;)

1) Dlaczego Agile 7.2 NIE:
- skopany zarys kół pasowych przenoszących napęd z silnika na wał pośredni - efekt golenie pasów i dopóki oślęga który projektuje te zarysy nie ogarnie się to nawet pas o szerokości równej wysokości ramy ... tego nie przeniesie :masakra:
- błędy konstrukcyjne w doborze rodzaju materiału pod względem przeznaczenia i obciążeń, Np. piasta koła talerzowego przekazującego napęd na ogon jest z tak miękkiego aluminium, że jak ściśniesz ją raz śrubą na wale ... to już nie wyjmiesz swobodnie wału po jej wykręceniu.
- błędne tolerancje pasowań wałów w łożyskach (za ciasne), a sama stal użyta na te wały powoduje "narost" materiału i problemy z demontażem po kilkudziesięciu lotach (sam musiałem ciąć wał na 3 części i wyjmować w odcinkach aby nie rozbierać całej ramy);
- bardzo słabe okucia wału napędu ogona w BOM-ie - rozłupują się przy ostrzejszym lataniu;
- idiotycznie twarde oprawy łożysk TT w BOM-ie. Raz, że trudno ten potrójny bardzo twardy set wepchnąć w belkę nawet przy tym jak wszystko pływa w oleju i smarze. Dwa ... przy wklejanych w/w okuciach TT, które są krzywymi wypraskami ... wibracje na ogonie mamy pewne;
- słabe plastikowe koło zębate w skrzynce. Mi pękło przy ostrym ustawieniu STOP HOLDA na ogonie i machaniu ogonem lewo-prawo. Teraz mam upgrade ... zobaczymy ile wytrzyma;
- rozłupująca się bieżnia bardzo drogiego OWB z wylatującym smarem przy overspeedach;

... i co z tego, że KDS w tym modelu stosuje bardzo dobre japońskie łożyska, co z tego, że elementy są wykonane bardzo dokładnie na porządnych maszynach CNC (potrafię to ocenić). Z niezrozumiałych względów KDS skopał banalne kwestie, których naprawa miała by mały wpływ na koszt wykonania tych elementów.

Oczywiście na większość tych mankamentów mam już swoje patenty ... i model lata (i lata fajnie - jeśli lata ;) dlatego go jeszcze nie wywaliłem)

2) Dlaczego Kasama NIE:
- jest to model od początku do końca barokowy - czyli przerost formy nad treścią. Kompletnie nieuzasadnione skomplikowanie każdego niemal węzła konstrukcyjnego. Oczywiście same w sobie rozwiązania budzą podziw i szacunek ... ale do realizacji tej samej funkcji ... dającą identyczny efekt są banalne rozwiązania. Siłą każdego mechanizmu tkwi w jego prostocie. Zwłaszcza w naszych kosiarkach.
To tak jak by do napędu betoniarki stosować reaktor atomowy ... a do obsługi zegara ściennego zderzacz hadronów :vhappy:
Im więcej elementów i ich większe skomplikowanie tym niższa trwałość i prawdopodobieństwo awarii.
Kasama podobnie jak najnowszy produkt Henseleit to manifest inżynierski, a nie helikopter RC do ostrego intensywnego ostrego pociskania. Jakoś nie widzę kasam na HeliMasters ;)
Tak serio to kasamy zawdzięczają swoją mityczną wręcz renomę, czasom kiedy twórcy goblinów mieli poważne problemy z odróżnieniem, który wirnik jest ogonowy 8-)
... wtedy to właśnie bardzo wysoka cena Kasamy nie pozwalała zwykłym śmiertelnikom na ich zakup. Więc kupowali ją ludzie zamożni. Jak kupili drogi model to nie ładowali do niego taniej elektroniki z HK (inna sprawa, że jej wtedy jeszcze nie było) ... tylko najwyższa półka (Kotroniki, Futaby, VBar-y etc.)
Więc musiało to latać mega precyzyjnie. A że jakimś dziwnym trafem Ci zamożni właściciele Kasam z przeszłości ... nie mieli zacięcia do pociskania ostrego 3D ... to nie miało się co rozwalić ;)
Dziś można tanio trafić takiego złotego grala ... i się nim cieszyć ... np. na półce lub na lotnisku jak widzisz ślinotok kolegów ... ale tylko przed startem. Po wylądowaniu okazuje się, że lata to nic lepiej od pierwszego z brzegu Goblina :grin2:

3) MSH - ProtosMax 2 ... aktualnie zalecam czasową ostrożność co do wszelkich produktów tej marki. Firma chyba boleśnie odczuła błędy konstrukcji V1 i tnie koszty po wszystkich modelach/częściach. Mam nadzieję, że wrócą do poprzedniego poziomu jakościowego. Ale jak wiadomo markę traci się błyskawicznie, a odbudowuje mozolnie.

