TB40 i naciąg paska do śmigła ogonowego

Align po nowemu...
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 20 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 29 mar 2026, o 18:50

Kupiłem zestaw i poskładałem TB40. Wyczekałem okno pogodowe i dziś wreszcie poleciałem nim pierwszy raz. Pierwsze wrażenie - w porównaniu do poprzednich helikopter wymiata! Czuły na każde dotknięcie, w powietrzu istny wariat. Trzeba go będzie troszkę uspokoić nastawami FBL, ale nie za mocno, bo straci to "coś". Na fotce razem ze starym Vibe 500e (przerobiłem go na FBL), który w porównaniu do niego jest jak ciężarówka. Vibe jest nieprawdopodobnie stabilny w powietrzu, doskonały do pierwszych lotów. Ale nie o tym chciałem pisać.
Mam pytanie do kogoś, kto też składał TB40 - czy w jego zestawie pasek do napędu śmigła ogonowego też był aż tak napięty, że trzeba by było spiłować (skrócić o jakiś milimetr) belkę ogonową, czy to przypadłość mojego egzemplarza? Tam nie ma się jak pomylić. Po prostu luzuje się śruby, wkłada belkę w gniazdo przeciągając pasek. A później przykręca się skrzynkę śmigła ogonowego i... przekonuje, że pomimo otworów w kształcie "fasolki" nie ma żadnego luzu na regulację napięcia paska. On po prostu jest napięty tak mocno, że aż stawia wyczuwalny opór na napędzie. Szlifować/skracać? Coś robię nie tak?

IMG_20260329_145814.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: oki188 » 29 mar 2026, o 19:23

Miałem to samo belka ogonowa jak by 1mm za długa po skróceniu i ustawieniu napinacza paska ten latał jak szmata. Pasek od nowości był punktowo rozciągnięty. Dopiero sprowadzenie pasków zamiennych z Chin rozwiązało problem.
Cała mechanika chodzi tak dziwnie i ciężko że nawet autotoacje tym modelem to porażka. Serio lepiej wypada starszy Align 470LM. Ja uważam ten model za totalny niewypał Aligna, ogólnie seria TB nawet za granicą nie cieszy się dobrą opinią.

P.S. Znajomy z lotniska który miał TB40 też skracał belke ogonową więc widocznie ten typ tak ma.
T-Rex 700X BEASTX Ultra-Pro //T-Rex 550X BEASTX Ultra-Pro // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 29 mar 2026, o 21:04

W moim egzemplarzu pasek jest w porządku, ale napięty do granic niemożliwości. Jutro wezmę go na warsztat, wymontuję belkę i zeszlifuję.
Najgorsze jest to, że można się o tym napięciu paska dowiedzieć dopiero po skręceniu calości. I zaś rozbieranie. Jeszcze wierzę, że mechanikę da się poustawiać, że to kwestia luzów i regulacji. Zobaczymy.
A opinie na temat TB40 są mocno podzielone, to fakt. Widziałem filmy na YT kończące się stwierdzeniem, że "normalny helikopter, fajnie lata". Widziałem też i takie "nigdy nie kupujcie". Poustawiam, polatam i wyrobię sobie jakieś własne zdanie.
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...

Postautor: oki188 » 29 mar 2026, o 22:09

Jeśli po skróceniu belki o 1mm ustawisz prawidłowo napinacz tym wypustem równo z ramą
nap.jpg

I okaże się że po kręceniu głowicą napinacz lata jak szalony od razu zamawiaj nowy pasek ogonowy bo ten się albo rozciągnął punktowo albo walnięty na etapie produkcji.
Dodatkowo często kontroluj HUB ogonowy. jego konstrukcja to PORAŻKA tak cienki materiał na wale i jeszcze dociska robaczek że mi 2 razy strzelił w normalnym locie. Ostatnio odleciał cały kompletny wirnik ogonowy i do dziś lata w chmurach.
Tyle zostało na pamiątkę
złom.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 29 mar 2026, o 22:48

