T-Rex 470L

Align po nowemu...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 15:03

Tak sprawdzałem czy da się to zrobić małym nakładem pracy - mój był za krótki
ale spoko, już mam, a od wczoraj na pewno żywica stwardniała
poza tym jak podgrzałem to metalowe elementy wypłynęły co oznacza że były wklejane na zywice (jakąś)
wiec uważaj z tym wykręcaniem sworzni

Wiesz co ja go składam na BX a tam masz ten cholerny przycisk i potencjometry - więc na tej dolnej półeczce było by trudno
ale to dobre miejsce dla braina - tak sobie myślę że przy krecie z pleców fbl na pewno przetrwa

Sprawdź łopaty bo moje były tak rozjechane że jedna dostała w prezencie ołowiana kulke
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, o 21:45 przez MASA, łącznie zmieniany 1 raz.
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 16:27

No tak, Bx jakby wymusza od razu montaż od góry. Chyba ze można do góry nogami wtedy pokrętła byłyby od strony podłogi na dole.

Moja koncepcja na kable wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dole na razie syf bo nic nie jest podpięte. W tym miejscu przydałoby mi się skrócenie kabelkow na równo i pewnie to zrobię "później" ;)

Obrazek

A czy mógłbyś mi pokazać jak ułożyłes regiel i kable od niego?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 16:31

I od przodu/góry :

Obrazek
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 21:19

To ja mam koniec
zaraz jak tylko posprzątam wrzucę dokladne foty
Obrazek

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 21:36

Co do regla
to ja go montuję odwrotnie
Obrazek
po pierwsze dlatego że moim zdaniem nie wchodzi tak jak w instrukcji bo nie ma jak wywinąc kabli
po drugie bo bede chciał mieć kable od zasilania w tył - bo prawdopodobnie zakombinuje żeby użyć szybkozłączki saba ...
Obrazek
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 22:00

Ha, właśnie miałem o to zapytać bobukladam regiel na różne strony i tylko właśnie odwrotnie do instrukcji wchodzi ładnie!
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 paź 2016, o 22:10

no nic robię setup BXa - musze jeszcze znaleźć co z tym ESC ale chyba jutro na lotnisku bo w domu nie mogę za bardzo hałasować
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 paź 2016, o 23:20

teoretycznie ten esc na domyslnych powinien latac prawidłowo. do pierwszego oblotu wystarczy jak gaz skalibrujesz...
ja dzisiaj podłubałem tak na spokojnie bardzo. zamontowalem silnik i regiel tylko. najwięcej czasu zeszło mi na przemyślane ułożenie kabli...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 07:46

Ja za to nie mogłem wymyślić co zrobić z satelitką
niestety nie miałem miniaka ale mogę powiedzieć ze ten trex jest najbardziej skomplikowany / czasochłonny przy montażu ze względu na elektronikę
pamiętasz montaż X3 - wydaje mi się że było o niebo prościej ...
naprawdę masę masę czasu poświęciłem na tą kabelkologię tutaj
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 10:31

MASA pisze:naprawdę masę masę czasu poświęciłem
a ja mu poswiecilem masę miru...
Awatar użytkownika
Marecki
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Marecki » 16 paź 2016, o 13:11

Pozdrawiam
Marek
-----
MJX F645, V977, T-Rex 450 Pro DFC, G380, DX8, Runner 250 PRO, F215
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 16 paź 2016, o 13:39

MASA mógłbyś go zważyć?
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 13:41

To już wiemy ze wali po uszach niczym x3 :)
A coś więcej?
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 14:09

Dobra to pisze podsumowanie
dzień pierwszy
1.oczywiście w związku z ogólna akceptacja modeli w domu musiałem ustawić wieczór w którym na spokojnie mogłem się rozpakować z helikiem na stole
Obrazek
Pudełko jak pudełko po otwarciu wydaje się ze jest wszystko pro - generalnie align wydaje się być uporządkowany skrzynka i głowica skompletowane ale nie preassemled.
2. Do pomocy miałem syna który stwierdził ze też nie idzie spać i jeśli mu podaruje helika - to pomoze mi go składać
w związku z tym, że nie miałem możliwości oprotestować takiego układu, bo ponad wszystko zależało mi na tym żeby nie budzić reszty ekipy; musiałem się zgodzić - to tez zaczęliśmy o podwozia jak nakazał kierownik a nie instrukcja
Obrazek
3. Zasadniczo to mój pierwszy model aligna in-boxowy, więc nie ukrywam że jego logika jest na razie niedościgniona, co do zasady align zaskakuje dokładnością - wszystkie elementy są dokładnie powycinane - metalowe elementy ramy dokładnie wycięte i wykończone - otwory pasują świetnie a śruby są jednak dobrej jakości.
Ale...
Ponieważ zawsze jest jakieś ale to należy powiedzieć trochę o materiałach - na niektórych elementach widać mocno przycinkę na jakości i pewnie cenie za materiały lub ich wykończenie. Zwykłem narzekać na laminaty SABa - jednak te które ja mam w kicie tej 470tki to badziew.
ObrazekObrazekObrazek
4. Rama zajęła 15 minut - niestety od razu idzie się połapać co zostało i jak poddane optymalizacji (oczywiście niektóre rzeczy to jak najbardziej słuszne rozwiązania). Wał główny jest podparty trzema łożyskami - pod kołem głównym jest dodatkowa rozpórka - za pewne ze względu na napęd ogona z paska - tak czy owak górne bloki łożysk są aluminiowe (bo to wersja M) i dokładnie takie same tylko montowane odwrotnie, dolny blok jest plastikowy (bo to wersja M :D)
Obrazek
Idzie naprawdę nieźle - model jest dość prosty w konstrukcji - warto na tym etapie przymierzyć serwa, żeby pomyśleć o rozłożeniu kabli - dodatkowo instrukcja przewiduje dwie możliwości montażu FBla - ja się jednak decyduje na klasyczny układ ze względu na dostępność BX-a
5. Kierownik nakazuje jednak żebyśmy się zajeli ogonem - w związku z tym wcześniej montujemy przednią skrzynkę ogonowa - w skrzynce są od razu rolki napinające, fajny pomysł i chyba to pierwszy trex (chyba że coś przeoczyłem). Przed zamontowaniem skrzynki warto zamontować wał główny i koła zębate z autorotacyjnym (śruby są niewklejone!) Skrzynka z rolkami jest odlana z plastiku - ale raczej dokładnie i nie ma się w tym przypadku raczej czego doczepić. Młody od razu wyczaił że trzeba jakoś przeciągnąć pasek przez belkę - ja wyczytałem w instrukcji :)
Obrazek
6. Skrzynka ogonowa jest skompletowana / ale to masakra - niestety ilość elementów przeraża - wygląda na dość precyzyjna i złożenie wszystkiego po tym jak trzeba rozkręcić i wkręcić z powrotem wklejając worek mikro śrubek może doprowadzić do pasji i trwa chyba z godzinę. Młody odpadł. Wydaje mi się że przy zaryciu ogonem w ziemie - nawet nie warto myśleć o rozkręcaniu tylko trzeba kupić całość
ObrazekObrazek
Mikro śruby na zawiasach ramion popychaczy przed okuciami nie są na imbus tylko na krzyżak, dodatkowo są od razu sworzniami dla tulejek - więc bardzo trudno je wkleić (wygladaja na na siłe tansze jak z innego zestawu). Śruby mocujące łopatki ogonowe - to skandal
sa identyczne - tylko większym rozmiarze i nie maja przeciwnakrętki
Obrazek
cdn ...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 16 paź 2016, o 14:48