Więc choć sam nie lubię tych pustackich lanserów z Goblinami w stopkach ... którzy jedyne co potrafią, to pchać lewego drąga na maxa do przodu (mode 2) ... to niestety Goblin nie bardzo ma konkurencję w tej chwili ... więc za wielkiego wyboru nie ma do intensywnego latania mocnego 3D.

Gdybyś Wojtku napisał/określił swoje oczekiwania co do stylu i intensywności latania to łatwiej było by dobrać "coś na miarę".
Z racji, że odrzucasz klony 700-et to wnioskuję, że latasz dobrze, agresywnie i intensywnie i nie rozbijasz modeli. W przeciwnym razie warto rozważyć tańsze modele.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sie 2015, o 06:31

benji pisze:[..]
Więc choć sam nie lubię tych pustackich lanserów z Goblinami w stopkach ... [...]

A juz mialem napisac, ze jak sie chcesz to i z sensem potrafisz cos napisac...
No qrwazesz jasna mac, Benji!! Po grzyba taki tekst?!?! :hammer: :hammer: :hammer:
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 5 sie 2015, o 06:38

aikus pisze:
Więc choć sam nie lubię tych pustackich lanserów z Goblinami w stopkach ... [...]

A juz mialem napisac, ze jak sie chcesz to i z sensem potrafisz cos napisac...
No qrwazesz jasna mac, Benji!! Po grzyba taki tekst?!?! :hammer: :hammer: :hammer:

Nie rozumiem ? Tak jest helikamracie. Poczytaj sobie fora ... a potem zobacz jak latają.
To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać. :piwo2:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sie 2015, o 06:46

Nie rozumiesz, wiec Ci wytlumacze:
1. Nie kazdy posiadacz Goblina lata tak jak piszesz, choc zgadza sie - sa tacy, pewnie takich jest wiekszosc, ale mysle ze nie ma korelacji "posiadactwa" Goblina z umiejetnosciami, a nawet jesli jest - nie ma to znaczenia, bo ...
2. ... to jak kto lata jest jego sprawa i jesli ktos chce moze nie latac w ogole, postawic Goblina na polce, albo robic tylko zawisy i robic to Goblinem - nic do tego ani mnie ani Tobie ani nikomu.
3. Nic nie daje Ci prawa po pierwsze to wrzucania wszystkich z Goblinami w stopkach do jednego wora, a po drugie do obrazania ich.
4. Tak, uwazam, ze okreslenie "pustatki lanser" jest obrazliwe.

O to mi chodzi i tylko o to.
Cala reszta postu - piatka z plusem.
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 5 sie 2015, o 06:56

aikus pisze:Nie rozumiesz, wiec Ci wytlumacze:
1. Nie kazdy posiadacz Goblina lata tak jak piszesz, choc zgadza sie - sa tacy, pewnie takich jest wiekszosc, ale mysle ze nie ma korelacji "posiadactwa" Goblina z umiejetnosciami, a nawet jesli jest - nie ma to znaczenia, bo ...
2. ... to jak kto lata jest jego sprawa i jesli ktos chce moze nie latac w ogole, postawic Goblina na polce, albo robic tylko zawisy i robic to Goblinem - nic do tego ani mnie ani Tobie ani nikomu.
3. Nic nie daje Ci prawa po pierwsze to wrzucania wszystkich z Goblinami w stopkach do jednego wora, a po drugie do obrazania ich.
4. Tak, uwazam, ze okreslenie "pustatki lanser" jest obrazliwe.

O to mi chodzi i tylko o to.
Cala reszta postu - piatka z plusem.

Dziękuję za wytłumaczenie. Po tym co napisałeś widać, że kompletnie się nie rozumiemy ... szkoda.

Jeśli kogoś obraziłem to przepraszam. :nw: Nie to miałem na myśli.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 sie 2015, o 06:59

benji pisze:[...]
Dziękuję za wytłumaczenie. Po tym co napisałeś widać, że kompletnie się nie rozumiemy ... szkoda.

