Rama jest to prototyp Krzyśka Chartanowicza. Rama o nazwie Slim o wąskich ramionach obniżających opory powietrza ma być dostępna w wersji X oraz stretch. Moja to stretch. Stretch to X rozciągnięty wzdłuż. Ma to na celu zwiększenie stabilności w osi Pitch w celu lepszej kontroli wysokości w locie nisko nad ziemią.
Ramiona są wąskie ale ich grubość to ok 5,5mm. Pokład nie jest zbyt wielki ale przy aktualnej miniaturyzacji wszystko daje się zmienić.

Prototyp waży poniżej 60g.

Mi się udało trochę uszczknąć wagi i zejść do 50g.

W v10 planowałem regulator 4in1, niestety Racestar był kompletnym niewypałem. Tu zastosowałem nowość Hobbywing, Xrotor 4x40A 4in1

Silniki te same co w v10 czyli bestje Tmotor F40pro 2600kv. Musiałem im przedłużyć przewody.

FC to Omnibus F4 v2 z wylutowanym stabilizatorem liniowym 5V. Sterowanie silnikami , masa oraz zasilanie 5V łączy się kabelkiem od złącza do złącza. Napięcie pakietu, pomiar prądu oraz dodatkowe masy trzeba przylutować do FC. Na omnibusie mamy OSD współpracujące z Beteflight. Tzn możemy drążkami zmienić sporo parametrów. PIDy, rate, zmieniać kolor LEDów WS2812, konfigurować elementy OSD, nawet sterować kanałem i mocą niektórych VTXów. Z czujnika który znajduje się na 4in1 mamy pomiar prądu i zużycie mAh.

Kamerka Video to Runcam micro. Jet to maleństwo które działą dokładnie jak każda kamerka z SONY CCD HS1177. Jedyna wada to niekompatybilne obiektywy.
Główna zaleta to rozmiar oraz waga, o 10g niższa od normalnych HS1177. Ma też jedną bardzo ważną zaletę. Mimo że elektronika jest nie osłonięta to przetwornik CCD jedt dociskany do płytki przez mocowanie obiektywu. Największym problemem wszystkich kamer HS1177 jest przylutowany do płytki przetwornik CCD który odrywał się od przeciążeń podczas uderzenia kamerką w przeszkodę.

Rama Slim być może będzie przychodzić z drukowanym mocowaniem do klasycznych kamerek HS1177 lub kamer Mini. Kamera wystaje z przodu. Ja postanowiłem dać nieco dłuższe przednie słupki, skośny daszek i zamontowałem Kamerę Micro nad FC dzięki czemu jest lepiej chroniona.

Nadajnik to VTX03 i też jest micro. Guzikiem regulujemy kanały, grupy oraz moc, 25, 50 i 200mW. I wbrew pozorom mimo rozmiaru jeszcze mi się żaden w dwóch użytkowanych nie spalił

Cały Quad gotowy do lotu to 253g czyli ciut mniej niż Ścigacz V10

Poniżej reszta fotek gotowego ścigacza.

Przy okazji testowania różnych śmigieł ...

... Ścigacz v11 osiągną prędkość maksymalną 214,8 km/h