Jaka ładowarka - dyskusja ogólna o ładowarkach...

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 638 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 maja 2023, o 08:05

kudzu pisze:A takie pytanie pomocnicze: ktoś byłby w stanie pokusić się o porównanie produktów ISDT z ToolkitRC? Wiadomo, czego mniej więcej można się spodziewać po Q6. A taka ToolkitRC M6 ma bardzo ciekawe możliwości, ale pojawiają się informacje, że kiepsko balansuje. Ktoś, coś?

Myślę że w tych piniondzach nie należy oczekiwać dokładności ani bezawaryjności. Będzie zrobione najtaniej jak się da - jak trafisz dobrze to podziała, jak nie to nie :P
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: kudzu » 19 maja 2023, o 13:50

Zaryzykowałem. Może w weekend będę już testował M7.
Co do HOTA - przewinęła się w wątku, szukałem, ale w większości sklepów strasznie kuleje pozycjonowanie. Fajna, bo na dzień dobry daje 200 W z zasilacza. Jak mi się Toolkit wysypie, to będę myślał znowu.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, XLPower XL380
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Rafcal
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: Rafcal » 5 paź 2024, o 20:25

Witam, chce kupić ładowarkę, która nie potrzebuje osobnego zasilacza.m, od razu kabelek do gniazdka. Czym mniej gratów tym lepiej, Przez jakiś czas będzie służyła wyłącznie do ładowania lihv 1s szeregowo ( obecnie męczę symulator, ale chce odpalić starego v977). Pomimo że nie są drogie te pakiety to powinny służyć dłużej ładowane pod kontrolą ( w przeciwieństwie do ładowania ustrojstwem które dają gratis z pakietami), no i przechowywane odpowiednio, czyli fajnie jakby storage mode miała ładowarka. Za jakiś czas chciałbym przeskoczyć na coś większego, 2s bądź 3S. W każdym razie chce kupić jakąś obsługującą 1-4s na wszelki wielki… Nie zbyt wiem ile watów będę potrzebował, wiadomo czym więcej tym lepiej, jednak bez sensu płacić krocie za x watów, jeśli sądzę że będę ładował maksymalnie 4s. Ktoś ma jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 50 razy

Postautor: oki188 » 5 paź 2024, o 22:53

"ISDT 608AC" na wbudowanym odpinanym zasilaczu masz 50W co w zupełności wystarczy w razie W podmieniasz zasilacz na mocniejszy i masz 200W przyszłościowo no i obsługa od 1 do 6S
T-Rex TB40 BEASTX-Pro // T-Rex 550X BEASTX-Pro // T-rex 700X BEASTX-Pro // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 6 paź 2024, o 00:36

Fajna opcja z tym odpinanym zasilaczem, cenowo też spoko, wyświetlacz tylko trochę mały. Rozważam jeszcze ToolkitRC m7ac, też wydaje się sensowna, trochę mniejsza gabarytowo, mocniejsza, podobna cenowo. ISDT obija się o uszy, kojarzy się z dobrą marką a , nie wiem za bardzo jak toolkitrc.
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 6 paź 2024, o 15:08

W ramach update, ToolkitRC m7ac w drodze.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: kudzu » 7 paź 2024, o 09:25

Mam M7 - daje radę, chociaż wkurza mnie konieczność podłączania zewnętrznego zasilacza.
Od razu mówię, że te bajery, w postaci generatora czy pomiaru sygnału, są kiepskie. Balansowanie cel też jest dobrze skontrolować ;)

Ale jak na kieszonkowe produkty, to są całkiem ok.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, XLPower XL380
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 13 paź 2024, o 16:58

Tak więc mam tą M7… do tego dokupiłem vifly whoop series board, żeby szeregowo ładować 1s. Jestem w trakcie ładowania 4x 220mAh (od nano drona), ustawiłem na 0.2amp, no i to się ładuje już około 400min, na oko bo timer się resetował jak zatrzymywałem żeby multimetrem sprawdzić napięcia. No i fakt, początkowo było jakieś 3.8v, teraz jakieś 4.1v. Czyli coś ładuje, ale nie ciut za długo?
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 13 paź 2024, o 17:02

kudzu pisze:Balansowanie cel też jest dobrze skontrolować ;)

Ale jak na kieszonkowe produkty, to są całkiem ok.

A jak skontrolować to balansowanie?
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 13 paź 2024, o 17:19

Rafcal pisze:Tak więc mam tą M7… do tego dokupiłem vifly whoop series board, żeby szeregowo ładować 1s. Jestem w trakcie ładowania 4x 220mAh (od nano drona), ustawiłem na 0.2amp, no i to się ładuje już około 400min, na oko bo timer się resetował jak zatrzymywałem żeby multimetrem sprawdzić napięcia. No i fakt, początkowo było jakieś 3.8v, teraz jakieś 4.1v. Czyli coś ładuje, ale nie ciut za długo?

szeregowo? pakiety? że ładować? ke? :kopara:

400minut to abstrakcyjnie wręcz za długo, pakiety LiPo co do zasady powinny się ładować godzinę przy ładowaniu 1C (pomijamy pakiety które teoretycznie pozwalają się ładować większymi prądami) w Twoim przypadku 1C=4x220mA czyli 880mA, jak ustawisz 1A to też sie nic nie stanie ;)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
Rafcal

Postautor: Rafcal » 13 paź 2024, o 17:25

Hmm…. Na necie można znaleźć 2 rodzaje tych płytek, z połączeniem szeregowym i równoległym. No i przy równoległych widziałem tą zasadę mnożenia, a na szeregowym łączeniu, niby ładowarka widzi te 1s jako jeden pakiet 4s i powinienem ładować 1C, czyli 4x4,2v 0.22amp. Tak w instrukcji napisali… ale to jakieś niepoważne, żeby tyle czasu to miało trwać.

Wróć do „Ładowarki”