Byc moze rzeczywiscie sie nie rozumiemy.
Ja wytlumaczylem o co mi chodzi.
Ty ograniczasz sie do stwierdzenia, ze szkoda.
:dk:
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 5 sie 2015, o 07:47

Goblin jest lanserski, podobnie jak iPhone czy BMW M3 i dotyczy to w zasadzie wszystkich produktów z górnej półki.
Oprócz właściwości użytkowych świetnie wygląda i ma świetny dźwięk, wiec nawet jak ktoś potrafi tylko wisieć to jak podniesie Goblina 700, a w koło będą X7 czy Texy 700 to wszyscy westchną.

Ale mechanicznie jest bez zarzutu, podobnie jak protos. Prowadzę sklep i wprowadzam marki które polubiłem i wiem że nie sprawiają problemów. Gdyby G700 sprawiał mi problemy w lataniu to bym zarzuciłbym tę markę. To samo dotyczy Protosów. To że moje modele nie sprawiają problemów też wiedzą wszyscy którzy ze mną latają, rok temu potrafiłem zrobić 200 lotów miesięcznie G500 i model nigdy nie zawiódł. Wszystkie naprawy są robione od kreta do kreta. Ostatnio cisnę bardziej i jedyne co się poddaje to elektronika.

Protos MAX też powinien być świoetnym i bezawaryjmym modelem. Wady pierwszeego MAX to klasycznie blokujący oneway, teraz jest na wale głównym a nie na silniku. Ścierający się pasek - no cóż jeśli ktoś spojrzy na pasek od goblina i wyobrazi sobie że będzie się on poruszał w dwóch kierunkach w 0,7 metrowej cienkiej rurze ze zwiększoną sczybkością to szybko się domyśli co będzie się działo z zębami. Jak MSH jeszcze projektowało MAX napisałem żeby pomyśleli nad dwoma paskami, zostawili przekładnię pasową jednostopniową ale na ogon dali drugi pasek. Ale mnie zlali. Może dlatego jakoś nigdy nie zdecydowałęm się na MAXa.
Dodatkową wadą była cena części gdzie niektóre plastiki kosztuję tyle co węgiel u konkurencji.
W jedynce jeszcze pękało koło główne, a, raczej zabezpieczenie, działo się to w setupach osiągających 20KW !!! przy łopatach 800mm. Ogólnie po tych róznych niepokojących informacjach zapytałem na ostatnim zlocie w Wincentowie , jedynego chyba polskiego pilota MAXa, Jarka, czy miał jakieś poważne problemy z Protosem i odpowiedział że nie. A Jarek lubi bardzo mocno przycisnąć model więc to że jemu MAX się nie rozpadł w powietrzu to bardzo dobrze świadczy o tym modelu.

Teraz jest MAX2, OWB jet na wale, nie potrzebne jest zabezpieczenia, a na ogon idzie oddzielny pasek, cieńszy i z mniejszą prędkością więc trwałość się powinna podnieść. Cena promocyjna też jest super, ja nie zdążyłęm nić ściągnąć ale jak ktoś zainteresowany to z zagranicy da się ściągnąć go w dobrej cenie ze sklepów co wygarnęły towar.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
benji
Stały bywalec...

Postautor: benji » 5 sie 2015, o 07:58

Kenobi36 pisze:[...]
Cena promocyjna też jest super, ja nie zdążyłęm nić ściągnąć ale jak ktoś zainteresowany to z zagranicy da się ściągnąć go w dobrej cenie ze sklepów co wygarnęły towar.

Masz na myśli V2 ?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 5 sie 2015, o 08:16

Tak
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 5 sie 2015, o 08:33

benji pisze:
aikus pisze:
Nie rozumiem ? Tak jest helikamracie. Poczytaj sobie fora ... a potem zobacz jak latają.
To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać. :piwo2:

Dyskusja dotyczy modeli a ty atakujesz ludzi segregujac ich w/g swoich kryteriow przy okazji obrazajac ich.
Chcesz obrazac to zrob to osobiscie a nie przez forum jak typowy troll internetowy.
Wczesniej czy pozniej gdzies spotkasz osoby ktore obrazasz bo ten swiatek jest bardzo maly.
Zreszta podzial w/g umiejetnosci to bron obosieczna bo jest bardzo duzo pilotow dla ktorych to ty moglbys byc nikim w tym kryterium.
Na szczescie wiekszosc z ktorymi mialem okazje sie zetknac jest inna

Wróć do „Heli-Ring”