fantom pisze:gyro 401 + DS 520, futaba 7c fasst
No to mamy bardzo zbliżony zestaw
> i aby się upewnić: kanał 4 - żyro kanał 5 - czułość
Tia
> 3. Orczyk -kulka odl.od osi gy.10,5 mm - żyro 90* łopatki ogonka 0*
z łopatkami są dwie szkoły, ale jako że MT ma ciut inną dźwignię ślizgacza (z lekkim wyprzedzeniem) ustaw sobie serwo na belce tak, aby mieć obydwu stron taką samą odległość, albo prawie taką samą
> 4. Rewersy dla MT 325: kanały 1 i 5 norm, 2, 3, 4 ,6 rewers
Nie wiem co i jak poustawiałeś, ale ja mam 1, 3 i 4 na REV (możliwe że masz odwrotnie funkcję SWASH o której dalej mowa)
> 5.Subtrimy wszystkie "0", REVO-INH
Revo - tak, ale z subtrimami to nie do końca tak. Najpierw ustaw SWASH (ja mam AIL -60, ELE -60, PIT +60), potem krzywą PITCH dla Hold-a na 100-50-50-50-0, potem ustaw drąga na środku i sprawdź levelerem tarczę. Proponuję przyjąć tylne serwo (kanał 2) jako bazę odniesienia. Czyli patrząc pod światło ustawiasz kanał 1 i 6 E.POINT-ami nie dotykając już subtrimów. To samo powtarzasz dla 0% gazu. W ten sposób regulujesz tarczę poziomo na całej jej drodze. A jak ci za dużo się wychyla, zmieniasz wartość w SWASH-u, która wpływa na pracę trzech serw danej funkcji a nie jednego. Inaczej będziesz miał bajzel w ustawach i nie wszystko ci będzie tak działać jak trzeba.
> 6. E.point dla kanału 4(gyro) -tu ograniczyłem ruchy serwa ogon
Jak napisał Wiktor - absolutnie nie. Prawy trymer na żyrku służy do ustawienia skrajnego limitu - niestety 401 ma tylko ogólny limit na dwie strony, stąd wygodniej mieć serwo na środku ruchu ślizgacza. Kanału 4 i 5 w ogóle nie dotykasz żadnymi funkcjami oprócz rewersu dla 4.
> Gyro: w apce pod przeł."B" od siebie HH/AVCS do siebie Rate/Normal
Prawidłowo, pod warunkiem, że dobrze podpiąłeś kabel żyra do odbiornika. Żółta żyła ma być do środka a nie na zewnątrz. Inaczej nie działa zdalna zmiana trybu żyrka. No i sprawdź ustawienia w PARAMETR - CH5 - E, CH7 - B. Co to daje? że B zmienia tryb HH/Normal a 3-pozycyjny E zmienia przypisane ustawienia czułości dla norm/idle1/idle2. Te ustawienia zmieniasz w menu GYRO - UP (maks od siebie dla normala, ja mam A 50%), CT (środek dla idle1 - A 47%) i DN (maks do siebie dla idle2 - 45%). Jak widzisz wszystkie wartości są takie, że żyro pracuje w HH cały czas. I tak ma być

I to są właśnie wartości DELAY ustawiane z apki, a nie pokrętłem żyrka (to jest nieaktywne w takim układzie)
Pamiętaj, że 401-ka MUSI być odpalona przy aktywnym HH za pomocą B. Czyli przed włączeniem ustaw B od siebie i dopiero włącz zasilanie. Inaczej żyro nie wejdzie w HH tylko miga diodą co oznacza, że ma aktywny norm i ma cię głęboko w ...
> 8. W gyro ustawiłem:DIR - normal, DS -OFF,choć na logikę serwo jest digital więc powinno być "ON", ale gdy przełączałem na "ON" nie był efektu możliwego do zaobserwowania-dymu też nie było.
Ustaw na ON - dymu nie będzie, ale za to serwo reaguje znacznie szybciej i precyzyjniej. Tego nie zauważysz na ziemi bo to milisekundy, ale czuć to w powietrzu
> 9. Czy ustawienie w apce GYRO: UP-N-60% i DN-N-75% jest ok? tak mi wychodziło z instrukcji.
Rozumię,że zmiana czułości dotyczy tylko trybu NORMAL ?
Nie, używanie trybu normal mija się z celem, dlatego wszystkie ustawy w GYRO dajesz jak ci podałem - na HH. Tryb normal jest dobry do akrobacji F3C gdy np. w pętli pilot chce mieć lepszą kontrolę nad torem lotu. Normalnie nie będziesz tego używał przez wieki, a już na pewno nie z MTitanem. Poza tym nie wiem gdzie masz tylko Up i DN? Lepiej sobie aktywuj wszystkie trzy tryby a dla idle 1 i 2 przypisz to samo żeby się nie pomyliło w locie jak pstrykniesz za daleko.
A tak na marginesie - swego czasu napisałem
manuala dla F7C - jeżeli zrobisz tak jak jest opisane to model na pewno będzie dobrze latać. Możesz się posiłkować przy wątpliwościach. Jedyne co trzeba poustawiać testując w locie to czułość żyrka bo tu dużo zależy od orczyka i samego serwa. No i od wibracji.