Mechanizm ogona powiększony ale konstrukcyjnie jak w 450L
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 14:50

A w 450l tez takie wujowe radio? Tutaj wychodzi ok 3.7 obrotu na jeden obrót wirnikiem głównym.

Mam nadzieje ze te łopatki trochę nadrobia rozmiarem...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 14:50

dzień drugi
Dzisiaj dostałem dyspensę tylko na 1-1.5h
7. Przyszedł czas na silnik i ESC - zaczynają się problemy - w zasadzie nie idzie umieścić ESC tak jak w instrukcji, bo naj_zwyklej w świecie, nie da się wywinąć przewodów od silnika, chyba że znowu czegoś nie umiem :oops:
Natomiast rozważam obrócenie regulatora odwrotnie, mimo tego, że później będzie problem z przewodami zasilającymi do ESC.
ObrazekObrazekObrazek
W takim układzie kable do silnika będą pasowały idealnie i nie trzeba nic skracać / wydłużać
8. Czas na resztę elektroniki i okablowania
Jeśli chodzi o serwo ogonowe, to nawet się nie zastanawiam, czy montować je tak idiotycznie kablem do tyłu, jak na instrukcji i od razu zakładam je odwrotnie. Orczyk jest bardziej schowany pod skrzynkę ale kulka ani popychacz nie zawadzają o nią. Nawet jeśli trzeba będzie przedłużyć popychacz ogonowy - to moim zdaniem warto; ze względu na kabel serwa, który po odgięciu do góry wewnątrz ramy jest prawie całkowicie osłonięty. Fajne jest to, że w ramie są wklejone białe przelotki dla kabli od serw tarczy - więc zdecydowałem że przewody zostaną odwinięte poprzez otwory w ramie do jej wnętrza.
ObrazekObrazek
Całość okablowania wyciągnę do tyłu, pod płytka pod FBL-a
Obrazek
Jeszcze tylko przymiarka BX-a i można dociąć na długość kable - żeby później je wywinąć - warto zauważyć że przy górnym położeniu FBL-a w zasadzie nie ma miejsca, żeby pochować pęki kabli...
Obrazek
Po docięciu kabli na jedną długość, trzeba je wszystkie od nowa pozaciskać w końcówki i wpakować we wtyczki
Taki układ porządkuje sprawę a wielopinowe wtyczki są trudne do wyciągnięcia i nie trzeba ich zabezpieczać smarkiem z kleju
Obrazek
To tyle z plus minus godziny zabawy
cdn..
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 14:53

miruuu pisze:A w 450l tez takie wujowe radio? Tutaj wychodzi ok 3.7 obrotu na jeden obrót wirnikiem głównym.

Mam nadzieje ze te łopatki trochę nadrobia rozmiarem...

Zrobiłem dzisiaj ze dwa flipy - ogon trzyma na pewno lepiej niż w Tarocie :D , co prawda nie próbowałem go bokiem pod wiatr / czy tez z wiatrem jak kto woli jak w lejkach
ale nie za bardzo były warunki ...

edyta:
a tak serio
to - udało mi się go poskładać, tak; że nie widać wibracji a po wyważeniu łopat i wytorowaniu na wirniku jest idealnie
generalnie jest cichszy od 450tki
miałem BXa ustawionego na miękko i nie ustawiony ten cholerny regulator - ale widać że z lopatami 380 przy swojej lekkości jest bardzo precyzyjny i to przy nawet niskich obrotach
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 16 paź 2016, o 15:34

A jak dźwięki w porównaniu do X3? Ujdzie, czy jeszcze gorzej?
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 paź 2016, o 17:22

Nie wiem jak generalnie, ale od mojej jest napewno ciszej..., :D Tak jak byś włączył szlifierkę w nausznikach

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770

Wróć do „Align - nowa seria”