A mnie się wydawało, że Align ma juz trochę doświadczenia i może nie robi sprzętu z najwyższej półki, ale stosuje sprawdzone rozwiązania. A tu faktycznie - materiału jak kot na...ł :/ Dziękuję za porady, zobaczymy jak to będzie.
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 2 kwie 2026, o 23:52

Trcohę i ja ponarzekam na mojego TB40. Niestety...
1. Zacznijmy od wspomnianego oporu na wirniku - co bym nie kombinował, to i tak jest duży. Model jest jeszcze w fazie uruchomienia i poprawek, i nie próbowałem autorotacji, ale obawiam się, że przy takich oporach będzie kiepsko.
2. Rzeczony pasek ogonowy. Rzeczywiście, wątpliwej jakości. Nierównomierne odstępy między zębami czy jak? Po poprawieniu belki ogonowej i poluzowaniu naciągu paska rolka dosłownie podskakiwała. Przestała po wymianie paska na inny. Na szczęście mój "dawca" części miał pasek, bo inaczej byłbym uziemiony do jego zakupu.
3. Wymiana paska do śmigła ogonowego to jakiś dramat. Wydaje się, że można odkręcić śruby trzymające mocowania łożysk i pójdzie, ale nie - przeszkadza ozdobny plastik. A więc pasek można wymienić po rozebraniu połowy helikoptera.
4. Zacinająca się prowadnica zmiany skoku śmigła ogonowego. Ostatecznie okazało się, że w fabrycznie złożonym śmigle brakowało podkładek między łożyskiem a (jak nazywają w instrukcji) uszczelką olejową. Skutek - oscylacje na ogonie.
5. Kabinka już zaczyna pękać i muszę ją wzmacniać. Otwory sa nieszczęśliwie wyprofilowanie i nie ma mocnych, żeby nie pękała od zwykłego ściągania/zakładania.
Wniosek jest taki, że za bardzo uwierzyłem Alignowi. Po pierwsze w to, że od lat budują helikoptery i już nie stosują głupich (wadliwych) rozwiązań. Po drugie w to, że fabrycznie złożona część została wykonania poprawnie i wystarczy jedynie dokręcić i zabezpieczyć śruby.
Na razie tyle, zobaczymy jak będzie dalej. Poza wymienionymi wadami, to fajnie to lata. Chodzi za ręką, jest taki czuły na dotyk. Latam z bateriami 6S/2500mAh, z alignowym silnikiem i serwami i RF007 (Rotorflight).
Awatar użytkownika
Psychol
Elita forum...
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Psychol » 5 kwie 2026, o 09:57

Jak chcesz to mam Goblina 380 Green Carbon na sprzedaż. Setup z TB40 będzie pasował, baterie pewnie też. Nie ma wad ALIGNA, łatwy w serwisie, może będzie bardziej cegłolot. Ale inwestycja moim zdaniem warta każdej złotówki :P
Lataj nisko i powoli... tak mi mowili.
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: msheli » 5 kwie 2026, o 11:37

Leszek ma naprawdę dobrą radę ;)

Bierz Goblina.
IL Goblin RAW / Kraken 580 / TX16S MK3

Nie wiem czy da się być mistrzem ROTORFLIGHT, ale się postaram…

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 5 kwie 2026, o 19:31

Psychol pisze:Jak chcesz to mam Goblina 380 Green Carbon na sprzedaż. Setup z TB40 będzie pasował, baterie pewnie też. Nie ma wad ALIGNA, łatwy w serwisie, może będzie bardziej cegłolot. Ale inwestycja moim zdaniem warta każdej złotówki :P

Leszek, Goblin 380 jest śliczny, ale wiesz, że najpierw trzeba dokończyć 500-kę. Z domu mnie wygonią :D
Dziś chciałem pomęczyć TB40, ale u nas bardzo wiało - przy ziemi prawie 10 m/s. Helikopterem nie odważyłem się latać - szalałem po niebie szybkimi szybowcami. Nie mówię nie ;) Zobaczymy jak rozwinie się sytuacja...
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...

Postautor: oki188 » 5 kwie 2026, o 22:16

Bierz 380 od Leszka będziesz bardziej zadowolony, dlatego sam zrezygnowałem z TB40 właśnie przez jego straszne wady.

Wróć do „Align - nowa seria”